Melihat Dalam Cermin

Wanita dengan cermin memang payah untuk dipisahkan. Bangun pagi lihat cermin. Tengahari, petang membawa ke malam, entah kali ke berapa melihat cermin sampai sebelum tidur. Cermin ada di mana-mana saja, pada dinding, cermin dalam bilik air, cermin kereta, bahkan masih ada cermin kecil yang dibawa bersama dalam wallet.

cermin

usah melihat ke dalam cermin retak
semanis senyuman dilihat tak nampak

jangan melihat dalam cermin kabur
sejuta nikmat payah mahu bersyukur

cubalah dilihat melalui cermin jernih
pasti kelihatan hati yang putih bersih

Adakah lelaki juga selalu melihat cermin? Aku percaya lelaki juga melihat cermin tetapi tidak sekerap wanita. Mungkin hanya sesekali ketika menggunting misai atau sekadar melihat perut yang semakin sihat. Lagi pula tak salah apa pun lihat cermin selagi hidup gembira dan selamat.

TehrDemikian kisah 'Melihat Dalam Cermin' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


46 Comments

  1. sud@is says:

    no 1 ssh nak dapat,
    lihat cermin banyak kali bagus tehr, kalau bersama muhasabah diri
    jika terlebih pula perasan namanya..

    1. tehr says:

      yups
      kurangkan perasan tu :D

  2. LadyBird says:

    salam cikgu..
    lady fobia cermin..
    takut.. lebih2 lagi kalau cermin besar..
    kalau cermin kecik xpe..
    cukup2 je tuk nampak separuh muka..
    kalau besar terus fobia..
    LadyBird baru je tulis kisah Kepentingan Susu IbuMy Profile

    1. tehr says:

      kenapa pulak?
      ramai orang nak cermin besar sebab semua boleh nampak

  3. Melatiqistyna says:

    Kita x kerap mana pon tgk cermin, asyik terlupa….kehkehekeh
    Melatiqistyna baru je tulis kisah Goodbye 512… Welcome 5M :D My Profile

    1. tehr says:

      kena la letak cermin kat depan pintu
      pasti tak terlupa :D

  4. chii says:

    heheh..x di nafikan…antara wanita dan cermin mmg senantiasa bersama2..lgik2 dlm opis…sikit2 dok tgk cermin..ehehe

    kalo laki plak..sikat yg x leh dipisahkan..err..kan kan kan
    chii baru je tulis kisah Apa Yang Penting..KerjasamaMy Profile

    1. nurmisnan says:

      yer… sikat kat poket suar.. ada lagi ker lelaki mcm tuh?
      gelihati plak.. hik3
      nurmisnan baru je tulis kisah Seorang ayah melayan anaknya tidurMy Profile

    2. padin says:

      kalau rambut kurang macam aku, jarang2 guna sikat ekekee

      1. tehr says:

        boleh gak bawa, bro
        buat garu kulit kepala :D

  5. ghost writer says:

    cermin penting untuk memastikan penampilan sentiasa ok.tapi bagi lelaki takde lar sampai nak bawa cermin di dalam wallet.

    1. tehr says:

      aku memang jarang tengok cermin

  6. nurmisnan says:

    Aku jarang tgk cermin kecuali masa gosok gigi dan conteng
    muka kalau nak keluar.. susah nak tgk cermin…
    nurmisnan baru je tulis kisah Seorang ayah melayan anaknya tidurMy Profile

    1. tehr says:

      nasib juga lelaki tak suka conteng muka :D

  7. beli sebotol kicap tamin
    diguna memasak ikan tenggiri
    Kalau pompuan melihat cermin
    tunggu berjam-jam menghias diri

    beli sebotol kicap tamin
    masin manis pelbagai rasa
    kalau lelaki melihat cermin
    membetul jambul kemas sentiasa

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    tip kereta semasa banjir

    1. tehr says:

      masin manis pelbagai rasa
      enak rasa gulai tenggiri
      tengok jambul tatap muka
      senyum pada diri sendiri

  8. surihati_ku says:

    sy sllu nak pi keje tgok cemin sb pakai tdung heee.ada sklu paia tudung baru persan dlm kete sy pakai tusung terbalik ! geeee
    surihati_ku baru je tulis kisah Mari Geleng Kiri Dan Kanan, Jemurnya Jangan LupaMy Profile

    1. tehr says:

      saya pernah pakai baju terbalik
      nasib juga belum sanpai ke bandar :D

      1. yas says:

        tu okeh lagi bro…aku dlu pernah pakai helmet terbalik…lagi malu oooo….:)
        yas baru je tulis kisah Keputusan Terkini Badminton Terbuka Malaysia 2012My Profile

  9. ohcikgu says:

    orang perempuan memang suka tengok cermin..
    ohcikgu baru je tulis kisah Chong Wei mudah kalahkan Taufik Hidayat malam tadi.My Profile

    1. suri says:

      ei cikguni biarlah.hbis llki tu tak tgok cemin ker ? hiiii
      suri baru je tulis kisah Mari Geleng Kiri Dan Kanan, Jemurnya Jangan LupaMy Profile

      1. tehr says:

        lelaki sekali2 je
        tapi ada gak yang terkecuali :D

  10. ciksembang says:

    tengok cermin selalu tak apa.. tapi sertai dengan doa melihat cermin
    ciksembang baru je tulis kisah Kepuasan Belajar Naikkan Alexa RankingMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      banyakkan berdoa

  11. ciksembang says:

    selalu cari cermin yg boleh menampakkan kita kurus..haha
    ciksembang baru je tulis kisah Kepuasan Belajar Naikkan Alexa RankingMy Profile

    1. tehr says:

      hah? ada ke?
      nak juga la satu :D

  12. yas says:

    Hehehe…selalu tgk cermin…tp jarang cermin diri…:)
    yas baru je tulis kisah Badminton Terbuka Malaysia 2012 – Lin Dan Tekad Jadi JuaraMy Profile

    1. tehr says:

      makan dalam maksud ni, yas
      hehe

  13. Floyd says:

    I pun ada cermin juga tapi cermin mata. Selalu belek2 cermin tu utk bersihkan.

    Selamat santai di petang Sabtu ya, cikgu. Malam nanti jgn lupa tngok M.United vs. Bolton
    Floyd baru je tulis kisah 1Malaysia Amanah Rakyat Scheme, SARAMy Profile

    1. tehr says:

      rasanya senang je nak benam bolton tu, bro :D

  14. kita melihat ke dalam cermin untuk melihat kesalahan diri dan meniliti mana-mana bahagian yang perlu di koreksi <–betul ke perkataan ni :p
    sabree hussin baru je tulis kisah Petanda Kecil Kiamat Keempat : Terjadinya Pertempuran Dua Kelompok Besar Dari Kaum MusliminMy Profile

    1. tehr says:

      ni namanya cermin diri ni
      bukan cermin muka

  15. eiela says:

    cermin dan perempuan memang tak boleh pisah. selalu jugak tengok cermin.

    1. tehr says:

      kan, memang biasa macam tu :D

  16. amirulfaiz says:

    Bagailah mana? Hendak berhias, cerminku retak seribu. :D lagu cindai.
    amirulfaiz baru je tulis kisah Ambil darah sukarelawan.My Profile

    1. tehr says:

      hehe
      memang kena beli cermin baru tu, bro :D

  17. kakyong says:

    baru perasan.. dah lama tak tengok cermin..

    sbb pakai tudung pun stail sarung jer.. & dah lama x make-up, main sapu bedak baby jer.. xde sebab pulak nak tgk cermin..

    mungkin kena tgk jugak cermin ni.. kena intai2 kot ade kedut2 kat muka.. hihiii…
    kakyong baru je tulis kisah Drive M7 bawa Aaron Aziz ke TokyoMy Profile

    1. tehr says:

      mesti nak kena tengok gak tu, kakyong
      mana la tahu, tudung tesenget ke, apa ke :D

  18. Miss Yati says:

    Tak adalah sampai dalam wallet pun nak letak cermin. Sekali sekala tengok cermin oklah, jangan sampai kerap sangat. nanti terlebih perasan pulak hehe

    1. tehr says:

      saya tengok, bekas bedak isteri saya tu ada pulak cermin kecil
      yang lain saya tak tahu la :D

  19. Juan says:

    saya lihat cermin bila lepas mandi dan ketika nak menyikat rambat sahaja, paling lama seminit jer

    1. tehr says:

      yes, lelaki sejati
      tak lama depan cermin
      hehe

  20. akubiomed says:

    Ada yang melihat cermin untuk melihat berapa garis kedutan sudah tercalit.

    Saya pernah tidak merasa selesa apabila rakan wanita saya meletakkan cermin diatas keyboard ternampak wajah sendiri. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Gambar statik yang senyumMy Profile

  21. Hadi Rofiee says:

    Melihat cermin dan mengucapkan syukur atas segala nikmat yang diberikan. :-)

  22. cik tom says:

    cik tom pun suka cermin..heeee
    cik tom baru je tulis kisah Pengalaman Kena Denda di Sekolah Yang MemalukanMy Profile

  23. muazfaris says:

    lihat cermin jgn lupe baca doa ye..
    muazfaris baru je tulis kisah Pandangan aku pasal Tahun Baru Cina 2012 sempena Naga AirMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun