Masa Dahulu, Sekarang Dan Akan Datang

Biar pun peminat Red Warrior masih seronok mengulas mengenai kajayaan bersejarah pasukan bola sepak Kelantan yang muncul juara Piala Malaysia 2010, bahang pilihan raya kecil DUN N45 Galas dalam Perlimen P032 Gua Musang pada 04.10.2010 nanti masih dapat mencuri tumpuan sebagai cerita hangat di kedai kopi. Memang ramai yang memenuhi ruang tetapi tuan kedai tak juga senyum meleret, maklum sahaja dengan secawan teh 0, berbahas hingga ke tengaha hari. :)

masa lampau telah pun pergimasa dahulu sekarang dan akan datang
bukanlah untuk kamu kesali
usah dipandang ke kanan kiri
jadikan pedoman diri sendiri
kita tak dapat berundur lagi

masa sekarang amat menghimpit
cabaran datang bukan sedikit
buatlah pilihan langkah terbaik
sabar hadapi dugaan yang perit

usahlah risau saat mendatang
semestinya ia akan menjelang
sediakan ilmu untuk menentang
hadirkan doa malam dan siang
Maha Pengasih Maha Penyayang

Hidup kita sememangnya hanya melalui tiga jangka masa yang berbeza. Masa lalu, masa sekarang dan masa yang akan datang. Sempena pilihanraya kecil nanti, saya mengambil kesempatan ini mengucapkan selamat mengundi kepada pengundi-pengundi di DUN N45 Galas. Jadikan masa lalu sebagai pedoman kerana undi anda merupakan harapan generasi akan datang. Silap memangkah, anak cucu menerima padah!

TehrDemikian kisah 'Masa Dahulu, Sekarang Dan Akan Datang' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


49 Comments

  1. kaizen says:

    peerghhhhh~

    setuju! pangkah~ jangan tak pangkah lak~ uhoh!
    kaizen baru je tulis kisah TiPS MeMiLiH PaSaNGaN HiDuP BaGi LeLaKiMy Profile

    1. tehr says:

      pakoh molek :)

    2. Hadi Rofiee says:

      Jangan tanda betul pula. Hehe. :mrgreen:

      1. tehr says:

        sekarang musin exam ni
        mana yang tanda betul tu mesti terpengaruh dengan kertas ujian cucu

  2. rizuanismail says:

    tak kuar mengundi sebab masih bawah umur..hihi
    rizuanismail baru je tulis kisah Beautiful Emoticons and Smiley Icon PacksMy Profile

    1. tehr says:

      tak apa
      ambil tahu je untuk masa depan

  3. padin says:

    Undi Anda adalah Rahsia ekekee
    padin baru je tulis kisah Satu MatlamatMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      jangan bagitau sapa2 termasuk isteri

  4. werdah says:

    Salam Tehr.

    Mudah2an dipilih yang tepat..
    werdah baru je tulis kisah Nak Bawa Masalah atau Tak dalam SolatMy Profile

    1. tehr says:

      ya. harap2 mereka akan membuat pilihan tepat untuk masa depan anak cucu

  5. zulkbo says:

    salam..
    ermmm..moga kejayaan menanti
    di Galas dan Batu Sapi..tidak kiralah
    siapa yang menjawat jawatan YB..
    keutamaan rakyat perlu di dahulukan
    zulkbo baru je tulis kisah Penghawa Dingin Bakal Menyelamatkan Nyawa AndaMy Profile

    1. dnoBiz says:

      Betul tu bro..
      Pilih yang boleh berkerja bukan bercakap
      (tapi kalau bisu pun susah gak tu)
      dnoBiz baru je tulis kisah Kemalangan Ngeri – Badan putus 2My Profile

      1. tehr says:

        …yang cakap tak serupa bikin :)

    2. tehr says:

      salam kembali
      betul tu, zul
      kesejahteraan rakyat banyak yang perlu diutamakan

  6. seri says:

    biar pengundi jadi penentunya. siapa yang gah dan jadi pilihan rakyat sudah tentu naik keatas. cuma kita harap jangan tersalah pilih…masa depan generasi muda di tangan pengundi.
    seri baru je tulis kisah Bilis Oh! Bilis Nasib Si BilisMy Profile

    1. tehr says:

      buat pilihan dengan bijak

  7. dnoBiz says:

    Buat pilihan yang terbaik,
    dnoBiz baru je tulis kisah Kemalangan Ngeri – Badan putus 2My Profile

  8. Hadi Rofiee says:

    Pastikan pilih baik2. :-)

    1. tehr says:

      pilih untuk anak cucu

  9. kami says:

    mengundi itu penting utk masa depan negara.. pilihlah yg benar2 layak menguruskan serta membentuk negara dengan jujur dan ikhlas..:)
    kami baru je tulis kisah Musim Tengkujuh Telah TibaMy Profile

    1. tehr says:

      yups. salah2 pilih diri dan keluarga juga yang susah
      orang yang dipilih pula hidup bersenang lenang

  10. suri says:

    undi jangan tak undi heee..tapi jangan jadi perosak undi sudahlah..

    p/s:kawan jom singgah di blog suri ini: http://loveisshearing.blogspot.com
    suri baru je tulis kisah Hey!! Suri DisinilahMy Profile

    1. tehr says:

      betul, jangan jadi makhluk perosak

      cahaya cinta tak boleh masuk
      apasal, suri?

  11. suri says:

    salam tuan rumah..
    uik komen ku masuk spam ke??

    1. tehr says:

      memang masuk spam :)

  12. suri says:

    tadi dah type ilang ke? tak per tulis lagi sekali..

    undilah..demi negara..tapi jangan jadi seorang yang perosak undi sudahlah..

    kawan jenguk suri di blog ini http://loveisshearing.blogspot.com

    1. tehr says:

      tulis je banyak2, suri
      hehehe

      1. suri says:

        aduh..
        boleh klu bos tak der..

        blog?hurm sebab kena kne renew balik..en yang tolong renewkan tu kata nak buat semalm..tapi nampak gayannya dia sibuk..entahlah hati kawan dok bersedih… :(

        1. tehr says:

          sabar2
          besok boleh siap agaknya

  13. ingat generasi muda adalah harapan kita semua..

    1. akubiomed says:

      Semasa mengundi buatlah pilihan berdasarkan akal bukan berdasarkan nafsu
      akubiomed baru je tulis kisah Rasa simpati mangsa Tsunami dan letusan gunung MerapiMy Profile

      1. tehr says:

        pengundi kena bijak memilih

    2. tehr says:

      jangan hanya ingat diri sendiri sahaja

  14. Amir Izzat says:

    salam.

    sesal dahulu pendapatan,sesal kemudian tiada gunanya.

    pilihlah yg terbaik..pangkah la yg benar….

    jgn percaya janji manis….ingatlah…

    nanti bila jani tak terbals..marilah sama2 kita menyanyi..

    “mana janji manismu..mencintaiku..sampai mati?”

    erk? ahha..

    pilihan di tangan anda pengundi galas..
    Amir Izzat baru je tulis kisah Mencari Identiti Blogger Yang HilangMy Profile

    1. tehr says:

      hehehe
      mana janji manis mu…

  15. Cha'on says:

    menang menang dah. jangan lupa lepas nie tunaikan tanggungjawab untuk mengundi.. :)
    Cha’on baru je tulis kisah Kemalangan Bas Terbalik di KM38 Genting SempahMy Profile

    1. tehr says:

      hak kita tu

  16. etomyam says:

    semoga semua pengundi menggalas tanggungjawab masing-masing di galas nanti hehe :D
    etomyam baru je tulis kisah The Hunt For Red October- Review Bulan OktoberMy Profile

    1. tehr says:

      ya2
      galas jangan tak galas

  17. kulanz says:

    ingatan yang baik.. moga semakin ramai pengundi sedar pentingnya tanggungjawab memilih
    kulanz baru je tulis kisah Takeshi Shudo Meninggal DuniaMy Profile

    1. tehr says:

      harapannya begitulah, bro

  18. kakyong says:

    rugi kalo tak mengundi… ;)
    kakyong baru je tulis kisah Cek Nuff ke-2 sudah sampaiMy Profile

  19. sangilapi says:

    memang tak pernah sekali pun mengundi…..kehkehkeh
    sangilapi baru je tulis kisah tragedi oktoberMy Profile

    1. tehr says:

      patutnya bro boleh undi pos masa jadi kelasi dulu

  20. ann says:

    alamakk aku belum register nak memangkah, tahun depan dah start da.. ohoii
    ann baru je tulis kisah Sehari tak update- rasa cam tak makan nasiMy Profile

    1. tehr says:

      nak kena cepat tu, ann
      rugi kalau tak dapat ngundi

  21. mijie says:

    ingat undi anda adalah penentu masa depan dun galas :) jangan salah pilih

  22. tak ada yang tahu apa dimasa datang.. lakukan yang terbaik untuk masa sekarang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun