Dialog Tepi Tangga | Ulat Dalam Batu

“Eh, relek nampak, bro. Tak kerja ke?”

“Tak.”

“Cuti ke hari ni?”

“Tak juga.”

“Haha… aku tau. Ni mesti ponteng ni.”

“Tak.”

“Tak bagus kalau asyik ponteng, bro.”

“Tak.”

“Tak pasal-pasal kena buang kerja. Kacau bilau nanti.”

“Hoi, pekak ke? Aku kata tak, tak la!”

“Eh, ya ke? Dah tu apasal?”

“Aku mana ada kerja kat mana-mana. Aku dok rumah je.”

“Tak kerja?”

“Hehehe.”

“Mana boleh, bro. Tak kerja nak makan apa?”

“Alah… Ulat dalam batu pun boleh hidup!

“Ulat yang lembik kat dalam batu tu pun buat kerja juga, bro. Ko mana tahu kalau asyik kat tangga ni je. Kerja keras juga ulat tu nak tebuk batu yang keras. Nak cari makan!”

TehrDemikian kisah 'Dialog Tepi Tangga | Ulat Dalam Batu' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


23 Comments

  1. papa mifz says:

    kalau sihat tubuh badan , pergilah cari kerja…
    papa mifz baru je tulis kisah Pentingnya Kebersihan Tandas AwamMy Profile

  2. Hafizul says:

    Hehe..artikel yang sarat dengan motivasi dan kata-kata semangat..terima kasih bro..malas pun kena buat kerja..kalau tak habislahhh..haha
    Hafizul baru je tulis kisah CaknaMy Profile

  3. Ulat dalam batu – tu survival bukan duduk dan bermalas2an… :)
    Izzuddin Fauzi baru je tulis kisah Resepi Burger BakarMy Profile

  4. kakiblog says:

    kalau malas kerja makan gaji buatlah kerja sebagai blogger
    kakiblog baru je tulis kisah Cara Mudah Submit Site Blog Ke Enjin PencariMy Profile

    1. zool says:

      jadi blogger pun tak boleh malas…
      kena kuat juga usaha
      zool baru je tulis kisah Bila laptop patahMy Profile

  5. akubiomed says:

    Kalau hendak hidup perlu berusaha. Rezeki tidak datang bergolek tanpa usaha.
    akubiomed baru je tulis kisah Persidangan Antarabangsa Kejuruteraan Hospital Dan Pameran 2013My Profile

    1. suri says:

      kerja online 24 bahaya baik sesekali tinggalkan buat kerja lain
      suri baru je tulis kisah Muzium Negara Diraja Kuala Lumpur Part IIMy Profile

  6. dja@sishaza says:

    Heheh ..agaknya dia kerja berangan je kot :D
    dja@sishaza baru je tulis kisah BEKERJA SECARA SAMBILANMy Profile

  7. shahfir says:

    bagus ada citer macam ini mengingatkan orang penuh dengan kiasan macam citer nujum pak belalang..huhu
    shahfir baru je tulis kisah FESTIVAL MAKAN SOTONG HIDUP-HIDUPMy Profile

  8. takai says:

    Ingat tadi nk promo jobdirumah…hehe..apa pun kena kerja..
    takai baru je tulis kisah Berbaloi Ke Beli Proton Suprima S Ini??My Profile

  9. hafiz says:

    Betul tu mana boleh duk goyang kaki dapat duit
    hafiz baru je tulis kisah Pablo Aimar pemain Johor Darul TakzimMy Profile

  10. mie says:

    sedangkan budak2 mahu bekerja..
    inikan pula orang dewasa…
    ehhehehe
    mie baru je tulis kisah Lokasi Pulau Bunting KedahMy Profile

  11. Mohd Shubhi says:

    rasanya ulat dalam batu tu mak bapak dia yang tebuk suntik telur lalu dia menetas di dalamnya…
    Mohd Shubhi baru je tulis kisah Amanah dalam kehidupanMy Profile

    1. suri says:

      haaa boleh jadi macam itukah wah hebat dah
      suri baru je tulis kisah How Is My Condition?My Profile

  12. ulat dalam batu makan batu kot…kita kalau makan batu alamak 3 kali jumaat lah jawabnya… :D
    Rahmat Ariffin baru je tulis kisah Bosan, Malas Dan Penat!My Profile

  13. suri says:

    haaa baru tahu ulat dlm batu kerja tabuk batuk gak :P
    suri baru je tulis kisah How Is My Condition?My Profile

  14. suri says:

    sebut ulat saya dh mula geli
    suri baru je tulis kisah How Is My Condition?My Profile

  15. Ismail N says:

    Ya lah dalam batu boleh la ulat tu hidup. Keluar dari batu, siap ler kena ngap dengan ayam atau burung :D
    Ismail N baru je tulis kisah Selamat Hari Malaysia ke-50!My Profile

    1. hafizmd says:

      hehe….sbb tu agaknya bidalan ni guna ‘ulat dalam batu’ bukan yg ulat atas daun…hohooho
      hafizmd baru je tulis kisah Faktor Tak Terkalah Cara Buat Duit Dengan Blog?My Profile

  16. hafizmd says:

    dah cakap “tak”

    nak jugak tanya lagi..tak pasal2 nak kena ni…hehe
    hafizmd baru je tulis kisah Faktor Tak Terkalah Cara Buat Duit Dengan Blog?My Profile

  17. Nak tebuk batu kena kuat gigi ulatnya tu!
    de engineur™ baru je tulis kisah How many people can use a café’s Wi-Fi at once?My Profile

  18. hahaha bagus artikelnya, itu motifasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun