Jangan Lupa Janji Kita

earth hour menara petronasmalam ini pasang pelita
atau diam bergelap sahaja
tutup lampu di mana juga
jangan lupa janji kita

earth hour kempen sejagat
pemanasan global mahu disekat
meminta tolong seluruh umat
kerana bumi dah sangat tenat

usah membazir cuba mengerti
semat kesabaran di dalam diri
jangan tamak hasilnya bumi
kelak seluruhnya akan merugi

Kempen oleh World Wildlife Fund [WWf] Australia ini yang dimulakan pada tahun 2004 telah pun mendapat sambutan di seluruh dunia dan negara kita Malaysia juga telah mengambil bahagian sejak 2009. Pada 26 Mac setiap tahun, lampu akan dipadamkan selama satu jam dari 8.30 malam hingga 9.30 malam. Jadi jangan lupa janji kita malam ini untuk memadamkan lampu.

TehrDemikian kisah 'Jangan Lupa Janji Kita' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


40 Comments

  1. mie says:

    janji tidak lupa..
    walaupun ada yang tidak suka…
    hehehee
    mie baru je tulis kisah Gambar Gempa Bumi di MyanmarMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      mesti tepati juga

      1. mie says:

        sudah terlaksa..
        tapi akan diteruskan walaupun caranya berbeza..
        eheheee
        mie baru je tulis kisah Sinaran Earth Hour 2011My Profile

        1. tehr says:

          tak kisah, mie
          biar berlainan cara
          asalkan matlamatnya sama

  2. dyea says:

    alamak bukan tak mo support tp laki kije mlm mlm ni pas tu hero2 kecik tu kan menjerit tak tentu pasal kena duk dlm gelap..heheheh
    dyea baru je tulis kisah Today is my Soul birthdayMy Profile

    1. Mus says:

      anak aku pun sama..
      bila di bagi main torch light diamlah diorang
      Mus baru je tulis kisah Anak Kami Kini Dengan Botol Susu Bisphenol A BPA FreeMy Profile

      1. tehr says:

        haha
        sediakan je bateri banyak2 :D

    2. tehr says:

      macam tu kena lupakan je la kempen ni
      keselamatan dan keharmonian anak2 nak kena jaga juga

  3. MDHAFiZ.NET says:

    janji..janji…janji….
    jangan x janji… :)

    1. tehr says:

      dan jangan buat2 lupa pulak :D

  4. ghost writer says:

    ada tempat-tempat yang patut dibiarkan terang…
    ghost writer baru je tulis kisah listaMy Profile

    1. Mus says:

      kalau nak kesi gelap kena ada yang jaga.. takut ada yang ambil kesempatan
      Mus baru je tulis kisah Amboi Bang- Besarnya Kotak Air Tu!!My Profile

      1. tehr says:

        tu la pasal
        mesti ada yang ambil peluang nanti

    2. tehr says:

      harap2 jangan la ada yang ambil kesempatan

  5. Mus says:

    candle light dinner 1 famili malam ni bro..
    Mus baru je tulis kisah Kisah Benar- Melihat Puteri Ayu & Puteri Mandi Di Depan Mata!!My Profile

    1. tehr says:

      ya2
      anggap je malam ni malam jumaat :D

  6. Afiq Bukhari says:

    padam, jangan x padam :D

    1. tehr says:

      jangan elektrik padam terus dah le
      baju masih banyak nak dicuci lagi
      hehe

  7. toyol says:

    oh..
    nak sampai masa dh ni..
    toyol baru je tulis kisah JAWAPAN DALAM SOALANMy Profile

    1. tehr says:

      elok je terang dengan skrin lappy ni :D

  8. sud@is says:

    janji x lupa
    tapi jgn esok ada dimuka depan berita kehilangan kecurian rompakan
    sud@is baru je tulis kisah Secocok Dan SerasiMy Profile

    1. tehr says:

      harap2 jangan la ada berita macam tu
      malang benar rasanya

  9. Cik Siti says:

    memang pun…. balik dari beli barang jam 10.00 malam…. rumah bergelap…he..he…he…
    Cik Siti baru je tulis kisah UNIFIMy Profile

    1. tehr says:

      harap2 semuanya selamat,cik siti

  10. padin says:

    aku taktau la lampu bukak ke tak,
    pas maghrib aku pon tido ekekee

    1. tehr says:

      yang pasti mata tutup ketika tido
      hehe

  11. IM tak boleh join EH la.. adik beradik mai rumah lak…
    insan marhaen baru je tulis kisah Kesan Positif!My Profile

    1. tehr says:

      memang tak boleh nak tutup lampu tu, IM
      kesian pulak tetamu, kan?

  12. benjy says:

    Alamakkk … ada juga member hantar event dalam ‘pesbok’ … tetapi macam mana aku boleh terlupa ni ? … terlalu asyik sangat menonton buliten utama … sorrylah brooo tak sengaja … tetapi next time aku mesti join walaupun bekalan elektrik rumah ku terputus pada masa tu … (positif thinking … ia boleh menjimatkan bil elektrik)
    benjy baru je tulis kisah NICE KEYWORD DALAM RAHSIA – MLMMy Profile

    1. tehr says:

      yups, pikir yang baik2 je :D

  13. zulkbo says:

    salam..
    selamat bergelap
    la besok ye..berapa
    la agaknya nanti TNB
    bermasam muka..he he
    zulkbo baru je tulis kisah Akademi Al-Quran 5 – Mohd Syahriansyah Apin Pemenang Dari SabahMy Profile

    1. Ismail N says:

      1 jam jer.. TNB pun tak sedar…. Yg clubbing malam minggu tu sampai subuh.. cover balik duit TNB :D
      Ismail N baru je tulis kisah Malaysia’s Next Top Model – EXCLUSIVE!My Profile

      1. tehr says:

        tnb memang untung juta2
        tutup 1 jam tak terasa apa pun

    2. tehr says:

      salam kembali
      ala tak banyak mana pun tnb rugi
      sepanjang tahun untung juta2, tarif naik juga :D

  14. Ismail N says:

    Janji manismu… hu hu..
    Kawe tido awal ler.. So sambut abis-abisan .. org tutup satu jam. Kawe sekeluarga tutup sampai subuh.. wakakaka… :D
    Ismail N baru je tulis kisah Malaysia’s Next Top Model – EXCLUSIVE!My Profile

    1. tehr says:

      laaaagi la jimat tu, bro :D

  15. dnoBiz says:

    Harap nya kesedaran ni bukan saja muncul pada tarikh ni sahaja
    dnoBiz baru je tulis kisah Hari Jadi Erma Fatimah – Apakah Tujuan Tarian Lucah di majlis tersebut My Profile

    1. tehr says:

      yups
      harap2 ini hanya latihan untuk kita sentiasa menghargai apa yang masih ada

  16. akubiomed says:

    Nasib baik semasa earth hour kawasan saya tidak black out seperti yang berlaku tahun lepas :-)

    1. tehr says:

      kalau black out tu, kira sambutan 100% la ya? :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun