Hidup Tak Bahagia Kalau…

hidup tak bahagia kalau

duduk saja tak kacau orang
berdiri sahaja tak berperangsenyum bahagia
tenang sentiasa tak meradang
jujur saja tak berbuat curang

hidup tak bahagia kalau…

sehari sekali tidak berbohong
setiap sehari lupa nak sombong
waktu malam tak jadi polong
sepanjang masa tak dikejar along

hidup tak bahagia kalau…

tetangga depan tak dibenci
jiran belakang tak didengki
tetangga di kiri tidak dicaci
jiran di kanan tidak dimaki

Bahagiakah?

TehrDemikian kisah 'Hidup Tak Bahagia Kalau…' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


40 Comments

  1. sud@is says:

    Kebahagian yang hakiki adalah yang diredhoi

    tak mao caci maki
    x mao sombong
    x mao perang

    nak duduk renggang
    tak mao pegang2..hehe
    sud@is baru je tulis kisah Nak Cepat KayaMy Profile

    1. tehr says:

      sayang menyayang :D

      1. Mus says:

        tak tenang hidup jika saling tak ‘ngam’ sesama sendiri..

  2. padin says:

    aiseh sud@is potong aku lerr…
    umm,bahagia ni punya makna yang luas..
    bukan saja kita perlu bahagia untuk kita saje
    malah org di keliling kita juga :D

    1. tehr says:

      betul3x
      aku sendiri tak boleh nak makan kalau orang keliling dok nangis je
      seronok tengok orang seronok :D

  3. mie says:

    memang susah mencari kebahagian sebenarnya..
    eheheeee
    mie baru je tulis kisah Lirik Cuma Aku Dari Heliza HelmiMy Profile

    1. tehr says:

      perlu bahagia bersama-sama
      itulah sebenarnya, mie

      1. Mus says:

        janji saling memahami.. senang hidup
        Mus baru je tulis kisah Nak Menulis Entri Blog Bukannya Mudah Aku Ada Caranya!!My Profile

  4. Semua orang inginkan kebahagiaan. Tak ada orang yang tak mahu hidup bahagia. Orang gila lagi-lagi lah nakkan bahagia, malah mereka diberi bahagia bila dihantar ke Hospital Bahagia.

    ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_—\_l__l—[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)–o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ” Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tips-tips periksa kereta untuk perjalanan jauhMy Profile

    1. tehr says:

      tolong orang juga boleh dapat bahagia

    2. Norgadis says:

      Lucu pula saya baca pasal
      “Orang gila lagi-lagi lah nakkan bahagia”
      Macam best je ayat tu…
      Norgadis baru je tulis kisah Kumpulan Nasyid Dari SMK Mutiara Labuan Membuat Persembahan Sempena MaulidurrasulMy Profile

  5. Affan says:

    hehe.
    menarik.

    ps: apa nama teknik yg digunakan kat atas?
    Affan baru je tulis kisah Tips berblog bagi blogger yang sibukMy Profile

    1. tehr says:

      teknik?
      teknik apa aku tak tahu
      semuanya main hentam je
      asal saja bahagia :D

      1. suri says:

        ha.. suka selirat pastu sukar nak leraikan.. hiii..rasa2 ada mood cuba sekli lagi ;)

  6. ghost writer says:

    ntah bagaimana kesukaan mereka sebegitu mampu memuaskan hati mereka…

    bahagia?rasanya sangat sulit dengan kehidupan sebegitu.
    ghost writer baru je tulis kisah resahMy Profile

    1. tehr says:

      aku fikir mereka mencari bahagia dengan cara mudah

  7. decrewz says:

    Nak bahagia besama isteri, nyanyi lagu sayang menyayang.. Jangan buat secra mengejut, nanti dapat pangkat org tua buang tebit…hu3
    decrewz baru je tulis kisah Travis McCoy ft Bruno Mars – Millionaire mimingMy Profile

    1. tehr says:

      sesekali buang tebiat
      rasanya tak mengapa :D

    2. Mus says:

      peduli apa orang kata.. janji kita bahagia..
      kalau anak join sekali nyanyi.. pergghh lagi best!!
      Mus baru je tulis kisah Mencari T-Shirt K Haring Keith Haring Di Rombengan Pekan TamparuliMy Profile

  8. Ada ramai orang yang mencari kebahagian begitu kan?
    Tensennya bila balik bekerja malam, jiran2 dok mengintai dari rumah mereka, nak tahu saya balik seorang ke tidak.
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah 18 common mistake in blogwalkingMy Profile

    1. tehr says:

      wah, memang tensen tu
      elok bawa lampu picit (saiz besar), agak2 ada orang dok intai2, suluh je atas muka :D

      1. Hahahahahaha….
        Suluh kat muka jadi gaduh jer. Buat tak tahu jer senang.
        Biarlah dorang dengan dunia mereka.
        Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah WW- You comment we followMy Profile

        1. tehr says:

          haha
          ya la, sis
          biar je la :)

  9. suri says:

    mencari bahagia ada dimana2..

    walau jauh kena pandai bwa diri..

    jika kita bijk dlm pergaulan..pasti hati kita yg baik akan buat org sayang dan senang dgn kita ;)

    1. tehr says:

      masalahnya merekatak suka bab sayang menyayang ni, suri

  10. toyol says:

    sesetengah orang kata..
    bahagia dalam derita..
    tp TK kata..
    takde bahagia kalau derita..
    toyol baru je tulis kisah CONTEST BESDAY KAD UNTUK SAFIYYAMy Profile

    1. tehr says:

      memang tak ada tu, tk
      dah pasti

  11. akubiomed says:

    Satu pesanan dan peringatan jangan kita fikir kebahagian kita sahaja hingga yang lain merana.

    Pesanan dan peringatan. Terima kasih bro
    akubiomed baru je tulis kisah Peristiwa diselamatkan oleh skuad HijauMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal, bro
      kadang2 geram, kadang2 kesian pulak

  12. Cik Siti says:

    ada masanya manusia tidak boleh melihat kebahagiaan orang lain. ada saja jalan dicari untuk meruntuhkannya. itu yang kita tak mahu
    Cik Siti baru je tulis kisah pahit manis sebagai CSRMy Profile

    1. tehr says:

      PHD tu :D
      [perasaan hasad dengki]

  13. Norgadis says:

    Ada org tak bahagia kalau tak kacau orang
    Ada org tak bahagia kalau tak meradang
    Ada org tak bahagia kalau tak berbuat curang
    Tapi…
    Orang macam tu sebenarnya hanya mungkin bahagia di dunia…
    Di akhirat kelak, dialah yang menderita.
    Biarlah jadi orang yg disayang Allah, bahagia dunia dan akhirat.

    1. tehr says:

      kat dunia pun hanya bahagia sorang2 je, nor

  14. abrablog says:

    jika main guli pada waktu petang dengan anak-anak boleh buat kita rasa lebih bahagia, jadi, marilah kita bermain guli..
    abrablog baru je tulis kisah 5 Reason why people hate to click your adsMy Profile

  15. Ismail N says:

    Baca entri ni teringat cite Mami Jarum arahan Prof. Madya A. Razak Mohaideen.. he he.. Sesetengah org maybe DNA dia dah cam tu.. mesti buat something dulu baru bahagia.. :D

  16. Zik says:

    kita tak kacau orang, jangan dicari penyakit…
    Zik baru je tulis kisah Keputusan terkini Malaysia VS Pakistan 2011- kempen sukan olimpik 2012!!My Profile

  17. cikmin says:

    sekarang dah duk dalam umah je..dah tak sempat nak sombong2..ehhh…lewat betul dah ni cikmin berkomen kat sini…blurrrr.. :P
    cikmin baru je tulis kisah Protected- -My Profile

  18. zulkbo says:

    salam..
    adehhh..bab jiran tu
    yang tak tahan..macam2
    ragam..
    zulkbo baru je tulis kisah Pakaian Istiadat Negeri PahangMy Profile

  19. MDHAFiZ.NET says:

    aku pilih bahagia….ingatlah org yg tersayang.. :)
    MDHAFiZ.NET baru je tulis kisah Adobe Photoshop CS5 Tutorial – Remove The Object Content Aware Fill My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun