Dialog Tepi Tangga | Buta

tangga
“Aku heran dengan Pak Mat buta tu. Nampakk elok je dia melintas titi kat bendang.”

“Pak Mat tu buta mata je, bukan buta hati.”

***

“Kamu ni buta ke? Tulisan dekat tangga begitu punya besar pun kamu tak boleh baca.”

“Aku bukan buta mata, hanya buta huruf ┬áje. Hehe…”

***

“Kadang-kadang aku heran, kenapa la orang kata,┬ácinta itu buta.”

“sebenarnya cinta tak buta, hanya orang bercinta je yang buat-buat buta tuli.”

***

“Kamu tahu ke apa maksud orang kata cina buta.”

“Ntah.”

TehrDemikian kisah 'Dialog Tepi Tangga | Buta' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


28 Comments

  1. ghost writer says:

    haha! ni istilah untuk orang yang dah buang nak kutip balik. ker lain citernya, bro?
    ghost writer baru je tulis kisah #runutkata IIMy Profile

    1. TehR says:

      manusia jadi buta oleh pilihannya sendiri
      makin ramai yang buta dalam celik
      nak buat macam mana

  2. hatiputera says:

    Ada ke istilah cina buta.
    hatiputera baru je tulis kisah Cara Jahit Baju Kurung Pahang, Riau Dan ModenMy Profile

    1. suri says:

      selalu degar dlm filem sahaja heee

      1. TehR says:

        bukan dalam filem sahaja

    2. fiezaradzi says:

      istilah tu mmg ada, tapi sepatutnya tak de dlm Islam.. tak gitu?
      fiezaradzi baru je tulis kisah Apa Itu Mycoplasma InfectionMy Profile

  3. suri says:

    ingat perempuan ni tak der harga diri ker.suka bukan main lgi dah tak suka main lepas ckp,pastu nyesal eii.. pasal tu org stru ‘cina buta’
    suri baru je tulis kisah Status Glitterati Mula Tarik TaliMy Profile

    1. TehR says:

      memang akan jadi gila talak la

  4. suri says:

    dialong tepi sungai, duduk atas batu sungai ada tak cikgu?
    suri baru je tulis kisah Status Glitterati Mula Tarik TaliMy Profile

    1. TehR says:

      sungai jauh la, suri
      lagi pun dah lama tak gi mandi sungai

  5. Hairul Azni says:

    Pak Mat tu bukan buta..dia pakai spek hitam je sbb panas..hee..hee..
    Hairul Azni baru je tulis kisah Mari Melawat Muzium Sultan Abu Bakar,Pekan PahangMy Profile

    1. TehR says:

      spek jenama terkenal tu
      semestinya ori :D

  6. onlajer says:

    wei lu ni buta ka! ayat kurang ajar yang patut dihadiahkan pelempang haha
    onlajer baru je tulis kisah Terima Balasan NantiMy Profile

    1. TehR says:

      yang banyak terjadi
      dia yang salah, orang lain pula yang kena
      nak cover line la tu :D

  7. akubiomed says:

    Kalau buta kayu apa pula bro tehR?

    1. TehR says:

      buta kayu ni sama dengan buta huruf juga, bro

  8. papa mifz says:

    rumah bro dalam proses pasang tiles ke tuh..??
    papa mifz baru je tulis kisah Mifz Genap 2 tahun 5 BulanMy Profile

    1. TehR says:

      rumah mak aku ni
      dah lama, tapi masih belum sipa2 lagi
      hehe

      1. hafizmd says:

        ooo..tu yg cikgu recyle gmbr ni lagi yer..

        moga2 cepat siap..ameen
        hafizmd baru je tulis kisah 10 Perkara Yang Dibuat Bila BlogwalkingMy Profile

  9. hafiz says:

    cina buta macam dalam filem plak…
    hafiz baru je tulis kisah Perlawanan persahabatan Johor vs Johor Darul TakzimMy Profile

  10. azura says:

    cina buta nis simpulan bahasa sinis cikgu

  11. hafizmd says:

    Buta bukan sebarang buta
    Buta mata tak nampak jalan dunia
    Buta hati gelap masa depan di sana
    Sama-sama perkemas perkuat jiwa
    hafizmd baru je tulis kisah 10 Perkara Yang Dibuat Bila BlogwalkingMy Profile

  12. ohcikgu says:

    ohh..macam itulah plak ye..
    ohcikgu baru je tulis kisah Cara Semak Daftar Pengundi Secara Online dan SMSMy Profile

  13. fiezaradzi says:

    dialog yg de benarnya ni.. biar buta mata, jgn buta hati..
    fiezaradzi baru je tulis kisah Apa Itu Mycoplasma InfectionMy Profile

  14. dja@sishaza says:

    Istilah yg digunapakai oleh org kita, tp bebenornye mana ada dlm islam gitu…. ‘ sebelum buta’ celiklah luas-luas dulu agar blh dpt teropong dgn jelas, mana satu ‘ plastik ‘

  15. Petua Puteri says:

    buta iman.. buta akhlak.. nie lagi bahaya.. heee
    Petua Puteri baru je tulis kisah Resepi Bahulu Moden Mickey MouseMy Profile

  16. Hmmm.. banyak gak perumpaman yg menggunakan perkataan ‘buta’ ni..
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Matilah Kau On-ChairMy Profile

  17. effort lab says:

    Macam2 jenis buta ada dalam satu cerita kali ni yer tuan.
    effort lab baru je tulis kisah Kajian Harian Edisi 97My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun