gosehat cahayacinta apacerita tak kenal maka tak cinta Cik Siti onlajer coretananuar

Memasang Impian

Bagaimana mahu memasang impian dan mencapai cita-cita? Apa langkah-langkah yang perlu diambil untuk sampai kepada impian dan angan-angan yang telah disusun? Jangan tanya dan harapkan jawapan dari aku kerana aku yang sedang bertanya sekarang. :D

bolehkah nanti hidup senang
kalau setiap hari hanya berdendang
kalau beri nasihat selalu pula ditentang
kalau berat akal fikiran serta berat tulang

bolehkah nanti berkereta besar
kalau hanya cakap berdegar-degar
kalau semua pilihan selalu pula tersasar
kalau tugas yang diberi selalu sahaja terbiar

bolehkah nanti beristeri dua
kalau kahwin satu pun orang taja
kalau tiap hari isteri beri duit belanja
kalau iman sendiri masih tidak sempurna

bolehkah nanti mati dengan aman
kalau berat mulut sebut nama Tuhan
kalau suruhanNYA itu sengaja diabaikan
kalau laranganNYA pula menjadi satu mainan

Sudah menjadi kebiasaan manusia akan memasang impian, angan-angan dan cita-cita dalam hidup. Orang kaya sentiasa bercita-cita untuk menjadi lebih kaya ketika orang miskin masih berhempas pulas mengumpul wang mahu membeli selipar seperti orang kaya! Salah?

TehrDemikian kisah 'Memasang Impian' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Sebarang teguran dan cadangan boleh ditinggalkan pada ruangan komen dibawah.



33 Comments

  1. Mesti boleh punya!! Confident confident confident

    usahakan
    sabree hussin baru je tulis kisah Confirm!! Ramai Sebenarnya Yang Tak Tau Macam Mana Nak Buat DuitMy Profile

  2. hidup mesti ada angan2… tp jgn angan2 mat jenin :P
    melatiqistyna baru je tulis kisah WW #12 (Budi Bahasa Budaya Kita)My Profile

  3. kimmie says:

    memasang impian boleh, tapi jangan lupa untuk berusaha mencapainya
    kimmie baru je tulis kisah Informasi: Apakah jenis darah anda?My Profile

  4. kimmie says:

    jika ingin mati dengan aman,
    perintah Allah jangan diabaikan,
    jika nanti dijemput Tuhan,
    biar pergi dalam keadaan aman.
    kimmie baru je tulis kisah Informasi: Apakah jenis darah anda?My Profile

  5. kimmie says:

    jika setiap hari hanya berdendang,
    bagaimana hendak menjadi senang,
    rezeki tidak datang melayang,
    jika berusaha pasti menang.
    kimmie baru je tulis kisah Informasi: Apakah jenis darah anda?My Profile

  6. floyd says:

    Memasang impian tu okay utk bagi motivasi utk mencapainya!
    floyd baru je tulis kisah Candid WednesdayMy Profile

  7. Norizwan says:

    insyaAllah…memasang impian tak salah…asalkan ada usaha untuk mencapai cita-cita…tapi ingat…usaha untuk akhirat perintah Allah jangan diabaikan….
    Norizwan baru je tulis kisah Risiko penyakit Minuman BerkabonatMy Profile

  8. LadyBird says:

    kalau berangan tanpa usaha ibarat mat jenin ..
    tapi kalau berangan beserta dengan usaha.. ia akan mampu terlaksana insya-Allah..
    tp ramai yang angan2 hebat, bicara mantop.. tp berusaha tidak.. huhuhuhu
    LadyBird baru je tulis kisah Nikah Itu FitrahMy Profile

  9. mie says:

    impian perlu disertakan dengan usaha…
    itu yang penting..
    ehehehee
    mie baru je tulis kisah Wordless Wednesday #9 Betty BoopMy Profile

  10. Amirez says:

    pasang impian memang bagus. tapi ada orang yang selalu lupa nak usaha untuk capai impian tu…
    Amirez baru je tulis kisah 1000 Facebook LikesMy Profile

  11. Jamal Ali says:

    Impian dan harapan itu doa.
    Namun, jik atidak sekali diingat Tuhan.
    Maka, impian dan harapan akan tinggal impian dan harapan.
    Apatah lagi jika tidak berusaha.

  12. Aidanatasya says:

    kadang2 nak mengejar impian tu mmg sukar…..

    usaha kena lebih, jgn hanya memasang impian jika usaha tidak disusuli….
    Aidanatasya baru je tulis kisah GAMBAR | KEMATIAN NURUL NADIRAH (DIRANG) SENTUH HATI SITI NURHALIZAMy Profile

  13. zool says:

    Ramai yang memasang impian tapi tak berusaha.. tapi kalau cerita tentang impian kat blog mungkin boleh dapat trafik kot
    zool baru je tulis kisah Keputusan perlawanan akhir kelayakan Olimpik 14.3.2012 – Malaysia vs SyriaMy Profile

  14. akubiomed says:

    Hidup perlu pasang impian kalau tidak akan jadi katak bawah tempurung selesa dengan keadaan sekelilingnya.
    akubiomed baru je tulis kisah Video promo Proton P3-21AMy Profile

  15. chii says:

    org yg takde impian..ibarat takde hala tuju kan…kiranya segalanya berserah dan menurut sahaja..
    chii baru je tulis kisah BanjirMy Profile

  16. Rakan Blog says:

    no pain…no gain…

    p/s:nak ajak join rakanblog.com ..exchange website utk bantu membantu sesama bloggers

  17. nurmisnan says:

    tidak salah memasang impian asalkan jgn leka
    dgn apa yg dikejar hingga lupa pada-Nya..
    nurmisnan baru je tulis kisah Cokelat Royce free liqour dan superbMy Profile

  18. rahman says:

    memasang lukah di sungai tua
    banyaknya ikan dihujung kuala
    jangan lah tehr memasang impian nak kawin dua
    nanti asyik pening kepala…. :)
    rahman baru je tulis kisah Lelaki kacak suka senyumMy Profile

  19. iza says:

    Assalam…
    Usaha tangga kejayaan kerana yang pipih tak akan datang melayang, yang bulat juga tak akan datang bergolek..
    iza baru je tulis kisah Anak Ayam Ketawa.My Profile

  20. selagi hidup nie mengikut hawa nafsu.. mmg tak akan cukup…..
    bila dah sampai ajal barulah sedar….. apa yg dikejar selama ini hanyalah debu yg berterbangan…
    New blog Hairul baru je tulis kisah Suami Isteri Kena Rajin Memuji Tanda SayangMy Profile

    1. suri says:

      klu dh jadi debu tak blh buat apa2 huhu…

  21. yas says:

    Takat ni aku tak terniat lg nak kawen 2….hehehe
    yas baru je tulis kisah TIARA BEACH RESORT, PORT DICKSONMy Profile

    1. suri says:

      hah bro yas nak kwin?

  22. titan says:

    semua orang berhak pasang impian masing-masing. hehe..
    titan baru je tulis kisah Tak perlu tunggu sampai pandai.My Profile

  23. maza says:

    kata bijak pandaik, tidak salah memasang angan2 kemudian bertukar menjadi seni atau cita2.. heheheh

    sama seperti si Aristotle, siapa tau tiba2 dia jadi pendeta.. ahaks..

    Yg salahnya asyik tidur dan mimpi basah..uhuk!
    maza baru je tulis kisah Berpuasa bersama Nasyid ArabMy Profile

  24. azura says:

    impian saya setinggi gunung
    bahu menggalas harapan keluarga
    tapi masih mengapai detik untung
    walau secebis keringat demi dunia
    azura baru je tulis kisah Anak Rusa NaniMy Profile

  25. kulanz says:

    banyak juga impian aku yang belum terlaksana.. kena berusaha keras lagi ni
    kulanz baru je tulis kisah AlhamdulillahMy Profile

  26. suri says:

    jangan cakap tapi mesti ada usaha baru nampak hasilnya

  27. suri says:

    impian saya hurm..nak tambah lagi haaa… =0

  28. pagi pagi makan durian
    ambil isi buat bekal
    niat hati mengengam impian
    berbekal semangat usaha tawakal

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    tip jumping bateri kereta kong

  29. eiela says:

    semua orang ada impian dan mesti berusaha untuk capai impiannya tuh.
    eiela baru je tulis kisah Pengsan Sebab Terlalu BerpantangMy Profile

  30. Ladfe Amir says:

    memasang impian perlu disertakan dgn usaha dan doa supaya ianya benar2 menjadi kenyataan
    Ladfe Amir baru je tulis kisah Istinsyaq Petua Untuk Penyakit ResdungMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge