Membazir Amalan Syaitan

kek lapis

“Awak, kek hari tu ada lagi tak?”

“Rasanya ada lagi. Awak nak ke?”

“Nak.”

“Kejap ya, awak.”

.

.

.

“Eh, dah rosak la, awak. Dah tak boleh dimakan ni. Buang je la.”

.

.

.

“Mmm… sedap lagi ni. Tak rosak pun.”

“Jangan makan, awak. Buang je la. Sakit perut nanti.”

“Taklah. Nah, cuba.”

.

.

.

“Mintak sikit lagi, awak.”

Anak gadis aku senyum panjang sambil menjeling…

TehrDemikian kisah 'Membazir Amalan Syaitan' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


41 Comments

  1. zik says:

    kek tuh masih elok lagi ker tuh..
    zik baru je tulis kisah Sabun yang mempunyai nilai artistikMy Profile

    1. tehr says:

      masih elok sebenarnya, zik
      masih boleh dimakan :D

      1. dnoBiz says:

        nasib bai kau cuba rasa dulu Tehr kalau tak mesti membazir :D
        dnoBiz baru je tulis kisah Dadah – Syurga Dunia sebelum Ke NerakaMy Profile

        1. suri says:

          teh cam suri tapi klu dia hurm alamat ke tong sampah le huuu..

  2. jangan pandang-pandang,, heheh pesan kat anak gadis tue
    secantikmanis baru je tulis kisah PROMOTIONAL HOT TICKET – MAXISMy Profile

    1. tehr says:

      dan jangan jeling2 :D

  3. izars says:

    anti pembaziran..

    1. tehr says:

      yups
      jangan membazir

  4. matahari says:

    sayang bah dibuang.
    matahari baru je tulis kisah kegilaan yang ironikMy Profile

    1. tehr says:

      dah habis dimakan
      anak bujang pun tumpang makan sama

  5. deCrewz says:

    Errr… Ape nama aek tu..hu3 (xde kene mengena pun)
    deCrewz baru je tulis kisah Pencarian 10 Blog Tercantik Pilihan Blogger 2011My Profile

    1. tehr says:

      aku tak tahu apa namanya, bro
      hanya tahu makan je
      janji sedap :D

  6. mie says:

    eh!!
    kek lapis ke?
    ehheeee
    mie baru je tulis kisah Sambutan Hari Keputeraan Sultan KedahMy Profile

    1. tehr says:

      aku pikir pun kek lapis
      [sebenarnya aku tak pasti, hanya reti makan je]

    2. mie says:

      nampak macam kek lapis…
      mungkin sbb dah sampai tempoh..
      lapisnya pun xnampak
      mie baru je tulis kisah Penemuan Harta KarunMy Profile

  7. akubiomed says:

    Ini kek lapis Sarawak ker. Memang sedap dan sayang kalau hendak dibuang kalau masih didalam keadaan baik :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Kegunaan lain WD-40My Profile

    1. tehr says:

      rasanya kek lapis
      dah habis pun, mie

  8. rockinsudu says:

    better buang dr nnt dpt sakit. lg susah membazir duit pergi klinik
    rockinsudu baru je tulis kisah Setelah sekian lamaMy Profile

    1. tehr says:

      betul juga kalau dah memang rosak
      tapi kek ni kami dah habiskan semuanya

  9. kaizen says:

    ok lg tak kek tuh? huhu
    kaizen baru je tulis kisah aKu YaNG KeJaM aTau DuNia YaNG KeJaMMy Profile

    1. tehr says:

      masih ok, bro

  10. mijie says:

    masih lagi baik tu, telan je selagi tak sakit perut
    mijie baru je tulis kisah Dari papan kekunci ke dunia realitiMy Profile

    1. tehr says:

      alhamdulillah
      semua dah licin dan kami pun tak sakit perut

  11. abgreds says:

    Mana-mana semua ada pro-kontra… tuan badan sendiri la tentukan mana yang baik untuk dia..
    abgreds baru je tulis kisah Intuisi seratus entriMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu, abgreds
      bila dah pasti masih elok, makan je :D

  12. zulkbo says:

    salam..
    betul tu jangan membazir
    rezeki..orang somalia mati
    tak makan..kita sini mati
    terlebih makan pulak..he he
    zulkbo baru je tulis kisah Laundry Ball Yang Mesra AlamMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      tu la pasal, bro
      banyak makanan dibeli
      kekadang sampai lupa nak makan
      kan membazir

  13. Ismail N says:

    Susah jugak nak selesaikan konflik ini.
    Membuang membazir. Di makan takut sakit perut – kena pi jumpa doktor beli ubat… membazir jugak tu.. He he..
    Agak2 kalau perut power makan aje lah.. :D

    1. tehr says:

      isteri saya was2
      tapi saya tengok elok je
      dan kami makan semuanya :D
      alhamdulillah

  14. Hadi Rofiee says:

    Salam.

    Artikel ini memberi saya 2 andaian: kek itu masih boleh dimakan & kek itu sudah tidak boleh dimakan.

    Jika masih elok, lebih baik dimakan & tidak dibazirkan. Jika tidak, maka sebaliknya. :-)
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Telefon bimbit berdering ketika belajarMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      perlu dipastikan juga dengan teliti
      kalau dah rosak, buang la
      kalau masih elok, makan je… rezeki tu

  15. bisk says:

    rosak sedikit mungkin tak rosakan semuanya….

    cuba dulu baru tau rasanya ok tak ok…

    tak baik membazir…
    bisk baru je tulis kisah the sundayMy Profile

    1. tehr says:

      betul sangat
      bayak cara nak pastikan sama ada rosak atau tidak
      tak boleh la nak agak2 je, kan :D

  16. Cik Siti says:

    tengok dulu tarikh luputnye…. nanti dapat sakit susah pulak…
    Cik Siti baru je tulis kisah Segmen- Bermadah Pujangga oleh Ben AshaariMy Profile

    1. tehr says:

      pembungkusnya dah d buang la, cik siti
      tak boleh nak tengk lagi
      ~tapi ia masih elok

  17. RedBoys says:

    kalau masih elok, mengapa ingin dibuang? itu juga rezeki. lain jika ianya betul-betul sudah rosak.

    nampak sedap kek itu.
    RedBoys baru je tulis kisah Bagaimana Menarik Pengunjung Ke Blog AndaMy Profile

  18. dnoBiz says:

    Biasa la kalau banyak brang makanan yang disimpan dalam peti ais, mesti ada yang terlupa dimakan dan akhirnya jadi santapan tong sampah
    dnoBiz baru je tulis kisah Dadah – Syurga Dunia sebelum Ke NerakaMy Profile

  19. Wan Perlis says:

    kadang2 kita terlepas pandang pembaziran ni

    1. suri says:

      bila makanan dh byk, perut dah terlalu jenyang..
      kita mullah nak mmbuang..

  20. Norgadis says:

    Nampak macam kek lapis atau mungkin kek buah.
    klu dah tamat tempoh…tapi masih elok rupanya, memang sayang nak dibuang… sebagai usaha agar tidak memudaratkan sipemakan seelok-eloknya panaskan dulu dalam oven sebelum dimakan…
    Norgadis baru je tulis kisah Seronoknya Dapat HadiahMy Profile

  21. suri says:

    17/1/2010 sarapan kek sb hari lahir anak :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun