Juara Piala FA Malaysia 1990 – 2011

Tak sabar pula tunggu Perlawanan Akhir Piala Fa Kelantan lawan Terengganu di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 11 Jun nanti. Dah dapatkan tiket untuk ke stadium? Atau tunggu siaran di tv sahaja? Sementara menunggu hari perlawanan, apa kata kita lihat senarai pasukan yang pernah memenangi Piala FA ini sejak tahun 1990.

2011 Terengganu vs Kelantan 2-1
2010 Negeri Sembilan vs Kedah 1-1 (5-4 penalti)
2009 Selangor vs Kelantan 1-1 (4-1 penalti)
2008 Kedah vs Selangor 3-2
2007 Kedah vs Perlis 0-0 (4-2 penalti)
2006 Pahang vs Perlis 0-0 (4-2 penalti)
2005 Selangor vs Perak 4-2
2004 Perak vs Terengganu 3-0
2003 Negeri Sembilan vs Perlis 2-1
2002 Pulau Pinang vs Perak 1-0
2001 Selangor vs Sarawak 1-0
2000 Terengganu vs Pulau Pinang 1-1 (4-3 penalti)
1999 Kuala Lumpur vs Terengganu 0-0 (5-3 penalti)
1998 Johor vs Sabah 1-0
1997 Selangor vs Pulau Pinang 1-0
1996 Kedah vs Sarawak 1-0
1995 Sabah vs Pahang 3-1
1994 Kuala Lumpur vs Sabah 3-1
1993 Kuala Lumpur vs Sabah 2-1
1992 Sarawak vs Kuala Lumpur 2-1
1991 Selangor vs Perak 1-0
1990 Perak vs Selangor 4-2

selangor itu pasukan ternama
dah lima kali memenangi piala
giliran kelantan kini menjelma
atau terengganu kembali juara

Selangor (5) 1991, 1997, 2001, 2005, 2009
Kuala Lumpur (3) 1993, 1994, 1999
Kedah (3) 1996, 2007, 2008
Perak (2) 1990, 2004
Negeri Sembilan (2) 2003, 2010
Johor (1) 1998
Terengganu (1) 2000
Sarawak (1) 1992
Sabah (1) 1995
Pulau Pinang (1) 2002
Pahang (1) 2006

Selangor memang terbaik dengan 5 kali muncul sebagai juara Piala FA. Terengganu dah menang sekali tahun 2000. Sebagai penyokong Red Warriors, besarlah harapan agar Juara Piala FA 2011 ini menjadi milik Kelantan. Apa kata orang Terengganu? :D

TehrDemikian kisah 'Juara Piala FA Malaysia 1990 – 2011' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


64 Comments

  1. padin says:

    ahah mungkin kelantan boleh merasa tahu ni hehee
    Selangor dah ketandusan piala sekrang ni adehh

    1. tehr says:

      elok sangat la, bro
      selangor dah banyak kali juara
      bagi peluang kelantan pula tahun ni
      harap2 la :D

      1. Princess says:

        memang failed…xminat bola…huhuhu
        Princess baru je tulis kisah Kelebihan Surah Al-BaqarahMy Profile

      2. Perak tak masuk senaraike bro?
        PakarBuahPinggang baru je tulis kisah Kenali Diabetis Insipidus Bah 2My Profile

  2. Ada gak Sabah sekali jadi juara… :D
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah Blogspot Image Uploads ProblemMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal, sis
      kelantan belum pernah merasa ni

      1. Eeeeeh.
        Biar betul Kelantan ni… :D
        Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah Chinese and Malay bloggers cannot mixMy Profile

      2. Norasikin says:

        Patutlah bersungguh-sungguh kelantan tahun ni. Moga berjaya la
        Norasikin baru je tulis kisah Hiasan Kek Harijadi Ben 10 Kek Coklat MoistMy Profile

        1. bEe says:

          Semoga berjaya kpd Kelantan yer ;)

  3. Jai says:

    Kesian negeri tanahairku ‘pahang’ dah tenggelam.. Rasanya tahun ni kelantan kot.. :)
    Jai baru je tulis kisah Maharaja Lawak Minggu Ke 11 Serbu Nak Dapatkan Pas Masuk PercumaMy Profile

    1. Mus says:

      Sarawak tanah airku pun sama juga Jai
      Mus baru je tulis kisah Gambar Kedai Lama Pekan TuaranMy Profile

      1. Ismail N says:

        kureng2 tanah air ku ada monang skali… he he
        Ismail N baru je tulis kisah Apakah JawapanMuMy Profile

        1. tehr says:

          kelantan oh kelantan
          harap2 dapat tahun ni

  4. yusri says:

    Kelantan juara kot (walau dalm hati geram lepas kena belasah hari tu) hehehe)…bangga gak jadi anak jati selangor..
    yusri baru je tulis kisah Mat Sabu- Relevankah sebagai Timbalan Presiden PASMy Profile

    1. tehr says:

      amin
      bagi peluang kelantan pulak, bro

  5. yas says:

    Kalau ikutkan aku, aku pilih klate..tp ape pun boleh jadi ngan masa 90 minit tu…
    yas baru je tulis kisah Anda seorang penggangurMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu, yas
      apa pun boleh berlaku nanti

    2. dnoBiz says:

      betul tu..
      apa pun boleh jadi dalam 90 minit tu tapi aku tetap pilih Kelantan
      dnoBiz baru je tulis kisah Masalah Remaja – Seks Hobi Masa LapangMy Profile

  6. tips-kurus says:

    2006 je? kesian mereka… :(
    *penganalisis free lance yek? (^.^)
    tips-kurus baru je tulis kisah Penangan Nora Elena!!My Profile

    1. tehr says:

      kurang2nya ada gak nama tu
      kelantan belum ada nama lagi ni
      hehe

  7. akubiomed says:

    Terengganu sudah pernah menang sekali mungkin kali ini giliran Kelantan pula
    akubiomed baru je tulis kisah Li Na menang Grand Slam membawa Asia ke Grand SlamMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal, bro
      terengganu pun dah pernah menang

  8. Ismail N says:

    Man Utd dah 11 kali ehhh… :D
    errr silap negara ke?
    Ismail N baru je tulis kisah Apakah JawapanMuMy Profile

    1. tehr says:

      hahaha
      tak silap lagi tu, bro :D

    2. dnoBiz says:

      lebih kurang la tu Bro Red gak tu
      dnoBiz baru je tulis kisah Cucu Hati Iblis – Tergamak belasah nenek- datuk LumpuhMy Profile

  9. MDHAFiZ.NET says:

    beerti Sarawak pernah juara piala Malaysia pada tahun 1992. Tahun dimana lahirnya insan bernama “aku” di bumi Darul Hana :)
    MDHAFiZ.NET baru je tulis kisah New Perodua Myvi 2011My Profile

    1. tehr says:

      doakan tahun ini giliran kelantan

  10. sud@is says:

    Nmpak Kelantan belum ada lg dalam list
    mungkin tahun ni kot….
    sud@is baru je tulis kisah Bapa Bakhil Memotong Tangan Anak SendiriMy Profile

    1. tehr says:

      harap2 macam tu la, sud@is

  11. Wan says:

    negeri aku x pernah juara lagi.hehe

    1. tehr says:

      sama la kita, wan
      huhu

  12. zulkbo says:

    salam..
    Terengganu atau Kelantan
    mana juara saya tumpang berbangga
    :)
    zulkbo baru je tulis kisah Gambar Wanita Di Conteng Di Tubuh Akan Di Siasat Pelakunya – PDRMMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      tumpang kelantan je, bro :D

  13. Nampaknya Kelantan perlu memang final 11 Jun nanti… kelantan perlu mencatatkan juga ke dlm senarai pasukan pemenang Piala FA Malaysia…

    Gomo Kelate Gomo
    aktechpage.com baru je tulis kisah BookCafecommy- Kedai Buku Online PTSMy Profile

    1. tehr says:

      ya la, AP
      malu juga ni
      sampai sekarang belum dapat catat nama

  14. saya sokong dr jauh….klatey2 :p
    alexa yussida baru je tulis kisah kenapa kepochi sangatMy Profile

    1. tehr says:

      thanks
      gomo klate gomo

  15. doakan sy mudah jawab exam..heee
    alexa yussida baru je tulis kisah kenapa kepochi sangatMy Profile

    1. tehr says:

      insyaallah, doc
      moga2 diberi ketenangan dan ketajaman fikiran untuk menjawab soalan nanti

  16. dnoBiz says:

    Harapnya Kelantan yang akan menjulang piala FA untuk tahun ini :D
    dnoBiz baru je tulis kisah Klip Video Marilah – Nak ke Pasaran AS atau nak kemanan Ni My Profile

    1. tehr says:

      harapan besar seluruh peminat kelantan
      moga2 menjadi kenyataan

  17. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_—\_l__l—[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)–o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ” Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    اسلام عليكم

    Jom Terjah entry terbaru ??
    modifikasi proton satria

    uihhhhh memang pun asyik selangor ajerrr… bagi plak pada negeri kelantan menang pulakkkk…. tapi kalau tengok terengganu pun bukan calang2 kali ni
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tips-tips periksa kereta untuk perjalanan jauhMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu, bro
      terengganu juga memang pasukan yang hebat
      tapi aku masih harapkan kelantan akan menang

  18. Cik Siti says:

    apa pun good luck pada kepada kedua-dua pasukan… Cik Siti agak kelantan boleh skor kot? tapi tak leh juga pandang sebelah mata kemampuan terengganu…
    Cik Siti baru je tulis kisah Balik Kampung TimeMy Profile

  19. ghost writer says:

    sebabkan aku dah bet untuk kelantan jadi juara,maka aku haruslah menyokong kelantan.haha

    1. Norasikin says:

      Tak baik la bet bet pulak. Tu yg boleh jadi gaduh tu
      Norasikin baru je tulis kisah Hiasan Kek Harijadi Ben 10 Kek Coklat MoistMy Profile

  20. Norasikin says:

    Untuk tahun ni je saya nak sokong kelantan lah ye. Tahun lain nak sokong negeri sendiri je. Tapi janji jangan buat hal kat stadium
    Norasikin baru je tulis kisah Hiasan Kek Harijadi Ben 10 Kek Coklat MoistMy Profile

  21. maza says:

    Opps.. maza peminat harimau malaya jer..
    jadi kalau cerita bola ni, maza tumpang lalu ajelah ya.. ahaks

  22. padin says:

    kalau tengok pada perlawanan liga ni, kelantan ada peluang
    tapi tulah, 90 minit bermain di final tak sama 90 pada game biasa…

  23. Gayahspears says:

    Perak suda 3 kali juara >_< hihi
    Gayahspears baru je tulis kisah Gayahspears Menjadi DJ Radio Perak FMMy Profile

  24. fitri raja says:

    kelantan akan kalah di final

  25. fitri raja says:

    Kelantan tak kan memang di Final Piala Fa Malaysia, Terengganu mesti Juara buat kali 2, 11 jun sabtu ini Stadiun Bukin Jalih ha..ha..ha.

  26. Hadi Rofiee says:

    Walaupun Kelantan berjaya menewaskan Terengganu pada liga Super semalam, namun untuk final ini, aku merasakan 50-50. :D
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Menara Alor SetarMy Profile

  27. bEe says:

    Aikkk…
    Bola juga entry ni

    Mana2 blog yg jantinanya lelaki asyik bola aje :-P

    1. maza says:

      Dah namanya lelaki….

      lelaki dgn bola mana boleh berpisah… ahaks!..

      hehehhe
      maza baru je tulis kisah Hanya Kau Yang TahuMy Profile

  28. zik says:

    ada can kelantan menang nih…
    zik baru je tulis kisah Liverpool VS Malaysia 16 Julai ini!My Profile

    1. suri says:

      tak !!
      terengganu mesti menang!!!

  29. titan says:

    hehe..selangor the best. tapi tahun ni..mungkin ke tangan negeri lain agaknya..
    titan baru je tulis kisah The InvigilatorMy Profile

    1. suri says:

      bagi can negeri lain ar heee

  30. Hisyam says:

    Mintak2 la kelantan juara final piala fa bagi tahun ni.

    #P.S: Domain blog sudah bertukar dari hisyam92.com kepada hisyamz.com. TQ

  31. wadud says:

    hebat jugak perak.. hehehehe
    wadud baru je tulis kisah Haiwan Bernama GajahMy Profile

  32. suri says:

    oh sapa plk yang merangkul kali ni hee…

  33. zulkbo says:

    juara 2011
    TERENGGANU Darul Iman
    :)
    zulkbo baru je tulis kisah Apa Maksud Orang Tua Hati MudaMy Profile

    1. tehr says:

      semangat juang mereka lebih kukuh
      tahniah buat terengganu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun