Kongsi Gambar Dan Cerita Panas

“Sharing is Caring!” Tapi bagi aku, apabila kita kongsikan gambar-gambar panas [hot picture] atau gambar-gambar yang boleh mengaibkan orang-orang dalam gambar atau keluarga mereka, ia bukan lagi sharing is carring. Itu sudah menjadi satu kesalahan.

Gambar ngeri orang kena bunuh, kena tembak, kita share. Jumpa gambar artis dedah aurat atau tak sengaja terdedah aurat, kita letak di facebook. Dapat gambar aib wanita kena rogol pun kita kongsikan dengan kawan-kawan.

Kita marah dengan kejahatan yang dilakukan orang lain, sedangkan diri sendiri secara sengaja turut sama berbuat salah. Cuba nanti gambar kita atau gambar ahli keluarga kita, dikongsi dan disebarkan begitu sahaja oleh sesiapa sahaja kepada sesiapa sahaja.

Rasa macam mana, seronok?

tidur terkangkangItu bab gambar. Dalam bab cerita/tulisan juga kita sering amalkan slogan sharing is carring. Kongsi dan sebarkan bermacam-macam cerita mengenai kesilapan dan kesalahan orang lain. Kita amat rajin menyusun huruf membina perkatan dan ayat untuk menjadi kisah yang seronok dibaca. Seronok?

“Sampaikan daripadaku walaupun satu ayat.”

Sebenarnya ayat-ayat yang bagaimana yang perlu kita sampaikan? Untuk kita sharingkan!

TehrDemikian kisah 'Kongsi Gambar Dan Cerita Panas' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


15 Comments

  1. Nakusan Bali says:

    betul sekali. jika kita shering gambar atau berita yang bermanfaat, maka kita akan dapat pahala. sebaliknya jika kita shering gambar yang tak pantas maka kita akan dapat dosa, karenah menyebarkan yang jelek..hehe
    Nakusan Bali baru je tulis kisah Balapan Kerbau Tradisional Bali (Makepung)My Profile

  2. mie says:

    sesetengah bukan hanya gambar..
    tajuk sesuatu isu pun nak dihangatkan…
    heheheheh
    mie baru je tulis kisah Hidangan Seafood Terkenal Di JimbaranMy Profile

  3. Dja@SisHaza says:

    ‘sharing’ biar berpada-pada sebab kalau terlebih share lambat laun makan diri – pendapat saya je
    Dja@SisHaza baru je tulis kisah VIDEO RESEPI PUTU BAMBUMy Profile

  4. Dja@SisHaza says:

    dalam fb bukan sekadar gambar yang dikongsi tapi juga luahan perasaan. Kalau elok tak apa juga tapi kalau dah bawa porak peranda dalam keluarga atau rumahtangga memang haru-biru dibuatnya kan cikgu …

  5. hafiz says:

    Wah panasnya gambar tu..hihihi
    hafiz baru je tulis kisah Stiker lagiMy Profile

  6. pahan says:

    betul2. kalau nak share kena pastikan berguna dan bermanfaat.
    pahan baru je tulis kisah Kenapa SuperIbu patut pilih saya untuk menyertai Contest iPhone 5SMy Profile

  7. Zik says:

    sendiri mau ingatlah…kesannya..kalau boleh janganlah share benda2 yang boleh mengaibkan…
    Zik baru je tulis kisah Muat turun Budget 2014, Memperteguh Ketahanan Ekonomi, memperkasa transformasi dan melaksana janjiMy Profile

  8. ladybird says:

    sharelah sesuatu yg baik, insyaAllah ia akan mendatangkan kebaikan..
    ladybird baru je tulis kisah Usia 60-an: Manuju Akhir Yang BaikMy Profile

  9. Mohd Shubhi says:

    Memang setuju sangat dengan apa yang cikgu katakan di atas. Entah apa nak jadi dengan masyarakat kita sekarang ini yang semacam hanya pikirkan seronok diri saja…moga kita dijauhi dari bersikap sedemikian
    Mohd Shubhi baru je tulis kisah Perempuan gemuk perlu ikut gaya hidup ibu di kampungMy Profile

  10. Lyn™ says:

    Kena agak-agak la kalau nak sharing and caring pun.
    Lyn™ baru je tulis kisah Sederhana dan yang sedang-sedang sajaMy Profile

  11. akubiomed says:

    Elok dielakkan untuk mengaibkan orang lain.
    akubiomed baru je tulis kisah Template FotoBESAR untuk WordPressMy Profile

  12. walaupun alam maya ini dunia tanpa sempadan..tapi hak pravasi org lain kta kena jaga juga,,jgn aibkan orang..ataupun sentuh isu sensisitif peribadi seseorang
    blogger lelaki baru je tulis kisah Kasihnya Lelaki Kepada Anak PerempuanMy Profile

  13. Ismail N says:

    That’s why kawe limitkan kawan di FB bro. Maleh nak tgk org fwd kan mende2 yg tak patut kena share..
    Ismail N baru je tulis kisah MotherMy Profile

  14. UmmiKami says:

    Kalau sharing biarlah ada garisan panduan, jangan keterlaluan…..waspada….biar berpada-pada… :)
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Teristimewa Dia Yang Ku Sayang… ^^My Profile

  15. Hafizul says:

    Thanks bro..sama-sama renungkannya..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Kelebihan Program Affiliate JobdirumahMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun