Cara Paling Mudah Dapat Duit Dengan Blog

Aku pasti ramai yang bertanya kepada kawan-kawan atau paling kurang pun bertanya kepada diri sendiri bagaimana mahu mendapat duit mudah dengan blog. Pernah tanya, kan? Aku sendiri pernah tanyakan diri sendiri lama dahulu. :D

Betulkah boleh dapat duit dengan buat blog?

duit ada di mana-mana sahaja
dengan blog pun begitu juga
kerana aku pernah menerima
sahabat yang lain juga sama

Senangkah dapat duit dari blog?

asalkan saja kena caranya
rezeki pasti akan menjelma
kalau nanti tersalah cara
poket kosong habuk tak ada

Adakah cara mudah dapat duit dengan blog?

ada usaha adalah rezeki
bukan hanya goyang hati
mesti bergerak tangan kaki
barulah duit datang berlari

Boleh dapat banyak duit dari blog?

duit banyak semua mahu
buatlah sendiri duit palsu
kena tangkap aku tak tahu
sendiri susah sendiri malu

Boleh berikan contoh paling mudah dapat duit dari blog?

antara cara yang paling mudah
komen di blog yang kamu terjah
pengomen terbanyak dapat hadiah
tak ada pun perlu bersusah payah

Cara paling mudah untuk dapat duit dari blog ialah tinggalkan komen sesuai pada entri yang dibaca. Tak perlu pasang iklan, tak perlu masuk pertandingan, tak perlu buat entri malah tak perlu punya blog. Ada banyak blog yang sediakan hadiah perhargaan kepada pengomen terbanyak setiap bulan.

dapat duit dari blog

Walau pun aku dah ada gaji tetap sebagai penjawat awam, tapi seronok juga bila sesekali dapat duit dari blog. Aku sendiri pernah dapat hadiah penghargaan ini kerana menjadi pengomen terbanyak di blog Cahayacinta. :D

terima kasih daun keladi
sedia terima berkali-kali
cahaya cinta cahaya hati
admin blognya puan suri

TehrDemikian kisah 'Cara Paling Mudah Dapat Duit Dengan Blog' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


55 Comments

  1. beckhrooy says:

    ada byk cara, tapi yang penting sekali ialah usaha :)
    beckhrooy baru je tulis kisah Semakan Keputusan SPM 2012 Result OnlineMy Profile

    1. TehR says:

      yups, tinggalkan komen juga satu usaha :D

      1. suri says:

        salam.
        terima kash atas link dan entri bro tehr. mmg dah 2 kali dptkan tak silap dlm simpanan senarai rekod sy hee..

        terima ksh sb sudi luangkan masa ke sana. eyeh cari duit smbil2 berblogging.byk gk shbt lain bt acara bgni mmg lmt part komen2 diaorg
        suri baru je tulis kisah Rajuk Membawa HatiMy Profile

    2. suri says:

      mesti kuat usaha baru ada masuk poket
      suri baru je tulis kisah HL Terbaik Sepanjang ZamanMy Profile

  2. shameel says:

    saya pun dah beberapa kali dapat duit dari blogg walaupun blog saya sekadar picisan.

    1. TehR says:

      alhamdulillah
      dapat la juga merasa

      1. suri says:

        beli kemeja baru utk ke pejabat nanti :)
        suri baru je tulis kisah Di Bawah LangitMuMy Profile

    2. suri says:

      tahniah kawan at list dpt duit tu :)
      suri baru je tulis kisah Ikatan Yang MenjimatkanMy Profile

  3. zool says:

    ntahlah.. susah gak nak dapat duit kat blog ni
    zool baru je tulis kisah Melaka bakal membuka gelanggang silat terbesar di duniaMy Profile

    1. TehR says:

      tak dinafikan memang susah untuk hidup dengan blog
      memang perlu banyak usaha
      dan kena dengan caranya

      1. suri says:

        jika minat mesti buat smpi jadi klu tak susah gak nk dpt duit ni hurm…

    2. suri says:

      bro zool
      blh cuba buat perniagaan kt blog blh jer hee..tu klu ada minat

  4. hafizmd says:

    Mudah atau payah, kita yg usahakan dan Allah penentu segalanya..

    Komen sampai lebam
    Jng sepam menyepam
    hafizmd baru je tulis kisah Jadual Siaran Langsung Liga Super 19 Februari 2013 & Perlawanan Tumpuan!My Profile

    1. TehR says:

      haha
      jangan sampai menyepam
      dan buat orang lain geram

      1. suri says:

        tehr
        mmg geram.ingt benar2 bloger skli bukan berderet spam cpt2 buang terus..
        suri baru je tulis kisah HL Terbaik Sepanjang ZamanMy Profile

    2. suri says:

      hafiz
      klu spam slu komen bertulis org puteh pasal loan blh..blh..
      suri baru je tulis kisah HL Terbaik Sepanjang ZamanMy Profile

  5. yusri says:

    ini memang betul-betul…bukan rekaan dan khayalan penulis…hehehe
    yusri baru je tulis kisah Peluang Buat Duit Di Blog Hati PuteraMy Profile

    1. TehR says:

      memang betul2 kejadian ni, bro :D

    2. suri says:

      yusri
      bukan cobaan lagi mmg sudah nyata
      suri baru je tulis kisah Aku Dan PerantauanMy Profile

  6. donnyien says:

    Tahniah bro jadi pengomen tertinggi di blog cahayacinta.com!

    Dari Sabah hingga Penang,
    Online dulu di blog saya,
    Banyak cara buat duit blog,
    Yang penting ada usaha.

    hehe…
    donnyien baru je tulis kisah Mata sepet semangat menulis ke lautMy Profile

    1. TehR says:

      Dari Sabah pulang ke Sabah,
      Sekadar merantau di Pulau Pinang;
      Untuk kaya memanglah susah,
      Apa lagi nak hidup senang.

  7. ciklaili.com says:

    suka pantun di atas. memang kreatif :)
    ciklaili.com baru je tulis kisah Resepi Kek TiramisuMy Profile

    1. TehR says:

      sekadar nak pujuk hati je tu, ciklaili
      hehe

  8. hatiputera says:

    Saya pernah jugak merasa pengomen tegar di cahayacinta.com
    hatiputera baru je tulis kisah Johor Darul Takzim vs Lions XII 19 Februari 2013My Profile

    1. suri says:

      bro putera mmg hebat ya.terima ksh sb byk ckp di sana. dah berapa pusingan tu?
      suri baru je tulis kisah Rahsia Rumahtangga Yang AmpuhMy Profile

  9. cikgu naman says:

    Wah..tahniah cikgu,
    Duit dapat belanjalah gu

    hehe
    cikgu naman baru je tulis kisah Ambil Gambar Panorama dengan iPhone 5My Profile

  10. Petua Puteri says:

    betul la kata bro tehr..
    nak sangat duit byk… cetaklah duit palsu..
    printer kan ada … heeee
    Petua Puteri baru je tulis kisah Resepi Ikan Bakar Siakap Tasek Raban MarvelesMy Profile

  11. titan says:

    wahh..ajarkan gua buat duit dengan blog wehh..
    titan baru je tulis kisah Changes.My Profile

  12. yas says:

    Banyak cara nak dapat duit menerusi blog…nak dengan tak nak jer sebenornya…..hehehe
    yas baru je tulis kisah 10 Blogger Terbaik MalaysiaMy Profile

  13. UmmiKami says:

    Rimba pagi mentari kelam,
    Kelam selamba mega terapung;
    Hamba kemari memberi salam,
    Salam hamba berhawa kampung. :D
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Jiwang Orang Lama..My Profile

  14. Memang banyak caranya cuma terpulang lah pada kesesuaiannya dengan kita. Btw, tahniah dapat imbuhan dari menjadi pengomen terbanyak tu. Boleh try Dumpling nanti :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah ‘Dumpling’ Breakfast @ He Jia Sea Food RestaurantMy Profile

  15. UmmiKami says:

    Simen setimba di bancuh lambat,
    Pasir selori mari ditimbun;
    Komen hamba komen sahabat,
    Sekadar mencari inspirasi pantun.

    …jangan marah haa… :D
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Jiwang Orang Lama..My Profile

  16. UmmiKami says:

    Mesti terjah mestilah singgah,
    Kerana pantun sanggup ku redah… :)
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Jiwang Orang Lama..My Profile

  17. mie says:

    tahniah,
    ada lagi yang x redeem tu….
    hehehe
    mie baru je tulis kisah Gambar Sekitar Puncak Gunung JeraiMy Profile

  18. Amirez says:

    macam2 cara dah ada sekarang ni. yang penting fokus :)
    Amirez baru je tulis kisah Makan Cendol & ABC di Sungai PetaniMy Profile

    1. suri says:

      baut samapi menjadi nyata heee
      suri baru je tulis kisah Trick Melawan Pelbagai Rasa Di HatiMy Profile

  19. akubiomed says:

    Tidak dinafikan banyak memperolehi duit dengan blog. Tidak semestinya hanya dengan memasang iklan sahaja.

  20. maza says:

    kuikuikui.. maza baru aje claim dari nuffnag.. dapatlah deposit kereta mewah BMW sebiji… hahahaha
    maza baru je tulis kisah Inilah Bahagian Hidup. Tanpa Jangka Tanpa Sangka.My Profile

    1. fiezaradzi says:

      maza, hebat2.. kasi satu lagi leh, kami nak jugak.. hihi
      fiezaradzi baru je tulis kisah Jom Buat SenamanMy Profile

  21. hairulafiz says:

    bagus tu dapat juga menambah duit poket…
    hairulafiz baru je tulis kisah Keputusan penuh Johor Darul Takzim vs Lion XIIMy Profile

  22. cik tom says:

    pantun mmg menarik dan mendalam..hehe
    tahniah bro tehr jd top pengomen di blog suri..
    kt blog ciktom.com pn ada sediakan intensif utk top komen setiap bulan :)
    cik tom baru je tulis kisah Top 10 Pengomen Disember 2012 dan Januari 2013My Profile

  23. fiezaradzi says:

    ada, nak tak nak je.. penah dapat juga, wpun tak byk mana..
    fiezaradzi baru je tulis kisah Jom Buat SenamanMy Profile

  24. UmmiKami says:

    Salam, tumpang lalu.. ;)

    Cek pun nak jugakk.. :D
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Airmata Sedikit..My Profile

  25. Aretikz says:

    Usaha tangga kejayaan,
    Komen tangga persahabatan,

    hehe..
    Aretikz baru je tulis kisah Syiling, Beras Dan Ikan Yang Hampir BusukMy Profile

  26. Bro Zulkbo says:

    salam..
    erkkk..hilang pulak komen tadi..
    saya setakat ni, berpuas hati je
    dengan hasil iklan walau tak
    banyak pun :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Nasib Yee Sang Rekod Baru Terpanjang Di Malaysia 2013 ?My Profile

  27. MK Kimi says:

    sy target nk kahwin pakai duit hasil dr blogging…haha!

    tunggulah lg 10-20 tahun br dpt kmpul berpuluh2 ribu.lol!
    MK Kimi baru je tulis kisah 10 Blogger Terbaik MalaysiaMy Profile

  28. Portal KSSR says:

    tengah berusaha ke arah memantapkan SEO & trafik blog. Setakat ni baru maintain 300 uv sehari.
    Portal KSSR baru je tulis kisah Eviden Muzik Tahun 2My Profile

  29. teringin juga dapat duit melalui blog…duit dari internet adalah sekali sekala suatu ketika dahulu.
    hanafi abdullah baru je tulis kisah WW#:Air Yang MenyegarkanMy Profile

  30. Dja@SisHaza says:

    sila beri tunjuk ajar lebih lanjut lg cg tehR… teringin bebenor teman nak rasa hasil dr blogging
    Dja@SisHaza baru je tulis kisah WORDLESS WEDNESDAY : # 2/2013My Profile

  31. adele says:

    saya datang tinggalkan komen dengan harapan boleh buat duit dengan blogging.hehehe
    adele baru je tulis kisah Sebelum Saya TerlupaMy Profile

  32. syamsul says:

    Btl tu..Ada usaha ada hasil..Kalu goyang kaki hasil pn xde..
    syamsul baru je tulis kisah Teknologi Terbaru Smartphone Dari SamsungMy Profile

  33. de engineur says:

    seronok buat komen di blog cikgu ni, selalu dapat balasannya.
    Terimakasih, lawatannya.
    de engineur baru je tulis kisah EPF can afford more than 6.15% dividendMy Profile

  34. khairil says:

    kalau berusaha mesti ada rezekinya. tapi selama ni saya tak pernah lagi jana duit dgn blog. hehe.
    khairil baru je tulis kisah Sukan Tradisional Yang Pelik: Gusti Unta Di TurkiMy Profile

  35. effort lab says:

    Rezeki ada di mana2. kita yang perlu cari caranya. sikit atau banyak tu tak boleh nak ditentukan.

    *kalau tiada halangan, nantikan contest dari kami pada bulan 3 atau 4 hehe
    effort lab baru je tulis kisah Mati Semasa Lakukan Aksi Di Udara [5 gambar]My Profile

  36. Pantun cari duit yang asyiik…
    cahaya inspirasi baru je tulis kisah Cara Membuat Sitemap Joomla Menggunakan XmapMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun