Deepavali

pasang pelita banyak sekali
susun rapat semua menyala
besok saya bercuti deepavali
apakah sahabat perlu bekerja?

orang india beragama hindu
sambut devali pesta cahaya
kalau bekerja tekunlah selalu
apabila bercuti rehat sahaja

hehe

TehrDemikian kisah 'Deepavali' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


32 Comments

  1. happy deeeepavalieeeeeeee….
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Still Got The Blues….My Profile

    1. tehr says:

      ni mesti dapat cuti tambahan ni :D

      1. Mus says:

        nampaknya.. hepi sangat tu..
        Mus baru je tulis kisah Senarai Hotel Di Keningau Dan TenomMy Profile

  2. LadyBird says:

    lady bercuti..
    rabu khamis jumaat.. sabtu start keje balik.. huhuhu
    LadyBird baru je tulis kisah Apabila Manusia Bersifat KebinatanganMy Profile

    1. tehr says:

      ada buat plan jalan2 makan2 ke, lady?

  3. padin says:

    cuti hari Rabu saje, ekekee..
    padin baru je tulis kisah Penulisan KeteranganMy Profile

    1. tehr says:

      tak ada cuti tambahan ke, bro
      agaknya tak ramai orang india tu

  4. Pacifista says:

    ari rabu ek deepavali?tak perasan pulak aku sebab sekolah cuti seminggu.taktau yang mana satu ari cuti :p
    Pacifista baru je tulis kisah Takwim Persekolahan 2012My Profile

    1. tehr says:

      seminggu?
      lama juga tu, bro
      sempat balik kampung tu

    2. Mus says:

      selamat bercutilah bro..
      Mus baru je tulis kisah Senarai Hotel Di Keningau Dan TenomMy Profile

  5. zulkbo says:

    salam..
    ermm..nampak gayanya
    raya hindu nih saya bekerja
    tak de dalam senarai cuti
    syarikat..he he
    zulkbo baru je tulis kisah Casey Stoner Dan Aku : Kalau Dah JodohMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      tak apa la, bro
      raya haji nanti boleh cuti lebih lama

  6. Minyak kelapa disapu kemas sebadan,
    Menjamah murukku licin sebalang
    Raikan Deepavali bersama sejiran,
    Minoriti majoriti bukan penghalang,

    Cahaya lampu hari perayaan Deepavali
    sungguh terang-benderang
    Sungguh meriah suasana menyambut
    perayaan Deepavali yang akan jelang tiba

    Deepavali menyambut kebaikaan
    mengalahkan kejahatan dan kekejaman
    Lampu pelita menerangi rumah
    untuk menunjukkan kegembiraan

    Kita bertuah menyambut perayaan Deepavali
    dengan aman dan damai bersama rakan berketurunan india

    Maaf lama tak ziarah kamu semua.. Minggu lepas out station lerr…
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip cari kereta terpakai proton perodua
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

    1. Nida says:

      As-salam..

      pantun 2 kerat…:)

      Alangkah untungnya hidup di Malaysia
      Banyak perayaan dan juga cutinya

      1. tehr says:

        banyak raya dan banyak cuti
        banyak kerja banyaklah gaji
        banyak anak bila banyak isteri
        semoga ceria sepanjang hari :D

    2. tehr says:

      kita bertuah tinggal di malaysia
      bersama rakan kaum india :D

      tapi kat kawasan aku ni, kaum india tak ada pun
      hanya siam dan cina je

  7. yas says:

    Yeahhh…mali,mali…cuti2 Malaysia..
    tp nampak gayanya, den tak kemana2 la kot….hehehehe
    yas baru je tulis kisah Sukan 6 Penjuru – Proton dan Anak Syarikat 2011My Profile

    1. tehr says:

      sama la dengan aku, yas
      tak ke mana2 pun, hajat nak kemas2 laman je

  8. Juan says:

    saya esok berkerja,
    buat OT untuk double,
    double sangatker kalau esok kerja,
    memanglah double, x caya check gaji kompem double,

    hehehehe
    Juan baru je tulis kisah Muxlim | Enhancing the Muslim LifestyleMy Profile

    1. tehr says:

      kalau rajin memang untung
      bukit pun boleh jadi gunung
      :D

  9. dinar says:

    esok raya bagi orang hindu,
    diperuntukkan cuti umum satu hari,
    cadangan tambah usul samy velu,
    supaya dapat cuti beraya 2 hari.

    hehe
    dinar baru je tulis kisah Persediaan mental juga, penting dalam pelaburan EMASMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      macam berada kat dewan rakyat pulak rasa :D

  10. Jai says:

    Aku igt kat umah bro ada letak pelita gak tadi…he3
    Jai baru je tulis kisah Permohonan Program Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) – TNBMy Profile

    1. tehr says:

      hahaha
      pelita dah simpan
      tunggu raya nanti tahun depan

  11. bluedianthus says:

    Esok rasanya nak keluar makan bersama keluarga.
    Bagus juga cuti hari rabu, dapat kumpul tenaga untuk kerja khamis nanti. :)
    bluedianthus baru je tulis kisah Masa untuk Cashout Nuffnang dan ChurpChurp!My Profile

    1. tehr says:

      nak ikut! :D

      ambil masa cuti untuk bersama keluarga
      memang sangat bagus tu, blue

  12. titan says:

    hujan aje 1-2 hari ni..mesti ramai yang tak gi kuil..
    titan baru je tulis kisah Kopi nenek yang paling kacak.My Profile

  13. ghost writer says:

    masa hari raya pun kita pasang pelita.cuma pengertian soal itu yang berbeda..
    ghost writer baru je tulis kisah khayalan tingkat tinggiMy Profile

  14. adele says:

    hindu time raya diorg ni,mmg aku nak sumpah seranah je. mercun kuat nak mampus. melampau. tensiiiion
    adele baru je tulis kisah Every Husband Should Read TheseMy Profile

  15. Mus says:

    yeah, esok cuti..
    khamis kena outstation sampai isnin.. huhuu..
    Mus baru je tulis kisah Hinava, Makanan Tradisi Kaum Kadazan-DusunMy Profile

  16. akubiomed says:

    Langsung tidak boleh tidur kerana anak menangis terkejut jiran bermain mercun jam 2 pagi. Langsung tidak hormat jiran :-(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun