cahayacinta brohantu apacerita
tak kenal maka tak cinta Cik Siti akubiomed coretananuar

tehramuan

Lubang

Cari lubang, jumpa lubang, gali lubang, tutup lubang
Cari lubang, jumpa lubang, gali lubang, tutup lubang

Cari lubang, gunakan peluang
Jumpa lubang, mendapat wang
Semua untuk orang tersayang
Masa depan lebih cemerlang

Gali lubang - siang malam duduk berkubang
Tutup lubang - gelap kelam tak nampak terang
Gali lubang – memang banyak masa terbuang
Tutup lubang – tak pernah siap tak pernah senang

Cari lubang, tiada sarang
Jumpa lubang, semua hilang
Pada siapa hendak dicanang
Tak ada apa boleh dikenang

Gali lubang – keluar pagi pulangnya petang
Tutup lubang – keluar petang asyik menghilang
Gali lubang – kadang kala jauh menyimpang
Tutup lubang – jangan nanti tak pulang-pulang

Cari lubang, jumpa lubang, gali lubang, tutup lubang
Cari lubang, jumpa lubang, gali lubang, tutup lubang

Lubang hidung baunya hapak, lubang telinga buatnya pekak
Ada mata buat tak nampak, memang dasar tak ada otak

TehrDemikian kisah 'Lubang' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Sebarang teguran dan cadangan boleh ditinggalkan pada ruangan komen dibawah.



56 Comments

  1. Juan says:

    mempunyai maksud yg membina dan tegas dalam mebegur dan memperingati sesama kita
    Juan baru je tulis kisah SAPS – Semak Slip Peperiksaan Pelajar dan Takwim Peperiksaan 2012My Profile

    1. tehr says:

      Sambil mengingatkan diri sendiri ni, bro

  2. LadyBird says:

    kalau kerbau suke berkubang dalam lubang… sejuk..

    belakang umah lady ade kubang kerbau.. tp itu dululah… skrg dah jadi tapak umah abg long..
    LadyBird baru je tulis kisah Perjalanan HidupMy Profile

    1. tehr says:

      Dulu ada juga kerbau berkubang kat belakang rumah
      Tapi dah lama juga tak nampak sekarang ni
      Dah kena sembelih agaknya

  3. nurmisnan says:

    ehhhh.. mula2 baca macam lagu abang Saleh kita Gali2 lubang.. hik3

    Wahhh… maksud mendalam.. tuh
    nurmisnan baru je tulis kisah 10 kebaikan minum susuMy Profile

    1. tehr says:

      Pernah juga dengar lagu abang salleh tu

  4. akubiomed says:

    Ada gali lubang sendiri dan tanam diri sendiri. Musim pilihanraya semakin hampir. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Pelancaran Kawasaki GT World dan Pusat GIVIMy Profile

    1. tehr says:

      Ada orang yg memang suka macam tu
      Agaknya tersilap pilih cangkul tu

  5. mie says:

    gue teringat plak lagu saleh yaakob…
    ada maksud tersirat ni..
    eehhehee
    mie baru je tulis kisah Souvenir Jepun Seperti Yang DijanjikanMy Profile

    1. tehr says:

      Ada juga iras2 lagu abang salleh :D

    2. chii says:

      tu la pasal..gali lubang tutup lubang..
      kalau masih sama…tetap x boleh lakukan apa2
      chii baru je tulis kisah Aksi Budak Lelaki KacakMy Profile

  6. tehr ada potensi besar ni jadi penulis lirik
    ritma yang mantap selalu!
    :D
    rainbowcloudy baru je tulis kisah keputusan SPM adikMy Profile

    1. Melatiqistyna says:

      Betul tu, ce Anton penyertaan… Untung sabut, timbul….. :)
      Melatiqistyna baru je tulis kisah MBPJ Perintis Bandar WIFIMy Profile

      1. tehr says:

        …untung batu tenggelam
        Hehe

  7. Kate says:

    Yeah! I’ll dig a hole later! :D
    Kate baru je tulis kisah Personal Injury Lawyer Seattle wa My Profile

    1. tehr says:

      Haha
      Be careful, please

  8. faizul says:

    macam mana nak baca ni. Dalam rima pantun kah? atau lagu kah? atau puisi?
    faizul baru je tulis kisah Idea dan hujan adalah samaMy Profile

    1. tehr says:

      Anggap je sebagai lirik lagu
      Tapi iramanya kena cipta sendiri laa… :D

  9. eiela says:

    peringatan jugak nih.. jalan berlubang berbahaya untuk motor, bleh terjatuh dibuatnya.
    eiela baru je tulis kisah Kerana Kasih Aku TurutkanMy Profile

    1. tehr says:

      Yups, hati2 tunggang motor
      Jangan asyik nak merempit je

  10. fiezaradzi says:

    mmg banyak lubang skg ni.. hati2.. tapi tul, bila baca entry je, teringat lagu SY tu.. huhu
    fiezaradzi baru je tulis kisah Bagaimana Lelaki Kacak Uruskan DuitMy Profile

    1. tehr says:

      Tepat sekali, fieza
      Jangan nati masuk lubang sampai tak boleh nak keluar

  11. Melatiqistyna says:

    Telekom, IWK contoh yg suka gali lubang, tut up lubang, tp utk kemudahan Kita bersama… :)
    Melatiqistyna baru je tulis kisah MBPJ Perintis Bandar WIFIMy Profile

    1. tehr says:

      Hehe
      Harap2 mereka tak ambil masa lama untuk tutup lubang yang digali

  12. maza says:

    dan akhirnya, jangan lupa bayar hutang.. hehehehhee

    1. tehr says:

      Yups, hutang wajib dibayar

  13. ghost writer says:

    tau cuma mencari lubang untuk mendapatkan ruang dan peluang.
    ghost writer baru je tulis kisah "the right of challenge"My Profile

    1. tehr says:

      Itu la yg sepatutnya, ghost
      Bukan hanya pandai gali lubang maut je
      hehe

  14. lunaticg says:

    Jaga-jaga gali lubang sekarang ni banyak sgt SPRM kat mana-mana….. Nak gali pn kena tgk kiri kanan dulu…. :D :D :D
    lunaticg baru je tulis kisah Dickson Niew in KosmoMy Profile

    1. tehr says:

      Atas bawah pun kena tengok gak tu :D

  15. yas says:

    Dulu2 masa bujang aku suka gak buat keje gali lubang tanam lubang nih…hehehe
    yas baru je tulis kisah ROBERT BALES BAKAL TERLEPAS?My Profile

    1. tehr says:

      Aku selalu gali ubi kayu je, bro
      Yang tanamnya orang lain
      Haha

  16. adamfaiz says:

    Jangan gali lubang pastu masuk sendiri… tunggu orang kambus..susah!!!
    adamfaiz baru je tulis kisah WW 29 – Ramai Yang Tak Tahu Ni..My Profile

    1. tehr says:

      Haha
      Memang kerja menempah maut tu

  17. titan says:

    cerita pasal lubang plakkk..
    titan baru je tulis kisah Siapa Aya dalam hidup aku?My Profile

    1. tehr says:

      Ntah la
      Banyak juga lubang sepanjang jalan aku ke sekolah
      Buat sakit hati je

  18. kimmie says:

    bila dah banyak sangat gali lubang, mungkin akhirnya tak mampu nak tutup lubang itu lagi.
    kimmie baru je tulis kisah Santai: Team Lunch di Restoran KokopelliMy Profile

    1. tehr says:

      Memang susah tu
      Semua orang akan dapat susah

  19. kimmie says:

    maka akan jadilah berlubang – lubang..dah tak cukup tanah nak tutup lubang itu.
    kimmie baru je tulis kisah Santai: Team Lunch di Restoran KokopelliMy Profile

    1. tehr says:

      Sudahnya diri sendiri dibawa orang ke lubang
      Langsung tak pulang

  20. benjy says:

    aduhhh mungkinkan Benjy ni buta ? … isk..isk..isk… :(
    benjy baru je tulis kisah TERIMA KASIH BUSUK [DOT] ORG – ARTIKEL PILIHAN BUSUKMy Profile

    1. tehr says:

      Apa hal, bro
      Motor terjun lubang ke?

  21. kakyon says:

    kalau dah gali lubang..cepat2lah kambus balik.ditakuti terjerlus kedalam lubang tu..silap haribulan terkambus sekali..hihi
    kakyon baru je tulis kisah halamankuMy Profile

    1. tehr says:

      Dah ramai yg buat kerja macam ni, kakyon
      Memang cari penyakit

  22. lazaac says:

    lubang apa ni bro..? ada maksud tersirat nih… ada udang disebalik mee.. :p
    lazaac baru je tulis kisah Tutorial : Setup Nginx Server Secara AutomatikMy Profile

    1. tehr says:

      Ntah la, bro
      Macam2 lubang ada kat sekeliling kita ni
      (kadang2 udang berada atas mee)
      Hehe

  23. kulanz says:

    sekarang ni semakin ramai yang terkejar ke sana ke mari cari lubang..
    lubang di rumah sendiri tak terjaga.. :D
    kulanz baru je tulis kisah Wordless Wednesday: Reflections of a Death MarchMy Profile

    1. rahman says:

      gali lubang tutup lobang. lama lama penat tu :)
      rahman baru je tulis kisah Manipulasi kalimah suci. Tiadakah rasa gentar di hatiMy Profile

  24. iza says:

    Assalam..
    Bahaya untuk orang buta tapi orang yang tak buta pun boleh jatuh dalam lubang akibat cuai.
    iza baru je tulis kisah Pesanan IbuMy Profile

  25. Norizwan says:

    mendalam sungguh ayat ni…huhu…hati2 apabila terjumpa lubang huhu…
    Norizwan baru je tulis kisah Sifu LAN buat ‘comeback’ dengan Terapi DuitMy Profile

  26. hafizmd says:

    Mcam lirik lagu dah ni cikgu…ada bakat ni…silap2 kalau salleh yaakob tahu, mau dia buat sambungan utk lagu gali lubang tu..

    terbaiklah…byk ingatan utk kita bersama…terima kash cikgu
    hafizmd baru je tulis kisah LELAKI KACAK Suka Buat Kontest?My Profile

  27. azura says:

    Rumah atok ada teratak
    Teratak terletak di tepi kali
    Orang berakal menggunakan otak
    Jangan menjerat diri sendiri
    azura baru je tulis kisah Cerita LucuMy Profile

  28. Ladfe Amir says:

    adanya lubang di mana2….menunjukkan satu kesempurnaan. kalu takde cacat cela atau lubang. ianya sesuatu yg tidak best utk dilihat dan dinilai
    Ladfe Amir baru je tulis kisah Wordless Wednesday (Result SPMV)My Profile

  29. zulkbo says:

    salam..
    teringat lagu Saleh Yaacob
    “gali lubang”..saya suka sangat
    lagu tu..he he
    zulkbo baru je tulis kisah Iphone Baru Bakal Meniru Samsung Galaxy S2 Dengan Paparan Skrin 4.6 InciMy Profile

  30. chii says:

    jangan sampai nnt gali lubang..pastu masuk dlm lubang …yg lg teruk..ada org dok tolong kambuskan..haru plak tu :)
    chii baru je tulis kisah Aksi Budak Lelaki KacakMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge