EURO 2012 | Apa Kata Platini

euro 2012

Peminat bola, kaki bola serta semua orang yang gila bola mesti dah tak sabar menunggu sepak mula UEFA EURO 2012 yang tinggal hanya beberapa jam sahaja lagi. Masing-masing dengan harapan pasukan yang diminati akan muncul sebagai Juara Piala Eropah kali ini. Kacang, kopi, biskut atau apa-apa bekalan aku rasa semua dah sedia penuh kat atas meja depan tv. Atau korang layan bola kat kedai mamak? Eh, jadual perlawanan EURO 2012 dah ada ke belum?

Hari ini aku nak kongsi apa kata President UEFA Michel Platini yang aku cedok dari laman EURO 2012.

“We are ready”
Pemain bola dilarang minum brandi
Sebelum main tak boleh mabuk todi
Fair Play bersama-sama sepenuh hati

“Make us dream”
Peminat boleh saja makan aiskrim
Segelas teh tarik susu penuh krim
Atau pesan roti canai kedai Saleem

Kapten City, Vincent Kompany yang berada di Malaysia juga risau dengan sikap perkauman yang berlaku dalam sukan terutamanya bola sepak. [Manchester City vs Harimau Malaya pada 30 Julai nanti] Aku memang setuju dengan pendapat beliau. Pemain dan juga peminat yang bersikap perkauman ini sering mendatangkan ketegangan dan mencetuskan perbalahan di dalam dan di luar padang. Nak tengok bola pun tak senang. Huh…

TehrDemikian kisah 'EURO 2012 | Apa Kata Platini' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


25 Comments

  1. kulanz says:

    sikap perkauman tu memang tak patut.. mungkin terlalu fanatik sampai boleh ada sikap macam tu
    kulanz baru je tulis kisah Wordless Wednesday: BijakMy Profile

    1. Tak perlu pun racism tu :(
      Izzuddin Fauzi baru je tulis kisah Giveaway Buku PTS Pilihan SayaMy Profile

  2. fiezaradzi says:

    mungkin layan kat rumah.. lau mampu la.. lau anak kecik sibuk nangis, tak jadi juga..

    tapi mmg pun, kdg2 penonton yg lebih2.. haha.. peminat fanatik katakan..
    fiezaradzi baru je tulis kisah BULAN MEI, BUKAN MEI MEIMy Profile

    1. suri says:

      nmpk gaya smbil tgok smbil kendog ank atas pangku kot hee
      suri baru je tulis kisah Ana Makan Wang Emaslah..My Profile

  3. padin says:

    hehee beli kekacang, teman pulak dengan teh atau kopi, memang menjadi je tgk kat rumah ekekee
    padin baru je tulis kisah Penyakit Datang SerentakMy Profile

  4. Khidhir says:

    kena teh tarik ngan roti canai x berlari nanti dorang ni
    Khidhir baru je tulis kisah Memperkemas Windows Context MenuMy Profile

  5. Khidhir says:

    tengok bola jangan gado2.. rilek je la..
    Khidhir baru je tulis kisah VPN Percuma TerbaikMy Profile

    1. suri says:

      klu saya mesti jerit dopan tv..lom balik kg lagi heeee
      suri baru je tulis kisah Jangka Masa SebulanMy Profile

  6. rahman says:

    we are ready
    kata si president platini
    euro 2012 nak mula jap lagi
    jangan pula pakat berjudi… huhu :)
    rahman baru je tulis kisah Makan malam di Restoran Aroma Ikan Bakar Pantai JeramMy Profile

  7. nurmisnan says:

    Tak nak tgk bola, nanti jadi marah..
    sakit hati sakit hati…
    nurmisnan baru je tulis kisah Don’t cross your legs!!My Profile

  8. wandisini says:

    sebelum sepak mula lagi dah ramai yang meramalkan hooligan yang bersikap rasis akan menganggu pelancong ke ukraine. ramai juga yang tidak bersetuju Euro 2012 diadakan di Ukraine.
    wandisini baru je tulis kisah Real Madrid Legends vs Manchester United LegendsMy Profile

  9. hafizmd says:

    Sifat perkauman jugak yg dirisaukan oleh pemain M. City,si Mario tu. Kesian dia, pernah kena baling pisang.

    Kali ni, katanya kalau ada jugak yg baling pisang, memang dia nekad nak belasah orang tu.

    Pe2pun, kita tunggu fisrt game greece vs poland =)
    hafizmd baru je tulis kisah Soalan-Soalan Terakhir Utusan Maharaja RomMy Profile

  10. mak lagenda says:

    Tgk bola je pung..jangan la gadoh2..takde pekdah dpt pun kan?
    mak lagenda baru je tulis kisah CELUP MENCELUP DI PERAMU, KUANTAN..CHECK POINT TERAKHIRMy Profile

  11. akubiomed says:

    Macamana penganjur hendak mengawal isu perkauman. Harap-harap mereka mempunyai mekanisma untuk mengambil tindakan sesiapa yang melanggar arahan ini.
    akubiomed baru je tulis kisah Wordless Wednesday – # Oh bulan!My Profile

  12. amirulfaiz says:

    Saya mengharapkan Perancis menang. :)
    amirulfaiz baru je tulis kisah Flow Cytometer, pencirian sel-sel berdasarkan pancaran laserMy Profile

  13. MDHAFiZ.NET says:

    kita x boleh elak dgn sifat segelintir mereka yg perkauman.. .
    meskipun mereka yang berada dalam satu rumpun yg sama.. .
    semuanya salah penyokong bolasepak itu sendiri.. bukan salah bola.. .hahaha. ..
    MDHAFiZ.NET baru je tulis kisah Semakan Keputusan Rayuan Matrikulasi 2012My Profile

  14. Cik Siti says:

    kalau boleh dielakkan… tapi kadang kala bila dah ramai mereka akan menjadi berani…
    Cik Siti baru je tulis kisah Kerja: Minat atau keperluanMy Profile

  15. hafidz says:

    tak sangka boleh ada isu perkauman semakin tibanya Euro 2012. harap isu ini dapat diselesaikan dengan segera. fuh~
    hafidz baru je tulis kisah Movie Review : Snow White and the HuntsmanMy Profile

  16. cikgu naman says:

    hari-hari cikgu tengok bola,
    masa mengajar mata jangan rupa bola

    hehe
    cikgu naman baru je tulis kisah Kisah Sebiji TembikaiMy Profile

  17. zool says:

    memang tak boleh minum todi
    nanti tendang ke gol sendiri
    dah tentu semua tak jadi
    kalah kena maki berdiri

    heheheh
    zool baru je tulis kisah Berjaya hidupkan cukai jalanMy Profile

  18. kimmie says:

    maka akan ramai yang tak tidur tengok bola lepas ni heheheeh
    kimmie baru je tulis kisah Lirik Lagu: Sebelah Jiwaku (Jaclyn Victor)My Profile

  19. tiada siapa yg untung jika mempunyai sifat buruk ni..
    Jebeng Otai™ baru je tulis kisah TakutMy Profile

  20. titan says:

    tengok malaysia lawan singapore dulu. harap-harap ada live.
    titan baru je tulis kisah Tak suka budak sekolah bergaduh.My Profile

  21. ingat racism ada kat Malaysia jer.. ahak ahak..
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Desa Dairy Farm Mesilau Highland KundasangMy Profile

  22. masin garam manis gula
    lembut diluar dalamnya ganas
    bersengkang mata tonton bola
    berteman sejug KOpi O panas

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    diy spray paint caliper brake disk kereta
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Diy Spray Paint Caliper Brake Disk keretaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun