Dulu Lain Sekarang Lain | Hijrah

Tiga hari meninggalkan internet, terasa begitu banyak yang berubah. Banyak berita dan peristiwa yang saya ketinggalan. Kalau hanya mengharapkan radio dalam kenderaan memanglah tidak mencukupi. Berita dari radio dikawal dan radio juga lebih banyak menyiarkan rancangan berbentuk hiburan.

Saya sebenarnya menghadiri majlis perkahwinan seorang kawan di Perak. Sahabat saya ini berasal dari Sarawak dan melangsungkan perkahwinan dengan gadis pilihannya yang berasal dari Kota Lama Kanan, Sayong. Sebuah lirik lagu yang menarik nyanyian Tan Sri Dato’ SM Salim untuk beliau bersama pasangannya.

sekapur sirih seulas pinang
dulu lain sekarang dah lain
dulu bujang sekarang dah kahwin

“Ha, dah pun kahwin. Kaf ha wau ya nun: Kongsi hidup, waktu yang nikmat. Sehari aja! Lepas tu beban ini. Dulu cari-cari, dah dapat. Jagalah baik-baik.”

[1]
dulu lain, sekarang lain
dahulu bujang, sekarang dah kahwin
dulu lain, sekarang lain
dahulu seorang, sekarang berdua
dulu lain, sekarang dah lain

wahai teruna, wahai si dara
sekarang sudah berumah tangga
binalah hidup dengan sempurna
rumah tangga aman bahagia
penuh dengan berbudi bahasa

“Ha, dulu seringgit, makan seorang. Sekarang seringgit, makan dua orang. Kalau benih baik, seringgit makan lima orang. Tapi tak apa! Rezeki anak ada!”

ulang [1]

bilalah sudah berumah tangga
habislah juga zaman muda
jangan dibuat yang isteri tak suka
jangan meminta yang suami tak rela
tentu selamat rumah tangga

“Ha, ingat! Dulu balik lambat, sekarang kenalah balik cepat. Dulu tengok orang dua mata. Sekarang tutup sebelah mata. Aman rumah tangga.”

ulang [1]

hijrah 1432

Tidak dapat disangkal oleh sesiapa, setiap detik yang berlaku sentiasa ada perubahan samada semakin baik atau semakin buruk.  Masa tidak pernah berhenti dan perubahan juga sentiasa berlaku. Perubahan yang paling dirasakan oleh masyarakat banyak di negara kita sekarang ialah kenaikan harga barang. Harga petrol pun telah berubah juga kan?

Tahun baru hijrah 1432 yang kini menjelma juga diharapkan membawa perubahan kepada kehidupan kita di dunia ini kerana hidup perlu sentiasa berubah. Samada kita seorang anak, isteri, ibu, suami, bapa atau siapa sahaja, berubah kepada yang lebih baik itu adalah sangat dituntut. Jangan pula berubah menjadi sebaliknya. :D Selamat Tahun Baru Hijrah Untuk Semua.

TehrDemikian kisah 'Dulu Lain Sekarang Lain | Hijrah' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


76 Comments

  1. Cik Siti says:

    musim kenduri kahwin…. tahniah kepada yang naik pelamin…. selepas kahwin memang semuanya berubah…. dulu lain sekarang lain…

    1. tehr says:

      malam ni pun lain gak, cik siti
      masih belum sempat menjenguk blog kawan2 :D

      1. gayahspears says:

        cuti sekolah mmg ramai org kenduri kawen.. ehem2..teringin lak nk kawen..bilalah kan…huhu
        gayahspears baru je tulis kisah KauMy Profile

        1. tehr says:

          tahun depan comel benar – 11.11.11

          1. suri says:

            alahai awak byk satu tu huuu…

  2. padin says:

    takrif hijrah tu sendiri membawa erti besar, berubah kepada yang lebih baik.. kalau sebaliknya, di panggil buang tebiat, hee

    Perak, singgah di Bota tak? hee kampung teman tu,
    padin baru je tulis kisah NatrahMy Profile

    1. tehr says:

      tak sempat la, bro
      kami ke tronoh hari kedua
      hanya melalui jambatan je dekat bota kanan / bota kiri untuk ke changkat jering
      lain kali mungkin sempat singgah

      1. padin says:

        ho ho ho dah dekat tu bro, hee
        takpa lain kali kalau ada rezeki boleh berjumpa kan,
        doa moga umur panjang..
        padin baru je tulis kisah Bicara Tentang BlogwalkingMy Profile

        1. tehr says:

          kalau diizinkanNYA
          insya allah

    2. gayahspears says:

      lawak lah padin nih..hahahaha
      gayahspears baru je tulis kisah KauMy Profile

  3. kenduri…kenduri….kahwin….kahwin…..aiyakk

    selamat tahun baru 1432H =)
    Cikgu Princess baru je tulis kisah Kek Coklat Moist Untuk AyahMy Profile

    1. tehr says:

      selamat tahun baru, cikgu

  4. belalang says:

    pas kahwin tgk org kena tutup sblh mata ye tehr?
    hee…
    belalang baru je tulis kisah Jawapan Contest Meneka Gambar SBTMy Profile

    1. tehr says:

      yups,
      kalau isteri ada kat sebelah, tutup dua2 mata lagi baik :D

      1. hehe.. kalau isteri takde sblh??
        seblah mata tutp ek? nanti orang ingt kita kenyit mata dkt dia plak.. hehe.. :)
        Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

        1. tehr says:

          pulak dah
          hehehe

          1. suri says:

            org llki mmg begtu..hurmm..meluat jap..

  5. Ismail N says:

    Salam maal hijrah..
    syok lagi s.m salim tu.Budak2 muda + kanak2 pun suka time lagu tu meletop dulu :D Aku pun beli kaset satu!

    1. tehr says:

      memang lagu evergreen ni
      saya memang suka

  6. mie says:

    hijrah itu satu pengorbanan..
    ehheeee
    mie baru je tulis kisah Korea!! Im comingMy Profile

    1. tehr says:

      sama2lah kita, insya allah

  7. adah says:

    salam maal hijrah…

    musim kahwin dah tiba…huhu
    adah baru je tulis kisah Lemau dan LesuMy Profile

    1. tehr says:

      harap2 tak ada yang ambil kesempatan ‘tambah cawangan’ di musim ni, kan adah?

      1. haha..
        cawangan baru.. tpi kalau bawak balik pekerja baru agak2 macam mane nanti??
        Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

        1. suri says:

          alamak si dia sllu pergi klia..lct…

          tapi dia amak pekerja asing le.. llki jer heee..

          percaya sama pasagan itu perlu juga bro tapi bukan 100% heee

  8. zulkbo says:

    Saudaraku Tehr..
    Salam maal hijrah 1432H..
    harapan semoga hijrah tahun
    ini lebih bermakna dari tahun
    tahun sebelumnya..
    zulkbo baru je tulis kisah Aku Di Tinggalkan Buah HatiMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali, zul
      insya allah kita akan menjadi lebih baik dari tahun lalu

  9. dnoBiz says:

    Tahniah dan selamat pengantin baru pada kawan Bro,
    Dan selamat Tahun baru pada Bro,

    Ps : patutla sunyi je 2-3 hari ni :D
    dnoBiz baru je tulis kisah Kes Ragut – Ragut kerana nak pujuk isteriMy Profile

    1. tehr says:

      bro dB bila nak tamatkan zaman bujang? :D

  10. bluedianthus says:

    Salam maal hijrah untuk tehr..
    Dulu lain sekarang lain, kalau dah kahwin tu harap2 perasaan masih sama..:)
    bluedianthus baru je tulis kisah Bluedianthus ke majlis kahwin teman baikMy Profile

    1. tehr says:

      perasaan dan kasih sayang masih sama
      cuma masa dan keadaan menghadkan lidah berbicara seperti dulu

      dulu lain sekarang lain
      dulu berdua sekarang berlima :D

    2. huhu.. xsokong perasaan sama.. bila dah kahwin.. haruslah semakin sayangkan.. :)
      semuanya kena semakin bertambah..

      alangkah bagusnya bercinta selepas kawin kan.. :)
      indah.. huhu..

      p/s:: mcm pro la plak jew bab2 kawin nie.. hehe
      Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

      1. tehr says:

        joe memang banyak penglaman kan? :D

        1. haha.. xde pengalaman pown.. =p
          sekdar melihat dan menilai ragam di sekeliling.. :)
          Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

          1. tehr says:

            yups, belajar… bekerja… kawin :D

          2. tehr says:

            dunia yang berwarna warni
            semua ada

  11. wadud says:

    hehehe… :-)
    xleh berenggang ngan tenet..
    sama cam haku..
    sampai asingment x siap2..:D
    wadud baru je tulis kisah Kisah Berkat Di Sebalik Membaca BismillahMy Profile

    1. tehr says:

      aku masih bukan blogger tegar, bro
      hanya peminat blog tegar je :D

    2. huhu.. assignment xsiap??
      nie nak exam esok nie.. tak study2 lgi.. huhu.. addicted tol la.. :)
      Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

  12. kami says:

    kami lagi le 3 minggu tak menjenguk blog..huhu
    mmg ramai org kawin bulan ni,kenyang duk mkn nasi minyak je..hehe
    Selamat menyambut maal hijrah bro..
    semoga kita dapat berhijrah lebih baik dari sebelum..:)
    kami baru je tulis kisah Selamat Menyambut Awal Muharram 1432 HMy Profile

    1. tehr says:

      kawin kat mana2 pun sama je
      cuma, kisah selepas kawin je yang tak sama

      selamat tahun baru hijrah untuk ‘kami’ sekeluarga

  13. sud@is says:

    kenduri kawin dimusim cuti
    hijrah datang dan pergi
    pengisian bagiamana yang dicari….

    semuga kita tidak rugi
    sud@is baru je tulis kisah Awal MuharramMy Profile

    1. tehr says:

      semoga manusia tidaklah rugi
      ada kehidupan selepas mati
      alam akhirat yang kekal abadi
      semoga bahagia di sana nanti

  14. mijie says:

    jauh cikgu tehr pergi kenduri, hehe

    p/s: Kaf ha wau ya nun…terfikir sekejap, huhu lambat betul aku tafsir bahasa jawi ni
    mijie baru je tulis kisah Hari ini baru ku tahu rupanyaMy Profile

    1. tehr says:

      aku pun mulanya termenung jugak bro dengan kaf ha wau ya nun tu :D

    2. huhu.. sama la kte.. ingtkan apa tdi… :)
      kalau boleh terus tulis jawi kan bgus..
      Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

      1. tehr says:

        jawi?
        memang bagus kalau dapat
        tapi aku sendiri tak tahu macam mana nak buat

  15. werdah says:

    Salam tehr

    Salam Maal Hijrah buat tehr.. mudah2an kita dapat membuat perubahan menjadi lebih baik.. amiin
    werdah baru je tulis kisah Dua Bola Mata Akan LayuMy Profile

  16. syahrilhafiz says:

    salam maal hijrah..
    biasa tu kalau tak le sehari berenggang dengan internet, sama la kita
    addict with blogging..;D

    1. tehr says:

      pengguna internet tegar :D

  17. akubiomed says:

    Sayang kalau umur sahaja berubah tapi kita masih takuk lama. Jangan rambut sahaja sudah bertukar warna kita tak kemana-mana
    akubiomed baru je tulis kisah Panduan solekan eyeliner – bab 2My Profile

    1. tehr says:

      …hanya semakin dekat dengan kubur
      ruginya, kan?

      1. bagaimna pula dengan rambut yang berwarna-warni??
        saat remaja dia sia-sia kan..
        Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

  18. Norgadis says:

    Selamat menyambut maal hijrah…
    Norgadis baru je tulis kisah Selamat Menyambut Maal HijrahMy Profile

    1. tehr says:

      sama2, noor

  19. Hadi Rofiee says:

    Salam maal hijrah juga.

    Aku masih lagi bujang. i’Allah, selepas beberapa tahun akan berhijrah ke berkahwin. :-)
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Tahun Baru 1432 HijrahMy Profile

    1. tehr says:

      jangan tunggu lama2
      nanti lama2
      dia diambil orang

      ramlisarip :D

  20. Cik Su says:

    hehe..ade lak lagu tue…selamat tahun baru dan selamat berhijrah
    Cik Su baru je tulis kisah Jerawat ku Tumbuh Tak Bagi Warning Bedah BetoiMy Profile

    1. tehr says:

      lagu yang diminati ramai suatu ketika dulu

  21. kulanz says:

    akupun 1-2 hari meninggalkan internet.. tapi bukan sebab tengok orang kahwin.. sebab line internet problem lagi..

    Salam Maal Hijrah bro..
    kulanz baru je tulis kisah Facebook Lancarkan Paparan Baru Profil PenggunaMy Profile

    1. tehr says:

      internet di malaysia sudah ‘dikenali’ seantero dunia

  22. puteri says:

    dulu bercinta
    kini berumahtangga

    :)
    puteri baru je tulis kisah untukmuMy Profile

    1. tehr says:

      maknanya diri semakin dewasa

  23. donnyien says:

    salam 1 malaysia bro,semoga rezeki bertambah. :)

    1. tehr says:

      moga2, bro
      mudah segala urusan

  24. owh.. patut pown tak sempat jalan2 blog kawn2.. :)
    pergi kenduri kahwin upernya.. :)

    tahniah buat pelamin.
    selamat tahun baru juga. semoga thun ini lebeyh baik dri semalam yea.. :)

    joe nak kahwin gak.. bulan 12.. tpi tahun tak thu bila.. hehe.. :p
    Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

    1. tehr says:

      tarikh cantik > 12.12.12 :)

      1. haha.. xleh gak 2.. tak habes study lgi time 2.. huhu..

        tunggu la tahun2 laen.. huhu..
        Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

  25. sangilapi says:

    alam percintaan dan alam rumahtangga memang dua alam yang berbeza namun alangkah indah walau sudah berumahtangga tapi masih bercinta-cinta di antara suami dan isteri tersebut :)

    *dulu aku sayang streamyx sekarang aku bengang ! :( *
    sangilapi baru je tulis kisah berpuakaMy Profile

    1. tehr says:

      bila dah ada anak, cinta / kasih sayang dibahagikan pula bersama anak2
      isteri dah tak boleh kawal 100% :D

      streamyx buat hal lagi kah, bro?

      1. sangilapi says:

        streamyx ? kisah yang tiada penghujungya,tehr :(
        sangilapi baru je tulis kisah berpuakaMy Profile

  26. gayahspears says:

    nk hijrah jugak lah…
    Yaallah kuatkan keimanan aku utk berubah. amin…
    gayahspears baru je tulis kisah KauMy Profile

    1. tehr says:

      amin, ya rabbal alamin

  27. zik says:

    hijrah yang mahu dilakukan tahun ini ialah dari seorang student berhijrah sekarang ialah seorang yang bekerjaya… insyallah… sedang berusaha nie..
    zik baru je tulis kisah Cara untuk merawat cirit biritMy Profile

  28. suri says:

    selamat tahun baru …

    hujung tahun..cuti sekolah makin rancaklah pergi umh org kawin..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun