Juara-Juara Piala Dunia Kelab FIFA

piala dunia kelab fifaTahun ini adalah kali kelapan Kejohanan Piala Dunia Kelab FIFA diadakan. Sejak tahun 2000, Jepun telah menjadi tuan rumah sebanyak 5 kali, UAE 2 kali dan Brazil sekali. Nampaknya belum ada mana-mana kelab yang berjaya muncul juara lebih daripada sekali.

TAHUN TEMPAT JUARA NAIB JUARA
2011 Jepun
2010 UAE FC Internazionale Milano TP Mazembe Englebert
2009 UAE FC Barcelona Club Estudiantes de La Plata
2008 Jepun Manchester United FC Liga Deportiva Universitaria de Quito
2007 Jepun AC Milan Boca Juniors
2006 Jepun Sport Club Internacional FC Barcelona
2005 Jepun Sao Paulo FC Liverpool FC
2000 Brazil Corinthians Vasco da Gama

FC Barcelona, Juara 2009 berpeluang untuk muncul juara buat kali kedua. Mereka juga dalam prestasi terbaik sekarang, sebelum terbang ke Jepun mereka menundukkan musuh ketat Real Madrid 3-1 dalam perlawanan liga.

banyak juara berbagai juara
muncul juara piala diberi
banyak suara berbagai suara
masih tak sama suara di hati

TehrDemikian kisah 'Juara-Juara Piala Dunia Kelab FIFA' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


16 Comments

  1. padin says:

    hampeh betul, dah gol ketiga tu, aku terus tutup tv, then tido…
    padin baru je tulis kisah Apa Yang Di Cari?My Profile

    1. tehr says:

      harap la tido tu tak mimpi gol bertambah jadi 4 :D

  2. levelsatu says:

    final sape lawan sape??
    levelsatu baru je tulis kisah Harimau Muda menang lawan Sydney FC (3-0)My Profile

    1. tehr says:

      aku pilih barca lwn santos
      yang nak jadi tak tau la macam mana

      1. akubiomed says:

        Perlawan dinantikan antara pertembungan Neymar dan Messi. Kesian pula David Villa patah buku lali.
        akubiomed baru je tulis kisah Bila serba tak menjadiMy Profile

  3. Juan says:

    banyak info yg tertinggal pasal Fifa ni sbb bz manjang, hehe
    Juan baru je tulis kisah KelahirankuMy Profile

    1. tehr says:

      aku pun baru je cuba2 nak ambil tahu :D

  4. yas says:

    tak sempat nak tgk info pasal Juara Dunia Kelab ni bro….bz kut lain laaa…:D
    yas baru je tulis kisah [Pic] Banjir Kilat di Kuala Lumpur – Jalan Tun RazakMy Profile

    1. tehr says:

      tengok bila ada masa free je
      hehe

  5. Norizwan says:

    tak semapat nak ikur perkembangan info fifa ni…bz ler pulak huhu…

    1. tehr says:

      tak apa, bro
      sesekali ambil tahu sikit2

  6. titan says:

    bagila chance kelab qatar dengan jepun tu wehh..
    titan baru je tulis kisah Sydney FC jadi lauk Harimau Muda semalam.My Profile

    1. tehr says:

      yups
      baru la kacak dunia bola
      kan

      1. titan says:

        dah kalah plak si jepun tuu. aduhh..
        titan baru je tulis kisah Central South Mariner menang tipisMy Profile

  7. Ad-Dien says:

    Jepun tuan rumah terbaru ye?wah tak sangka asia sejak dua menjak ni jadi tuan rumah je yek..hehe..
    Ad-Dien baru je tulis kisah Siapakah Al-Firqotun Najiyah (Golongan yang selamat)?My Profile

    1. tehr says:

      jepun memang selalu jadi tuan rumah untuk piala dunia kelab ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun