Macam Mana Boleh Masuk?

Pernah menjawab soalan dari rakan mengenai bola sepak atau mengenai MU yang berjaya menewaskan Chelsea 1-0? Biasanya soalan akan datang dengan bertubi-tubi tanpa dapat disekat. Kadang-kadang belum pun sempat kita menjawab soalan pertama, soalan yang kedua, ketiga dan seterusnya telah pun ditanya tanpa segan silu. Siapa menang? Berapa gol? Macam mana boleh masuk? :D

penjaga gawang tak tangkap bola
pertahanan kita selalu membuta
penyerang mereka bijak cari idea
penjaga garisan tak angkat bendera

telur tiruan

sumber dari utusan malaysia

Risau pula dengan kisah telur tiruan yang heboh sekarang ini. Nasib juga Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), SM Mohamed Idris menghebahkannya apabila menerima aduan dari pengguna yang disiarkan di Utusan Malaysia baru-baru ini. Tanpa pendedahan begini, pasti sekali kita tidak mengetahui adanya telur ayam tiruan dari negara China yang dijual di negara kita.

Kita pula mungkin selama ini pernah memakan telur ayam palsu yang mengandungi bahan/gelatin haram ini tanpa disedari.


Jawapan kepada Cuba Teka 6 masih diterima sehingga jam 11.59 malam nanti. Jangan ketinggalan mencubanya. :D


TehrDemikian kisah 'Macam Mana Boleh Masuk?' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


76 Comments

  1. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_—\_l__l—[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)–o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ” Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Jom Terjah entry terbaru ??
    kereta gear auto dan gear manual
    Membela ikan, sepat dikurung,
    Belida berenang, ada di sawah;
    Dua pasukan hebat bertarung,
    Ada yang menang, ada yang kalah.

    Bunga hutan wangi di sanggul,
    Air gula campuran jeli;
    Dua pasukan mencari gol,
    Berakhir pula dengan seri.

    Dicantas ranting lain dahan,
    Karat gilap sanggul dihiasi;
    Di atas padang pemain tertekan,
    Membuat silap gol ditembusi.

    Kain bantal ukur bersegi,
    Ukuran anggaran tepi bulatan;
    Pemain handal atur strategi,
    Kelemahan lawan jadi sasaran.

    Biji muda biji tanaman,
    Di batas padang biji semaian;
    Sebiji bola jadi taruhan,
    Di atas padang jadi rebutan.

    Gigi muda, kain reput,
    Sabun, nila, plastik koyak;
    Sebiji bola pemain berebut,
    Penonton pula pekik sorak.

    Biji muda dicampak-campak,
    Pohon peria mencelah-celah;
    Sebiji bola disepak-sepak,
    Penonton pula resah gelisah.

    Biji mata dicolek-colek,
    Rabun mata buang selaput;
    Sebiji bola bergolek-golek,
    Penonton pula bahang kalut.
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tips-tips periksa kereta untuk perjalanan jauhMy Profile

    1. tehr says:

      pantun bola terbaik ni :D

      biji guli dibaling-baling
      anak-anak main di lembah
      kalah seri kepala pening
      team lain mata bertambah

      1. Tika bermain baju direntap,
        habis bermain bersalam-salam,
        Malam ini United berentap,
        menanti kunjungan si kelab Fulham

        1. tehr says:

          habis bermain bersalam-salam
          sementara mandi mencuci kain
          menanti kunjungan kelab Fulham
          sayang rooney tak dapat bermain

          1. kaizen says:

            tengok ke atas langit
            tunduk ke atas tanah
            main bola memang sengit
            Sekali aku tak minatlah

            Ngeh3…
            kaizen baru je tulis kisah PeNCaRiaN LeLaKi SWeeT DaN PeReMPuaN BeRTuDuNG FaCeBooK MeNGaRuT!My Profile

          2. Ismail N says:

            Nak komen lepas abis game Man Utd v Fulham malam tadi.. tapi ngam-ngam lepas abis bola… blackout pulak kawasan taman. Tak tahu la apasal..
            Ni mesti penyokong Chelsea yg handle letrik kat sini kot he he.. :D
            Anyhow, Man Utd menang lagi… Blackout pun blackout la.. aku tido lena gak malam tadi. Dah kawe tak peduli MACAM MANA BOLA TU MASUK.. :D Yg penting Man Utd 2 Fulham 0.. GGMU!
            Ismail N baru je tulis kisah Sewa KedaiMy Profile

            1. tehr says:

              yang penting MU menang :D

          3. suri says:

            ah mls nak ctr dah tahu MU menag punya…smpt lpek2 kat warung malam tu heeeee..

            LayaZZZZ

  2. Amat merisaukan!

    Tapi hairan juga mereka boleh mencipta telur yg mirip telur ayam sebenar..

    Kebijaksanaan yg tersasar dari landasan…
    Mutalib Attholib baru je tulis kisah Silap TafsirMy Profile

    1. tehr says:

      mereka memang bijak
      mungkin hanya sesuai digunakan di china
      bukan di negara kita

        1. Ismail N says:

          Jangan teloq kita nanti boleh ditirunya.. alahai..:D
          Ismail N baru je tulis kisah Sewa KedaiMy Profile

    2. dnoBiz says:

      betul tu, kalau pada landasan yang betul mesti dapat menampung masalah bekalan dan sumber makanan untuk negara miskin
      dnoBiz baru je tulis kisah Hadiah misteri – bungkusan Istimewa dari JohorMy Profile

  3. toyol says:

    tu la..
    bila dngr brita pasal telur tiruan ni, bimbang jg..
    klau lmbt d kawal bimbang akn bleluasa sluruh tanahair..
    toyol baru je tulis kisah IMPIANMy Profile

    1. tehr says:

      tak tahu le dah berapa banyak dan berapa lama telur ni masuk
      mereka ni tahu nak untung je

      1. Mus says:

        untung yang merugikan rakyat..
        bila mereka kantoi.. mereka akan rugi juga
        Mus baru je tulis kisah Gambar Main Photo Reflection Dalam FeriMy Profile

      2. kaizen says:

        tak silap aku, tahun lepas dah tersebar dah kat blog sape ntah, maybe nih baru kantoi kot?
        kaizen baru je tulis kisah PeNCaRiaN LeLaKi SWeeT DaN PeReMPuaN BeRTuDuNG FaCeBooK MeNGaRuT!My Profile

  4. when it comes to football..anything can happen :)

    telur tiruan tu bahaya betol la..rata2 ckp pasal tu kan..mana la dpt idea dorg nk wat telur tiruan ni..org nk telur yg dr ayam bukan machine..hadoi

    1. tehr says:

      agak2 mesin yang mereka buat tu sama macam ayam tak?
      lepas tu ada bunyi berketak setiap kali telur keluar :D

  5. Cik Siti says:

    itulah kalau fikirkan keuntungan sahaja…. kita yang menjadi mangsa
    Cik Siti baru je tulis kisah Pengalaman yang mendebarkanMy Profile

    1. tehr says:

      asal dapat duit je, mereka ni

      1. Mus says:

        mereka dapat duit..
        kita dapat sakit..
        Mus baru je tulis kisah Gambar Menarik Di Daro – Pembekal Keperluan HarianMy Profile

        1. Ismail N says:

          Objektif business mmg utk keuntungan tapi jangan sampai menyusahkan dan merbahayakan org lain.. Nanti kantoi.. kena tangkap.. sama aje ler.. rugi jugak!
          Ismail N baru je tulis kisah Sewa KedaiMy Profile

  6. Telur boleh dicpta!!! macam2 lah dunia zaman skrg…
    Mcm mana la telur tu dibuat yek…
    aktechpage.com baru je tulis kisah Komen MAC 2011- Sejuta Penghargaan Terima KasihMy Profile

    1. tehr says:

      ntah le, bro
      pandai sungguh mereka ni

  7. benjy says:

    Kalau cerita MU tu standartlah MU mesti menang punya … tengoklah nanti kalau Fregi bersara MU pasti kekeringah idea … tahniah Fergi …

    Dengan kemajuan sains dan teknologi sekarang tak hairanlah tak lama lagi ada benda tiruan lain akan muncul selain daripada telur …

    3 hari lepas keluar buliten utama telur palsu telah dikesan di PJ … APA ! PJ ! … cepat betul virus telur tiruan tersebut merebak … semoga kita sebagai pengguna lebih berhati2 dengan situasi tiruan ini ..
    benjy baru je tulis kisah PERTARUNGAN DENGAN GERGASI BATUMy Profile

    1. tehr says:

      kita tak tahu bila telur ni mula masuk
      ntah2 aku pun dah pernah makan :(

  8. ohcikgu says:

    bijak sungguh yang buat telur palsu tu. Rasa-rasa macam dah pernah terkena agaknya..waa…
    ohcikgu baru je tulis kisah Tarikh-tarikh Penting untuk peperiksaan DPLI – MEdSI 2011My Profile

    1. tehr says:

      memang bijak
      tapi sepatutnya kepintaran tu diguna untuk hasilkan benda2 yang tidak berbahaya

  9. sud@is says:

    kita beli telur ayam kampung sajalah…
    sud@is baru je tulis kisah Loghat KNMy Profile

    1. tehr says:

      ya la, sud@is
      selamat dan berkhasiat

      tapi, payah nak dapat sekarang ni telur ayam kampung :(

  10. syahrilhafiz says:

    budak2 food tech la buat benda2 macam ni..haha bangga2..tapi ingat palsu tu jangan dok makan pulak ye adik2. :)
    syahrilhafiz baru je tulis kisah Cara-Cara Nak Dapatkan Perhatian Blogger PopularMy Profile

    1. tehr says:

      harap2 pelajar kita dapat hasilkan telur yang halal dan tidak berbahaya
      insya allah

  11. Seri Bahasa says:

    ilmu bila disalah guna beginilah jadinya…kalau tak dikenkang awal2 nanti pengguna yang akan menanggung akibatnya.

    1. tehr says:

      pengguna dah terkena pun, seri
      cuma kita harap ia tak akan merebak lagi lepas ni

  12. dyea says:

    rasanya mcm dah terbeli telor ni..sbb nya bila pecahkan trus kuning nya pecah..cam telo sejuk..pas tu buat kek sampai sudah telur tu tak nak naik..tp tak tau la…sbb kes ni kat penang kita duk kat joor
    dyea baru je tulis kisah semalam aku luper!!!My Profile

    1. tehr says:

      kemungkinannya memang ada tu, dyea
      mungkin juga dah sampai johor
      siapa tahu, kan?

  13. dnoBiz says:

    tu yang merisukan tu Tehr, sah sah gelatin yang digunakan memang meragukan, nasib baik telah dibongkar
    dnoBiz baru je tulis kisah Apa dah Jadi – Apa kena Blog Maza NiMy Profile

    1. tehr says:

      kita memang masih bernasib baik kerana ada pengguna yang prihatin
      harap2 dapat disekat sepenuhnya

  14. adele says:

    walaupun mereka mampu cipta telur, tp tetap tak dpt menandingi pencipta telur yang hakiki, jauh lebih hebat..
    adele baru je tulis kisah Tiada Hari Tanpa Jenayah – Mengaku ada HIV Jika Hadapi Situasi RogolMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      dah semestinya macam tu, adele

  15. akubiomed says:

    Itulah saya bengang dengan agensi kerajaan lambat ambil tindakan. Pengguna dan NGO CAP dah kecoh masuk akhbar barulah terhegeh-hegeh hendak rampas untuk ujian makmal. Nak tunggu keputusan ujian makmal mengenai kesahihan telur palsu sudah berapa jauh telur palsu diedarkan seluruh negara.

    1. tehr says:

      mungkin sekali dah tersebar ke seluruh negara
      walau pun hanya ada laporan kat p pinang

  16. abu luqman says:

    singgah malam..org kampung kena tipu selalu ye
    abu luqman baru je tulis kisah Tenggiri Tewas Di Tangan Abu LuqmanMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      orang kampung dan orang bandar juga, bro
      sapa2 yang tak hati2 memang akan terkena

  17. Ali ridha says:

    mana boleh masuk dalam perut tu.
    takut kena keracunan makanan.
    Ali ridha baru je tulis kisah Sekolah ekor otakMy Profile

    1. tehr says:

      keracunan han haram
      tu yang berat tu, ali

  18. Mus says:

    agak risau bila youtube ada ajar cara buat telur tiruan ni..
    Mus baru je tulis kisah Ragam Pilihanraya Negeri Sarawak – Kek Lapis Barisan NasionalMy Profile

    1. tehr says:

      wah, ajar buat telur tiruan?
      boleh belajar dan boleh buat, mus
      cuma gunakan bahan berkhasiat dan halal
      semua tak jadi masalah

  19. mie says:

    hairan juga..
    macam mana la benda tiruan begini mudah dijual tanpa rasa bersalah..
    mie baru je tulis kisah Petronas Malaysia Grand Prix F1 2011My Profile

    1. Mus says:

      teknologi peniruan tu.. sukar nak dikesan..
      akhirnya ketahuan jugak
      Mus baru je tulis kisah Gambar Menarik Di Daro – Pakcik Seluar BiruMy Profile

    2. tehr says:

      yang aku heran, kenapa tak periksa dulu
      telur betul atau tiruan?
      bukan payah mana pun

      1. mie says:

        kalo sentiasa dirahsiakan..
        memang susah nak tau yang mana tiruan ataupun benar..
        nasib baik segalanya terbongkar..
        eehhee
        mie baru je tulis kisah Petronas Malaysia Grand Prix F1 2011My Profile

  20. ghost writer says:

    biar betul nih telur pon leh diciplak dan diklonkan…aiseh..dah semakin bertambah bahan tiruan kat negara kita ek…sapa yang nak disalahkan nih…

    senang jer nak salahkan siapa,salahkan keeper Chelsea,Petr Cech sebab bagi telur kat stamford bridge…haha!
    ghost writer baru je tulis kisah quisMy Profile

    1. tehr says:

      aku kata semua yang tahu benda ni salah yang patut dipersalahkan

      pertahanan perlu lebih kemas kalau tak mahu gawang bocor :D

  21. zik says:

    benda nie sebenarnya dah ada lama masa dekat china… 2 tahun lepas kalau tak silap…. alamak… memang masakla… inilah bila demand melebihi supply… nak fikir untung jer…. hancusss
    zik baru je tulis kisah Terima kasih anjung streamyx- saya menang motor!My Profile

    1. tehr says:

      nampak sangat kita tak prihatin
      senang2 je dapat jual kat malaysia ni

  22. Ladfe Amir says:

    syukurlah.. ada juga pendedahan pasal telur palsu ni. ini memang info yang dicari2 dan dinantikan oleh kebanyakan pembaca.

    jangan asyik cite pasal isu ‘part tersebut’ aje. wwalaupun ramai yg membaca..ianya dah tak jadi keyword panas lagi dlm kehidupan warga di negara kita.
    Ladfe Amir baru je tulis kisah Maxis Sudah Bayar HutangMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      jangan ambil isu ‘part’ tu je
      naik loya dah aku

  23. kaizen says:

    nasib bek teh takde yang ramuan tiruan, teh kat sini sume ori~ ahaks~
    kaizen baru je tulis kisah PeNCaRiaN LeLaKi SWeeT DaN PeReMPuaN BeRTuDuNG FaCeBooK MeNGaRuT!My Profile

    1. tehr says:

      haha
      sebolehnya aku mahu yang ori :D

  24. padin says:

    takut betul la sekarang ni
    telur yang kita rasa xmasuk akal orang boleh klon pon
    dah boleh masuk pasaran.. hebat2…

    1. tehr says:

      ada yang cekap ambil kesempatan nak dapat untung, bro
      kita pula yang terima akibat

  25. yas says:

    Memang handal betul la derang nih…macam2 derang buat, tp sumer penuh dgn mende2 yg tak elok tuk kesihatan…
    Harap pihak yg berkenaan dpt memantau dgn lebih ketat ttg isu nih.
    yas baru je tulis kisah Lotus Renault Grand Prix melawat PROTONMy Profile

    1. tehr says:

      bagi hukuman berat dn berpadanan dengan kesan kepada pengguna
      buat pengajaran untuk masa depan

  26. Asy says:

    Macam Mana Telur yang kecik tu boleh masuk tak apa lah kan sebab kecik

    MACAM MANA PENDATANG ASING TANPA IZIN YANG BESAR GEDABAK BOLEH MASUK….

    BOLEH BERANAK KAT SINI

    ANAK DIA BOLEH DAPAT MYKAD

    BOLEH SEKOLAH PERCUMA DI MALAYSIA

    LEPAS TU BOLEH KATA KO KENAPA PANGGIL AKU BOYAN :-)

    Lebih besar isunya bukan :-)
    Asy baru je tulis kisah Sesuatu yang perlu di lihat dari sudut berbezaMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal, asy
      macam mana?

  27. MDHAFiZ.NET says:

    macam mana pulak rasanya telur tiruan itu.. :)

    1. tehr says:

      ntah la, hafiz
      kalau dah termakan pun, memang tak ingat dah

  28. Norgadis says:

    penjaga gawang tak nampak bola
    penyerang mereka bijak cari idea
    dulu duit, sekarang telur palsu pula
    apakah tindakan perlu disedia?
    Norgadis baru je tulis kisah Apa Yang Berlaku Di Malam Pementasan Teater PERWILAMy Profile

    1. suri says:

      skrg ni klu ada brg yang berstatus original tak mustahil barang ciplak akan wujud..

      ia seakan mjdi satu terend pula…

  29. Ingatkan ther cakap pasal masuk apa tadi… :)
    Team besar mcm tu memang menarik perhatian ramai….
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah We are backMy Profile

    1. tehr says:

      hanya kerana ada yang masuk secara salah :D

      1. suri says:

        baik masukkan bola dlm jaring saya pasti akan bersorak gembira hee…

        sesekli tgok bola bsma dia ok gak.anak tgl kat umah.. (masa tu balik mlk mak blh je jegukkan si kecil heeee)

  30. suri says:

    skr nk makan telur pun sush..baik beli ayam dan buat reban utk nya heeee…kos nak bli dah jimat kt stu heeee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun