Kedudukan Terkini Pingat Sukan Sea 2011

KEMASKINI : 23 Nov | 12.48 pm

Sukan SEA kali ke 26 berlangsung di Palembang dan Jakarta, Indonesia dari 11 – 23 November 2011. Sebanyak 43 jenis sukan dipertandingkan merangkumi 545 acara lelaki, perempuan dan campuran.

NEGARA EMAS PERAK GANGSA JUMLAH
Indonesia 182 151 143 476
Thailand 109 100 120 329
Vietnam 96 92 100 288
Malaysia 59 50 81 190
Singapura 42 45 73 160
Filipina 36 56 77 169
Myanmar 16 27 37 80
Laos 9 12 36 57
Kemboja 4 11 24 39
Timor Leste 1 1 6 8
Brunei 0 4 7 11
554 549 704 1807

Dalam temasya dwi tahunan ini, Malaysia pernah muncul juara keseluruhan Sukan SEA yang berlangsung di Kuala Lumpur pada tahun 2001 dan pernah juga menduduki tempat kelima pada tahun 2003 di Vietnam.

TehrDemikian kisah 'Kedudukan Terkini Pingat Sukan Sea 2011' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


14 Comments

  1. Jai says:

    Mungkin agaknya Indonesia lebih bersemngat di temoat sendiri.. :)
    Jai baru je tulis kisah Indonesia vs Thailand Sukan Sea 2011 13 November 2011My Profile

    1. tehr says:

      betul sangat tu, jai
      penyokong mereka dah tentu penuh je

  2. Setiap kali ada acara sukan, kita akan ketinggalan disebabkan kurangnya peserta-peserta dalam acara yang banyak pingat seperti menembak dan memanah. Tumpuan ahli-ahli sukan kita lebih pada sukan2 glamer seperti bolasepak dan badminton.
    Tunggu Sukan Sea di Malaysia baru kita boleh menang kembali sbb kita boleh kurangkan emas yg ditawarkan bagi acara menembak dan memanah :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Blogger SeriusMy Profile

    1. tehr says:

      betul la
      selalunya tuan rumah akan muncul juara
      memang ada kelebihan

  3. akubiomed says:

    Biasalah tuan rumah ambil kelebihan untuk meganjurkan acara yang mempunyai potensi kutipan emas kepada mereka. Jangan terkejut ada acara-acara yang pelik tidak pernah di pertandingkan sukan Sea sebelum ini wujud.

    Kontijen Malaysia sudah mula menuai emas. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Hari Graduasi abang KoningMy Profile

    1. surihati_ku says:

      balik bwa kejayaan namun ada yg tumpas kcwa jgn skli ..
      surihati_ku baru je tulis kisah Kasih Bicaraku SentuhanmuMy Profile

      1. tehr says:

        yang tewas tu, belum cukup usaha lagi
        lain kali mesticuba dengan lebih gigih

    2. tehr says:

      ada acara yang popular pun mereka tak senaraikan
      memang ikut suka tuan rumah je
      huhu

  4. zulkbo says:

    salam..
    kalau nak kira kemudahan sukan yang kerajaan sediakan
    begitu juga imbuhan kemenangan dan pelbagai..rasanya di banding dengan semua negara..kita sepatutnya di tempat pertama kedudukan pingat. Apa pun tahniah pada penyumbang pingat serakat ini.
    zulkbo baru je tulis kisah Sukan SEA 2011 | Wajah Penyumbang Pingat Emas Setakat IniMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      betul tu, zul
      kemudahan yang ada kat negara kita ni memang banyak dan terbaik
      mungkin kerana mewah sangat agaknya
      huhu

  5. yas says:

    Jauhnya kita ketinggalan….banyaknya pingat emas Indonesia…acara apa yg derang buat sampai negara lain tak terkejar nih??
    yas baru je tulis kisah Brad Pitt Beli Kereta Kebal T54 RussiaMy Profile

  6. chii says:

    wahh..da banyak juga ya pingat yg da di perolehi..adeih..x mengikuti perkembangan langsung..
    chii baru je tulis kisah Buatan ManusiaMy Profile

  7. Harum sungguh bunga kemboja,
    Disusun dara dari Mandilin;
    Sukan membentuk semangat waja,
    Sentiasa ceria cergas berdisiplin.

    makan ulam nasi bidara
    sebelum makan basuhlah tangan
    Malaysia boleh terus membara
    Harap balik bawa kemenangan

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    diy hydro fuel system kereta
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

  8. Pacifista says:

    indonesia tu memang tak aci.untuk sukan subjektif semua dia bolot…
    Pacifista baru je tulis kisah Soalan Bocor SPM, Soalan Ramalan SPMMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun