Dialog Tepi Tangga | Haiwan

tangga

“Hairan aku tengok budak dua beradik tu.”

“Kenapa pulak?”

‘Bergaduh je bila jumpa. Macam anjing dengan kucing.”

“Tak baik tu kata mereka macam haiwan.”

“Pulak.”

“Ya la, tak baik kata macam tu.”

“Kamu ni apa kena? Tergaru-garu macam kera kena belacan.”

“Aik. Kamu kata aku ni haiwan ke?”

“Laa… Pekak badak juga dia ni.”

“Lagi sekali kamu kata aku niĀ haiwan.”

“Kamu pernah belajar peribahasa tak?”

“Pernah.”

“Dah tu apasal bodoh macam lembu.”

“Sampai hati kamu kata aku haiwan!”

“Ah, malas aku cakap dengan orang tak reti bahasa ni. Aku nak balik bagi makan ayam. Dah gemuk nanti boleh sembelih!”

TehrDemikian kisah 'Dialog Tepi Tangga | Haiwan' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


30 Comments

  1. hafizmd says:

    Makan dalam ni..hehehe

    P.s. gambar misteri mozek kembali lagi…
    hafizmd baru je tulis kisah Celoteh Kakak #9 Telur?My Profile

    1. suri says:

      promote tanpa berbayarlah tu
      suri baru je tulis kisah Senyum Depan LaptopMy Profile

  2. titan says:

    haiwan..haiwan..haiwann..haha
    titan baru je tulis kisah Winner MSMW 2013My Profile

    1. suri says:

      sy suka kucing arnab heee bulu kt badan dia bt sy geram…kalah mr karpet tu haaa
      suri baru je tulis kisah Mimpi Seorang BosMy Profile

  3. azura says:

    pandai pandailah menilai…umpama langit dengan bumi
    azura baru je tulis kisah Tuntutan SejarahMy Profile

  4. papa mifz says:

    kena dengan isu semasa sekarang nih…hehe
    papa mifz baru je tulis kisah Contest Kaca Mata PapaMifz.comMy Profile

  5. Ummikami says:

    Salam hormat..

    Simbolik ni.. :D
    Ummikami baru je tulis kisah Pantun Bisikan Hati…My Profile

    1. suri says:

      bukan tugu peringatan cinta, tpi mozek ni mesti bikin cpt2
      suri baru je tulis kisah Psttt!! VMy Profile

  6. Petua Puteri says:

    peribahasa melayu mmg byk gunanama haiwan lah….
    Petua Puteri baru je tulis kisah Meludah Atau Meniup Kekiri Jika Mengalami Mimpi BurukMy Profile

  7. akubiomed says:

    Glamour haiwan selalu disebut-sebut. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Rumpai laut kalogen asli untuk wajah mudaMy Profile

    1. suri says:

      kucing…lembu semua ada dlm belog tuan kita ni heee
      suri baru je tulis kisah Rajuk Membawa HatiMy Profile

  8. de engineur says:

    Ada juga kes org ni dengar drp kawan yg dengar drp kawan yg dengar cakap kawannya. Tulah pasal kawan tu kata lain dia faham lain.

    Kadang2 disalahertikan utk kepentingan diri sendiri.
    de engineur baru je tulis kisah Kota Kinabalu to have Malaysia’s first green taxi standMy Profile

  9. sud@is says:

    Analogi haiwan ke Mr Tehr
    sud@is baru je tulis kisah Cabar MencabarMy Profile

  10. suri says:

    haa ada sahaja yang mencuitkan hati
    suri baru je tulis kisah Senyum Depan LaptopMy Profile

  11. bahrain says:

    Salam, bagos entry nie sangat mendalam…orang tak faham peribahasa macam nie lah jadinya….hahaha
    bahrain baru je tulis kisah ORANG MEMBERI KITA MERASAMy Profile

  12. kadang-kadang haiwan lebih baik dari manusia…walaupun hakikatnya darjat manusia jauh lebih baik berbanding segala makhluk di muka bumi ini.
    hanafi abdullah baru je tulis kisah Berniaga Jalan Mulia Untuk Menjadi KayaMy Profile

    1. UmmiKami says:

      Saya setuju…hundred percent :D
      UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Bisikan Hati…My Profile

      1. de engineur says:

        Kadang2 analogi haiwan pun disalahertikan juga kan kan kan
        de engineur baru je tulis kisah Kota Kinabalu to have Malaysia’s first green taxi standMy Profile

  13. Bro Zulkbo says:

    salam..
    kesian..nasib la semua yang
    haiwan kena ke dia :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Contest Kaca Mata PapaMifz.ComMy Profile

  14. UmmiKami says:

    Cikgu Tehr memangnya pencinta haiwan…
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Bisikan Hati…My Profile

    1. suri says:

      akan mendapat pahal klu menjaga dg baik
      suri baru je tulis kisah Senyum Depan LaptopMy Profile

  15. Cikgu Hairul says:

    Eloklah, yang tak paham bahasa tu kena sembelih. Bagi kat rimau makan. Ada juga pekdahnya. Matapelajaran bahasa melayu tinggi perlu diajarkan kepada rakyat selepas tempoh 30 tahun meninggalkan alam persekolahan. Bagi revice balik peribahasa2 lama tu kat kepala hutak.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Cikgu, Kerjanya Bukan Hanya Sekadar Di Dalam Bilik DarjahMy Profile

  16. Hmmm… mcm dengar jer baru2 ni…
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Durian CoffeeMy Profile

    1. fiezaradzi says:

      isu semasa ni.. hihi.. org dulu2 mmg suka berkias.. tapi biarlah bertempat..
      fiezaradzi baru je tulis kisah Makan Cendol di Acu Sup UtaraMy Profile

  17. suri says:

    dlm tv dan ceritera filem je ada haiwan2 blh berckp hee…real pun masa zaman2 Nabi dulu mmg adakan ;)
    suri baru je tulis kisah Petua Kentang Tahan LamaMy Profile

  18. hafiz says:

    boleh pinjam cerita ni…
    hafiz baru je tulis kisah Memasang button back to topMy Profile

  19. maza says:

    hahaha…. macam hampas kelapa dengan ayam lah.. hehehhe

    baik punya slapstik
    maza baru je tulis kisah Gangster Celop: Hanis Zalikha ke Layar PerakMy Profile

  20. fiezaradzi says:

    kalau pasal anak2, sebaiknya cuba utk tak cakap macam tu, wpun ianya peribahasa.. budak2, tahu apa.. tapi dulu2 mmg banyak peribahasa ni..

    semuanya terpulang pada individu utk menilai, kalau nilai positif, positif lah jadinya..
    fiezaradzi baru je tulis kisah Makan Cendol di Acu Sup UtaraMy Profile

  21. effort lab says:

    Bengap sangat sorang tu. Memang padan la dgn peribahasa tu haha
    effort lab baru je tulis kisah Tak Tercapai Akal Edisi 61My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun