Kalau Diikut Hati Kasih

Salah meletakkan kasih menyebabkan hidup kehilangan punca, malah sebahagiannya telah kehilangan nyawa. Mengapa masih juga mengikut kasih palsu yang tegak berdiri disokong nafsu?

masjidkalau diikut hati kasih
apa sahaja tidak terpilih
gelap hitam atau putih
keruh jernih atau bersih

hati kasih kalau diikut
tiada lagi perasaan takut
arus pasang atau surut
daun duri semua dilurut

kalau kasih diikut hati
gerak bicara sanggup mati
biar rebah mencium bumi
tenang menurut sunnah nabi

Curah dan letakkan perasaan kasih yang hadir itu pada tempat yang sepatutnya. Bukankah bersama iman dan taqwa, kita masih juga boleh berkasih sayang?

Selamat menyambut Maulidur Rasul kepada semua.

TehrDemikian kisah 'Kalau Diikut Hati Kasih' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


43 Comments

  1. ghost writer says:

    semua kerana ikutkan nafsu yang lebih gagah daripada iman.

    hanyut dan terlupa sapa yang patut diraikan..
    ghost writer baru je tulis kisah kalah itu bagusMy Profile

    1. tehr says:

      hanya iman dan taqwa je jalan kebahagiaan

  2. Selamat menyambut Maulidur Rasul encik Tehr…. ;)
    Ni esok pagi takde join berarak ke?
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah Facebook suicide MalaysiaMy Profile

    1. tehr says:

      mungkin sekali tak join
      rehat kat rumah je

  3. zulkbo says:

    salam saudara Tehr…

    Ya nabi salam alaika
    Ya rassool salam alayka
    Ya habeeb salam alayka
    Salawatol lah alayka

    Di dalam al-Quran, Allah berfirman yang bermaksud: Sesungguhnya Allah dan para malaikatnya berselawat kepada nabi. Wahai orang-orang beriman, berselawatlah kamu kepadanya dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya. (al-Ahzab: 56)
    zulkbo baru je tulis kisah Ya shafee’ee ya Rasulullah Kemulian Agama Islam Bermula Dari KitaMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali, zul
      sama2lah kita berselawat kepada baginda nabi

  4. kaizen says:

    selamat menyambut maulidurasul jugak kat Tehr.. hehe
    kaizen baru je tulis kisah SeDiKiT KaTa uNTuK KauM aDaM PRiNSiP RoDaMy Profile

    1. tehr says:

      kaizen tak ikut berarak ke?

  5. wayfarer says:

    selamat menyambut hari maulidur rasul =)
    wayfarer baru je tulis kisah Wayfarer Folding 5AMy Profile

  6. Seri Bahasa says:

    jom kita sama2 eratkan silaturrahim sesama bloger di hari baik bulan baik ni. kita lupakan segala permasalahan yg lalu. buang yang keruh ambil yang jernih.
    Seri Bahasa baru je tulis kisah Budaya Valentine DayMy Profile

    1. tehr says:

      ya la seri
      buang yang keruh ambil yang jernih
      baharulah teguh hati yang berkasih

  7. decrewz says:

    Jom sama2 memeriahkan lagi mauldur rasul.. Tapi arini jai kje.. Sambut depan PC je.. :(
    decrewz baru je tulis kisah Buffered Earning Yang ke-4My Profile

    1. tehr says:

      tak apalah jai,
      selawat depan pc pun dapat banyak pahala juga

  8. Kak Imun says:

    Selamat menyambut Maulidur Rasul, encik tehr. Kampung kak tak buat perarakan. Kak tengok kat tv saja, hehe….

    1. tehr says:

      samalah kita, kak imun :D

  9. kita kasih kepada orang yang mengasihi kita seikhlasnya.

    kasih paling ikhlas ialah rasulullah. masih sebut nama kita walaupun di hujung nafasnya…
    insan marhaen baru je tulis kisah IftirashMy Profile

    1. tehr says:

      harap arah kasih kita kekal lurus selamanya
      insya allah

  10. mia liana says:

    salam maulidur rasul…. :)
    mia liana baru je tulis kisah Jom Karaoke di Ali Baba Karaoke Giant TampoiMy Profile

    1. tehr says:

      salam jugak untuk mia

  11. sud@is says:

    kasih rasul dengan banyak berselawat
    selain mengikut sunnah yang dibawa
    sud@is baru je tulis kisah Keajaiban selawatMy Profile

    1. tehr says:

      usahakan untuk ikut semuanya
      jangan pilih2 je

  12. padin says:

    salam maulidur rasul, tehr..
    aku bercuti ni, dalam usaha renovate rumah sendiri hehee
    x ke mane2 pon,

    1. tehr says:

      salam kembali
      berapa hari cuti, din?

  13. MDHAFiZ.NET says:

    Salam Maulidur Rosul sahabat..
    baru balik dr perarakan td… :)
    MDHAFiZ.NET baru je tulis kisah Please Take Take Of My Girlfriend – You Will Not See Me That Often Anymore!My Profile

    1. tehr says:

      penat tu :)
      saya pernah sekali ikut berarak, dari stadium merdeka ke masjid negara
      jauh juga

  14. yas says:

    Salam Maulidur Rasul Tehr…

    usaha kita buat…tapi aku pasti tak sampai kesasaran…kerana…kebanyakkan mereka2 tu tak berada disini/didunia it nih…

    Hanya pada kerajaan, melalui sumber2 media mereka je yg mampu mengorak langkah kearah perubahan yg lebih baik. itupun kalau mereka2 tu tengok…wallahualam.
    Kalau salah sila betulkan.
    yas baru je tulis kisah Hosni Mobarak Vs Rakyat Mesir!My Profile

    1. tehr says:

      setuju, yas
      mereka tak baca blog
      tapi besar harapan pihak kerajaan ada membaca dan kemudian menerapkannya ke radio dan tv
      insya allah

  15. kasih dan rindu pada Rasulullah tiada penghujungnya..

    salam maulidur rasul..:P
    cikgu_farhana baru je tulis kisah Salam Maulidur RasulMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali. cikgu

  16. kakyong says:

    Selamat menyambur Maulidur rasul buat tehr juga
    kakyong baru je tulis kisah Majlis bertunang dah macam majlis kenduri kahwinMy Profile

    1. tehr says:

      sambut kat rumah je, kakyong :D

  17. Cik Siti says:

    biarlah ikut hati kasih yang suci
    agar menjadi bersih
    usah dilingkar dengan nafsu
    kelak iman jatuh tersungkur
    Cik Siti baru je tulis kisah SEGMEN – Tanya sama BEN ASHAARI – VLOG2My Profile

    1. tehr says:

      insya allah

  18. mie says:

    salam Maulidur Rasul..
    mie baru je tulis kisah Contest – Kisah Pelaut Terlampau PilihanMy Profile

  19. Norgadis says:

    Salam Maulidur Rasul..
    Moga sentiasa mendapat berkat dari Allah swt.
    Norgadis baru je tulis kisah Salam MaulidurrasulMy Profile

  20. Ismail N says:

    Salam maulidiur rasul jugak (belated)….

  21. suri says:

    kasih pada yang sudi..rajuk pada yang sudi memujik..

  22. suri says:

    salam maulidur rasul..indahnya sambut di kampung ku hee..

  23. Zik says:

    duduk rumah jer.. berehat… selamat menyambut maulidur rasul… 1432
    Zik baru je tulis kisah Nilai Kalori yang terbakar bila menaiki tanggaMy Profile

  24. Mus says:

    kalau diikutkan hati.. akan mati..
    kalau ikutkan rasa.. binasa..
    kena berfikir sewarasnya dalam semua benda
    agar semuanya sempurna..
    Mus baru je tulis kisah Komisen Affiliates di FabulousPeoplenet Meningkat Kepada RM20000My Profile

    1. tehr says:

      insya allah, mus
      kalau fikiran tak waras, rosak semuanya nanti

      kalau marah pun, jangan sampai hilang kewarasan

  25. fauzi says:

    selamat menyambut maulidur rasul gak, artikel yang best.
    fauzi baru je tulis kisah Perpisahan Permulaan PertemuanMy Profile

  26. fauzi says:

    blog saya pon banyak kisah2 tentangcinta.. jm kat sini
    fauzi baru je tulis kisah Doa ketika kehilangan cintaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun