Kadar Zakat Fitrah 1432 / 2011

Umat Islam wajib membayar zakat fitrah bagi diri, keluarga dan orang yang berada dalam tanggungannya. Asnaf atau orang Islam yang boleh menerima zakat fitrah pula ialah fakir, miskin, amil yang mengurus soal zakat, muallaf, orang yang berhutang (dalam proses membayarnya), orang bermusafir, hamba yang dalam proses tebusan, dan yang berjuang fi sabilillah.

Johor Bagi yang makan beras super RM 7.50
Bagi yang makan beras nasional RM 5.00
Kedah RM 7.00
Kelantan RM 7.00
Melaka RM 6.50
Negeri Sembilan RM 6.50
Pahang RM 7.00
Perak RM 7.00
Perlis RM 6.00
Pulau Pinang RM 7.00
Sabah RM 7.00
Sarawak RM 6.20
Selangor RM 7.00
Terengganu RM 8.00
RM 7.00
RM 5.00
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya RM 7.00

kadar zakat fitrah 1432/2011Hanya tinggal tak sampai 10 hari lagi kita berada di bulan Ramadhan yang mulia dan tak sampai 10 hari juga lagi kita akan menyambut raya. Dah bayar fitrah? Selalunya di akhir Ramadhan inilah umat Islam, termasuk di kampung Mr Tehr, membayar zakat fitrah. Jarang sekali nak jumpa yang membayarnya di awal Ramadhan. Kalau malam raya, lagilah sibuk kaum lelaki dan Tuan Imam kat masjid.

Payah pula Mr Tehr nak dapatkan kadar zakat fitrah bagi negeri-negeri di Malaysia untuk tahun 2011/1432 ini. Walau pun ada sahabat blogger yang menulis pada blog masing-masing, tetapi ada pulak yang tak sama. Kalau ada maklumat yang tidak tepat, harapan agar sahabat beritahu di ruangan komen. Mr Tehr akan betulkan secepat mungkin. Insya-Allah.

TehrDemikian kisah 'Kadar Zakat Fitrah 1432 / 2011' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


17 Comments

  1. Jai says:

    Owh, johor ada pulak ye jenama berasnya dikira camtu, x tau pulak aku..he3
    Jai baru je tulis kisah Lafaz Takbir Hari RayaMy Profile

    1. tehr says:

      katanya macam tu la, jai

  2. sud@is says:

    standard hampir sama disemua negeri ,,
    bayar awal elak sesak
    selamt hari raya untuk mr tehr sekeluarga awal sikit ucapan….

    1. tehr says:

      selamat hari raya untuk sud@is juga

  3. adele says:

    jgn lupa bayar zakat semuaaaa :D
    adele baru je tulis kisah Resipi dan Cara-Cara Membuat Blueberry CheesetartMy Profile

    1. tehr says:

      bayar jangan tak bayar

  4. zulkbo says:

    salam..
    selamat menunaikan
    taanggungjawab..
    zakat menyuburkan
    harta..
    zulkbo baru je tulis kisah Ramadhan Juga Menjadikan Kita Kedekut Dan TamakMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      insya-allah kita sama2 sempurnakannya

  5. akubiomed says:

    Legadah zakat fitrah telah tertunai untuk diri sendiri dan tanggungan:-)

    1. tehr says:

      alhamdulillah, syukur

  6. Affan Ruslan says:

    hoho selamat masih ayah yg bayarkan zakat.
    kepada yg kena bayar zakat, bayar secepat yg mungkin, jgn tunggu pagi raya baru terkejar-kejar nak bayar

    :D
    Affan Ruslan baru je tulis kisah Kartun Comel: Renungan Ramadhan {Bahagian 3}My Profile

    1. tehr says:

      kalau pagi raya
      memang kelam kabut sangat dah tu bro

  7. padin says:

    ahah rating Johor dah betul tu hehee.. aa aku bayar awal Ramadhan.. amil datang ke IKM,
    padin baru je tulis kisah Teknologi Mengubah ManusiaMy Profile

    1. tehr says:

      wah, lagi senang tu kalau amil yang bergerak, bro
      syukur2

  8. Sudah bayar bro… lega rasanya.. :D Time kirim ole-ole utk org kampung, ternampak kaunter zakat depan pejabat pos. So, apalagi… Kaunter banyak betul di mana-mana. Tiada alasan utk cakap lupa kan?
    DuluLainSekarangLain baru je tulis kisah Di Mana Anda Di Pagi Raya?My Profile

  9. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    أهلا وسهلا يا رمضان!! … رمضان كريم
    ”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip tayar motorsikal pancit

    hari rabu pergi ke kelang,
    pegi tu numpang ngan si natrah,
    hari raya dah nak menjelang,
    jangan lupa bayar zakat fitrah.

    Lat tali lat,
    Lai li tam plom,
    Gaji beribu angkanya empat,
    Zakat dah bayar ke, belum.
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

  10. maza says:

    maza minggu pertama lagi sudah bayar.. hehehe

    alhamdulilah gitew..

    walaupun maza org Johor, tapi bayar kat KL.. tempat cari rezeki gitew.. hehehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun