Kekwat

Kekwat atau tidak aku sendiri tak tahu nak kata apa. Apa yang aku tahu ialah aku memang jarang-jarang dapat menulis di blog ini. Ya. Sepanjang tahun ini aku memang sukar nak cari masa untuk menulis.

Tulis dalam buku nota juga hampir tidak ada.

Kekwat

cute kitty

bukan niat meninggi diri
bukan juga mahu menuding jari
bukan kesalahan sengaja dicari
apatah lagi nak baling kerusi

sekadar alasan mahu berkongsi

ingat-ingat
andai kamu lewat
atau sesekali kamu cepat
usah pula kamu kekwat

diri sendiri jangan diangkat

elok kita sama merendah diri
molek lagi saling merendah hati
tiada beza siapa bos siapa kuli
saling sayang saling dihormati

yang dikenang hanya apa yang diberi

Pastinya anak kucing comel aku bersama botol King Cola di atas tu bukan seekor anak kucing yang kekwat. :D

TehrDemikian kisah 'Kekwat' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


18 Comments

  1. akubiomed says:

    Kena ikut resam padi. Semakin berisi semakin tunduk.
    akubiomed baru je tulis kisah Mi Band 2 untuk mereka aktif dan bajet kecilMy Profile

  2. Anuar says:

    Takperlah bro..
    Sebagai blogger part time memang macam ni lah cabaran yang kita hadapi..
    Anuar baru je tulis kisah Promosi Buku Travel Masa Cuti Sekolah (Tengah Murah Sekarang ni!)My Profile

  3. Padin says:

    Lebih baik jadi pemimpin yang dihormati,
    daripada bos yang ditakuti…
    Padin baru je tulis kisah Hobi | Koleksi Edisi Terhad ShellMy Profile

  4. zara says:

    sebelum ni memang tak faham pun maksud kekwat
    zara baru je tulis kisah 5 Tips Perniagaan Online Yang Patut Anda CubaMy Profile

  5. Ani Haryani says:

    Ikut resmi padi, makin berisi makin tunduk
    Ani Haryani baru je tulis kisah NutriFeron Shaklee & Interferon. Apa Kaitannya?My Profile

  6. titan says:

    lama jugak tak baca pantun kat sini.
    titan baru je tulis kisah Hate to lose.My Profile

  7. saps says:

    kekwat ni boleh dikira sama erti macam sombong la jugak kan.
    saps baru je tulis kisah SAPS SEMAKAN IBUBAPAMy Profile

  8. Wan Syahida says:

    Kekwat ni bahasa Generasi Y ke? Ada dalam
    Kamus tak? Saya pun tak tahu apa makna dia awal2 dulu heheh.
    Wan Syahida baru je tulis kisah Tips Ibu Hamil Tidur Lebih Lena Sepanjang MalamMy Profile

  9. Nurol Huda says:

    Dapat perkataan baru KEKWAT atau GONG

  10. imnajmi says:

    Aku jua menghadapi masalah yg sama, sudah 4 bulan berlalu, tiba2 datang balik mood berblogging.. memang bak kata pepatah, belakang parah diasah manakan tajam eh betul ke huhu
    imnajmi baru je tulis kisah Burger Rim Tayar Pereleh Makan Tak Abeh!My Profile

  11. Mus says:

    Semoga tahun baru 2017, semangat baru muncul juga bro… lama benar tak blog ni..
    Mus baru je tulis kisah Selamat Tahun Baru 2017My Profile

  12. amirulfaiz says:

    Semoga 2017 memberikan tuan semangat yang luar biasa, untuk lebih maju dan jaya. :)
    amirulfaiz baru je tulis kisah Azam tahun baru, jangan hebohkanMy Profile

  13. hairil says:

    Assalammualaikum…. lama jugak tak layan pantun kat sini..
    hairil baru je tulis kisah Comment on Kejuruteraan Elektronik by hazlanMy Profile

  14. kadang2 kita ok je, tapi orang lain yang nampak kita kekwat
    saps ibu bapa baru je tulis kisah SAPS Ibu Bapa – Semakan Keputusan PeperiksaanMy Profile

  15. zara says:

    cimel sangat anak kucing tu..kekadang kucing lagi molek perangainya
    zara baru je tulis kisah Bagaimana Mengelakkan Pospartum Depression Atau Meroyan Semasa BerpantangMy Profile

  16. Jarang sangat gunakan perkataan kekwat ni.
    Noriza Abdul Rahman baru je tulis kisah Landmark Study Suplemen Shaklee Bukan Kajian Mengarut dan ProvokasiMy Profile

  17. Aziana says:

    kekwat ni dolu2 dengar dari kawan orang kedah. saya ingat tu loghat orang sana. :)
    Aziana baru je tulis kisah Review Set Menyusu ShakleeMy Profile

Leave a Reply to akubiomed Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun