Kerja Ditangguh Tidak Menjadi

hari minggu berlalu lagi
hari isnin datang kembali
ke mana pun tak dapat pergi
terpaksa melayan sakit gigi

banyak tugas ada menanti
masa berlalu sudahlah pasti
walau pun sakit di tepi pipi
kerja ditangguh tidak menjadi

menulis entri idea tak dapat
ziarah rakan tak juga sempat
mencari petua mencari ubat
sakitnya hilang biarlah cepat

kerja dibuat selesaikan tugas
tanggungjawab beban terlepas
penuh semangat jujur dan iklas
rezeki yang berkat nanti dibalas

bengkak gusi bukannya malang
hanya kerana gigi berlubang
perlulah nanti dicabut dibuang
andai ditangguh sakit berulang

TehrDemikian kisah 'Kerja Ditangguh Tidak Menjadi' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


17 Comments

  1. onlajer says:

    apalagi tuan rendam kayu koka dalam air, lepas tu sapu tempat sakit dan minum airnya InsyaAllah.
    onlajer baru je tulis kisah FILEM INNOCENCE OF MUSLIMS BUKTI KEBENCIAN KAUM KUFFAR TERHADAP ISLAMMy Profile

  2. nurmisnan says:

    kalau berlubang sikit baik ditampal
    nanti melarat pula..
    anyways, kalau ada cuka epal, campur sikit air
    dan kumurkan
    nurmisnan baru je tulis kisah Selamat ulang tahun Yaya + cuti Hari MalaysiaMy Profile

    1. tips yg bgus ni..
      Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Wordless Wednesday : Apa kes?My Profile

  3. akubiomed says:

    Kalau sudah sakit gigi. Satu kerja pun tak jadi.

  4. kakyon says:

    jangan dicabut..tampal saje.boleh tahan 5 -6 tahun lagi.
    kakyon baru je tulis kisah akak main tulis ajer..My Profile

  5. zik says:

    sakit gusi, nak buat apa2 kerja memang tak menjadi….. nak tidur pun susah..
    zik baru je tulis kisah Pencipta twitter, Jack DorseyMy Profile

  6. padin says:

    huuu memang uji kesabaran je lah kalau sakit gigi nih..
    kasi cabut, nanti dah tak berulang sakit kat tmpt sama :D
    padin baru je tulis kisah Hidup Yang SingkatMy Profile

  7. azura says:

    gigi oh gigi
    kenapa engkau sakit
    azura baru je tulis kisah Tonton Suasana Gangnam RayaMy Profile

  8. titan says:

    aku memang terpaksa wat kerja last minit la..
    titan baru je tulis kisah Gadis comel dan tali-temali.My Profile

  9. beckhr00y says:

    memang terer juga bro buat pantun ni
    beckhr00y baru je tulis kisah Kalau Dah Jodoh Takkan Ke ManaMy Profile

  10. Kalau ada kerja buat jer.., tangguh-tangguh pun kena buat juga nanti. Siap awal boleh buat kerja lain. :)
    tapi kalau sakit sgt gigi, mmg kena jumpa doktor.
    Malaysia Coin baru je tulis kisah Duit syiling 50 sen tahun 1976My Profile

  11. Bro Zulkbo says:

    salam..
    bestul sangat..bila selalu di tangguh
    dah jadi malas la pulak lepas tu..he he

    apa pun utamakan yang penting Bro :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Filem Innocence Of Muslims Yang Menghina Nabi VS Filem The MessageMy Profile

  12. Cik Siti says:

    aduh! sakit gigi memang sakit. penawarnya cabut sahaja… lebih baik demam dari sakit gigi.. mulalah mood asyik nak marah
    Cik Siti baru je tulis kisah Resepi sambal ikan bilisMy Profile

  13. rain says:

    sakit gigi ni pantang silap ; ringan tangan naik, silap-silap bulih pelempang ..

    ramai dah bagi petua kat atas tu, rain doa tehr cepat sembuh
    rain baru je tulis kisah peti emasMy Profile

  14. sakit gigi ke bro.. semoga cepat sembuh…
    kalo kena sakit gigi nie, mmg terpaksa tangguhkan semua kerja..
    mmg tak boleh buat apa selain menahan kesakitan…
    Hairul Hissam baru je tulis kisah Rumah Ku Syurga Ku | Jom Teropong Dari DalamMy Profile

  15. Hafizul says:

    adoii sakit gigi paling bengang sekali..haha
    Hafizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #26 – Secret Recipe [at] JertehMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun