Kasih Suraya

Berkorban apa saja, harta atau pun nyawa.’ Begitulah bait-bait penuh makna lagu Seniman Agung P Ramlee dalam filem Hang Tuah. Antara cintakan Tun Teja dan kesetiaan kepada Sultan Mahmud, Laksamana Hang Tuah memilih untuk mengorbankan cinta dan meneruskan kesetiaannya.

Tiba-tiba pulak malam ni rasa mahu bercerita mengenai cinta dan kasih sayang. Siapa pernah putus cinta sila angkat tangan. :D

cinta kasih kalau dipaksakasih suraya
manisnya tidak dapat dirasa

cinta kasih kalau dibeli
nikmatnya hanya hadir sekali

cinta kasih kalau dibiar
tumbuhnya nanti akan meliar

cinta kasih kalau ditipu
akhirnya kelak menjadi debu

cinta kasih kalau didiam
sinar cahaya boleh terpadam

cinta kasih kalau dipupuk
lama-kelamaan akan bertaut

cinta kasih kalau dibelai
hidup menjadi aman dan damai

Ada di antara kita sanggup mengorbankan cita-cita kerana cinta. Dan tak kurang juga ada yang sanggup mengorbankan cinta kerana mengejar cita-cita. Sesetengahnya pula sanggup melupakan keluarga yang dikenali selama bertahun-tahun hanya kerana seseorang yang baru dikenali beberapa bulan.

Cinta perlu berlandaskan iman dan taqwa. Kamu faham kan, Suraya?

TehrDemikian kisah 'Kasih Suraya' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


63 Comments

  1. padin says:

    Erkk kenapa aku macam ketinggalan je nih
    (Suraya mana ni) huu

    cinta… entahlah, wakakaa
    padin baru je tulis kisah Tips Memilih DomainMy Profile

    1. tehr says:

      tak ketinggalan apa2, bro
      suraya ni orang sekitar aku je

    2. dnoBiz says:

      aku kalau bab cinta ni memang fail :D
      dnoBiz baru je tulis kisah Diskaun Saman Trafik 2010 – Potongan 50 Sehingga Hujung TahunMy Profile

  2. bisk says:

    aku pilih nyawa dari segalanya..tanpa nyawa aku takkan dapat memiliki apa yang aku impikan.

    err,siapa suraya?

    1. tehr says:

      yups, kalau dah meninggal, dah tak boleh buat apa lagi dah…

    2. dnoBiz says:

      walaupun aku fail dalam bab cinta tapi aku tetap pilih cinta, tapi bukan pada makhluk atau pun benda, tapi pada……

      agak la sendiri :D
      dnoBiz baru je tulis kisah Diskaun Saman Trafik 2010 – Potongan 50 Sehingga Hujung TahunMy Profile

  3. zulkbo says:

    salam..
    pengorbanan cinta demi kasih sayang
    pada saya hanya untuk golongan tertentu
    sebaiknya biarlah berlandaskan agama
    dan sunnah..Cintakan Allah adalah yang
    paling AGUNG..Tapi mampukah kita??
    zulkbo baru je tulis kisah Ini Baru Betul 2 Alam RenunganMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      insya allah kita akan menemukannya

    2. dnoBiz says:

      salam bro, aku sokong apa yang kau cakap,
      walaupun kita mungkin tak mampu melakukannya tapi kalau kita mencuba sebaik mungkin aku rasa itu sudah memadai
      dnoBiz baru je tulis kisah Remaja Khalwat – Sawan Ketika DitangkapMy Profile

  4. belalang says:

    suraya?
    sapekah wanita itu wahai tehr?

    sebab cinta org waras boleh jd gila
    dan org gila leh jd waras…betul ke?

    hee
    belalang baru je tulis kisah Jawapan Contest Meneka Gambar SBTMy Profile

    1. tehr says:

      orang dekat2 sini je, bro
      harap2 aku akan sentiasa waras dalam cinta

      1. dnoBiz says:

        teringin aku nak tahu lebih lanjut hehehe
        dnoBiz baru je tulis kisah Diskaun Saman Trafik 2010 – Potongan 50 Sehingga Hujung TahunMy Profile

    2. suri says:

      dah tentulah isterinya hiiiii..

  5. kulanz says:

    sesungguhnya cinta yg berlandaskan iman dan taqwa adalah yang terbaik untuk Suraya..
    eh, siapa Suraya tu?

    - ni kalau layan mp3 lagu Suraya nyanyian kumpulan Headwind tu.. memang sesuai sangat :D
    kulanz baru je tulis kisah Jawapan Kenapa Memilih Profesion KeguruanMy Profile

    1. tehr says:

      lagu nyanyian zainal tu memang bagus
      tapi suraya ni tak ada kaitan dengan lagu tu :D

  6. Afiq Bukhari says:

    saya afiq, bukan suraya hehehe pernah putus cinta. itu semua adat resam dalam bercinta ekeke
    Afiq Bukhari baru je tulis kisah Saya Gilakan Blog AwakMy Profile

    1. tehr says:

      saya tehr :D

      1. suri says:

        my name is suri_hatiku nghee… :)

  7. etomyam says:

    oh sapekah Suraya tu? adakah ada kaitan dengan lagu Headwind Suraya? :D
    etomyam baru je tulis kisah Tutorial Optimakan Blog Melalui PhpMyAdminMy Profile

    1. tehr says:

      tiada kaitan, bro
      hanya orang dekat2 je

  8. mie says:

    siapakah suraya??
    cinta memang boleh buat kita terlupa
    iman dan taqwa semestinya kena ada..
    mie baru je tulis kisah Soal Jawab Twitter dan ChurpChurpMy Profile

    1. tehr says:

      sebab tu ada istilah mabuk cinta
      memang lupa segalanya

  9. sangilapi says:

    kalau aku, memang berkasih dengan surya :)

    aku agak suraya tu anak perempuan kepada tehr ……tak pun adik perempuan tehr :)
    sangilapi baru je tulis kisah berpuakaMy Profile

    1. tehr says:

      tiada pertalian darah dengan aku, bro
      hanya orang dekat2 je

      aku juga rasa kemungkinan untuk dia baca entri ni sangat tipis

  10. touya says:

    Suraya ? Saper tu ?

    Cinta dan kerjaya ? Aku nak dua-dua

    1. tehr says:

      perlu dapatkan keduanya, bro
      cuma yang mana dulu je

  11. Cik Siti says:

    cinta kasih kalau digengam
    keakhir hayat tidak terputus
    Cik Siti baru je tulis kisah Ilmu Pelita HidupMy Profile

  12. sud@is says:

    Yang dalm gambar tu suraya ke…
    semuga suraya menjadi orang yang berjaya dalam cinta dan cita-cita
    sud@is baru je tulis kisah Apa Yang Kita Ada…My Profile

    1. tehr says:

      sekadar gambar hiasan

  13. Mohd Hafiz says:

    siapalah aku menolak cinta yg hadir di jiwa tanpa dipaksa..
    hidup ini x akan sempurna tanpa cinta dr tuhan yg esa..
    oh.. i9ndahnya cinta.. :)
    Mohd Hafiz baru je tulis kisah AFF Suzuki Cup 2010 – Thank You Indonesia!My Profile

    1. tehr says:

      tiada paksaan untuk hadir dan pergi
      dan cinta memang indah

  14. arfah says:

    haaa..tu la kan..pucuk pangkal, I rase pikir baik2 sblm bertindak n jgn membelakangi family..sian mak ayah kan..
    arfah baru je tulis kisah ouh IpadMy Profile

    1. tehr says:

      ya la, arfah
      perlu restu juga

  15. syahrilhafiz says:

    cinta itu buta, jangan ko jadi buta kerana cinta yer suraya..hehe
    syahrilhafiz baru je tulis kisah Kongsi Semua Fail Secara Mudah dengan DropboxMy Profile

    1. tehr says:

      butakah cinta? :D

    2. dnoBiz says:

      cinta tak buta tapi orang yang membutakan cinta :D
      dnoBiz baru je tulis kisah Diskaun Saman Trafik 2010 – Potongan 50 Sehingga Hujung TahunMy Profile

  16. Hadi Rofiee says:

    Cinta yang berlandaskan iman dan taqwa, pasti akan kekal, bahagia & berkat. i’Allah. :-)

    1. tehr says:

      insya allah

  17. puteri says:

    siapakah suraya tuuuu
    telah berjaya membuatkan
    bibit2 cemburu bertapak dikalbuku..

    oh siapakh yang sudi menulis untukku?

    ha.ha..
    hmm..
    sedap nukilan kat atas ni.
    he.he..

    ada yang terkena.. ho.hoo
    puteri baru je tulis kisah halatujuMy Profile

    1. tehr says:

      sabar2
      bukan orang lain pun
      orang dekat2 juga tu :D

  18. izanishak says:

    ramai yg kecundang semata2 kerna cinta…

    tp cinta ALLAH jua yg kekal abadi~
    izanishak baru je tulis kisah Mama Kembar 3 Buat Giveaway- Yay!My Profile

    1. tehr says:

      berpandulah pada iman dan taqwa
      insya allah tak kecundang

  19. huhuhu.. cinta?
    bila di pendam terasa seperti memakan dri sendiri.. tpi tqut untuk meluahkan.. huhu.
    Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

    1. suri says:

      klu takut nak luahkan bermaksan kita malu pada diri kita dan bayang2 sendiri..

      jangan sampi tregigit jari sudah le..

    2. tehr says:

      wah, masalah gak ni, bro
      ikhlaskan hati… insya allah takut tu akan hilang

  20. suri says:

    jika cinta memadailah pada manusia tapi harus waspada jgn salah erti mejadika kita sbg seorang yang cinta buta..

    cari kerjaya yang kukuh selalu mohon padaNYA agar suatu hari nnti suri akan dpt job gomen. Amin.

  21. dnoBiz says:

    walaupun atajuk diatas tupasal cinta tapi aku tak kira, aku nak tau gak sapa suraya tu……. cakap la Tehr
    dnoBiz baru je tulis kisah Diskaun Saman Trafik 2010 – Potongan 50 Sehingga Hujung TahunMy Profile

    1. tehr says:

      orang dekat2 keliling je, bro
      tak ada istimewa pun

  22. puteri says:

    macam mn n k buat ye,,…
    ummm
    puteri baru je tulis kisah halatujuMy Profile

    1. tehr says:

      nak buat apa tu, puteri?

  23. gayahspears says:

    Kasih suraya??? sapakah??? hahaha

    nk tukar tajuklah..kasih alya…
    wahai alya terimalah cinta ku ni kata si polan bin si polan~kah3

    alya menjawab :- cinta kan aku??? aku tak layak utk dicintai~
    gayahspears baru je tulis kisah Tolong Diam!!!My Profile

    1. tehr says:

      alya?
      kamukah itu gayah? :D

      semua insan layak untuk dicintai dan mencintai

  24. cikmin says:

    erkkk…baby yang tembam bolat tu siapa?
    cikmin baru je tulis kisah Nur Suhaila 2 AlamMy Profile

    1. tehr says:

      heehe, aku tak tau citer tu camana
      tak sempat tonton

  25. Norgadis says:

    Dari komen pertam hingga terakhir komen, masih mempersoalkan kasih suraya. Siapa Suraya? Tiada jawapan yg pasti dari tuan blog melainkan “orang dekat2 je” siapa orang dekat2 tu sebenarnya…
    Kenapa harus dirahsiakan saudara tehr? Kenapa?? Macam paksaan pula… hehehe…
    Norgadis baru je tulis kisah Jangan Tinggalkan Aku PergiMy Profile

    1. tehr says:

      memang orang dekat2 je, noor
      tak dapat saya nak berikan lebih lengkap kerana beliau bukan isteri atau anak saya :D
      tak nak orang kecil hati atau marah, kan?

  26. Norgadis says:

    Suraya… Mungkinkah dia seorang pelajar sekolah?

  27. mijie says:

    adakah suraya tu rakan setugas, hehehe
    mijie baru je tulis kisah Pulang ke kampungMy Profile

  28. zulkbo says:

    semoga SURAYA membacanya..
    teringin juga nak tahu siapa??
    zulkbo baru je tulis kisah Selamat Pulang KeletihanMy Profile

    1. tehr says:

      minta maaf banyak2 kepada semua
      tak dapat nak dijelaskan semuanya
      maaf, zul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun