Cerita Blog Dan Avatar

Semalam blog tehramuan.com ini aku tak boleh nak layari serta login ke dashboard. Tak tahu sebab apa. Nak kata line internet bermasalah, tak juga sebab aku boleh layari dan komen di blog kawan-kawan dengan enak sekali. Bila aku tanya NetKL, mereka kata boleh dilayari, siap hantar screenshoot blog lagi. Pelik. Sudahnya aku tidur dengan hati geram! :D

Alhamdulillah, hari ini blog ini telah dapat aku layari dan login ke dashboard seperti biasa. Cerita semalam tu, aku tak tahu apa sebabnya. Abaikan saja…

avatar-s75

Hari ini aku nak cerita mengenai avatar kita yang ada di Gravatar. Semua dah punya avatar kan? Aku sendiri sudah tukar avatar baru, tapi kadang-kadang terguna juga avatar lama. Hehe. Avatar kan berdasarkan kepada email. Maksudnya boleh buat beberapa avatar dengan beberapa email. :D

Biasanya saiz avatar yang dipaparkan bersama komen hanya 32X32 sahaja. Bagaimana kalau kita mahu melihat gambar yang digunakan sebagai avatar dengan lebih jelas? Kalau ikut cara aku, mula-mula aku akan klik kanan pada avatar dan pilih ‘Open image in new tab’. Lepas tu aku tukar nombor pada url:- ‘=32′ kepada ‘=232′ dan tekan ENTER.

lihat-avatar

Kalau saiz gambar untuk avatar adalah kecil, memang akan nampak tak jelas. tapi kalau gambar yang digunakan adalah bersaiz besar, image akan dapat dilihat dengan jelas. Kalau nak besar lagi, tukar lagi kepada ‘=300′ atau ‘=500′.

Korang boleh cuba sekarang juga dengan avatar aku ni. tehr Itu sahaja untuk hari ini dan selamat bermain dengan avatar.

TehrDemikian kisah 'Cerita Blog Dan Avatar' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


54 Comments

  1. haaaa…cuakk xleh bukak blog :P
    alexa yussida baru je tulis kisah My last Autumn in MoscowMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      nasib juga dapat tidur dengan lena… :D

      1. Mus says:

        kadang-kadang kena clear cache.. baru boleh login blog
        Mus baru je tulis kisah Saya Suka Melancong Di SabahMy Profile

        1. tehr says:

          rasanya aku dah clear cache serta history
          tapi masih tak jalan juga
          memang hairan

          1. yas says:

            dia nak suh bro tido je la tue…hehehe
            yas baru je tulis kisah Kemalangan 15 kereta Indy – Detik2 Dan Wheldon terbunuh!!My Profile

            1. tehr says:

              agaknya la…
              dan aku memang tido je malam tadi bila tak dapat nak tulis apa2
              huhu

  2. Cik Siti says:

    nasib baik tak ada apa-apa,,,
    Cik Siti baru je tulis kisah Lirik Lagu: Mengapa Sepi Tanpa BeritaMy Profile

    1. tehr says:

      syukur2
      tapi sampai hari ni saya tak tahu sebab apa jadi gitu

  3. Mus says:

    avatar aku lebih kepada imej anak-anak..
    Mus baru je tulis kisah Kebiruan Air Laut Dan Keputihan Pantai Rang Bulan, Kota BeludMy Profile

    1. tehr says:

      ok je, mus
      dah terkenal seantero dunia tu :D

  4. sayacomel says:

    emm..terkenaldah disebabkan avatar..
    sayacomel baru je tulis kisah Comel Sangat – Hamster nak makan nasi..My Profile

    1. tehr says:

      avatar tu nampak 2 orang
      yang mana comel? :D

  5. syukurlh bloh tehr x apa2. kalau tak tentu satu kehilangan yg besar.
    shameel iskandar baru je tulis kisah Pakar Motivasi dan Teori KarutnyaMy Profile

    1. tehr says:

      kalau hari ni tak boleh buka juga blog ni
      memang aku akan garu kepala yang tak gatal :D

  6. zulkbo says:

    salam..
    masih selesa dengan avatar
    oren saya nih..dah 2 tahun guna
    he he..
    zulkbo baru je tulis kisah Selangor vs Terengganu 18 Oktober 2011 | LIVE Piala Malaysia Separuh Akhir PertamaMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      2 tahun dah lama juga tu, bro
      memang dah tersebar tu

    1. tehr says:

      aku terjumpa dengan cara tak sengaja tu, wan :D

  7. sud@is says:

    penah jadi camtu juga tehr, hari ni pun problem loading
    kat sini lain pula avatar..
    sud@is baru je tulis kisah Kalau Dah SayangMy Profile

    1. tehr says:

      komen dengan akaun gmail di blogspot masih dengan gambar cawan teh 0
      tak tukar lagi tu

  8. yas says:

    Den pun ghasonyo mmg selesa lagi ngan avatar yg biru nih…nampak cam mat blue sikit…har…har…har…(gelak jahat)
    yas baru je tulis kisah China RamboMy Profile

    1. tehr says:

      aku juga rasa nak guna yang hitam ni
      orang kata; ‘hitam itu menawan’ :D

  9. ghost writer says:

    aku ada nih pun sebab dapat info dari blog Tehr lah.
    ghost writer baru je tulis kisah para-laraMy Profile

    1. tehr says:

      avatar rambut merah ni memang dah terkenal ni, ghost

  10. Jai says:

    Biasanya ada sesetengan PC atau laptop, bila dah clearkan cache, still tak boleh nak buka juga.. Ianya akan ambil sedikit masa.. caranya ialah dengan bawa diri ke tempat tido, esok jelah buka…ha3..

    Aku gunakan avatar icon, edit siki… Nak design mmg xreti dah…he3
    Jai baru je tulis kisah Bayaran Pertama Dari Innity RM276.68My Profile

    1. tehr says:

      aku fikir bukan sebab kemputer, jai
      dah beberapa buah komputer berlainan aku guna, masih juga tak dapat
      semalam juga tak dapat, hari ni elok je

      heran sungguh

  11. dinar says:

    tapi tehr, saya lebih suka cawan TEH O tu, lg comei…mungkin itu minuman favourite saya kot…hehehe.. Apa2 pun tehr, tima kasih krn berkongsi info ini..
    dinar baru je tulis kisah Harga emas masih rendah…My Profile

    1. tehr says:

      avatar cawan tu masih ada
      sementara ni guna yang ni dulu :D

  12. Juan says:

    dah try, memang menjadik, hehe,
    saya sblm ni pon sama, kekadang x leh masuk blog, lmbat sangat, tp netkl kata ok, pelik dan tension betul
    Juan baru je tulis kisah Setahun Sudah | Aku Seorang BloggerMy Profile

    1. tehr says:

      nampaknya kes kita sama
      mereka kata ok
      tapi kita tak boleh nak update blog
      memang pelik

  13. kakyong says:

    semalam memang ade cuba masuk ke blog tehr.. sekali dpt mesej ‘change wabhosting’ dan ntah apa2 yg saya pun tak berapa faham..

    at least hari ni dah boleh bersiaran.. ;)
    kakyong baru je tulis kisah Tahniah Rashidi IshakMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal, kakyong
      saya juga masih tak faham apa sebabnya

  14. MR.Z says:

    setakat ni baru sekali tukar avatar.. bagus ada avatar ni, macam identiti kita :)
    MR.Z baru je tulis kisah Kesudahan Budak 2 Tahun Digilis Kenderaan di ChinaMy Profile

    1. tehr says:

      saya juga baru sekali ni tukar
      rasanya tak bagus kalau selalu ditukar, kan?

  15. akubiomed says:

    Blog saya pun ada masalah tidak boleh login WP dashboard dan keluar RSS feed subscription kalau layar dengan Firefox dan kalau Chrome keluar comment luv. Saya sudah hantar ticket ke NetKL tapi tidak ada maklum balas.

    Saya mengunakan SuperCache dan apa yang saya buat adalah clearkan cache.
    akubiomed baru je tulis kisah Wordless Wednesday #14 – I Need A BreakMy Profile

    1. tehr says:

      saya fikir bukan sebab komputer atau pelayar
      saya dan cuba dengan beberapa komputer
      dengan firefox, chrome dan ie pun saya cuba

      hari ni ok je
      pelik

  16. dah tak kenal tehr.. selalu duk tengok cawan teh terus leh cam..

    hehe
    rainbowcloudy baru je tulis kisah matlamat satuMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      lepas ni dah boleh cam, kan?

  17. sayacomel says:

    hoho..ingat nak tukar avatarlahh..
    sayacomel baru je tulis kisah Comel Sangat – Saya tak bersalah!My Profile

    1. tehr says:

      tukar, jangan tak tukar :D
      tapi tak boleh la ditukar selalu, kan?

    2. hafizmd says:

      kalau comel tukar, mesti tukar yg comel2 jer… :D
      hafizmd baru je tulis kisah Ukhwah blogger & Tahniah kepada jurukomen ke 10,000!My Profile

      1. tehr says:

        dan hasilnya pasti comel juga nanti

  18. zik says:

    tukar setahun sekali kot..hehe
    zik baru je tulis kisah Kartun malaysia: Ting-ting!My Profile

    1. tehr says:

      boleh juga tu, zik
      kalau tukar selalu, memang tak elok
      susah member nak kenal

  19. Pacifista says:

    bro,macam mana ko buat sidebar tu?guna plugin ke?
    Pacifista baru je tulis kisah Pemenang Contest Review Alexa @ Pacifista.myMy Profile

    1. tehr says:

      kurang pasti apa maksud bro
      sidebar asal tu

  20. mijie says:

    sebenarnya avatar tu boleh tukar juga dengan menggunakan email yg sama…tapi aku pun dah lupa

    buat masa ini avatar yg aku guna masih lagi dikekalkan
    mijie baru je tulis kisah Dari puteri resort melaka ke klinik bukit changgangMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu
      cuma kalau mahu dua avatar serentak, perlulah 2 email
      [apa yang aku faham la]

  21. hafizmd says:

    en tehr.

    1. Memang nice avatar baru ni…nampak lebih kacak hensem bergaya :D
    2. Terima kasih kasi tips avatar ni…best jugak main2 bila lapang ni…hehe
    3. Nak tanya soalan mudah jer ni…yg part “Pengomen Paling Aktif Sepanjang September 2011″ tu en tehr guna plugin ke? (rasanya ini soalan sama yg pacifista tanya)

    terima kasih yer
    hafizmd baru je tulis kisah Ukhwah blogger & Tahniah kepada jurukomen ke 10,000!My Profile

    1. tehr says:

      kacak hensem bergaya :D

      gambar pengomen paling aktif tu saya ambil dari avatar pengomen
      tiada sebarang plugin

  22. adele says:

    avatar mmg tak boleh dipisahkan dgn blogger.. :)
    adele baru je tulis kisah Naib Johan Pertandingan Mahkamah Mut Syariah Peringkat FakultiMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      setuju sangat2 :D

  23. kawe pon sebenarnya nak rebranding gak dan ini termasuklah dgn tukar avatar skali. Cuma belum dapat yg sesuai lagi…
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Pengenalan Kepada Undang-Undang Tort KecuaianMy Profile

  24. bEe says:

    Hehehe
    bEe pun suka juga main dgn avatar ni lagi2 tukar avatar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun