Kalau

kalau datang banjir, bencana juga turut hadir
kalau datang ribut, satu kampung kelam kabut

kalau kahwin lari, lelaki perempuan tak buat kenduri
kalau kahwin sejenis, segala haiwan turut menangis

kalau hidup bujang, ke mana pergi tiada yang larang
kalau hidup berkeluarga, jangan ingat nak senang sahaja

kalau dedah rumah, geng pencuri pasti singgah
kalau dedah aurat, terima padah lambat bangat

kalau datang nikmat, syukur moga selamat
kalau datang bala, sabar itu paling utama

kalau ada permit, ada peluang keluar menjerit
kalau ada waran tangkap, ada peluang masuk lokap

kalau jumpa orang sakit, kita tolonglah walau sedikit
kalau jumpa orang minyak, boleh menggoreng banyak-banyak

ha ha ha

kalau datang blog aku, memang banyak yang merapu :D
tapi kalau tak datang, korang teringat malam dan siang ;)

# senyum sayang untuk semua! #

TehrDemikian kisah 'Kalau' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


33 Comments

  1. padin says:

    kalau makan daging banyak,
    tunggu je la meter tekanan tu naik, ekekee
    padin baru je tulis kisah Sudah TertulisMy Profile

    1. b3njy says:

      makan sayur2 je … go-green katakan …
      b3njy baru je tulis kisah MEMBERSMy Profile

    2. nurmisnan says:

      hik3… dahsat tuh..
      nurmisnan baru je tulis kisah Khasiat buah kiwi hijau dan emasMy Profile

  2. izan ishak says:

    kalau datang blog tehr tak komen2,
    serba tak kena dibuatnya…
    izan ishak baru je tulis kisah Wordless Wednesday: Mari Membaca Dengan Affan…My Profile

    1. b3njy says:

      Kalau b3njy tak komen serba salah … kalau komen pun serba salah juga … aduiii ! so jawapannya komenlah … hehehe
      b3njy baru je tulis kisah MEMBERSMy Profile

  3. b3njy says:

    Fuhhhyoohhh ! … ini bukan pantun biasa ni … ni pantun tahun 3015 punya …. blog cikgu ni cam ganjalah … tak singah tak sah …. hehehe
    b3njy baru je tulis kisah MEMBERSMy Profile

    1. padin says:

      untung kita benjy, 3015 entah ada entah tidak kita,
      tapi kurang2 dah boleh baca pantun utk tahun tu ekekee
      padin baru je tulis kisah Tips Memulakan PenulisanMy Profile

  4. sud@is says:

    kalau dtg sini bacalah pantun
    sambil minum tu kenalah bersopan santun
    sud@is baru je tulis kisah Buat Baik Balasan JahatMy Profile

  5. chii says:

    sehari x pekena teh..mesti rasa lain macam..
    sama juga masuk sini..lagi2 ada pantun yang sgt kreatif..ekekeke
    chii baru je tulis kisah Wordless Wednesday #10 – Listening MusicMy Profile

  6. adele says:

    macam2 kalau nya…tak bagus jgk byk kalau ni :D

    1. dnoBiz says:

      betul tu Adele..
      Kalau punya pasal satu hapa pun tak jalan..
      tapi Tehr punya kalai ni boleh tarik UV :D
      dnoBiz baru je tulis kisah Saham Akhirat – Jurutera wakaf harta RM10 jutaMy Profile

  7. Juan says:

    buleh bah “kalau” kau
    Juan baru je tulis kisah Google Page Rank | Google PRMy Profile

  8. zulkbo says:

    salam..
    teringat lagu
    jika BERKALAU
    Anita Sarawak..
    banyak sangat
    berkalau nya..he he
    zulkbo baru je tulis kisah Kehebatan Pasangan Michelle Dugger Dan Jim Bob : Terkini 19 Anak Nombor 20 Bakal MenyusulMy Profile

  9. nurmisnan says:

    har3… yang bab last tuh mimpi siang malam..
    patut ler sekali tak dpt minum teh mimpi minum
    teh earl grey..

  10. MR.Z says:

    banyak kalaunya. kreatif.. tapi lawak juga “kalau jumpa orang minyak, boleh menggoreng banyak-banyak” haha
    MR.Z baru je tulis kisah Samsung Galaxy SII : Apa Yang Anda Perlu Tahu?My Profile

  11. dnoBiz says:

    hahah yang last tu memang jadi satu kemuskilan pada aku..
    Ps: pakai pelaris siam ke tehr…:D
    dnoBiz baru je tulis kisah Vikingdom – Vikingdom Filem Terbaru KRU [Video]My Profile

  12. Persada says:

    kerana kalau juga ramai yang terselamat dari penyakit kronik….
    Persada baru je tulis kisah Kanser Kolon – Sejumlah 2,900 rakyat Malaysia menghidap kanser kolon setiap tahunMy Profile

  13. zik says:

    kalau-kalau nih..teringat lagu meor feat ana raffali… kalau berpacaran..jangan tunggu lama2.. ewahhh
    zik baru je tulis kisah Keputusan perlawanan acara bola sepak Sukan Sea 2011(indonesia)9/11/11My Profile

  14. Pacifista says:

    memang teringat siang dan malam pun blog ko ni.hehe :D
    Pacifista baru je tulis kisah Blogwalking dengan PacifistaMy Profile

  15. Kalau padi katakan padi, tidak aku ternanti-nanti, kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi… ..boleh blah… .lah… .

    Kalau tiada rotan, pelempang ajelah… .

    Kalau ada jarum yang patah jangan disimpan di dalam peti, buang ajelah beli jarum yang baru.

    Kalau ada sumur diladang, boleh hamba menumpang mandi, kalau ada umur yang panjang, bolehlah kita kahwin lari…

    Kalau kail panjang sejengkal, belilah kail yang panjang sikit.

    Kalau takut dilambung ombak janganlah berumah ditepi pantai, buat rumah jauh-jauh sikit dari pantai.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    diy tinted film headlamp rr taillamp
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

  16. titan says:

    hoho..pantun yang cukup kacak..
    titan baru je tulis kisah Nak makan ApamPolkadot. Nakk..My Profile

  17. Norizwan says:

    Kalau minum teh, nikmat memang tak terkata, kalau minum free oh sedapnya….

  18. akubiomed says:

    Kalaulah buat blog sahaja boleh jadi kaya. Macam mana bro?

  19. hafizmd says:

    terbaik cikgu!

    tu yg kami rindu nk mai sini ni….best :D
    hafizmd baru je tulis kisah Coretan I’dul Adha 1432HMy Profile

  20. LadyBird says:

    x reti nak komen dalam bentuk pantun..

    :D.. best ungkapannya..
    LadyBird baru je tulis kisah Keistimewaan Ciptaan AllahMy Profile

  21. ghost writer says:

    ‘kalau’ itu kesukaan setan..

    aku dengar orang cakap macam tuh.aku tak tahu lar kalau ianya sahih.
    ghost writer baru je tulis kisah di antaraMy Profile

  22. yas says:

    Hehehe…lama tul aku tak singgah sini bro…cuti panjang sangat la nih…so mmg rindu gak la kat blog ko nih…hehehe
    yas baru je tulis kisah GuaBLOG!.Com ~ Revolusi Komuniti BloggerMy Profile

  23. Mus says:

    menyebut perkataan kalau..
    ia sering dikaitkan dengan perkara yang dah terjadi..

    ‘kalaulah aku rajin komen dulu..
    pasti aku dapat no satu di blog ini..’

    kalau tu.. kiranya seperti penyesalan..
    Mus baru je tulis kisah Cara Mudah Mencari Bilik Penginapan Semasa BercutiMy Profile

  24. zawiahzaida says:

    YANG PASTI MESTI ADA KALAUUUUUUUUUU…..

  25. zawiahzaida says:

    TAPI INGAT….JANGAN DOK KALAU SAJA….SEMUA BARANG TK MENJADI….

  26. kalau kawe dah dtg… ada la 10 hingga 15 minit lepak di sini minum teh :wink:
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Akta Kanak-Kanak Dan Orang Muda (Pekerjaan) 1966My Profile

  27. tahu tahu aja kalau tak datang sini, tidur tak lena. kafein ni memang bahaya kan? haha
    rainbowcloudy baru je tulis kisah psikologi | sifat ularMy Profile

  28. ciksembang says:

    kalau tak datang blog tehr tak minum teh lah saya
    ciksembang baru je tulis kisah Tips dapat anak perempuan Siri 2My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun