Cara Mudah Kongsi Broadband

Dah lama aku cuba nak kongsi broadband ni, hari ini baru berjaya. Aku guna broadband celcom. Masa mula-mula guna dulu memang teruk, siput pun gelak. Tapi malam tadi aku layan bola Piala FA, Kelantan vs PKNS hanya melalui live streaming menggunakan celcom broadband. Best kan? :D

Kalau anda makan baulu,
Minuman mesti ada sedia;
Kalau ada broadband satu,
Bagai mahu guna bersama.

Bila line broadband laju, boleh la kita berkongsi, kan? Kat bawah ni aku tunjuk cara nak kongsi internet connection wireless broadband melalui WiFi tanpa memelukan routers atau sebarang gadget tambahan lain. Aku hanya guna notebook [Windows 7] je.

kongsi broadband

1. Sambungkan ke internet dengan broadband. Buka Network and Sharing Center.

kongsi broadband

2. Klik Set up a new connection or network.

kongsi broadband

3. Klik Set up a wireless ad hoc (computer-to-computer) network dan klik Next.

kongsi broadband

4. Klik Next lagi.

kongsi broadband

5. Masukkan Network name. Security type pilih WEP. Masukkan Security key dan tandakan dalam kotak Save this network.  Klik Next.

kongsi broadband

6. Klik Turn on Internet connection sharing.

kongsi broadband

7. Lepas paparan ni korang dah boleh berkongsi internet broadband. :D

kongsi broadband

8. Nampak tu, dah pun keluar Wireless Network Connection dengan nama MrTeh. Dah berjaya la tu.

Kuih koci makanan tradisi,
Untuk orang tak ada gigi;
Apa pun sama berkongsi,
Dengan suami dan isteri.

Selamat mencuba dan selamat berkongsi broadband dengan orang tersayang. Suami boleh duduk kat ruang tamu, isteri kat dalam bilik. :D Perlu juga diingat, tak boleh ramai-ramai kerana sambungan akan jadi perlahan.


Sementara dapat kerja tetap, buat Kerja Part-Time di rumah.


TehrDemikian kisah 'Cara Mudah Kongsi Broadband' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


47 Comments

  1. onlajer says:

    haha aku pun tak pernah buat , selama ini aku rasa nak kena beli router supaya boleh berkongsi line
    onlajer baru je tulis kisah Majlis Pernikahan Beramai – RamaiMy Profile

    1. TehR says:

      dulu aku pun pikir macam tu
      kena beli router ke, tukar broadband ke
      dah lama kawan aku bagi tahu boleh buat
      dan baru hari ni aku berjaya :D

  2. ciklaili.com says:

    terima kasih kerana berkongsi ilmu tentang broadband.
    saya biasa buat tethering galaxy note & laptop je. ala2 macam wireless juga.
    ciklaili.com baru je tulis kisah Semak Status Halal Produk Makanan & Minuman, Barangan, Premis Makanan dan HotelMy Profile

    1. TehR says:

      yups, itu salah satu caranya
      aku pernah buat dengan galaxy tab 7.0
      tapi cara ni lebih mudah tanpa apa2 peralatan lain

  3. Wan Fauzi™ says:

    nie baru tahu cara nak kongsi broadband…
    Wan Fauzi™ baru je tulis kisah Pemandu 4WDMy Profile

    1. TehR says:

      boleh cuba nanti, bro

  4. eiela says:

    mcm tu rupanya, saya nih dok kongsi sorang2, tunggu lps sorang2 guna.
    eiela baru je tulis kisah Pengenalan Kepada Kain FeltMy Profile

    1. TehR says:

      sama la
      hanya petang tadi je berjaya buat

  5. Imran says:

    boleh lak berkongsi lepas ni

    1. TehR says:

      hehe
      cuma tak boleh ramai2 je

  6. akubiomed says:

    Banyak gajet boleh akses pada suatu masa.
    akubiomed baru je tulis kisah Meh teman nak kabor aktiviti hujung mingguMy Profile

    1. TehR says:

      tak juga, bro
      bila banyak sangat, sambungan jadi perlahan

  7. Bro Zulkbo says:

    salam..
    boleh pakai broadband jiran
    sebelah ke Bro..?he he..
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Main Golf Sampai Atas Pokok : Saksikanlah Sergio Garcia !My Profile

    1. TehR says:

      salam kembali
      hehe boleh kalau dibenarkan
      aku dah cuba, sambungan ni antara ruang keluarga dan bilik tidur
      [satu dinding simen]

  8. papa mifz says:

    yup kalau ramai2 yg guna sure jadi lembab punya…
    papa mifz baru je tulis kisah Pakej Pulau Malaysia Bersama Jomlahcuti.ComMy Profile

  9. UmmiKami says:

    Salam manis buat cikgu dan semua :D

    Ummi guna unifi tapi still lembab….tak tahu kenapa…itu yang tersekat-sekat tu..dulu guna streamyx lagilah slow…
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Jika Sayang….My Profile

  10. sensasi2020 says:

    Tahniah buat anda berjaya kongsi b.band sesama rakan. Lama jugak nak tahu nak buat macm mana.
    sensasi2020 baru je tulis kisah sensasi2020 – Seminar Buat Duit Dengan BlogMy Profile

  11. ghost writer says:

    dah tau, cuma memang taknak bagi kongsi sebab sampai satu tahap ia akan lebih cepat perlahan speednya. yang terbaru celcom broadband ada buat promosi.
    ghost writer baru je tulis kisah orders is ordersMy Profile

  12. hafiz says:

    cara paling senang nak share network..
    hafiz baru je tulis kisah Wordless Wednesday # 22 : Happy Birthday AimanMy Profile

  13. Petua Puteri says:

    terfikir pulak nak kongsi stremyx/unify dengan rumah sebelah. .boleh bahagi dua bayaran bulanannya.. tambah lagi satu rumah sebelah lagi, boleh bahagi tiga.. pergghhh jimat beb.. hee
    Petua Puteri baru je tulis kisah Petua Mengasingkan Isi Durian Untuk Buat TempoyakMy Profile

  14. chii says:

    owh..bleh gak ye..slalunya chii guna handphone je..
    chii baru je tulis kisah Wordless Wednesday #29 – Wonderpets For Sale :pMy Profile

  15. Hairul Azni says:

    Pernah dengar sebelum ni tapi sebab saya tak langgan broadband,tak pernah ada peluang nak buat..
    Hairul Azni baru je tulis kisah Pokok Buah AjaibMy Profile

  16. iOS Gear says:

    Dulu masa guna broadband pernah buat..sekarang dah guna YES..
    iOS Gear baru je tulis kisah Muat Turun iOS 6.1.3My Profile

  17. de engineur says:

    Terima kasih sbab share, tak terfikir pula nak buat mcm ni sebelum ni sebab ada router dan wifi modem kat umah.

    Kalau dah subscribe 4G nanti (kalajuan hakiki 30 – 35Mbps) boleh la kongsi ramai2 broadband tu, takde masalah kelajuan.
    de engineur baru je tulis kisah 2MW landfill gas plant powers up 1000 homesMy Profile

  18. titan says:

    kalau aku…memang aku takkan bagi kongsi. haha..aku kan kedekut..
    titan baru je tulis kisah Komisen kedua dari HztoursMy Profile

  19. azura says:

    haha saya pun tak reti kongsi2 ni, tak tahu ler cikgu
    azura baru je tulis kisah Tidur Awal Bangun AwalMy Profile

  20. Mus says:

    Untunglah siapa dpt internet free…
    Mus baru je tulis kisah Nasi Lalap Ikan Menu Pilihan Di KeningauMy Profile

  21. Bahrain says:

    aku tak suka share ngan orang kalau internet..hahahaha
    Bahrain baru je tulis kisah BLOGGER HARUS ADA GOOGLE+ FOLLOWERSMy Profile

  22. Woik, bagus ni. Tak pernah terpikir lak kawe boleh buat gitu. Thanks bro.
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah GE13: An Open Support For Datuk Seri Najib Tun RazakMy Profile

  23. Bila dah kongsi tu, cepat la abis kuota bulan2 nanti. Hehe
    Hazmin Hamudin baru je tulis kisah Fiesta Belon Udara Panas Antarabangsa Putrajaya 2013My Profile

  24. donnyien says:

    Baru tahu, tq bro.. nanti lepas ni boleh share ngan wife hehe
    donnyien baru je tulis kisah Buat duit dari rumah – Jobdirumah.comMy Profile

  25. Travel-Zoom says:

    Tips perkongsian yang bagus boleh cuba nie.. thnaks..
    Travel-Zoom baru je tulis kisah Tips on Buying Cheap TicketsMy Profile

  26. HafizAmri says:

    Boleh cuba lah leoas nie, perkongsian yang bagus…
    HafizAmri baru je tulis kisah Petua Untuk Kesihatan RambutMy Profile

  27. Hafizul says:

    Hehe..ilmu yang berguna..dulu pernh buat gak..tapi pakai streamyx..ni first time dgr kongsi BB..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Gadis Diatas ApiMy Profile

  28. epu87 says:

    bro cra ni untuk pc ke pc je ke?untk up xleh ke?
    epu87 baru je tulis kisah Kekal Atau TukarMy Profile

    1. TehR says:

      setakat yang aku cuba
      untuk pc ke pc je

  29. md says:

    kalau pakai broadband umobile boleh ker guna cara nie? da cuba bua tapi x boleh nak connect

    1. TehR says:

      aku tak ada umobile, bro
      tak pernah cuba

      aku rasa boleh je, tapi tak pasti la :D

  30. nik mohd husni says:

    kenapa laptop sy xde Set up a wireless ad hoc (computer-to-computer) network ?ada cara nak buat set up nh ada k?

    1. TehR says:

      tak dapat nak dipastikan
      OS apa yang bro nik guna
      notebook saya windows 7

  31. layla says:

    nak tanya ,,, internet sharing ni kita boleh share kepada android jugak ke????

    1. TehR says:

      saya tak pernah cuba
      ada kemungkinan besar boleh share

  32. Nazri says:

    kenapa ya tak detect wifi untuk sharing ni.. kalau guna android.?

  33. Nazri says:

    Tapi kalau guna hanset nokia dapat pula detect wifi untuk sharing ni… pelik…

  34. […] dear friend, Mr Tehr wrote an interesting piece on his blog few days ago. It’s about sharing your mobile broadband internet with your friends or family without having to fork out money to buy a wireless router. It’s a […]

  35. WAH KOK BISA GAN. Nice sharing bytheway
    Kalo bisa kunjungan balik yaaa hehehe
    Uchiha NAruto baru je tulis kisah Fiqih Wanita: Mengenal IstihadhahMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun