Meludah Ludah

Banyak pula jumpa kes meludah sekitar internet sehari dua ni. Sempat juga aku membaca berbagai pendapat, komen dan menonton beberapa klip video. Tiba-tiba teringat pula satu lagu popular dulu-dulu. Jom kita layan lirik lagu ‘Ludah’ yang aku tulis ni.

Ludah

Ludah jangan engkau ludah ( pthui pthui )
Ludah sampai nak rebah ( sampai nak rebah )
Kerana silap kerana salah
Janganlah kau ludah
( 2X )

Bila kau melihat orang mengacau
Engkau pun cuba menghalau
Tetapi jikalau dia tak hirau
Tentulah engkau sasau ( em pthui )

Kalau ada orang sakitkan hati
Tentulah kau jadi marah

Tetapi tak usah kau ludah ( em pthui )
Kau ludah ( em pthui ) ( 2X )

Apalah gunanya kau ludah
Lebih baik diam saja

( ulang dari mula )

Meludah memang seronok tetapi mengotorkan persekitaran dan membahayakan negara. Lagi pun nampak sangat tak elok kalau kita meludah merata-rata. Pengotor dan perbuatan kotor. Sekali ditegur, masih juga mahu meludah. Bukankah kita pernah diajar adab meludah?

bunga merah bermuram rasa
kumbang pula mungkiri janji
kamu meludah merata-rata
kelak tertimpa muka sendiri

TehrDemikian kisah 'Meludah Ludah' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


34 Comments

  1. chii says:

    x elok ludah2 ni..kalo nak ludah pun..biar side kiri..err..betulkan kalo chii salah
    chii baru je tulis kisah Sifat Yang Menghilangkan Bahagia Di HatiMy Profile

    1. tehr says:

      meludah jauh dari orang
      biar la terlindung sikit, kan?

  2. dinar says:

    “berhati-hati masa meludah”, takut2 kita terpaksa menjilat ludah sendiri….
    dinar baru je tulis kisah Simpan emas FIZIKAL atau GOLD PASSBOOK?My Profile

    1. tehr says:

      yups
      memang dapat malu besar nanti kalau tak hati2

  3. zulkbo says:

    salam..
    saya cukup tak suka orang
    meludah merata-rata..biasa
    tengok ada yang suka meludah
    dalam tong sampah..adeh..
    pun saya tak suka..sebaik
    ludah lah dalam tisu dulu
    baru buang ke tong sampah kan
    zulkbo baru je tulis kisah Kecoh Satu Malaysia : Wordless WednesdayMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      ya la, memang betul tu
      seeloknya jangan la bagi orang nampak

  4. sekarang dah kurang nampak org meludah merata spt dulu-dulu… mungkin dah ada kesedaran kot….
    Petua Emak Hot baru je tulis kisah Kenapa anda mencintai.,.,.,. (Soalan Cepu Emas)My Profile

    1. tehr says:

      mungkin juga dah kurang
      tapi masih ada yang suka hati dia je

      1. surihati_ku says:

        sllu org ada kahak ni suka ludah merata tmpat heee..hangin saya
        surihati_ku baru je tulis kisah Gerakkan PermulaanMy Profile

  5. makin banyak kempen budi bahasa, makin kurang sopan plak.

    cubit mau??

    garang plak rain hihi.

    1. tehr says:

      auww
      kempen je banyak
      tapi yang sedar masih tak banyak
      huhu

  6. Norgadis says:

    Kalau org yg tengah demam, meludah sana sini, bahaya tu, takut org lain pula yg menjangkit.
    Norgadis baru je tulis kisah Atikah Kutip Buah DurianMy Profile

    1. tehr says:

      betul3x
      dah jadi wabak nanti semua susah

  7. zool says:

    Meludah ni boleh kena penyakit wooo.. Pergh keyword meludah pula semakin hangat ek.. hehehehe…
    puih..
    zool baru je tulis kisah Wordless Wednesday #Wang Kertas BaharuMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      semua boleh jadi keyword sekarang ni :D

    1. tehr says:

      tu la pasal
      ada yang meludah suka hati dia je
      geli nengok
      huh

  8. yas says:

    Susah tol bila masuk bab2 politik nih…tang ni yg aku x bape nk berkenan…..
    yas baru je tulis kisah Chong Wei Akui Nak Berlatih Dengan Misbun – BAM?My Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal, bro
      aku ni bukan juga anti politik
      tapi berpada-pada la, kan?

  9. terlalu banyak sangat meludah, ada masa kita sendiri terpaksa bertindak membersihkan ludah kita sendiri apabila ia ganggu orang lain
    sabree hussin baru je tulis kisah Perkaitan Menyambung Silaturrahim Dengan KekayaanMy Profile

  10. djawa says:

    meludah kadang tidak baik kalau didepan umum., tapi tergantung kebudayaannya masing-masing., salam kenal ya., ini kunjungan pertamaku kesini., :)
    djawa baru je tulis kisah CCleaner new updateMy Profile

  11. masak gulai sampai hangit
    dihidang bersama buah ceri
    bagai meludah keatas kelangit
    kelak jatuh muka sendiri

    tengek nasi aras bata
    dimakan berulam buah ceri
    jangan meludah merata-rata
    kelak terpijak kaki sendiri

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    tip alignment dan balancing kereta

  12. akubiomed says:

    Kalau di India ada penduduknya suka kunyah sirih dan tembakau. Jadi mereka meludah tembakau merata-rata termasuk dinding hingga menimbulkan kekotoran kerana warna tembakau dan sireh yang dikunyah.
    akubiomed baru je tulis kisah Update ringkas: Baby Aslah terkena FebrileMy Profile

      1. surihati_ku says:

        itu di sna mmg tak per.tpi di malaysia pun ada juga nak2 gologan muda tak tahu adab nak meludak port mana yg sepatutnya huhu..
        surihati_ku baru je tulis kisah Titan Kata Dirinya Kacak! Suri Tidak PercayaMy Profile

  13. puteri says:

    Tehr…..

    Blog tehr sekarang tidak mesra pelanggan..
    mungkin lebih tepat : tidak mesra “puteri”
    huhuuuu

    Susah nak komen.

    dan xtahu mana latest post

    kat depan tadi ada yang pasal “font size”
    tapi nak komen tak boleh pon?

    then kite klik saja pada tajuk yang rasa2 latest..
    ;(

  14. ahmad kamil says:

    Teman tak suka meludah ni. tapi kalau terpaksa, kena meludah juga. ;-)
    ahmad kamil baru je tulis kisah 4 kelakuan yang tidak sepatutnya kita lakukanMy Profile

  15. kakyong says:

    saya ni pun ada masalah ni dirumah.. anak sulong saya suka sngt dia meludah.. kdg2 dia ludah atas tangan, lepas tu lap dgn baju.. kan dah busuk bau bajunya..

    bila ibu kata tak elok buat mcm tu, dia cakap dia sapu ludah kat baju dia.. tp bila kita ckp, kotor.. dia kata mana ade kotor.. kotor pada dia ‘semua hitam mcm lumpur’..
    kakyong baru je tulis kisah Keyword lagi ‘Rahsia Hati"My Profile

  16. adele says:

    sy suka tengok lelaki yg nak meludah (disebabkan keperluan) tapi dia pergi jauh dr tempat org ramai, bukan meludah merata2 di depan org ramai..macho sgt!!!
    adele baru je tulis kisah Value of RelationshipMy Profile

  17. Mus says:

    meludah biar bertempat..
    buruk sangat melihat kesan ludahan tu merata tempat..
    Mus baru je tulis kisah Saya Suka Sayur-Sayuran KampungMy Profile

    1. Norizwan says:

      betul tu…apa buruk bebenor depa ni….
      Norizwan baru je tulis kisah Perempuan Purdah di koyak dan di Pukul Kejam Oleh FRU MesirMy Profile

      1. surihati_ku says:

        meludah dgn ada sesutu dlm mulut eiii mmg memualkan klu tgok kat atas lantai..mana2 tempt yg tak sepatutnya
        surihati_ku baru je tulis kisah Titan Kata Dirinya Kacak! Suri Tidak PercayaMy Profile

  18. tak tahu pulak ade orang buat lagu khas pasal meludah ni.. tapi ape pun meludah lah ditempat yang betul, bukan meludah ikut suka je.

  19. Terminator1082 says:

    Saya suka air liur dan kahak perempuan.. Kalau Saya nampak perempuan meludah merata-rata, saya akan kutip hehehe :) AIR LIUR PEREMPUAN SEDAP…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun