Do You Care Enough?

Sekeping gambar dapat menceritakan seribu cerita. Gambar burung ini datangnya dari galeri blog chybeelila, pelajar jurusan Automotive Engineering di University Applied Sciences Ravensburg-Weingarten, Germany. Admin blog ini sangat meminati kamera, berbagai gambar yang cantik dan menarik terdapat di dalam galeri beliau.

terbang bebas

Gambar seekor burung yang sedang mengepakkan sayapnya ini [Istanbul, Turkey] menarik perhatian saya kerana ia melambangkan kebebasan, kebolehan dan kuasa yang dianugehkan oleh Allah kepada makhlukNya. Sudah pasti kepak itu juga yang menjadi pelindung kepada anak-anaknya yang masih lemah.

dunia islam mekar di turkiare you
dunia sekitar sertakan diri
dunia sekular berubah kini
adakah kita cukup peduli

kita dituduh pengganas jadi
kita diancam kanan dan kiri
kita diserang dibunuh mati
adakah mereka cukup peduli

Chybee menyediakan beberapa hadiah untuk diberikan kepada sahabat blogger yang sedia untuk menyahut cabaran yang beliau anjurkan. Hadiah dari luar negara telah disediakan untuk pemenang. :D Cubalah singgah ke Contest Are You Care Enough yang dianjurkan oleh beliau.

TehrDemikian kisah 'Do You Care Enough?' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


47 Comments

  1. suka maksud tersirat dlm pantun tuh..Alhamdulillah turki makin berubah ke arah yg baik selepas peristiwa mavi marmara..dlu turki yg saya pergi sangat lain ,sekularisme terserlah tp kini SubhanAllah :)

    1. tehr says:

      moga akan lebih baik setiap tahun mendatang

  2. Cik Siti says:

    berubah kepada kebaikan banyak rahmatnya…
    kalau berubah kepada kejahatan perlukan kekuatan untuk berubah kembali kepada jalan yang benar….

    p/s: thanks sudi folo blog Cik Siti….
    Cik Siti baru je tulis kisah Lagu Peningkat Motivasi-Khas untuk IbuMy Profile

    1. tehr says:

      insya allah akan sentiasa berubah ke arah kebaikan

  3. bebas terbang ke mana sahaja yang ia mahu,
    tetapi ia tidak akan mampu menembus angit.
    itulah makna kebebasan bagi orang Islam.
    :)
    naimulfirdaus baru je tulis kisah ustazah yang cantikMy Profile

    1. tehr says:

      bebas dalam had yang dibenarkan tu, naim

  4. kaizen says:

    wahaa! macam best! nak join gak r! hehe
    kaizen baru je tulis kisah PeLiK ZaMaN MoDeRN NiH KiTa LeBiH BaNYaK MeNCaRuT KaNMy Profile

    1. tehr says:

      boleh je, bro :D
      [tolong promosi pulak]

  5. mie says:

    wow!!!
    macam menarik je ni..
    kena terjah ni…
    heheheeee
    mie baru je tulis kisah Gambar Suasana Keganasan USA Terhadap Osama Bin LadenMy Profile

    1. Ismail N says:

      yer ler.. kawe ni jarang sanagt masuk contest.. asyik jd pemerhati bebas jer… hmmm kena upgrade sikit. :D
      Ismail N baru je tulis kisah Membeli Ayam Di PasarayaMy Profile

    2. tehr says:

      cepat terjah, mie
      sempat lagi tu

  6. toyol says:

    ingat catatan2 kak halima di blog beliau, moh kembara tu..
    semuanya tentang kehidupan d Turki.. sangat mnarik..
    wah…
    ni entry kontes ke?
    cm best je..
    nk ikut..
    toyol baru je tulis kisah HANTUMy Profile

    1. tehr says:

      boleh ikut, tk
      ada hadiah menarik juga ni :D

  7. maza says:

    berubah kepada kebaikan sesuatu yg amat mulia..

    bak kata pantun..

    Dari runtuhan kota Melaka
    Papa jawa hamba dirikan
    Dari kejatuhan diri melata
    kita bela demi kemerdekaan….

    takbirrrr!!!!!

    1. tehr says:

      papan di jawa hamba dirikan
      papan di acheh hamba terima
      kita bela demi kemerdekaan
      semurni kasih hidup bersama

  8. dnoBiz says:

    kebebasan …
    kebebasan yang sering disalah guna dan disalah erti :D
    dnoBiz baru je tulis kisah Al-Fatihah – Pelakon Aimi Jarr Meninggal DuniaMy Profile

    1. tehr says:

      ada yang mengambil kesempatan dari kebebasan yang diberikan, dno

  9. nurida ardy says:

    suka tengok gambar tu..feel free sangat..:)
    nurida ardy baru je tulis kisah Kekuatan Yang MendalamMy Profile

    1. tehr says:

      burung lambang kebebasan tu, nurida

  10. Mus says:

    memang mantap hasil kamera cik adik ni
    Mus baru je tulis kisah Hubungan Intim Si Kera Dan Si KambingMy Profile

    1. Ismail N says:

      kamera terbang nih.. clear gambo burung tu.. ehh
      Ismail N baru je tulis kisah Membeli Ayam Di PasarayaMy Profile

    2. tehr says:

      namapak macam dah pro je :D
      kan, mus?

  11. m says:

    join jugak akhirnya..hehehe :)

    1. tehr says:

      selamat menjoinkan diri
      hehe

  12. zulkbo says:

    salam..
    semoga berjaya
    dalam contest ni
    :)
    zulkbo baru je tulis kisah Anjing Ini Di Katakan Membantu Pembunuhan Osama Bin LadenMy Profile

    1. tehr says:

      salam
      sokongan sekadar yang termampu je :D

  13. Chybee says:

    thanks tehr sudi join contest chybee yg tak seberapa ni. nasib baik je dapat gmbr burung ni. sbb diorg terbang berkumpulan and laju kn. tapi mmg puas hati. mcm yg tehr mention la. rasa bebas tgk burung2 tu terbang. hehe
    Chybee baru je tulis kisah Just Another PhotosMy Profile

    1. tehr says:

      payah juga nak ambil gambar objek bergerak laju, kan?
      saya tahu memang payah

  14. Ismail N says:

    waduh, tangkap gambo burung terbang ehhh.. jeles ni..
    kamera kawe tak leh tangkap gambo terbang2 tinggi cam ni.. mau special punya kamera ehhh… :D
    Ismail N baru je tulis kisah Membeli Ayam Di PasarayaMy Profile

    1. tehr says:

      chybee ni memang suka ambil gambar
      dan berkemahiran juga :D

    2. hafizmd says:

      kalau ambil juga…nampak apa bro ismail?

  15. Maria Smith says:

    Its a sea eagle i guess.. isnt it?
    Maria Smith baru je tulis kisah Manicure Nail Art DesignMy Profile

    1. tehr says:

      maybe
      but i’m not sure
      [betul ke aku tulis tu?]

  16. zool says:

    cam best je ni. tapi sekarang malas plak nak layan contest ni

    1. tehr says:

      ya la, zool
      ada masa kita layan
      kalau tak ada masa, kita tunggu yang lain
      pasti akan sentiasa ada :D

  17. yas says:

    Menarik gak ni Tehr, boleh ditimbang2kan dulu
    Apepun selamat berjaya bro….
    yas baru je tulis kisah Perdamaian Fatah dan HamasMy Profile

    1. tehr says:

      silakan, yas
      aku terpikat dengan gambar burung tu

  18. Gayahspears says:

    pergh… nak terbang jugak..hihi..
    macam best contest dia tu.. tp.. Gayah bz la.. rase x blh join kot…
    ape pon gdluck utk semua yg join :)
    Gayahspears baru je tulis kisah Windows Live Writer 2011My Profile

    1. tehr says:

      nak terbang ke mana tu, gayah?
      baik2 tau, langgar pokok nanti :D

  19. Ladfe Amir says:

    Turki dan Zaman Kesultanan Usmaniah (Ottoman) terkenal kerana Sultan Muhammad Al- Fateh dan tenteranya membebaskan Konstantinople.
    Ladfe Amir baru je tulis kisah Live Blogging Makhluk HitamMy Profile

  20. suri says:

    hai bro dah mula promote contes plk..pikir tadi mahu joint heee..

  21. suri says:

    klu terbang sambil dpt hadiah best gak..

    gayah bawa hati yg lara ke siap nak terbag2 lagi heeeee

  22. satu gambar dengan pelbagai penceritaan dan sudut pandangan,
    good luck bro!

  23. akubiomed says:

    Burung Helang nampak gah di udara dengan terbang mengepak dada seolah-olah raja di udara

  24. Suka terbang bebas macam burung. :)
    Bilalah saya boleh start berhenti kerja dan jadi blogger sepenuh masa ni?
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah Sorry for missingMy Profile

  25. zik says:

    ada can untuk menang nih….
    zik baru je tulis kisah Selamat hari guru 2011- paradigma yang baru!!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun