tehramuan

cahayacinta hafizmd apacerita
berita utama pondokkecil hairulafiz kakiblog

Juara Akademi Fantasia 2003 – 2011 (AF1-AF9)

juara akademi fantasiaAkademi Fantasia 9 [AF9] sudah pun berakhir dengan menobatkan Hazama Ahmad Azmi sebagai juara. Program realiti TV di Astro ini juga adalah siri Akademi Fantasia yang terakhir kerana produksi Astro tidak akan menyambungnya lagi. Masih ingatkah lagi dengan juara-juara Akademi Fantasia [AF] yang terdahulu? Apa kata kita sama-sama mengimbas kembali senarai Juara AF sepanjang program ini berlangsung.

Tahun AF Penyanyi Lagu
2011 AF9 Hazama Ahmad Azmi Cinta Teragung
2010 AF8 Ahmad Shahir Zawawi Kebahagiaan Dalam Perpisahan
2009 AF7 Mohd Hafiz Mohd Suip Masih Jelas
2008 AF6 Stracie Angie Anam Aku Stacy
2007 AF5 Norsyarmilla Jirin Persis Mutiara
2006 AF4 Mohammad Faizal Ramly Lihatlah
2005 AF3 Asmawi Ani Aduh Saliha
2004 AF2 Ahmad Zahid Baharuddin Milikku
2003 AF1 Vincent Chong Ying-Cern Tak Ingin Kehilanganmu

Di antara senarai Juara AF sejak 2003 hingga 2011 yang tertera, saya sendiri hanya mengenali Vince dan Mawi sahaja. Yang lain-lain tak berapa nak kenal. Adakah mereka masih menjadi penyanyi atau pun sudah berubah arah menceburi bidang lain. Malah Mawi dan Vince juga seperti semakin tenggelam sekarang ini.

akademi fantasia program realiti
mengejar juara menjadi penyanyi
bukan mudah mengapai pelangi
ramai yang rebah selepas berdiri

TehrDemikian kisah 'Juara Akademi Fantasia 2003 – 2011 (AF1-AF9)' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Sebarang teguran dan cadangan boleh ditinggalkan pada ruangan komen dibawah.



46 Comments

  1. Cik Siti says:

    tak tengok pun AF semalam… dok layan cerita avatarTahniah kepada Hazama yang berjaya muncul sebagai juara… akhirnya kegagalan lalu menjadi kejayaan hari ini…

    1. tehr says:

      sama la dengan saya, cik siti
      payah nak dapat peluang menontonnya

      1. suri says:

        tak tgok langsuiung sb kat rumah mmg tak der piring A tu heee

        1. tehr says:

          kat rumah saya pun tak ada gak, suri :D

  2. Kitaorang sokong kat Stacy jer Tehr…. :)
    Hihihihi….
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah Top 5 blog paling kerap dilawati 2011My Profile

    1. tehr says:

      eh, betul la
      stacy masih aktif menyanyi
      dan dia sangat pandai menari :D

      1. bEe says:

        Amooiiiihhh SBC! Sokong org kg aje :-P

  3. zulkbo says:

    salam…
    adehhh..dalam ramai2 tu
    kenal Mawie sorang je saya
    yang rasanya masih boleh
    saya terima lagu2 nya..yang
    lain bagi ke orang muda
    ej lah..
    he he
    zulkbo baru je tulis kisah Gerhana Bulan Penuh 16 Jun 2011My Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      dengar lagu ahmad jais je la kita :D

    2. Samalah dengan saya pun abg zul.Tapi mawi sekarang pun dah tenggelam dah,tak popular macam dulu.
      PakarBuahPinggang baru je tulis kisah Biopsi Buah PinggangMy Profile

  4. Khidhir says:

    saya lak kenal semua. tapi semua x kenal sy. camne tu..
    Khidhir baru je tulis kisah Cara Mudah Install Windows Media Player 11 Tanpa Windows Validation CheckMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      memang macam2 :D

  5. Princess says:

    popular jap je pastu sunyi sepi dah…huhuhu realiti artis realiti tv..
    Princess baru je tulis kisah Cara Mudah Menghafal DoaMy Profile

    1. tehr says:

      memang realitinya begitu
      huhu

  6. Ummi Hanie says:

    salam,

    sy mmg tak lyn AF lama dah , masa 3 thn pertama tu je amik tau lebih sikit…tp semua pmng2 tu sy kenal la jugak..dan depa masih menyanyi…brlakon pun ada

    1. tehr says:

      sama la dengan saya, ummi

  7. wadud says:

    wah.. layan AF jugak kau ea bro.. ekeekekke…
    aku memang xlayan…
    congrat la bagi pemenang.. :)
    wadud baru je tulis kisah Mukhayyam Tarbawi Pusat Pendidikan Aman 2011My Profile

    1. tehr says:

      sekali pun tak nengok tahun ni
      jumpa kat berita je :D

  8. Esempoi says:

    bosan dah af ni..
    Esempoi baru je tulis kisah Robot Burung CanggihMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      memang ramai yang dah bosan, bro

  9. Gayahspears says:

    Salam malam Bro Tehr.. Gayah xtahu nk komen ape..jujur dr hati. Gayah tak tengok AF.. Maharaja lawak Gayah tgk le..huhu >_<
    Gayahspears baru je tulis kisah Mereka memaksa- aku terpaksa!!!My Profile

    1. tehr says:

      aku ni
      dua2 tu pun tak tengok
      haha

  10. Juan says:

    konfem ker ni AF yang last

    1. Cik Siti says:

      dengar kata…. rasanya dah dua tahun kata benda yang sama… tapi still ada juga… mungkin astro perlu mencari program yang lain kerana ramai yang dah bosan dengannya
      Cik Siti baru je tulis kisah Kenapa Perlu IkutMy Profile

      1. tehr says:

        kalau boleh program yang banyak memberi faedah kepada melanggan
        macam tu kan, cik siti?

  11. afzal laidin says:

    dah abis rupanya AF. memang tak ikuti lansung. Tahniah kepada pemenang baru.
    afzal laidin baru je tulis kisah Kereta Mainan Paling Laju 16176mphMy Profile

    1. tehr says:

      dah abis dah…

  12. ghost writer says:

    kita sama..masa AF tengah hot jer layan,itupun rasanya selepas aura mawi pupus..dah takde apa yg menarik untuk ditonton..mendatar jer.
    ghost writer baru je tulis kisah senin yang difikirkanMy Profile

    1. tehr says:

      ya la, ghost
      lepas aura mawi
      semua rasa malap je

  13. MDHAFiZ.NET says:

    dalam banyak-banyak AF1-9 nih satu pun saya tak lihat… sempat lihat di final saja AF-7.
    :) :)
    MDHAFiZ.NET baru je tulis kisah Top Ten Tea Producing CountriesMy Profile

    1. tehr says:

      sempat lihat sekali pun jadi la, hafiz :D

  14. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_—\_l__l—[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)–o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    اسلام عليكم

    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    Sejarah mitsubishi lancer dan enjin mivec

    yupppp ni lah Akademi Fantasia sebuah program realiti TV di Astro yang sudah gah namanya AF yang last so dah banyak melahirkan penyanyi… tapi akhirnya semua tengelam bukan kahhh ianya bersifat sementara… realitinya glamour tak kemana…

    Asal kapas menjadi benang
    Dari benang menjadi kain
    Barang yang lepas jangan dikenang
    Sudah menjadi hak yang lain
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tips-tips periksa kereta untuk perjalanan jauhMy Profile

    1. tehr says:

      dari benang menjadi kain
      dari kain dibuatnya baju
      sudah menjadi hak yang lain
      tak usah lagi dok sabar tunggu

  15. puteri says:

    hazama belum menang AF da rekod lagu ngan Meet Uncle Hussien tajuk Pokok. best gak lagu tu, liriknya
    :)

    faizal AF4 ms mula2 menang je pop.. skrg da kurg.

    aizat AF5, lebih mnyerlah berbanding Mila AF5 walaupun aizat xmenang. mgkin dlu aizat agak chubby, maka nilai ‘paras rupa’ nya kurg tika itu. tp skrg.. mmg brbeza. aizat boleh!

    eh apa ni?
    hehe
    puteri baru je tulis kisah cepat solat vs solat cepatMy Profile

    1. tehr says:

      menang kat sini belum menjamin apa2
      kalah juga bukan tertutup semua peluang

  16. yas says:

    Hazama menang?? Okeh la tu…ade gak layan mase dh last2 konsert AF..tp aku x happy mase derang nyanyi…aku happy mase Search masuk jerr…hehehe

    #Pas tu bini aku dok cakap….”wokeh…abg gi tidorkan anak dlu…”
    ngan aku2 hanyut….:)
    yas baru je tulis kisah 11 Fatwa orang Yahudi OrthodoksMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      nasib juga tak hanyut ke laut tu, yas

  17. dnoBiz says:

    dua orang je perempuan ,yang lain semua lelaki, tapi rasanya yang masih betul betul aktif hanya Stacy je
    dnoBiz baru je tulis kisah Kod Rahsia Pekida – Mengapa Perlu Minta MaafMy Profile

    1. tehr says:

      buat masa sekarang
      memang nampaknya stacy je yang aktif, bro

  18. bEe says:

    Seronok tgk AF9 haritu bila dikumpulkan semula semua pelajar

    Cuma, tak siok sbb Shahir AF8 takde. Tak sportinglah mamat tu. Tak pyh jadi artis lah kalau disiplin susah nak jaga Grrrrrr…

    1. tehr says:

      mesti shahir ada hal yang tak dapat dielak tu, bEe

  19. titan says:

    tahun ni, memang aku langsung tak tengok AF…memang dah tak minat lagi rasanya..
    titan baru je tulis kisah Edisi Siasat – Buat duit dengan ClicksorMy Profile

  20. maza says:

    Opps.. akademi fantasia maza tak ikut.. tak tahu perkembangan langsung.. hehehe
    maza baru je tulis kisah Terjah sama itu orangMy Profile

  21. Hisyam says:

    tahniah kepada yang menjadi juara. yang tak menjadi juara, boleh cuba program lain.

  22. kawe rasa yg paling tenggelam si Faizal dan Zahid… lain2 tu nampak masih aktif lagi ehhh..
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Mengapa Kita Masih Perlukan ISAMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge