Mansuh Faedah Pinjaman Penjawat Awam

Mansuhkan faedah 4% pinjaman perumahan penjawat awam. Begitulah khabarnya cadangan dari PAS yang akan dikemukakan kepada Pakatan Rakyat nanti. Faedah bagi pinjaman kenderaan juga akan dimansuhkan. Ada sokongan?

membina rumah

rumah kecil beratap rumbia
rumah besar beratap genting
biarlah adil kehidupan dirasa
biarkan beredar rasa runsing

Kerajaan berurus niaga dengan rakyat. Bila penjawat awam membayar faedah dari pinjaman kerajaan, samalah dengan pinjaman bank, kan? Jadi kalau cadangan untuk memansuhkan faedah pinjaman perumahan dan kenderaan ini menjadi kenyataan, tidaklah nampak sangat kerajaan berurus niaga dan mengambil keuntungan dengan rakyat sendiri. Cukuplah dengan rakyat bayar cukai sahaja.

rumah idaman

Mungkin satu kaedah lain boleh diusahakan nanti untuk pinjaman perumahan bagi kakitangan swasta. Mereka rakyat Malaysia juga, kan? Hehehe

TehrDemikian kisah 'Mansuh Faedah Pinjaman Penjawat Awam' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


39 Comments

  1. zool says:

    tak buat lagi pinjaman perumahan sebab agak leceh..
    tunggu kot kalau nak beli tanah..
    zool baru je tulis kisah Mencari kamera digitalMy Profile

    1. tehramuan says:

      bagus buat awal, bro

      tapi kalau tak buat pinjaman, lagi bagus
      tak pinjam, tak payah bayar :D

  2. Cik Siti says:

    takut nanti dinaikkan faedah kepada penjawat swasta lak….
    Cik Siti baru je tulis kisah Kenangan yang ditinggalkan….My Profile

    1. tehramuan says:

      eh, tak la akan jadi macam tu, cik siti :D

  3. LadyBird says:

    semua tu kene bayar faedah jugak ke? lady br tahu.. huhuhu.. byknye yg lady belum th lagi.. kene byk ambik th sblm mengundi nih..

    1. tehramuan says:

      memang kena bayar faedah, lady
      cuma tak terasa sangat la sebab buat potongan gaji

  4. ApplePurple says:

    Mr. Apple sokong sangat2 usul ni.. :-)
    ApplePurple baru je tulis kisah Saiz iPad MiniMy Profile

    1. tehramuan says:

      sokong jangan tak sokong :D

  5. Juan says:

    kan bagus kalau xda faedahkan, heheh
    Juan baru je tulis kisah Salam Raya dari Admin wanwidget.comMy Profile

    1. tehramuan says:

      memang bagus sangat, bro :D

  6. titan says:

    gua tunggu dan lihat aje.
    titan baru je tulis kisah 5 Cara nak jadi penulis review yang menjual.My Profile

    1. suri says:

      keje gomen mmg mudh rzki sllu ada heeee
      suri baru je tulis kisah Dia Bukan MilikkuMy Profile

    2. tehramuan says:

      aku juga
      tunggu dan lihat je dulu apa nak jadi

  7. akubiomed says:

    Bagi pekerja swasta sudah masak dengan skim yang tidak memihak kepada mereka. Redha sahaja.
    akubiomed baru je tulis kisah Sudah masanya pulang ke sarangMy Profile

    1. tehramuan says:

      masing2 ada kelebihan dan kekurangan, bro
      rezeki dari allah semuanya

    2. hafizmd says:

      pekerja swasta selalunya akan terlewat atau dilewatkan…

      takpelah, rezki itu milik Allah jua

      p/s-mmg ambe sokong walaupun ambe bukan kerja gomen
      hafizmd baru je tulis kisah Celoteh Kakak #6 Kahwin?My Profile

  8. kakyon says:

    kami orang swasta terima ajelah walau faedah tinggi.yg penting kena kerja keras cari duit nak langsaikan hutang rumah..
    kakyon baru je tulis kisah masak masak dan makan makan..My Profile

    1. tehramuan says:

      kenyataannya pekerja swasta lebih banyak dapat bonus berbanding penjawat awam, kan?

  9. de engineur says:

    Betul ckp tehr tu. Klu kakitangan awam sdh dpt faedah begitu, jangan lupa kakitangan swasta plak nanti.
    de engineur baru je tulis kisah World’s 20 most powerful women 2012My Profile

    1. tehramuan says:

      yups, moga2 semua akan gembira
      hehe

  10. alamak..best nya..ni yg nk keje gov ni..hehe
    Jebeng Otai™ baru je tulis kisah #BoycottAppleMy Profile

    1. suri says:

      bukan rezeki nk dpt pula heee…
      suri baru je tulis kisah TengkolokMy Profile

    2. tehramuan says:

      hehe
      boleh cuba apply, bro

  11. suri says:

    pi sana cuaki sini cukai terkadang naik rimas gak hiii
    suri baru je tulis kisah Dia Bukan MilikkuMy Profile

    1. tehramuan says:

      cukai ni dah terpaksa kena bayar
      nak buat macam mana lagi, suri

      tapi kalau boleh dikurangkan lagi bagus, kan? :D

      1. hafizmd says:

        kurang mmg lagi bagus…tp cukailah antara sumber pendapatan negara
        hafizmd baru je tulis kisah Celoteh Kakak #6 Kahwin?My Profile

  12. hatiputera says:

    memang bagus kalau tak de faedah. tetapi pihak bank bagaimana pula .
    hatiputera baru je tulis kisah Apple menang saman paten ke atas samsungMy Profile

    1. tehramuan says:

      untuk pinjaman kerajaan je ni, bro
      pinjaman bank cerita lain

  13. Waaaah….
    best gak kalau dengar takde faedah tu. Cuma suatu yang mustahil kerana siapalah yg nak beri pinjaman tetapi tidak mahu ambil keuntungan. Mau tutup bank kalau semua kakitangan kerajaan tidak mahu menggunakan pinjaman bank untuk rumah mereka. Tetapi akan menjadi satu kelebihan menarik bukan melayu bekerja di sektor kerajaan.
    Malaysia coin baru je tulis kisah Duit syiling 20 sen ParlimenMy Profile

    1. tehramuan says:

      penjawat awam memang kan sentiasa pilih pinjaman kerajaan untuk perumahan
      pinjaman bank selalunya untuk kenderaan

  14. onlajer says:

    Assalamualaikum
    selamat hari raya bro
    Yang sebagai perkerja swasta kami mohon agar kerajaan medesak pihak bank menurunkan faedah nya yang aku fikir agak membebankan,
    onlajer baru je tulis kisah Malam 1 SyawalMy Profile

    1. tehramuan says:

      yups, moga2 semua mendapat faedahnya nanti

  15. shraqs says:

    Boleh pokai gomen kalau semua cukai nak mansuh. :) Kalau dikurangkan sedikit2 setuju jugak.
    shraqs baru je tulis kisah Tingkatkan Kesan Bunyi Di Peranti AndroidMy Profile

    1. tehramuan says:

      cukai tu tak boleh la nak hapuskan semua
      hapuskan faedah pinjaman kerajaan untuk penjawat awam je, bro

  16. ProfHariz says:

    Pinjaman perumahan bagi kakitangan swasta. Andailah kan
    ProfHariz baru je tulis kisah 10 entri terbaik DenaihatiMy Profile

    1. tehramuan says:

      molek juga tu
      hehe

  17. Sebaiknya perlu ada mekanisma bagi membantu keluarga susah utk mendapatkan basic needs mcm rumah dan utk zaman skrg ni mungkin keta skali. Mungkin dalam bentuk sunsidi dan sebagainya. Utk yg ada pendapatan tetap dan stabil, bayar ajaleh tax dan faedah pinjaman. Duit tu boleh bantu golongan yg benar2 memerlukan. My 5 cents.
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Tanjung Emas MuarMy Profile

  18. tak adil lah kalo penjawat awam je dapat…..
    mungkin boleh usahakan kurangkan lagi interest utk pekerja swasta dan usahawan….
    Hairul Hissam baru je tulis kisah Tips Mengawal Perasaan Emosi Dari Pengalaman Sendiri | Hidup Lebih CeriaMy Profile

  19. Cikgu Hairul says:

    Sokong 100%. Muga ia jadi satu kenyataan. Walaupun nampak mustahil bagi sebahagian orang, insyallah ia boleh dilaksanakan.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Fanpage vs BlogMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun