Juara Piala FA Malaysia 2003 Hingga 2013

kelantan faKelantan layak ke Pertandingan Akhir Piala FA setelah menewaskan Terengganu dengan agregat 6-5 [menang 4-1 pada perlawanan pertama dan kalah 2-4 pada perlawanan kedua.] Kelantan layak bagi kali ketiga berturut-turut.

Senarai pasukan-pasukan yang pernah menang Piala FA ada di bawah. Hanya sebahagian juara yang terkini sahaja diletakkan.

2013 Kelantan vs Johor Darul Takzim 1-0
2012 Kelantan vs Sime Darby 1-0
2011 Terengganu vs Kelantan 2-1
2010 Negeri Sembilan vs Kedah 1-1 (5-4 penalti)
2009 Selangor vs Kelantan 1-1 (4-1 penalti)
2008 Kedah vs Selangor 3-2
2007 Kedah vs Perlis 0-0 (4-2 penalti)
2006 Pahang vs Perlis 0-0 (4-2 penalti)
2005 Selangor vs Perak 4-2
2004 Perak vs Terengganu 3-0
2003 Negeri Sembilan vs Perlis 2-1

Lihat Juara Piala FA sebelum 2003.

Selangor (5) 1991, 1997, 2001, 2005, 2009
Kuala Lumpur (3) 1993, 1994, 1999
Kedah (3) 1996, 2007, 2008
Perak (2) 1990, 2004
Negeri Sembilan (2) 2003, 2010
Terengganu (2) 2000, 2011
Kelantan (1) 2012
Johor (1) 1998
Sarawak (1) 1992
Sabah (1) 1995
Pulau Pinang (1) 2002
Pahang (1) 2006

johor darul takzimJohor DT pula layak ke Perlawanan Akhir Piala FA setelah berjaya mengalahkan Pahang dengan kelebihan peraturan jaringan gol di tempat lawan [menang 1-0 dalam perlawanan pertama dan kalah 1-2 dalam perlawanan kedua.] Kedudukan agregat 2-2.

Kelantan vs Johor DT. Perlawanan Akhir Piala FA 2013 yang dijadualkan pada 29.06.2013 [Sabtu] jam 8.45 malam. Perlawanan ini akan diadakan di Stadium Shah Alam.

Siapa pilih Kelantan Juara Piala FA 2013 memang kacak. :D

TehrDemikian kisah 'Juara Piala FA Malaysia 2003 Hingga 2013' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


20 Comments

  1. Menyokong penuh KELANTAN! :)
    Izzuddin Fauzi baru je tulis kisah Blogger Kontest: Tanah ArabMy Profile

    1. TehR says:

      yeah! gomo klate gomo

  2. PerenLee says:

    siapa agaknya yang jadi juara kali ini,,,
    PerenLee baru je tulis kisah Tips Elak Kencing Manis (Diabetes)My Profile

    1. TehR says:

      kelantan! :D

  3. azura says:

    susah nak buat pilhan sebab Safee Sali dengan Safiq Rahim dok dalam JDT
    azura baru je tulis kisah Kalau ada hitam pasti ada putihMy Profile

    1. TehR says:

      pilih kelantan je
      haha

  4. papa mifz says:

    semoga perlawanan akhir nanti berlangsung dengan aman damai…
    papa mifz baru je tulis kisah Kecil Kecil Cili ApiMy Profile

    1. TehR says:

      ya. itu yang kita harapkan
      kita nak tengok perlawanan bola
      bukan perlawanan penonton

  5. BUNDA says:

    bunda dengar cerita semalam Johor menang , yeke?…bunda tak ikuti pun..
    BUNDA baru je tulis kisah Kenduri Arwah…My Profile

  6. cikgu naman says:

    kawe kacaklah

    gkg

    kali ini semangat kuasa Pantai Timur
    cikgu naman baru je tulis kisah WW-Kampung StyleMy Profile

  7. Padin says:

    3 final aku pergi, dan 2 kemenangan utk Selangor, :D
    Padin baru je tulis kisah Kebersihan MindaMy Profile

  8. akubiomed says:

    Selangor masih lagi pegang rekod kejuaraan 5 kali. Pertemuan akhir kali ini tentu menarik diantara Kelantan dan JDT.
    akubiomed baru je tulis kisah DiGi’s Menang Besar Contest dengan reload sahajaMy Profile

  9. titan says:

    selangor masih tak terkalah. hoho..
    titan baru je tulis kisah Ramai gak yang tak puas hati dengan gua.My Profile

  10. kakiblog says:

    penantian menjadi juara satu debaran..tahniah kepada pasukan yang bertanding dalam Final nanti..JDT vs Kelantan.
    kakiblog baru je tulis kisah Kemaskini Tentang Top 10 Komentar Di Kakiblog.my (ii)My Profile

  11. Rina says:

    Beberapa tahun lalu, dulu di dominasi oleh selangor dan sekarang nampaknya kelantan ya
    Selamat buat kelantan :)
    Rina baru je tulis kisah How To Create Emails Activation Form With PHP ScriptMy Profile

  12. de engineur says:

    Melihat prestasi semasa, Kelantan ada peluang. Harap2 tiada kad merah, boleh jgak tengok perlawanan seimbang sehingga 90 minit
    de engineur baru je tulis kisah Electric flowers have the power to bring in beesMy Profile

  13. hafiz says:

    maybe kali ni berpindah ke selatan pulak…
    hafiz baru je tulis kisah Mesin jahit sudah diperbaikiMy Profile

  14. Hafizul says:

    tahniah pada pasukan yang menang..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #54 – Yeahh I Know, Im Not Your ChoiceMy Profile

  15. BeritaKaki says:

    saya pilih Kelantan sebab pasukan saya, Pahang tidak berjaya .. InsyaAllah kuasa pantai timur sekali lagi tahun ini
    BeritaKaki baru je tulis kisah Contest SEO Melayu Boleh 2013 – FAQMy Profile

  16. hafizmd says:

    Ambe kali ni tak pilih mana2, tapi ambe rasa kelantan boleh menang 2-1, tu pun dengan syarat tak main macam masa lawan terengganu kat semi final =)
    hafizmd baru je tulis kisah Wan Zack Haikal Mungkin Balik Bermain Dalam Liga Malaysia?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun