Kekal Atau Tukar

Tak siapa pun punya hak untuk melarang aku sama ada mahu tukar atau mahu kekal. Memang dah hak aku. Hak aku sebagai rakyat Malaysia yang membayar cukai dan mempunyai MyKad.

Buah jambu elok,
Simpan dalam peti;
Hanya tunggu besok,
Kita keluar mengundi.

Aku mahu kekal, tapi kalau ikut apa yang berlaku dalam sehari dua ni, rasa macam mahu tukar je. Dah sampai tahap geram ni. Tawaran pihak sebelah sana pun nampak bagus. :D

Siapa yang tak geram kalau dalam masa satu jam sahaja beberapa kali sambungan internet putus. Dah la lambat macam kura-kura patah kaki. Duit je nak cepat. Korang tak geram ke?

Banyak udang banyak buaya,
Orang mengail sangat berani;
Besoklah peluang untuk kita,
Datangnya lima tahun sekali.

Apa pun kita mesti memilih yang lebih baik antara yang terbaik. Hak memilih adalah hak kita!

TehrDemikian kisah 'Kekal Atau Tukar' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


35 Comments

  1. HafizAmri says:

    tukar je kalau rasa pilihan itu yg terbaik.. hehe :)
    HafizAmri baru je tulis kisah Khasiat Buah KurmaMy Profile

  2. akubiomed says:

    Kuasa memilih diatas kita tukar sahaja pembekal perkhidmatan yang baru. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Sudah terlambat untuk mengundi PRU13My Profile

    1. MindaKini says:

      Ini Kali lah…
      MindaKini baru je tulis kisah Cara Mengatasi Masalah BerdengkurMy Profile

  3. Dja@SisHaza says:

    tukor,jangan tak tukor…hihi, hak kita untuk memilih. hati2 memilih kaca dan permata. selamat mengundi semua ok !
    Dja@SisHaza baru je tulis kisah JOM JALAN-JALAN KE KUALA LUMPURMy Profile

  4. papa mifz says:

    selamat mengundi yer cikgu…:)
    papa mifz baru je tulis kisah Ice Blended Penyejuk TekakMy Profile

  5. Lynn says:

    Ehh…sikit aja tu Pak Teh ,janganlah cepat menukar kesetiaan.
    Saya pun kena juga. Relax. Cool. Selamat mengundi ya.

  6. cikgu naman says:

    ustaz Don bagi tips ..’Pilih Yang Mengajak Kita ke Arah Kebaikan’

    hehe
    cikgu naman baru je tulis kisah WW-Bersyukurlah Dengan Pekerjaan KitaMy Profile

  7. ctpayong says:

    mulai dengan

    بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

    dan akhiri dengan

    أٌلحَمْدُلِلَّهِ

  8. titan says:

    jadi..mahu tukar atau tidak.
    titan baru je tulis kisah Pemenang Giveaway RM100 Hairulazni.myMy Profile

  9. Bro Zulkbo says:

    Salam..
    selamat memangkah besok Bro
    pergi awal meriah sikit..ramai orang :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Omar Borkan Al Gala Lelaki Yang Di Larang Memasuki Arab Saudi Kerana Terlalu Seksi (5 Gambar)My Profile

  10. MK Kimi says:

    ada tawaran yg lebih baik? yg sedia ada pulak bermasalah? tukar aje! ini kalilah tukar :)
    MK Kimi baru je tulis kisah PRU13: Malaysia Baru Atau Malaysia LamaMy Profile

  11. sud@is says:

    selamat mengundi, kewajipan kita memberikan hak kepada yang amanah
    sud@is baru je tulis kisah Buah Mertajam ada di Bukit Mertajam?My Profile

  12. amirulfaiz says:

    Tukar saja, lama sangat dah tu, sedangkan kereta 10 tahun jer pun dah rasa nak tukar yang baru. :D
    amirulfaiz baru je tulis kisah Mee Goreng Pedas; sedap.My Profile

  13. Baru tonton ntv9. buat saya terfikir kata-2 dato tu. negara kita mula dijajah pada tahun 1511 kerana seorang pengkhianat… Bila dato anwar melaungkan ‘security of the state of israel’. Mungkihkah sejarah akan berulang kembali spt kata dato tersebut.. wallahualam….

    Keputusan ditangan bro.. yg penting kita terus membantu sesiapapun yg memerintah nanti..
    Hairul Hissam baru je tulis kisah Manisfesto PRU13: Pakej Putu & Kek Akan Dilancar SerentakMy Profile

    1. hafiz says:

      semoga malaysia dijauhkan dari penjajah….amin
      hafiz baru je tulis kisah Dah download Ironman 3 di androidMy Profile

  14. Ramai2 paksa telekom pacak tiang kat sana… pakai streamyx dan unify confirm puas hati….
    Hairul Hissam baru je tulis kisah Manisfesto PRU13: Pakej Putu & Kek Akan Dilancar SerentakMy Profile

  15. Bahrain says:

    Undi jangan tak undiiii
    Bahrain baru je tulis kisah Selamat Mengundi PRU13My Profile

  16. kakiblog says:

    pilih hanya yang terbaik..

  17. talian internet yg terputus tu takde kena mengena dgn politik rasanya :-)
    the malay male baru je tulis kisah hard rock cafe, dubaiMy Profile

  18. mungkin rasanya patut tukar dan lihat apa perubahannya. baru kita boleh buat perbandingan. kalau tak sampai bila kita takkan tahu bagaimana hasil kerja sebelah sana tu. nampak manarik je tawaran. :)
    khairul asrol baru je tulis kisah 20USD dalam seminit!My Profile

  19. MindaKini says:

    Kalau tukar akan jadi lebih baik better tukar.. :)
    MindaKini baru je tulis kisah Cara Mengatasi Masalah BerdengkurMy Profile

  20. Hafizul says:

    Selamat mengundi untuk bro..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah YeYe Esok MengundiMy Profile

  21. Katak Comel says:

    ini kali lah kita UBAH
    Katak Comel baru je tulis kisah Video Gwiyomi Versi Siti NurhalizaMy Profile

  22. Masa untuk tunggu keputusan pulak sekarang ni. Siapa la yang menang ni.
    Hazmin Hamudin baru je tulis kisah Google Doodle | Pilihan Raya Umum Ke 13My Profile

  23. Hairul Azni says:

    Kalau line internet merangkak-rangkak memang boleh mengundang kemarahan..tukar je bro..
    Hairul Azni baru je tulis kisah Kenapa Kita Perlu Ping Entri Blog?My Profile

  24. hafiz says:

    yang kita bersatu…kalau tak memang kena tindas jelah..
    hafiz baru je tulis kisah Pencapaian trafik blog bulan AprilMy Profile

  25. takai says:

    kalau baik kekalkan, kalo x baik ubahkan…huhuhu
    takai baru je tulis kisah Gambar Paling Mengejutkan, dan Membahayakan NyawaMy Profile

  26. Hafizul says:

    Emm masih kekal nampaknya..haha
    Hafizul baru je tulis kisah Cara Buat Akaun PaypalMy Profile

  27. onlajer says:

    ada yang tukar dan ada yang kekal la bro
    onlajer baru je tulis kisah RajinMy Profile

  28. UmmiKami says:

    Salam di petang Isnin.. :)

    Mintakan kita sebiji rambai,
    Bijinya kecut tua di dahan;
    Kotakan kata janji ditunai,
    Janjinya dituntut ketua pilihan.

  29. de engineur says:

    Nak tukar pigi Unifi ke bro? Memanglah Celcom to mcm kura-kura walaupun liputannya lebih luas. (sambil mata terkebil-kebil, pura2 tak faham)
    de engineur baru je tulis kisah Fire risk: GM recalls 43,500 hybrid cars in North AmericaMy Profile

  30. hafizmd says:

    hehe..kalau tak kali ni, lain kali…tinggal cikgu pilih jer..hihi
    hafizmd baru je tulis kisah Sir Alex Ferguson Bersara!My Profile

  31. suri says:

    jomlah tukar heee suka tukar ni asik sama jer erk haaaa
    suri baru je tulis kisah Seronok Menjadi BujangMy Profile

  32. suri says:

    bila waktu itu akan muncul lagi….harap kita akan ada kesempatan itu
    suri baru je tulis kisah Resepi Pajeri TerungMy Profile

  33. suri says:

    keputusan dh di ketahui kena reda atu sabar
    suri baru je tulis kisah Biar Kedekut Asal BerjimatMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun