Mat

Sekali Mr Tehr tanya Uncle Google tentang mat, macam-macam nama keluar. Ada Mat Kilau, Mat Indera, Mat Sabu, Mat Cincang, Mat Zain, Mat Said, Mat Bangla, Mat Indon, Mat Rempit, Mat Gian, Mat Salai, Mat Bunga, Mat Kenari, Mat Salleh, Mat Sentul, Mat Bond dan berbagai-bagai lagi. Mat Tiga Suku pun ada!

teringat aku tersedar
berbagai mat ada di sekitar

teringat mat rempit
yang tak serik-serik cari penyakit

teringat mat gian
yang baring tertidur atas jalan

teringat mat indon
yang datang berduyun-duyun

teringat mat bangla
yang berbaris jalan keliling kota

teringat mat bunga
yang senyumnya selalu sampai telinga

teringat mat kenari
yang ini adalah kawan aku sendiri

tapi,
tak berapa ingat kisah mat tiga suku
sebuah filem klasik suatu ketika dahulu

Bagaimana sahabat blogger semua? Sambil-sambil minum teh, bolehkah sahabat membuat pilihan Mat yang mana satu dapat kita letak kat depan nanti?

kalau nak bersih pakaian dan diri
carilah teluk, sungai atau perigi
kalau nak pilih wakil dalam negeri
pilih yang elok, pandai juga berani

TehrDemikian kisah 'Mat' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


56 Comments

  1. adele says:

    nama mat semakin komersial zaman skrg..yg public figure pun mat juga..apapun,sy suka mat sabu :D
    adele baru je tulis kisah Cara Berhadapan dengan Bandwidth Limit ExceededMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal, adele
      tiba2 je rasa nak tahu mengenai mat ni

      1. suri says:

        mat kelambu ada ker haa..adeh popular sgt dema nak msuk af tak dpt asal dpt memenuhi permintaan gooooole ok ar tu heee
        suri baru je tulis kisah Panduan Mengambil Hati KawanMy Profile

  2. yas says:

    Bila sebut mat ni, dia akan jadi dua jerr…1; mat yg bersifat baik….1 lagi mat yg bersifat x elok…kecuali pada mereka2 yg dah bernama mat…hehehe
    yas baru je tulis kisah Perhentian Bas yang unikMy Profile

    1. tehr says:

      pakat2 la kita pilih jadi mat yang baik, yas :D

  3. cikguden says:

    glamer tul nama mat nie
    cikguden baru je tulis kisah Suami Didera Isteri MeningkatMy Profile

    1. tehr says:

      tu la…
      macam2 mat ada :D

  4. zulkbo says:

    salam..
    alahai Adele suka Mat sabu la..
    zulkbo baru je tulis kisah Gambar Majlis Nikah Memey Suhaiza Dan Norman HakimMy Profile

    1. tehr says:

      salam
      orang no 2 PAS ni

  5. zulkbo says:

    saya ada ramai kawan
    yang bernama Mat ni..
    bila panggil Mat semua
    pandang..kelakar juga
    zulkbo baru je tulis kisah Gambar Majlis Nikah Memey Suhaiza Dan Norman HakimMy Profile

    1. tehr says:

      sedkit kesukaran bagi orang yang bernama mat
      tapi akan bertambah2kan lagi kemesraan

  6. titan says:

    kawan sekolah aku pun aku mat. haha..
    titan baru je tulis kisah Selangor – Win or DieMy Profile

    1. tehr says:

      kadang2 yang tak ada kena mengena dengan nama mat pun digelar/dipanggil mat juga
      macam2 mereka ni

  7. iwan delaroc says:

    jangan mat sabu sudah le..huhu
    iwan delaroc baru je tulis kisah false statement #2My Profile

    1. dnoBiz says:

      haha atara yang tengah ngetop sekarang ni…
      dnoBiz baru je tulis kisah Tomoi – Muay Thai ganas tapi mengashikkan..My Profile

    2. tehr says:

      ada yang suka
      ada yang tak suka

      masing2 ada pilihan sendiri, iwan

  8. Juan says:

    teringat saya akan “mat” ta band, hehe
    Juan baru je tulis kisah 3D Stereogram | Jom CubaMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      peminat pun ramai juga tu

  9. dnoBiz says:

    Mat yang paling tOp sekarang ni Mat sabu..
    dan mat yang paling aku suka masa kecil du lu ialah Mat tamamat… iaitu angota MAT dalam siri Ultraman
    dnoBiz baru je tulis kisah Tomoi – Muay Thai ganas tapi mengashikkan..My Profile

    1. tehr says:

      ni pasal kes mat indera la, kan?
      paling orang tak suka pulak mat pit :D

    2. Amirez says:

      kenangan zaman kecik2 dulu hehe. MAT ni dlm cerita ultraman Taro kan?

      aku ada kawan namanya Mat Lan. dulu orang panggil dia YB tapi takde ciri2 YB pun hehe
      Amirez baru je tulis kisah Ooo…Bekas Tojin Rupanya…My Profile

      1. tehr says:

        sekurang2nya ada juga kesempatan orang panggil YB tu
        aku ni tak pernah pun
        huhu

  10. akubiomed says:

    Mat Salleh tertinggal lah bro :-)

    1. tehr says:

      mat salleh pahlawan sabah tu ke, bro?

  11. maza says:

    kalau ikut hukum tajwid, mat itu hukum mati dan dipanjangkan bacaan.. ada 2 rakaat, 4 rakaat, 5 & 6rakaat..

    tapi kalau ditanya pasal mat indera, ada yg melompat tinggi, silap2 menghunus segala kata2 yg kejam.. hehehehe
    maza baru je tulis kisah Wordless Wednesday: Fikiran harus lurus, matlamat harus jelas!My Profile

    1. tehr says:

      bawa bincang elok2
      mat indera ke, mat rempit ke
      kalau dok marah2, tak ke mana juga akhirnya tu

      1. surihatiku says:

        ha tu dia bro Maza beri ajar tips ;)
        surihatiku baru je tulis kisah Apakah Itu Rabies?My Profile

  12. nurmisnan says:

    hik3… mat jenin keluar tak?
    Mat sentul?.. aku minat dia.. cik mamat parang tumpul
    nurmisnan baru je tulis kisah Doa penyakit JantungMy Profile

    1. tehr says:

      eh, terlupa pulak dengan mat jenin

  13. Cha'on says:

    biasa je nak panggil2 orang dengan panggilan mat. Selalu kalau tak tau nama panggil je mat. mesti orang tue toleh je.. hahha..
    Cha’on baru je tulis kisah Lirik Lagu Sumayyah Oleh Kumpulan HijjazMy Profile

    1. tehr says:

      memang macam tu la selalunya
      ganti nama kepada semua :D

    1. tehr says:

      satu cara mudah nak panggil nama
      kalau orang putih kita panggil mat saleh

  14. sud@is says:

    suka mat cakap serupa bikin dan berani
    sud@is baru je tulis kisah Jangan PerasanMy Profile

    1. tehr says:

      ada ke mat serupa bikin, sud@is?
      tak pernah dengar pulak :D

  15. Jai says:

    Mat blogger.. Cam pelik je bunyi..ha3
    Jai baru je tulis kisah Video Akad Nikah Norman Hakim Dan Memey SuhaizaMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      aku rasa boleh tu, jai

      mat blog

  16. padin says:

    hahaa.. kreatif memang kreatif..
    emm mat ni panggilan mudah kan.. mat cincang tu mat apa ye? :D
    padin baru je tulis kisah Survival HidupMy Profile

    1. tehr says:

      aku pun tak tahu apa yang mat cincang ni suka cincang
      yang aku tahu, ni nama gunung kat langkawi ni

      1. padin says:

        oo ye ke, xpernah dengar plak..
        hahaa.. umm ape la yang di cincang tu ek..

  17. Bila terbaca tentang mat.Teringat saya tentang mat di dalam hukum tajwid.Rasanya masih bayank diantara kita yang masih lemah mat ni.

    1. surihatiku says:

      mat tu mmg ada hee..masa belajar ada le ingat skrg terus terang tak blh tipu dah lupa huuu
      surihatiku baru je tulis kisah Dia MuhammadMy Profile

      1. tehr says:

        mad dan harakah dalam bacaan
        yang ni semua mesti kena tahu ni

        1. surihatiku says:

          sy nak mengaji dg bapak say blik ar >___<
          surihatiku baru je tulis kisah Selamat Hari Lahir_25983My Profile

  18. masih time sekolah dulu, kawe mat rock! :wink:

    1. tehr says:

      mat rock
      hehe, memang glamor tu, bro

  19. surihatiku says:

    mat hum, tetiba rasa pas buka nnti nak makn ice crem mat kool heee
    surihatiku baru je tulis kisah Raya Dan Merdeka Tahun 2011 Yang ManisMy Profile

    1. tehr says:

      wah, memang cool sangat tu

      1. mat cool pisang tu fav budak2 … bagus kawe beli ptg nanti.. Thanks suri sbb ingatkan…
        Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Rise Of The SamuraiMy Profile

        1. surihatiku says:

          tehr
          sedap..jarang bli brand tu sllu yg pedel pop ke gapa tah heee..

          ice crem pelangi hee..dpt 2 mmy cool..sok sure demam pasal pa cam tak pernh2 mkn ice crem hiiii
          surihatiku baru je tulis kisah Panduan Mengambil Hati KawanMy Profile

          1. surihatiku says:

            DLSL
            beli utk anak2 mmg seronok patu tgok muka dema, mulut comot heee…

            bhgia tgok ank makan hti yg penat mudah je ilang…=)
            surihatiku baru je tulis kisah Raya Dan Merdeka Tahun 2011 Yang ManisMy Profile

  20. Hadi Rofiee says:

    Mat Bunga, panggilan yang popular kedengaran ketika di sekolah menengah. :D
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Pengalaman Menjadi Pemandu PelancongMy Profile

    1. he he.. hang kena panggil Mat Bunga ke bro?.. awwwww… :wink:
      Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Bilakah Hukum Hudud Akan DiLaksanakan Di Negeri Kelantan?My Profile

  21. zik says:

    geli mat… pun mat jugak… try search dekat youtube
    zik baru je tulis kisah Kenapa ayah ramli menangis masa Ramli Score! (iklan TM)My Profile

  22. kakyong says:

    kalo lelaki dipanggil mat, perempuan pulak digelar minah.. ;)
    kakyong baru je tulis kisah Wordless Wednesday (2) : Mangga sedapMy Profile

  23. surihatiku says:

    mat sllu do kaitakn dg llki.

    mat ganja memag tak suka
    mat rempit mmg menyakitkan hati..
    kalu sayang pada bangsa
    tak akan dia jadi begini
    surihatiku baru je tulis kisah Cây Hướng Dương Bhg IIMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun