Kebodohan Seekor Lembu

Malam atau siang
Dahulu sampai sekarang
Bodoh juga yang digelarkan orang

Dalam kandang makan minum diberi
Hidung dicucuk untuk ditarik sesuka hati
Malasnya untuk berfikir demi kebaikan sendiri

lembu

Begitulah selamanya apa yang dikatakan oleh manusia tentang kebodohan seekor lembu. Tapi manusia selalunya kurang sedar dan mengerti, untuk menarik lembu masuk ke parit, manusia itu sendiri akan terlebih dahulu perlu masuk ke dalam parit.

Mujur juga lembu tak pandai gelak ketika manusia berada di dalam parit. :D

Untuk menolak lembu masuk ke parit pula adalah satu langkah yang boleh mengundang bahaya. Mungkin sekali manusia akan ditendang oleh lembu dengan kedua-dua belah kaki belakangnya.

TehrDemikian kisah 'Kebodohan Seekor Lembu' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


26 Comments

  1. kakiblog says:

    kelebihan lembu walaupun digelar kebodohan lembu ia tidak mengumpat,menghina atau mencerca orang lain.Malah daging boleh dibuat masakan tenghari dan susu diminum ketika sarapan pagi.
    kakiblog baru je tulis kisah Lelaki Kacak Yang Tak Terkalah Dengan Gadis ComelMy Profile

  2. suri says:

    nampk gata perumpamaan sahaja org guna bgtu tpi manfaatnya bgtu byk bt manusia :) patutlah depa di ciptakn sbg binatang :)
    suri baru je tulis kisah Habis Di Sapu Awan..My Profile

  3. Dja@SisHaza says:

    ohh…tak boleh nak membayangkan bagaimana jdnya kalau lembu tu mengekek ketawa.

    Manusia Allah beri akal, jd gunalah sebaiknya. Jgn dgn kebodohan tu,membawa kerosakan kepada semua….ish3X mendalam tu
    Dja@SisHaza baru je tulis kisah CARA MERAWAT KEPUTIHANMy Profile

  4. UmmiKami says:

    Salam buat semua :)

    Membubu ikan memparang di bubu,
    Telapak melepuh menyauk lampam;
    Lembu bukan sembarang lembu,
    Nampak bodoh ditanduk lebam.
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Yang Lama Dan Yang Baru….My Profile

  5. de engineur says:

    tapi kadang2 manusia ni dlm tindak-tanduknya lebih ‘bodoh’ drp lembu. Tengok saja ehwal semasa ni, naik muak saya tngok.
    de engineur baru je tulis kisah Fire risk: GM recalls 43,500 hybrid cars in North AmericaMy Profile

  6. hafiz says:

    kalau lembu gelakkan kita mau lari langkah seribu..
    hafiz baru je tulis kisah Komisyen ke 3 dari Panduan Baju KurungMy Profile

  7. hafizmd says:

    kesian lembu dijadikan mangsa
    mangsa kebodohan manusia semata
    padanlah lembu takde akal macam kita
    tak malukah kita dengan lembu di sana?
    hafizmd baru je tulis kisah Wordless Wednesday #37 Permainan Uji Minda Prof. FizzwizzleMy Profile

  8. Hafizul says:

    Pernah juga terkena mcm ni..nye kata saya bodoh mcm lembu..ada ke patut…adoiii…
    Hafizul baru je tulis kisah Kalaulah Ayah Boleh FahamiMy Profile

  9. hatiputera says:

    Lembu pun tahu parit ataupun tidak.
    hatiputera baru je tulis kisah Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Johor(SPAJ)My Profile

  10. onlajer says:

    ops jaga – jaga back kick dia takut hingap tempat yang tak sepatutnya haha
    onlajer baru je tulis kisah Star Trek – ReviewMy Profile

    1. Hafizul says:

      Haha..kalau kena hinggap gak tak tahu lah mcm mana..pengsan kot..hehe
      Hafizul baru je tulis kisah Kite Buatkan Untuk MakMy Profile

  11. boleh jadi, manusia yg selalu masuk parit, bukan lembu.. ish ish ish
    the malay male baru je tulis kisah silent majorityMy Profile

  12. Padin says:

    masa kecik dulu takut betul kalau – kalau kena kejar lembu..
    sekarang pon takut juga, hahahh
    Padin baru je tulis kisah Bermula Sekali LagiMy Profile

  13. Bahrain says:

    lembu juga jadi mangsa…hahah..
    aiii..tetiba pula nak makan daging lembu..
    Bahrain baru je tulis kisah Rahsia Sihat Dengan Bangun AwalMy Profile

  14. akubiomed says:

    Patutlah ada pepatah Melayu, ‘Seperti lembu dicucuk hidung’
    akubiomed baru je tulis kisah Makan makan pizza di Papa John’sMy Profile

  15. suri says:

    pepatah melayu jika degar mmg kurang enak tpi ada makna yang tersimpul di dlmnya
    suri baru je tulis kisah Jangan Gatal-Gatal Tangan Part IIIMy Profile

  16. suri says:

    org nak kwin banyak juga daging lembu di gunakan he,,yum2 memang sedap..

    rasa blog ini banyak kiasan tentang binatanglah..korang rasa camner hiii
    suri baru je tulis kisah Biar Kedekut Asal BerjimatMy Profile

  17. hanya penjaga lembu lebih memahami….
    Hairul Hissam baru je tulis kisah Punca Obesiti Gemuk Dari Lemak Atau Gula? Dimana RasionalnyaMy Profile

  18. titan says:

    lembu tak bodoh. hoho..
    titan baru je tulis kisah Baru keluar hutan.My Profile

  19. Hairul Azni says:

    Rasa macam dah lama tak makan daging lembu masak gulai kawah..hhmmm…memang sedap..

    1. Hafizul says:

      Memang sedap bro..kena pulak yang menggulai tu pandai..fuhh memang sedappp..hehe
      Hafizul baru je tulis kisah Kite Buatkan Untuk MakMy Profile

  20. Joe says:

    Manusia memang selalu menbandingkan spesis dengan spesis lain. Disebabkan kecerdikkan dan mempunyai kecelikkan yang tinggi dan unggul, sudah pasti spesis lain dikatakan bodoh.

  21. BeritaKaki says:

    hehe..kena free kick lembu masuk longkang ..haha
    BeritaKaki baru je tulis kisah Sedih Bayi Dipanggang Hidup-HidupMy Profile

  22. Datin Tyka says:

    lembu itu tidak bersalah….
    Datin Tyka baru je tulis kisah Sabar, Rezeki Itu Pasti AdaMy Profile

  23. takai says:

    lembu tak bersalah yang bersalah lembu tu…aik lain macam jer komen ni huhuhu.. just joke…
    takai baru je tulis kisah Restoran Robot Di ChinaMy Profile

  24. sud@is says:

    sian kat lrmbu tuduhan bodoh melebihi kebaikan… time korban kalau lah lembu boleh jual mahal…
    sud@is baru je tulis kisah Rejab, Zikir dan IstighfarMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun