cahayacinta dululainsekaranglain apacerita
tak kenal maka tak cinta
ahmadfaizal pondokkecil sudais-sudais
tehramuan

Kisah Ibu mengandung

Mengapa wanita nampak lebih cantik bila mengandung? Walau pun akan menyebabkan tugasan di rumah bertambah tetapi saya sangat seronok bila isteri mengandung. Ketika mengandungkan anak pertama dahulu, keseronokan itu bercampur-campur pula dengan perasaan risau dan hati yang berdebar-debar.

apa dihidu selalu muntahfesyen ibu mengandung
apa diminta terlalu payah
tetapi hati tidaklah gelisah
nampak lemah tetapi tabah

makin sarat bertambah bulan
makin lambat langkah berjalan
makin berat timbangan badan
tambah comel dalam senyuman

memilih makan berbagai selera
memilih minum berbagai warna
memilih fesyen berbagai gaya
beralih emosi hanyalah seketika

banyak ragam bila mengandung
di dalam perut harapan diusung
susah payah tabah ditanggung
sembilan bulan perut membusung

Ingin saya mengucapkan selamat kepada bakal-bakal ibu yang sedang hamil. Tak lupa juga kepada ibu-ibu yang telah berjaya melalui tempuh hamil dan bersalin dengan tabah dan sabar. Satu kepuasan bila melihat wajah bayi yang baru lahir. Tahniah!

Wanita mengandung memang tabah. Saya tak fikir ada lelaki yang sanggup menggantikan tempat wanita mengandung. Memang tak boleh pun. :D

TehrDemikian kisah 'Kisah Ibu mengandung' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Sebarang teguran dan cadangan boleh ditinggalkan pada ruangan komen dibawah.



54 Comments

  1. akubiomed says:

    Isteri saya ada penyakit lelah apabila mengandung penyakit lelah mudah menyerang kerana paru-parunya terpaksa berkerja kuat untuk janin didalam perut sekali.

    Bro Tehr bakal timang anak lagi ker? :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Aku memang betul-betul lupaMy Profile

    1. tehr says:

      isteri saya pula selalu diserang tekanan darah rendah
      pernah juga pitam

      hehe
      tak ada le, bro
      sekadar mengisahkan je

    2. padin says:

      ahah baru nak tanya hal sama,
      padin baru je tulis kisah Di Hari PerkahwinanmuMy Profile

    3. dnoBiz says:

      isteri aku pula…
      mana aku ada isteri heheeh :D
      dnoBiz baru je tulis kisah Pagi yang Ceria – Berita Gembira dari Pelanggan VideoMy Profile

      1. tehr says:

        jangan lama2, bro
        nanti diambil orang :D

      2. Norgadis says:

        bukan main seriusnya saya nak baca bab isteri dia,
        rupa2nya belum ada hahaha… saya tertipu…
        Norgadis baru je tulis kisah Tujuh kalimatMy Profile

  2. ibu sy dulu bunting pelamin, agaknya sudah menjadi rezekinya.. dalam beberapa bulan menikah terus terlekat sy, tetapi selepas melahirkan sy, susah pulak untuk ibu dan abah mendapat zuriat.
    secantikmanis baru je tulis kisah SCHEDULED TWEET – MINTAK TOLONGMy Profile

    1. tehr says:

      rezeki
      memang allah yang tentukan

  3. matahari says:

    perempuanlah pemula kehidupan dan perempuanlah penutup kehidupan.

    1. tehr says:

      tangan yang menghayun buaian juga yang dapat menggoncangkan dunia

  4. bisk says:

    tersanjung para ibu yang mengandung…sangat mulia.
    bisk baru je tulis kisah hujan keresahanMy Profile

    1. tehr says:

      jasa ibu memang tak terbalas

      1. suri says:

        indahnya saat mengandung
        rasa nak hamil baut kali kedua :)

  5. Cik Siti says:

    saat yang tidak boleh lupakan masa mengandungkan anak sulung Cik Siti 7 bulan masih lagi naik motor balik kampung dari KL ke melaka. membebel mertua dengan bonda Cik Siti…
    Cik Siti baru je tulis kisah Berkat baju kurung ibuMy Profile

    1. tehr says:

      wah, kuat betul cik siti
      nasib juga anak dalam kandungan tak berpusing
      hehe

  6. mie says:

    ye ke…
    bila la isteri gue nak mengandung..
    padahal xkawen lg..
    huhu
    mie baru je tulis kisah Tingkatkan Trafik Blog Dengan Apesal!!My Profile

    1. tehr says:

      cepat2 ya, mie :D

    2. mie says:

      insyallah..
      ehheee
      mie baru je tulis kisah Biodata Pelaut TerlampauMy Profile

  7. Afiq Bukhari says:

    saya sayang ibu saya kerana mengandungkan saya :)
    Afiq Bukhari baru je tulis kisah 3 cerita Alhamdulillah dalam 1My Profile

    1. tehr says:

      syurga di bawah telapak kaki ibu, afiq

  8. padin says:

    ahah.. memang itu satu penghargaan yang tak ternilai sebenarnya
    memang tak guna betul jadi manusia kalau2 anak tu menderhaka ibunya,
    padin baru je tulis kisah Di Hari PerkahwinanmuMy Profile

    1. tehr says:

      tak cium bau syurga tu kalau derhaka

  9. kami says:

    wanita yg mngndung begitu bersusah payah utk menjaga kandungan mereka,
    begitu besar pengorbanan seorg ibu..
    mmg rasa seronok sungguh apabila kami dpt cahaya mata..
    itu lah saat yg paling indah dlm hidup kami..:)
    kami baru je tulis kisah Tips Elak Facebook DicerobohiMy Profile

    1. tehr says:

      memang sangat indah
      saya juga masih dapat mengingati saat itu

      tahniah, baby sihat? :D

  10. Ali ridha says:

    sebab pakai pakaian seragam serba
    lengkap menutup aurat.
    Ali ridha baru je tulis kisah Cinta ada 3 jenisMy Profile

    1. tehr says:

      aurat kan bernilai tinggi
      mana boleh nak dedah macam tu je
      hehe

  11. Anwar Osman says:

    Isteri mengandung memang nampak lebih menawan, ayu gitu. Saya akan sentiasa kenang dan berterima kasih di atas pengorbanannya untuk melahirkan zuriat kami. Love my wife. :)

    Tak lupa juga kepada ibu yang mengandung dan melahirkan saya. Memang wajib saya sebagai seorang anak memberi perhatian dan ketaatan yang sepenuhnya sehingga akhir nyawa.
    Anwar Osman baru je tulis kisah AnwarOsman MyBrute is now Level 14My Profile

    1. tehr says:

      memang ayu dan menawan :D

  12. abu luqman says:

    kesian ye ..isteri yang mengadong..suami relex je..hehe

    1. tehr says:

      tak juga relex sepenuhnya, bro
      banyak benda yang diidamkan :D

  13. dnoBiz says:

    Lelaki memang tak mampu nak tanggung baban mengandungni, sebab tu tugas tu diberi pada wanita..
    dnoBiz baru je tulis kisah Poligami – Putar belit musuh-musuh IslamMy Profile

    1. tehr says:

      lelaki, nak lipat kain pun malas
      haha

  14. Ismail N says:

    Mmg kagum dengan wanita mengandung ni. kurang2 enam bulan ke hulu ke hilir dengan beban extra dikendong. Kemudian time nak bersalin bukannya senang. That’s why ramai wanita moden anak satu aje. Tak sanggup ulangi kepayahan tu. Tabik utk isteri ambo yg deliver 5 anak utk ambo he he… tu yg buat sayang sgt tu.. :D

    1. tehr says:

      ramai juga tu, bro
      sebenarnya sama dengan saya, 5 orang
      cuma 2 darinya telah kembali

  15. gayahspears says:

    suami bawak perut sebab isi makanan atau byk cacing,
    kalo isteri bawak perut ade budak… hihi

    mood : tak sabo nak ngandung..ngee :D

    1. tehr says:

      haha
      banyak cacing ya, gayah :D

  16. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_—\_l__l—[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)–o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Besar jasa ibu yang mengandung ni 9 bulan +- 10 hari tu dok bawak perut yang ade baby tu… cian sungguh….

    Ya Allah berikan rahmat atas pengorbanan jasa seorang ibu
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Yamaha TZM &amp Yamaha FZ150iMy Profile

    1. tehr says:

      ibu bertarung nyawa untuk lahirkan seorang anak
      memang sangat hebat dan agung

  17. Hadi Rofiee says:

    Salam.

    Ketika di dalam kelas, pensyarah bertanya kepada seorang pelajar perempuan yang sudah mempunyai anak: tak sakitkah ketika bersalin? Dia menjawab: sakit tapi bila tengok sahaja wajah bayi, terus hilang rasa sakit.

    Aku sangat teruja mendengarkannya. Sungguh besar jasa & pengorbanan ibu. :-)
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Orang Melayu sebenarnya hebatMy Profile

    1. tehr says:

      wajah bayi memang pengubat segala penyakit :D

  18. Hadi Rofiee says:

    TehR, izinkan saya menambah sedikit lagi..

    Bagi pelajar khususnya untuk peringkat ijazah tinggi, bila ada cuti panjang pasti ada yang akan pulang & ada yang tidak. Kadang2 terdengar mereka yang tidak pulang berkata kepada mereka yang pulang: balik buat apa, duduk sini ja. Manja tu.

    Bagi saya, ini bukan soal selalu balik atau apa. Akan tetapi pulang kerana untuk ziarah ibu bapa bukankah baik. :-)

    Ibu bapalah segalanya. :-)

    Terima kasih TehR kerana ruangan ini. ;-)
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Orang Melayu sebenarnya hebatMy Profile

    1. tehr says:

      ya la, hadi
      balik kampung untuk lihat wajah ibu, menikmati senyumannya
      balik untuk mencari asal usul kita
      tak rugi pun

  19. zik says:

    ibu mengandung… banyak dugaannya hanya tuan badannya yang tahu…. pahit , manis semua itu… menjaganya..
    zik baru je tulis kisah Selamat Datang IdeadanLampucomMy Profile

  20. Norgadis says:

    Adakah lelaki yang sanggup menggantikan tempat wanita mengandung? Hahaha…

    Mengikut pengalaman saya, mengandung 9 bulan tu taklah terasa lamanya, kerana waktu tu saya rasa amat gembira sangat. Lagipun saya tak ada rasa nak muntah2 seperti ibu2 mengandung yang lain, cuma saya agak berselera kalau dalam bab makan huhuhu…

    Kalau ditanya tentang sakitnya bersalin, memang sakitlah… tapi kesakitan tu akan terasa kurang pabila suami ada disisi bersama. Anak ke 2 dan ke 3, saya bersalin di rumah yang ditemani bidan klinik desa dan suami. Alhamdulillah tiada masalah pun waktu bersalin tu. Lahir saja anak… happy yang dirasa… pengalaman tu adalah pengalaman yg sukar utk dilupakan.

  21. Cha'on says:

    lelaki mengandung takde.. lelaki boroi ramai la.. hahha.. Biar la mengandung dengan cara yang halal bagi elakkan kes buang bayi..
    Cha’on baru je tulis kisah Selamat Tinggal 2010 Selamat Tahun Baru 2011My Profile

  22. decrewz says:

    Oho.. Seronok tengok org kawin, dapat anak. Teringin jugak nak merasa semua tu.. Harap2 hajat kesampaianlah…

  23. zulkbo says:

    SALAM..
    memang kemuliaan
    seorang wanita itu
    cepat jodohnya dan
    cepat menjadi ibu..
    zulkbo baru je tulis kisah Cara Membuat Shout Box Sembunyi Ala zulkbo TutorialMy Profile

  24. MDHAFiZ.NET says:

    bila lg nak mengandung nih?? hehehe.. :)
    MDHAFiZ.NET baru je tulis kisah FrenbookNetAnother Facebook From INDONESIAMy Profile

  25. suri says:

    ibu yg hamil akan dilayan bak bidadari heeee

  26. suri says:

    erm..adakah si dia hamil? tahniah le bgtu dri sy bro tehr

  27. toyol says:

    mak TK masa mengandung adik bongsu dulu..
    ia mengidam makan buah salak dan telur penyu..
    hari2 ayah beli..
    dan hari2 jg mak x masak sbb asal terbau benda2 digoreng je mak muntah..
    mak kata, itu la alahan paling teruk, sblm ni xde nye camtu..
    toyol baru je tulis kisah CEREWET DI MEJA MAKANMy Profile

  28. LeeZha says:

    skang tengok kawan2 je la bersusun deliver baby, comel. tapi masa dorang ngandong, xbrani nk pegang perut. takut. hehe

    masa study dulu lect saya punyalah sronok sampai ktorang 1 kelas dia gtau yang dia akan jadi papa. nampak sangat dia excited. mudah2an dapat suami nanti penyanyang macam dia. :D
    LeeZha baru je tulis kisah Trend Bunuh Diri Di MiriMy Profile

  29. Mus says:

    isteri adalah raja dan permaisuri ketika mengandung..
    Mus baru je tulis kisah Dalam Mode Tahun Baru Cina- Blog Aku Tak KetinggalanMy Profile

  30. RedBoys says:

    memang kagum tengok perempuan yg mengandung ni. kuat semangat mereka.
    RedBoys baru je tulis kisah Tips Berhenti MerokokMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar