Dugaan Datang Dalam Berbagai Rupa

hidup penuh dengan dugaan
saling berbeza antara insan
ia datang membawa senyuman
sesekali tiba dengan kesedihan

kaya miskin senang susah sibuk lapang takut berani gembira sedih rendah gemuk kurus sihat sakit muda tua cinta kasih sayang benci dendam jauh dekat rindu marah seronok lucu seram mewah melarat sunyi besar kecil tinggi buta celik penjara

dugaan hidup

cantik takbur hodoh kacak lawa jahat baik sopan biadap syukur anak isteri suami mertua sahabat musuh kawan guru murid tuan bos kuli pekerja gaji tol petrol kereta basikal hutang handphone smartphone komputer blog akhbar pasaraya kubur

kalau di atas pandang ke bawah
kalau tinggi lihat yang rendah
besar dan kecil semuanya indah
mencari keredaan di bumi Allah

TehrDemikian kisah 'Dugaan Datang Dalam Berbagai Rupa' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


40 Comments

  1. Mus says:

    harap dugaan melanda ada hikmah yang baik disebaliknya..
    Mus baru je tulis kisah Komisen Affiliates di FabulousPeoplenet Meningkat Kepada RM20000My Profile

    1. tehr says:

      betul tu, mus
      jangan putus harapan

  2. Sebab tu lar kena ingat bila senang supaya kita bersedia semasa susah. Lagi satu ringan tulang bantu kawan-kawan….
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah There is no Facebook phoneMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu
      kawan2 memang sangat diperlukan
      terima kasih kerana menjadi kawan saya dalam dunia blog ni :D

  3. akubiomed says:

    Dugaan yang hadir menguji kesabaran kita dengan mempercayai Qada dan Qadar
    akubiomed baru je tulis kisah Tip blog cara masuk kod video didalam blogMy Profile

    1. tehr says:

      rukun iman yang wajib kita percaya
      semakin kuat kita percaya, semakin tenang hidup kita

  4. zulkbo says:

    salam..
    memang benar tu saudara
    siapalah kita di sisi Allah..
    tiada yang besar mahupun
    kecil semuanya sama belaka
    yang membezakan amalan kita
    zulkbo baru je tulis kisah 5 Perkara Yang Perempuan SukaMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      betul tu, zul
      hanya amalan yang membezakannya
      keikhlasan beramal pula tiada siapa dapat melihatnya kecuali allah

      1. LiFe KaMi says:

        Dugaan itu semuanya datang dari Allah,
        semuanya ada hikmah disebaliknya,
        selalulah berdoa kepada Allah,
        semoga kita dijauhi dari sebarang musibah..
        LiFe KaMi baru je tulis kisah Cukur JambulMy Profile

        1. tehr says:

          dugaan ni tandanya allah sayangkan kita
          sabar je

  5. mie says:

    setiap dugaan ada hikmahnya…
    janji perbaiki ke arah kebaikan..
    mie baru je tulis kisah Contest – Kisah Pelaut Terlampau PilihanMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      usah lupa diri
      kesenangan juga dugaan / cubaan dari allah
      jangan ingat susah je dugaan, kan?

      1. mie says:

        segalanya perlu dititikberatkan..
        eheheee
        mie baru je tulis kisah Contest KPTP Sudah 10 Hari!!My Profile

  6. ghost writer says:

    kalau semua orang mampu berfikir begitu alangkah amannya dunia.
    ghost writer baru je tulis kisah so keep breathingMy Profile

    1. tehr says:

      insya allah

  7. sud@is says:

    dari ayat kaya sampai kekubur..
    banyaknya dugaan dalam hidup insan dan berbeda….

    moga ada jalannya …insyaallah..insyaallah
    sud@is baru je tulis kisah Hantu DurianMy Profile

    1. tehr says:

      rasanya ada banyak lagi tu, sud@is :D

  8. padin says:

    dugaan tu menjadikan kita berfikir, beringat, matang dalam menjalani kehidupan,

    1. suri says:

      setiap yang tertulis buat kita ada baik buruknya..
      cuba terima sgn hti terbuka dan berlapang dada..

      jgn hnya berupaya mengeluh atas dugaannya..

      1. tehr says:

        mengeluh tak selesaikan masalah
        hati kena kuat untuk cari idea selesaikan masalah dan hadapi dugaan

  9. cikgufaezah says:

    emm.sentiasalah bersabar dan bersabar..

    1. tehr says:

      ada orang kata sampai bila nak sabar?

  10. Cik Siti says:

    setiap dugaan ada hikmahnya… setiap dugaan juga mengajar kita tentang ketabahan… dugaan juga menjadikan kita lebih dewasa… dan dugaan juga petunjuk bahawa Allah menyayangi kita…
    Cik Siti baru je tulis kisah Header BaruMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu, cik siti
      dugaan juga memberi pengalaman berguna

  11. Ismail N says:

    hidup penuh dengan dugaan
    saling berbeza antara insan
    tabahkan hati mu wahai kengkawan
    mungkin rahmat menanti dihadapan.

    ok ke cikgu. Kalau ok, jawab………….. :D

  12. suri says:

    asal nak buat sesuatu ada shja halangannya..

    namun di kuatkan hati wlau di asak dgn pelbagai dugaan..

    sabar mie ..sabar…

    1. tehr says:

      sabar… sabar…
      minum teh 0 ni dulu :D

  13. toyol says:

    selalu lah beranggapan
    ‘seburuk2 nasib kita, masih ada lg yg lebih teruk dari kita..’
    dugaan itu mematangkan kehidupan..
    toyol baru je tulis kisah SIAPA FISYA SENDUMy Profile

    1. tehr says:

      yups, rajin2lah pandang ke bawah

  14. Zik says:

    dugaan mengajar erti kehidupan…
    Zik baru je tulis kisah Senyum- maksud yang tersiratMy Profile

    1. tehr says:

      moga2 kita sentiasa tabah menghadapinya

  15. Seri Bahasa says:

    inilah hakikat kita hidup di dunia ini. segala musibah itu adalah cabaran bagi kita untuk meniti di hari-hari muka.
    Seri Bahasa baru je tulis kisah Jangan Curi Visitor AkuMy Profile

    1. tehr says:

      asal saja kita mahu berfikir, seri
      semua yang berlaku adalah baik untuk kita

    1. tehr says:

      allahuakbar!

  16. kakyong says:

    dugaan ni mcm2.. susah pun dugaan., diberi kesenangan juga dugaan… harus lah selalu ingat pada Allah
    kakyong baru je tulis kisah UjiMinda hari Ahad – Keputusan yang dinantiMy Profile

  17. dnoBiz says:

    kalau boleh diduga mesti takan jadi dugaan
    dnoBiz baru je tulis kisah Pelakon Gangster – Ditahan Ugut Bunuh Pegawai SPRMMy Profile

  18. Gayahspears says:

    Salam bro tehr… ape kabar?? sehat tak??

    mmemang betoi ckp bro.. dugaan dtg dlm pelbagai rupa.. setiap yg berlaku pasti ade hikmah.. macam yg Gayah lalui skrg… dugaan berjauhan dgn keluarga… Kita kena tabah menghadapi dugaan dan cabaran yg mendatang dlm kehidupan… Semoga kita dilindungiNya..amin…

  19. Norgadis says:

    Sudah tinggi lupa yang rendah
    sudah senang lupa yang derita
    Bila sakit baru terngadah
    Sedarlah… dunia bukan milik kita.
    Norgadis baru je tulis kisah Kumpulan Nasyid Dari SMK Mutiara Labuan Membuat Persembahan Sempena MaulidurrasulMy Profile

  20. nolly says:

    salam..ye hidup memang bnyak dugaan
    nolly baru je tulis kisah ScoliosisMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun