Kena Denda

kelantan faKelantan The Red Warriors kena denda lagi. Kali ini RM62,500 perlu dibayar dan tidak dibenarkan membuat rayuan. Datuk Seri Shahidan Kassim, Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis [PFA] juga kena denda RM39,000 dan digantung 30 bulan.

Teringat aku masa sekolah dahulu, kami biasa kena denda bila buat kesalahan di dalam atau di luar kelas. Dan kami memang terima sebarang denda dengan senang hati. Kami memang bersalah.

Kadang-kadang ada juga ketikanya kami kena denda secara beramai-ramai. Satu kelas kena denda. Waktu ini hati boleh geram, boleh terbakar diam-diam. Apa tidaknya, orang lain yang bising dan bermain kejar-kejar dalam kelas tapi kami yang tak bising, tak main kejar-kejar turut sama kena denda. Memang tak patut sangat. Cikgu tak selidik betul-betul siapa yang benar-benar bersalah.

labu labi ketuk ketampiPengalaman kena denda di sekolah menengah atau di sekolah rendah sudah menjadi sejarah. Bila dah tua-tua ni kena pula denda dengan JPJ atas kesalahan jalan raya. :D Terima sahaja dengan rela kiranya kita memang bersalah. Atau boleh sahaja minta dibicarakan bila kita yakin kita memang tak buat apa-apa kesalahan.

Di akhirat nanti manusia akan kena denda lagi kerana kesalahan yang dilakukan di dunia. Nauzu billahi min zalik.

TehrDemikian kisah 'Kena Denda' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


59 Comments

  1. maza says:

    sound macam dah kena denda dgn JPJ aje cikgu…. kena speed trap ke?

    hehehehe

    dulu2 maza pun kena denda juga.. ahaks..
    maza baru je tulis kisah Asal Usul Kampung Sri Lukut, Kahang, JohorMy Profile

    1. TehR says:

      tak ada la, bro
      entri segera bila terdengar fam kenakan denda lagi
      hehe

      1. hafizmd says:

        Tak boleh tegur langsung..hohohoho
        hafizmd baru je tulis kisah Wordless Wednesday #31 Laksam Sebenar!My Profile

        1. TehR says:

          orang tua2 kata
          kalau nampak hal2 yang pelik jangan tegur
          nanti kena sampuk

  2. cikgu naman says:

    FAS tak kena ye?
    cikgu naman baru je tulis kisah Ambil Gambar Panorama dengan iPhone 5My Profile

    1. TehR says:

      belum lagi la tu agaknya, cikgu
      hehe

  3. yas says:

    Kena denda kat dunia semua boleh settle bro…..kne denda kat akhirat tu yg tak sanggup tu….iskk..isk…
    yas baru je tulis kisah 10 Blogger Terbaik MalaysiaMy Profile

  4. Petua Puteri says:

    bila baca artikel bro.. .teringat pula masa sekolah kena denda sbb tak buat kerja sekolah. sebab asyik malas sgt buat kerja sekolah sampai kena denda jemur tengah panas… tapi denda di akhirat tentu jauh lebih panas..
    Petua Puteri baru je tulis kisah Resepi Ketam Masak Lemak Cili ApiMy Profile

    1. suri says:

      lagi susah nak elak mesti d hitungkan jua
      suri baru je tulis kisah Walau Badai Datang MelandaMy Profile

  5. Nakusan Bali says:

    pasti melanggar aturan ya bang?
    Nakusan Bali baru je tulis kisah Keindahan Pantai Dreamland Dan SanurMy Profile

    1. TehR says:

      yups, memang banyak aturan dan pantang larang

  6. pipoq says:

    biar didenda kat dunia ni..jangan kat sana kena denda sudahlah..
    pipoq baru je tulis kisah LelampuanMy Profile

    1. fiezaradzi says:

      kat sana kalau kena denda, nak nyesal pun dah tak sempat..
      fiezaradzi baru je tulis kisah Wordless Wednesday – Servis LaptopMy Profile

      1. TehR says:

        memang tak boleh nak dibuat rayuan lagi

  7. hairulafiz says:

    kalau dah salah pasti didenda
    hairulafiz baru je tulis kisah Keretaku sudah siap dibaikiMy Profile

    1. TehR says:

      terima saja dengan rela :D

  8. Wan Fauzi™ says:

    banyak jugak kelantan kena denda dari FAM..
    Wan Fauzi™ baru je tulis kisah Beriman dengan Kitab-Kitab AllahMy Profile

    1. TehR says:

      akhir2 ni memang nampak agak kerap juga
      tapi pasukan lain juga ada yang kena tu

  9. padin says:

    aku tak pasti denda ni boleh mengelakkan kesalahan berulang..
    kalau kes FAM, denda bukan boleh selesaikan prestasi pasukan negara…

    1. TehR says:

      memang payah untuk nak sekat
      penonton dan penyokong sangat ramai
      apa yang dapat kita minta ialah kerjasama mereka je

  10. Kena denda pabila buat silap bagus untuk pengajaran.lain kali buat kesilapan lain pula dan denda pun lain-lain..he..he..
    hanafi abdullah baru je tulis kisah Senarai 100 Link Untuk Aktiviti Blogwalking Bahagian 1My Profile

    1. TehR says:

      usah kena denda kesalahan sama berulang kali, bro

  11. hafizmd says:

    Dah agak dah tdi tgk berita Dato Shahidan kena denda…mesti kes buat kenyataan terbuka…hehhee
    hafizmd baru je tulis kisah Petua Rumahtangga:Beri Perhatian Jika Berlaku 4 Perkara IniMy Profile

    1. fiezaradzi says:

      habislah lepas ni tak de org leh tegur atau keluarkan komen pedas utk dorang.. pastu, sape yang nak tegur kalau de yg salah?
      fiezaradzi baru je tulis kisah Wordless Wednesday – Servis LaptopMy Profile

      1. TehR says:

        memang tak ada siapa yang boleh tegur
        nampaknya kena cari payang yang hebat ni
        hehe

    2. suri says:

      tak tahu cuma tahu kad kuning jer warna kuning heee
      suri baru je tulis kisah Kerana Hitam Aku Tetap MenyukainyaMy Profile

      1. TehR says:

        dan kad merah berwarna merah :D

  12. hahhaa. kena denda dengan jpj tu tak boleh bla. :D
    khairul asrol baru je tulis kisah Wordless Wednesday : 10 Blogger Terbaik MalaysiaMy Profile

    1. TehR says:

      kena dengan jpj ni payah nak buat rayuan
      memang hukuman maksima la biasanya
      huhu

      1. haha. mintak kurang pun elak kena sound lagi ada lahh.
        khairul asrol baru je tulis kisah Surat Jemputan Ke Nuffnang 6th Birthday Bash Lust, KLMy Profile

  13. UmmiKami says:

    Salam manis :D

    Sopan si dara mata bercelak,
    Pesona senyum berpupuk pipi;
    Segan bekerja suka tergelak,
    Kena hukum ketuk ketampi.
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Berkumis Misai pemanis…My Profile

    1. TehR says:

      Pesona senyum berpupuk pipi,
      Wajah seiras kekasih lama;
      Kena hukum ketuk ketampi,
      Rakan sekelas gelak ketawa.

  14. fiezaradzi says:

    dgr berita tadi. tapi tak dgr pulak kelantan kena juga.. kenapa kelantan kena lagi?

    takkan cari duit lebih dgn denda je kerjanya?
    fiezaradzi baru je tulis kisah Wordless Wednesday – Servis LaptopMy Profile

    1. TehR says:

      jari duit lebih?
      jangan la macam tu
      hehe

  15. onlajer says:

    tak suka kena denda
    onlajer baru je tulis kisah 10 Blogger Terbaik MalaysiaMy Profile

    1. suri says:

      bila denda mmg kita nakal tapi ia ajar kita beradab sebenarnya
      suri baru je tulis kisah Walau Badai Datang MelandaMy Profile

      1. TehR says:

        sesekali molek juga buat kita beringat :D

  16. hafidz says:

    dulu zaman sekolah memang tengok kawan sekolah kena denda dengan cikgu hihi :P
    hafidz baru je tulis kisah Casio Watch W-202My Profile

    1. TehR says:

      dapat malu seminggu dua
      haha

  17. suri says:

    bila bising selalu di denda saya paling teruk sb ketua mernagkap penolong kelas huaaaa
    suri baru je tulis kisah Walau Badai Datang MelandaMy Profile

    1. TehR says:

      kepimpinan melalui teladan
      haha

  18. UmmiKami says:

    Salam kelip-kelip cahaya Maghrib..

    Masa sekolah dulu jadi pengawas denda budak-budak berdiri di atas meja… :D
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Berkumis Misai Pemanis…My Profile

    1. TehR says:

      ooooo
      jangan ambil kesempatan dah la ummi :D

  19. UmmiKami says:

    kalau kena denda berdiri depan kelas macam cerita Gila-gila Remaja, pasti gempak..hehe
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Berkumis Misai Pemanis…My Profile

    1. TehR says:

      haha
      mesti geram bila rakan sekelas ketawa

  20. UmmiKami says:

    Masa sekolah rendah dulu kalau seorang yang buat salah semua kena denda berdiri atas meja..bukan kerusi…. :)
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Berkumis Misai Pemanis…My Profile

    1. TehR says:

      berdiri atas meja tu sangat bahaya
      dekat je dengan kipas siling

      1. UmmiKami says:

        Dulu-dulu murid-murid keciik-kecik ja cikgu.. :D
        UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Berkumis Misai Pemanis…My Profile

  21. azura says:

    macam ada tertengok kat tv Dato Shahidan Kassim kena denda, Dato ni kira mantan MB Perlis kan cikgu
    azura baru je tulis kisah Besarnya Burger YazidMy Profile

    1. TehR says:

      yups, mantan MB Perlis

  22. Bro Zulkbo says:

    salam..
    kesian la pulak pada yang kena
    denda..harapan menjadi pengajaran
    pada yang lain agar berhati-hati di
    lain masa
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Nasib Yee Sang Rekod Baru Terpanjang Di Malaysia 2013 ?My Profile

  23. muktasim says:

    hehe.. siap kutip derma untuk bayar denda.. terbaik la KAFA
    muktasim baru je tulis kisah Contoh poster (frame) 12in x 18in dari cmratu fotografiMy Profile

  24. de engineur says:

    Tapi kadang2 aku rasa FAM ni tak adil & kuku besi lah. Tegur/komen sikit kena tindakan disiplin.
    de engineur baru je tulis kisah MyLED Opto eyes 70% local market share in 5 yearsMy Profile

  25. Adam Roslan says:

    Denda kan mengajar kita. Hehe.
    Adam Roslan baru je tulis kisah Penggantungan Shahidan: Mana Hala Tuju Bolasepak Perlis?My Profile

    1. suri says:

      tapi masih ada degil sukar nak kata.btw bila besar ada gak dri mereka jadi org berguna
      suri baru je tulis kisah Update ! Glasses, Cat & Gift 2013My Profile

  26. suri says:

    saya amat merindui filem2 melayu ini kalau dpt tgo hujung mgu ok gak

  27. suri says:

    labu labi dua2 watak yang mencuit hati ,bab2 maki ada aduh tu kurng best klu tgok filem lama2 ni heee
    suri baru je tulis kisah Update ! Glasses, Cat & Gift 2013My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun