Fail Data Hilang

kosong“Hard Disk kosong. Semua dah hilang.” Macam tu la lebih kurang kata Mrs. Tehr dengan muka monyok. Dia dah tak larat nak senyum masa Mr Tehr pulang petang tadi. Semua fail dalam External Hard Drives dia hilang. Kemungkinan besar kerana diformat dengan tidak sengaja. Word, Excel, PowerPoint, PDF, gambar, video, semua hilang. Semua! Huhuhu.

Recuva
Pandora
GetDataBack

Beberapa recovery software segera menerjah otak kerana Mr Tehr pernah juga menggunakan software begini untuk mendapatkan semula data. Suatu ketika dahulu Mr Tehr sendiri pernah dengan tidak sengaja format external HDD. Nak buat macam mana, anggap saja ia satu kemalangan di hadapan komputer. ‘Berhati-hati Di Jalan Raya’ :D

Mencari software buat recovery,
Fail yang hilang dapatkan semula;
Tiadalah yang kekal di dunia ini,
Melainkan Allah Yang Maha Esa.

35 hoursMr Tehr pilih Pandora Recovery untuk mendapatkan semua fail dari external HDD yang telah terfomat tu dan install dalam laptop. Maka bermulalah satu proses yang panjang. Nampak gaya, tak dapat la laptop ni nak tidur dan berehat sampai pagi besok.

Harap-harap ia tak mati kepanasan nanti.

TehrDemikian kisah 'Fail Data Hilang' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


38 Comments

  1. Good luck bro.
    Harap-harap takde bad sector. Saya pernah hilang dalam 120GB data yang saya dah kumpul sejak tahun 2005 lagi. Rasa mau nangis pun ada.
    Malaysian Coin baru je tulis kisah Koleksi duit lamaMy Profile

    1. tehramuan says:

      nampak macam tak ada bad sector
      harap dapat kembali fail2 yang penting

      1. suri says:

        ada buat backup ker sebelum n?
        suri baru je tulis kisah Kerja Pertukangan Yang Tidak BertempatMy Profile

  2. Bro Zulkbo says:

    Salam..
    belum pernah kena lagi problem
    sebegini..jika kena dah tahu bagaimana
    nak tangani..thanks info ni Bro :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Selain Sedap Dimakan Ada Tentang Ikan Tuna Yang Mungkin Anda Mahu TahuMy Profile

    1. tehramuan says:

      salam kembali
      kata orang, malang tidak berbau
      walau pun kita tak akan dapat kembali 100%
      sekurang2nya dapat juga, kan

      1. suri says:

        bro zul ingt sy faul2 docmt yg saya taip 3 tahu hilang huaa…
        suri baru je tulis kisah Kerja Pertukangan Yang Tidak BertempatMy Profile

  3. DaHLia says:

    owh leh dpt balik ek..
    baru tahu.. huhuh..
    thanks Cikgu Tehr :D
    DaHLia baru je tulis kisah Kempen Bantah Seksyen 114A – 14 Ogos 2012 Hari Internet BlackoutMy Profile

    1. tehramuan says:

      boleh tu memang boleh, cikgu
      tapi bukan seperti apa yang kita lihat HDD kita pada kali terakhirnya
      bila dah kemalangan, ada la yang berterabur kat mana2 :D

  4. Cik Siti says:

    kalau saya hilang data tu mahu menangis dibuatnya….
    Cik Siti baru je tulis kisah wordless wednesday: Senjakala….My Profile

    1. tehramuan says:

      boleh cuba dapatkan kembali, cik siti
      jangan menangis dulu :D

    2. suri says:

      sy pernah alaminay satu ketika dulu separuh dpt jejak balik..
      suri baru je tulis kisah Kerja Pertukangan Yang Tidak BertempatMy Profile

  5. Mak lagenda says:

    Owh..mak pun baru tahu yg data yg hilang boleh dpt balik ya..thanks bro tehr. Dpt 1 ilmu baru arini.

    Btw,mak x pernah lg hilang data *harap2 dijauhkanlah* tp selalu jd kat kwn2..depa pi hantar kat kedai. Rupanya buat sendiri pun buleh ya??
    Mak lagenda baru je tulis kisah LAKI ORANG, LAKI AKU.My Profile

    1. tehramuan says:

      boleh juga buat sendiri
      lagi pun software yang saya guna ni free je
      boleh muat turun dengan kadar segera juga :D

      1. suri says:

        sy hrp dah dpt balik fail2 tu ya bro amin
        suri baru je tulis kisah Kerja Pertukangan Yang Tidak BertempatMy Profile

  6. akubiomed says:

    Sebagai back plan bro tehR boleh mengunakan Cloud.
    akubiomed baru je tulis kisah Ada apa pada bloggingMy Profile

    1. tehramuan says:

      yups, satu pilihan yang baik juga tu
      saya sendiri biasanya simpan fail penting dalam beberapa hdd yang berlainan sekarang ni
      cukuplah dulu dah kena sekali

      1. shraqs says:

        Syder setuju ngan AB. Selalu backup d Dropbox.
        shraqs baru je tulis kisah Blog Tips – Cara – Cara Memasang MaxCDN Ke Blog WordPress (Part 4)My Profile

  7. wah. sangat bahaya! mane tak monyok kan…

    1. suri says:

      apa yg telah di baut samapi jadi bgni ??
      suri baru je tulis kisah Kerja Pertukangan Yang Tidak BertempatMy Profile

  8. donnyien says:

    tidak pernah ada kes macam ni, nasib baik recover balik
    donnyien baru je tulis kisah Siaran Langsung Pembentangan Bajet 2013My Profile

    1. suri says:

      dpt guru urut dada jap
      suri baru je tulis kisah Kerja Pertukangan Yang Tidak BertempatMy Profile

  9. beckhr00y says:

    dapat recover ke bro? aku biasa redha je kalau kes mcm ni
    beckhr00y baru je tulis kisah Masalah Program Churp Churp TerkiniMy Profile

  10. Naziman says:

    Pandora Recovery tak pernah cuba pula. Selalu cuba guna recuba ja. Tapi itulah, recovery pun bukan dapat 100%. Pasti ada fail yang tak dapat recover tau rosak.
    Naziman baru je tulis kisah 15 cara Jana Trafik blog dengan MudahMy Profile

  11. de engineur says:

    Harap2 dpt recover fail-fail penting. 465GB bukan kecil tu.

    Klu dah sudah, cikgu update statusnya ya. Recover proses dlm berapa jam?
    de engineur baru je tulis kisah Homeowners can apply for Solar Rooftop from Sept 24My Profile

    1. suri says:

      makan masa nak jejak balik.usaha dan tawala ya admin
      suri baru je tulis kisah Kerja Pertukangan Yang Tidak BertempatMy Profile

  12. Cikgu Hairul says:

    Takpe-takpe.. insyallah semuanya ok la tu.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Perokok tak boleh masuk UniversitiMy Profile

  13. kalo file hilang, mmg tak boleh tidur malam…
    nasib baik ada software pandora tu..
    Hairul Hissam baru je tulis kisah TM Streamyx Package | 7 Sebab Saya Bertukar Ke TM StreamyxMy Profile

    1. suri says:

      ada penyelamat mmg terbaik
      suri baru je tulis kisah Kerja Pertukangan Yang Tidak BertempatMy Profile

  14. shraqs says:

    Kalau simple file, format mungkin dpt recover kot. BTW, sabar jelah.
    shraqs baru je tulis kisah Blog Tips – Cara – Cara Memasang MaxCDN Ke Blog WordPress (Part 4)My Profile

  15. hdd berfungsi leh recover sbb bit2 data tu ttp ade..kecuali board dah rosak..mmg payah la..hehe
    Jebeng Otai™ baru je tulis kisah JebengOtai.com : Impian Dan PerlaksanaanMy Profile

  16. Eizil says:

    Tiap kali berlaku masalah data hilang ni atas pelbagia sebab (jangkitan virus dan sebagainya), memang pening kepala dibuatnya, tambahan bila data itu diperlukan dengan segera.
    Eizil baru je tulis kisah Cerita di hujung mingguMy Profile

  17. Ramzi says:

    Aku dulu pernah kehilangan data di PC dan saat aku download software gratisan buat mengembalikan file yang dah hilang nggak nyangka dapat virus.. nasib ni sampe sekarang nggak pernah aku pake software apapun dan biasanya aku simpan dalam flash dish khusus untuk berjaga2
    nice share mas bro :)
    Ramzi baru je tulis kisah Cara Membuat / Memasang Menu Navigasi Breadcrumbs di BlogspotMy Profile

  18. Lama tu nak recovery balik… Makan 35jam jugak ye.. memang tension kalau fail dalam HDD hilang atau terformat..
    Hazmin Hamudin baru je tulis kisah Suasana Sekitar Piala Sultan Selangor 2012My Profile

  19. Nazri says:

    lebih selamat backup 2-3 tempat. ext hard disk ni sensitif, kalau jatuh corupt segala data
    Nazri baru je tulis kisah Jalan-Jalan Fraser’s HillMy Profile

  20. suri says:

    bila hilang semua kerja serba tak kena hua… serah padaNYA..
    suri baru je tulis kisah Kerja Pertukangan Yang Tidak BertempatMy Profile

  21. suri says:

    garu kepala ia klu tak tdo malam tu mmg dah sah ar tu..
    suri baru je tulis kisah Kerja Pertukangan Yang Tidak BertempatMy Profile

  22. Hafizul says:

    Adoii apa boleh buat..dah terdelete redha je la kan..hehe..paling stress bila data penting yang hilang…
    Hafizul baru je tulis kisah Review Buku ‘ Blog + Google Adsense = Duit ‘My Profile

  23. yas says:

    So camne bro? Boleh dpt tak fail2 lama tu??
    yas baru je tulis kisah Pelik – Fesyen Dahi Bonjol?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun