Contest : Kisah Pelaut Terlampau Pilihan

Apa khabar semua. Kali ini teringin pula menyahut cabaran yang telah berlegar beberapa hari dalam kotak fikiran. Pelik juga kerana contest dari blog Mietos ini berjaya mengetuk papan kekunci komputer saya. Biasanya saya menulis entri berdasarkan kepada idea yang terlintas di kotak fikiran setelah membaca atau melihat ke persekitaran, tetapi kali ini lain pula caranya.

kisah pelaut terlampau pilihan
di tengah laut mencari makan
melawan ribut panas dan hujan
segala takut sentiasa dilawan

antara kisah yang aku suka
beraya di laut bahagian kedua
di Seri Ayu cerianya jejaka
berbaju Melayu di pagi raya

kptp

biar pun jauh di tengah lautan
riang gembira bersama rakan
terlupa rindu kampung halaman
walau tetamu tiada kunjungan

di atas kapal seronok bergambar
rindunya tersorok di tanah besar
sekadar berita bertanya khabar
ucapan raya bergilir dihantar

Jom sertai Contest: Kisah Pelaut Terlampau Pilihan oleh Saudara Mie. Anda takkan kecewa kerana hadiah yang disediakan datangnya dari luar negara. Hanya perlu menulis berdasarkan kisah yang pernah beliau siarkan. Begitu mudah dan pastinya tiada syarat-sarat yang mengusutkan perasaan. :D

Harap-harap menjadi la ni, Mie.

TehrDemikian kisah 'Contest : Kisah Pelaut Terlampau Pilihan' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


40 Comments

  1. mappiau says:

    vavava unik sungguh entri untuk contest mie tuh

    anyway good luck yea :)) hehehe

    Buat mie!! kiteorang tak saba nak adiah nih akekeke kan Tehr kan kan kan :P
    mappiau baru je tulis kisah Iklan jap uniknya 2011My Profile

    1. tehr says:

      betul3x
      dah tempah satu untuk anak gadis saya
      haha

      seminggu lagi tu
      sabar2 :D

  2. zulkbo says:

    salam..
    semoga berjaya bro..
    hadiah naik kapal cruise
    seudah semestinya..he he
    zulkbo baru je tulis kisah Dividen Menanti Buat Pencarum KWSP 58 PeratusMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      harap2 dapat menang
      naik kapal kat pelabuhan pun belum pernah :D

  3. Mus says:

    paassstiii.. entri ni menang punya!! tak der main vote2x atau undi sms ke?
    Mus baru je tulis kisah Sajak Jatuh Cinta Dengan Keindahan Gunung KinabaluMy Profile

    1. tehr says:

      boleh kot
      undi saya ya, mus
      hehe

  4. decrewz says:

    Gd luck bro.. Jai nak abiskan 1 contest dulu baru aktif balik join kontest lain.. :)
    decrewz baru je tulis kisah Travis McCoy ft Bruno Mars – Millionaire mimingMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu, jai
      tak best juga kalau asyik entri kontest je kan?

  5. mie says:

    wow!!
    entry lain dari lain….
    menarik juga, thankz sebab join..

    contest approved!!
    mie baru je tulis kisah Contest – Kisah Pelaut Terlampau PilihanMy Profile

    1. tehr says:

      sori, mie
      ambil masa lama nak siapkan :(

      1. mie says:

        xmengapa…
        masa panjang lagi..
        ehheeeee
        mie baru je tulis kisah Konspirasi Sukan Olimpik 2012 LondonMy Profile

  6. ghost writer says:

    dunia lautan yang aku selalu jelajahi bagaikan seorang ‘the rainbow warriors’
    ghost writer baru je tulis kisah dealing with the pastMy Profile

    1. tehr says:

      laut ni masalah besar bagi aku
      naik bot dari kuching ke sibu pun aku dah mabuk
      hehe

  7. Zik says:

    menarik2.. dan kreatif… ingin turut serta juga…
    Zik baru je tulis kisah Contest Tiket Wayang dari Blogger ShakiddoMy Profile

    1. tehr says:

      join cepat zik
      sama2 meriahkan suasana
      kontest tutup 28.02.11

  8. LiFe KaMi says:

    baca kisah2 kat dalam blog dia teringat masa blayar dulu2,
    skang dah berenti blayar, keja kat pelantar minyak pula,
    blayar byk abiskan masa kat laut sehingga lebih 6 bulan..
    dah kawin ni kena tumpu lebih pada family pula..
    good luck bro..
    LiFe KaMi baru je tulis kisah Tips Kuat IngatanMy Profile

    1. tehr says:

      yups,
      kita perlu berubah mengikut umur dan keadaan semasa
      cabaran memang besar bila dah anak dan isteri

  9. Kak Imun says:

    Salam, encik tehr. Kak dapat bayangkan bestnya duduk minum teh sambil pancing ikan atas sampan, hehe..

    Semoga berjaya bersama contest tersebut…:)
    Kak Imun baru je tulis kisah Kisah HaliaMy Profile

    1. tehr says:

      wah, memang best tu
      lagi seronok kalau orang tersayang juga kaki pancing
      tidur dalam perahu la jawabnya :D

  10. padin says:

    memang lain dari yg lain, gudluck bro..

    1. Ismail N says:

      Err memang agak lain sekali..
      Kawe pun confuse mula-mula apa yg contest ni mahu!! :D

      1. tehr says:

        kawe pun tak tahu penuhi kehendak kontest atau tidak
        hentam je

    2. tehr says:

      dapat jugak kemas kini satu entri
      hahaha

  11. toyol says:

    wah..
    penuh simbolik..
    fuh2..TK jampi bg menang ye..
    hehe..
    cm TK juga, payah nk join kontes klau ia buat TK ‘blur’..
    TK ada jg gi blog tu, silent readers je..
    tngok kisah2 pengalaman orang..
    orangnya cmne ye..
    toyol baru je tulis kisah CONTEST BESDAY KAD UNTUK SAFIYYAMy Profile

    1. tehr says:

      fuh kanan, fuh kiri
      kalau menang suka hati :D

  12. Ismail N says:

    Semoga berjaya cikgu.
    Memang baik ikut contest ni sbb selain dari ada peluang dapat hadiah, dapat juga tolong promote blog kengkawan.
    Insya-allah one day saya akan cuba jugak. :D

    1. tehr says:

      itulah sebenarnya
      turut sama meriahkan suasana dan promote blog kengkawan

  13. puteri says:

    ala.. nak join jgk..
    tpi nnt la kalw ad ksmpatan..

    skrg xsmpat lg..

    :)

    psst.. pelayar duit bnyk taw..

    1. tehr says:

      join je, puteri
      dapat gak 1 entri :)

  14. MamaYatie says:

    seronok pulak baca puisi di ptg hr..ada ler kelainan sket n3 contestnya kan…ai suka..
    MamaYatie baru je tulis kisah Milidi- Pernah MakanMy Profile

    1. tehr says:

      jemput la join mama

  15. cikgufaezah says:

    emm..kisah pelaut terlampau plak. hehe..
    cikgufaezah baru je tulis kisah I love this video Not Justine BieberMy Profile

    1. tehr says:

      macam2 ada
      hehe

  16. akubiomed says:

    Bro TehR ada peluang menang sebab keunikan entri :-)

    1. tehr says:

      tahniah2
      [perasan jap] :D

  17. Semoga berjaya dalam Contest.
    Kalau menang tu, jangan lupakan kita ya…. :P

    1. tehr says:

      ok2
      bestnya kalau dapat hadiah tiket belon ke sabah :D

  18. Latifah says:

    wahhh… ada contest ler… best best…
    nak kena gi jenguk ni.
    kalau sempat dan rajin, bolehlah join juga.
    =)
    Latifah baru je tulis kisah Bukan mudah nak jaga hati semua orangMy Profile

    1. tehr says:

      cepat2 jenguk dan join, latifah
      tarikh tutup 28hb ni

  19. Cik Siti says:

    semoga berjaya…
    Cik Siti baru je tulis kisah Mengapa Dinanti Bulan Yang JauhMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun