Duit Syiling Baru Siri Ketiga

duit syiling baru

Khabarnya duit syiling baru akan diedarkan secara perperingkat-peringkat mulai 16 Januari ini oleh Bank Negara Malaysia. Orang ramai boleh mendapatkannya melalui urusan jual beli biasa mulai tarikh berkenaan. Khabarnya juga, duit syiling baru siri ketiga ini bertemakan ‘Keunikan Malaysia‘ iaitu ciri-ciri unik yang mencorak budaya dan warisan negara.

tepi belukar duduk menjeling
pacat di kaki dibiarkan sahaja
nanti kuhantar seguni syiling
sebagai bukti kasih dan cinta

Tiba-tiba pula aku teringat dialog Si Ayu dalam filem Bujang Lapok. “Abang Sudin!… Dua puluh sen!” dan “Takde dua puluh sen rahsia bocor haaa…” Masa tu duit syiling baru belum ada, jadi Si Ayu minta duit lama je. :D Kecil-kecil pun dah pandai minta rasuah, kan? Bila besar tak tahu la bagaimana gaya. Fuh!

TehrDemikian kisah 'Duit Syiling Baru Siri Ketiga' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


32 Comments

  1. afendi says:

    baguslah duit syiling baru..semoga budak2 ni suka menabung balik nanti..haha..aku pun menabung dah..tpi kumpul2 letak dalm keta bayar tol..hahaha
    afendi baru je tulis kisah Jom tengok The Viral FactorMy Profile

    1. tehr says:

      biasa la tu dengan syiling
      aku selalunya buat bayar letak kereta je

  2. yas says:

    duit yg 50sen tu kaler dia sama ngan duit syiling sehengget lama lak…cuma tak bulat sepenuhnya jerr…aku tgu duit kertas baru jek nanti…
    yas baru je tulis kisah Intro Pengalaman Kena Dende di Sekolah – Blog Titan|Earncent.comMy Profile

    1. tehr says:

      awal tahun ni rasa banyak pula hal2 ceria dalam negara kita
      warna duit pun ceria je rasa :D

      1. yas says:

        hehehe…betul tu bro…nak2 yg kaler oren tu…:)
        yas baru je tulis kisah Kelab Khairul Fahmi KKFCM – kene bayar RM250?My Profile

      2. hafizmd says:

        ameen…harapnya camtulah… =)

    2. nurmisnan says:

      ohhhh.. 50 sen mcm singgit kah? Best tuh.. unik
      bagus3..
      nurmisnan baru je tulis kisah Kau pergi jua…My Profile

  3. zulkbo says:

    salam..
    zaman dah berubah..
    duit syiling memang
    jarang dalam poket lagi
    saya nih…
    zulkbo baru je tulis kisah Pembebasan Pertuduhan Anwar : Komen VIPMy Profile

    1. tehr says:

      salam
      dalam poket memang masa pulang je
      sampai rumah dah masuk tabung

  4. titan says:

    hehe..bilalah aku dapat merasa pegang duit syiling baru nih..
    titan baru je tulis kisah Komisen pertama dari MetavertizerMy Profile

    1. tehr says:

      dah tak lama dah ni, bro
      agak2 gaji bulan ni dapat la duit baru tu :D

  5. Amirez says:

    dah lama tak pegang duit syiling emas. syiling RM1 dulu ada lagi simpan. suka guna duit syiling tu buat rolling coin kat tangan :)

    1. tehr says:

      aku dah simpan gak dulu2
      tapi sekarang ni dah lupa kat mana
      mungkin dah berpindah tangan kat kedai :D

  6. ShashaCahaya says:

    Duit syiling baru ni nampak cantik2 belaka. Tak sabar nak tengok yang betul… ;)
    ShashaCahaya baru je tulis kisah Anwar Ibrahim Bebas dari Tuduhan Liwat Kedua.My Profile

  7. fuad ansari says:

    duit 50sen paling terbaik nampaknya..

    saya sampai sekarang ada simpan duit syiling seringgit… last2 dah tak laku.. (“,)
    fuad ansari baru je tulis kisah TiPS PeRNiaGaaN YaNG BeRJaYa..My Profile

  8. nurmisnan says:

    Aku ingat tahun nih nak beli duit syiling banyak sikit.
    nak buat keunikan duit raya utk budak2 kat kampung..
    lain dari yg lain… mesti bestkan pegang duit baru. sukanya
    nurmisnan baru je tulis kisah Kau pergi jua…My Profile

  9. kakyong says:

    jika seguni duit syiling baru 50sen tu.. rela diterima.. tp kalo syiling 5sen.. adoi.. la jenuh nak kira.. hihii
    kakyong baru je tulis kisah Saya memang sudah 40My Profile

  10. kimmie says:

    duit syiling baru…dah lama rasanya bank negara tak keluarkan design baru utk duit syiling
    kimmie baru je tulis kisah Wordless Wednesday 12 – Terasa di Hong KongMy Profile

  11. akubiomed says:

    Cantik duit syiling 50sen yang bersegi-segi. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Pengalaman anak jatuh sakitMy Profile

    1. akubiomed says:

      Harap duit syiling baru boleh diterima oleh mesin layan diri tempat letak kereta bermeter kalau tidak payahlah.
      akubiomed baru je tulis kisah Wordless Wednesday – #Halimah Jongang derma darahMy Profile

  12. kemilau emas tuuu syiling baru :D
    rainbowcloudy baru je tulis kisah kawen. menetap jauh dari keluarga?My Profile

  13. hafizmd says:

    Design 50sen mmg cantik.
    Nak juga dapatkan siling terkini. Nak tilik tengok =)
    hafizmd baru je tulis kisah Wordless Wednesday #6: Transformers Bumblebee 999My Profile

  14. chii says:

    cntiknya…x saba plak nak pegang duit ni..rasnya mcm bersemangt je nak menabung…ehehe
    chii baru je tulis kisah Kesilapan Usahawan MelayuMy Profile

  15. Cikgu Hairul says:

    Jangan sampai ada org buat koleksi, simpan duit siling ni dalam tempayan sudah..
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Susahnya Nak Dapatkan Ranking Bawah SejutaMy Profile

  16. Norizwan says:

    syiling ni saya suka simpan tabung jer….berpuluh tabung kat dalam stor umah…masuk bank sikit-sikit dulu huhu…
    Norizwan baru je tulis kisah Manusia perlu menjelajah dan menakluki planet lainMy Profile

  17. kulanz says:

    memang menarik design duit syiling baharu ni.. tapi ada juga yang timbulkan isu pasa duit 10 sen tu..
    kulanz baru je tulis kisah Operasi Buka-BukaanMy Profile

  18. maza says:

    pssst: dia org tak nak ubah pattern sekali ke? kalau dulu2 zaman british ada bentuk lapan segi, enam segi, tiga segi, empat segi.. heheheh
    maza baru je tulis kisah BR1M: Menyosal tak sudahMy Profile

  19. pergi hutan mencari gaharu
    gaharu disimpan diatas para
    duit syiling berwajah baru
    mencorak budaya warisan negara

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    tip tersalah isi minyak kereta
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

  20. b3njy says:

    Wow duit syling 20 sen dan 50 sen tu dah jadi duit emaslah cikgu … ni kalau jual emas ni untung ni cikgu … :D
    b3njy baru je tulis kisah CERITA SATU HARIMy Profile

  21. Mus says:

    menarik juga designnya..
    Mus baru je tulis kisah Musim ‘Durian Kampung’ Di SipitangMy Profile

  22. suri says:

    kale emas warna gold heeee
    suri baru je tulis kisah Bila Tubuh Sudah TelungkupMy Profile

  23. Muhammad says:

    knp lambang duit 1o sen dan 5 sen seperti lambang bagi orang2 Yahudi (Zionis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun