Memilih Calon

Bagaimana mahu memilih calon paling sesuai. Sebagai wakil, sebagai pemenang atau sebagai apa sahaja? Semudah memetik jari atau sukarnya seperti ‘mengadu hujung jarum’?

baju freeMemilih pemenang Contest SEO Eyriqazz vs Denaihati juga tak susah kerana semuanya diserahkan kepada enjin carian. Titan juga guna cara demikian ketika cabaran SEO Lelaki Kacak. JebengOtai nak pilih pemenang giveaway beliau juga senang kerana beliau memilih untuk menggunakan ‘random number’ sahaja. [Tarikh tutup pada 1 Ogos 2012 nanti.]

dalam memilih calon isteri
ibu kepada anakmu nanti
cari seorang yang baik budi
taat kepada perintah suami

untuk memilih calon suami
ada tumpuan perlu diberi
antara harta dan peribadi
adakah taat perintah illahi

Pilihan mesti mengikut syarat dan peraturan yang ditetapkan. Contest SEO Eyriqazz vs Denaihati juga mesti ikut syarat dan peraturan untuk layak dan menang. Mahu memilih boyfriend, girlfriend, tunang atau menantu juga ada syarat-syaratnya. Begitu jugalah bila mahu memilih ajk masjid atau surau.

memilih ahli jawatan kuasa
ada syarat dan ada kriteria
bukan ikut aku punya suka
atau kerana orang berkuasa

memilih wakil yang berhormat
mesti diteliti dengan cermat
pilihlah calon yang paling taat
bukan pemidato paling hebat

Pilihan perlu memberi keuntungan dan faedah kepada diri sendiri serta orang lain, bukannya untuk mendapat kerugian dan kesusahan. Memilih untuk mabuk dan ketagih juga biarlah kepada sesuatu yang mendatangkan kebaikan.

Siapa setuju angkat keyboard dan segera tulis entri Contest SEO Eyriqazz vs Denaihati! :D Pilihan Raya Umum bila, weh?

TehrDemikian kisah 'Memilih Calon' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


25 Comments

  1. kartikel.com says:

    erm. setuju
    kartikel.com baru je tulis kisah Pistol kecil berbentuk cincin yang unikMy Profile

  2. Cikgu Hairul says:

    Mod membuat pilihan. Pilihan raya dah nak dekat. Cuma PokJib je tau. Tunggu je la.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Demam tapi degil tak nak jumpa doktorMy Profile

  3. jgn salah pilih pula ya..hehe
    Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Google Snippets : Ubahsuai Tema LightwordMy Profile

  4. zool says:

    pilihanraya umum tak tau bila bro.. ingatkan bulan jun ari tu.. tapi dah terlepas.. feng shui tak baik agaknya. huhuh
    zool baru je tulis kisah Bila kad ATM kena telanMy Profile

  5. nurmisnan says:

    Weeee.. cikgu nak pilih calon baru ker.. har3…
    nurmisnan baru je tulis kisah Kopi belajar mengira jamMy Profile

  6. suri says:

    pilih ikut kata hti ok gak hee tu klu dua2 single..
    suri baru je tulis kisah Elakkan Tauhu Tidak MasamMy Profile

  7. suri says:

    dulu masa sekolh mak nsing ckp pasla mata air hee kata belajau lum abis nak pkir mata air heeee
    suri baru je tulis kisah Elakkan Tauhu Tidak MasamMy Profile

  8. amirulfaiz says:

    Hehe, sempat tanya bila PRU, hehe, tahun depan agaknya. :D
    amirulfaiz baru je tulis kisah Anak demamMy Profile

  9. Nazri says:

    gunakan motto seperti bank rakyat :: saya mesti pilih
    Nazri baru je tulis kisah Suami Bukan Pelan Persaraan WanitaMy Profile

  10. akubiomed says:

    Selamat berjaya kepada bro TehR. Tak dapat bayang kalau bro TehR pakai t-shirt hitam. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati bukan level AkuBiomedMy Profile

    1. baru la nama geng naga..hehe :)

      p/s: trademark geng naga ni best gak kan..
      Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Eyriqazz versus Denaihati : Ancaman Replytocom?My Profile

  11. Bro Zulkbo says:

    salam..
    nampak mencabar juga ye..
    ramai peserta di kalangan
    blogger wordpress..semoga
    berjaya Bro :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Lagi Gambar Sekitar Himpunan Oren 14 Julai 2012My Profile

  12. Faizul says:

    Selepas tamat contest ni, apa agaknya contest yang bakal muncul pula ya? kalau yang berkaitan dengan SEO ni saya memang kurang faham langsung.

    pakat-pakat tengok aje lah.
    Faizul baru je tulis kisah Kulit dah semakin gelap kerana bersukanMy Profile

  13. daddydee says:

    dah dekat sangat dah nak musim ngundi ni…
    daddydee baru je tulis kisah Buku Jutawan – Untuk Jutawan Saja Ke??My Profile

  14. eiela says:

    masih menunggu juga bila nak pilihanraya nih. masih lagi berteka teki.
    eiela baru je tulis kisah Dato’ Fazley Juara Masterchef Selebriti MalaysiaMy Profile

  15. suri says:

    tak mau pilihan raya pening byk baner sana sini hee…undi je dri snri blh tak heeee
    suri baru je tulis kisah Syok Bisnes Coklat IniMy Profile

  16. Bro Zulkbo says:

    SALAM..
    masih tak berkesempatan
    join contest nih..rasanya
    saya tak join kut..he he
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Atlet Olimpik London 2012 : Mariam ErzouqiMy Profile

  17. ProfHariz says:

    Angkat keyboard tulis ? Memang susah. Hahahaha

    PRU13 ? Tahun depan la kot gamaknya
    ProfHariz baru je tulis kisah Wordless Wednesday #11 – Aksi Blogger LelakiMy Profile

  18. Jangan tersalah pilih udah ler, terutamanya bab pilih calon pasangan hidup. Kalu tak merana pon se umur hidup :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Handphone Di Sekolah?My Profile

  19. farahaznil says:

    sy dah jauh ketinggalan…mmg susah nak menang…hoho
    farahaznil baru je tulis kisah Harapan Ramadhan – Tahun demi tahun.My Profile

  20. adele says:

    semakin banyak contest SEO nampaknya..bak cendawan tumbuh selepas hujan..mmg tak mampu nak masuk..huhu
    adele baru je tulis kisah Bila Bos Lelaki Panggil Masuk BilikMy Profile

  21. Kulanzsalleh says:

    Memilih calon ni selalunya lebih mudah berbanding menjadi calon terpilih.. hehehe
    Kulanzsalleh baru je tulis kisah Menyambut Ulang Tahun AnakMy Profile

    1. fiezaradzi says:

      calon terpilih kenalah buat apa yg dijanjikan.. kena jadi yg terbaik.. ucapan tahniah konfem dapat… hehee
      fiezaradzi baru je tulis kisah Berbuka Dengan Blogger TerkenalMy Profile

  22. usia menginjak hati berbunga
    taman indah kuntuman mengharum
    terdetik hati mahu berkeluarga
    akhlak menghiasi diri yang sedang meranum

    Islam pendinding biasan agama
    semoga kriteria utama calon mertua
    usah berlengah usah tunggu lama
    syaitan sentiasa mencari celah antara dua
    rainbowcloudy baru je tulis kisah puasa universiti #1 | ketam masak lemakMy Profile

  23. fiezaradzi says:

    selamat berjaya menjadi calon utk cntest..

    utk pilihan raya, jap nak tanya YB.. haaa
    fiezaradzi baru je tulis kisah Berbuka Dengan Blogger TerkenalMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun