Cara Cepat Untuk Google Crawl URL

nor farhanTiada cara cepat untuk berjaya. Nampaknya Johor Darul Takzim perlu untuk berusaha dan mencuba lagi pada musim-musim akan datang untuk mencapai cita-cita besar mereka. Tahniah kepada Kelantan, Juara Piala FA 2013.

Habis cerita bola. Minggu lepas aku terkebil-kebil kerana mahu edit Robots.txt sambil cari peluang untuk belajar WordPress. Terima kasih kepada rakan blogger yang banyak membantu. Selepas banyak bertanya sana sini, terjumpa pula cara bagaimana entri blog boleh dicrawl dengan cepat oleh enjin carian Google.

crawl urlAku cuba buat seperti yang ditunjukkan di Webmaster Tools dan hasilnya seperti yang dapat dilihat di atas. Hanya 20 saat! Memang sangat cepat dan aku sangat suka dengan hasilnya. :D

Caranya ialah pergi ke Webmaster Tools – Crawl URL, masukkan url entri baru, taip CAPTCHA dan akhir sekali klik ‘Submit Request’. Itu sahaja.

Tak tahu pula apa kesannya kepada kesihatan blog dalam jangka panjang. Setakat ini nampak seperti biasa sahaja. Korang cuba dulu dan jangan lupa kongsi pengalaman nanti.

TehrDemikian kisah 'Cara Cepat Untuk Google Crawl URL' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


40 Comments

  1. Mohd Shubhi says:

    Ilmu baru tu…tapi saya guna blogspot, tak sama agaknya. Rasa nak migrate ke wordpress tapi tak reti pulak. Sabar saja le dulu.
    Mohd Shubhi baru je tulis kisah 5 tulisan paling banyak dibaca minggu iniMy Profile

    1. TehR says:

      blog yang saya cuba tu juga adalah blogspot
      blog asal tehramuan

  2. terima kasih kerana berkongsi tips. sesuai tak utk blogspot.
    shameel iskandar baru je tulis kisah Amalan Bid’ah Pada Bulan Muharram, Rejab, Sya’ban dan RamadhanMy Profile

    1. TehR says:

      rasanya boleh untuk sumua
      asal saja url

  3. hafiz says:

    kalau guna blogspot memang cepat crawl
    hafiz baru je tulis kisah Tukar blogspot ke wordpressMy Profile

    1. TehR says:

      yups, memang sangat cepat

  4. PerenLee says:

    Terima kasih ya,saya nak try dulu..
    PerenLee baru je tulis kisah Punca Nafas Berbau dan RawatanMy Profile

    1. TehR says:

      ok, cuba jangan tak cuba

  5. suri says:

    eh jap nak cuba haaa.padahal baru baca entri bro setengah baris
    suri baru je tulis kisah Hari Keluarga Dan Sukaneka 2013My Profile

    1. TehR says:

      boleh2
      lepas ni sila baca sampai habis :D

  6. suri says:

    0.17 saat. jatuh no 17 ar entri saya heee..boleh arr
    suri baru je tulis kisah Hari Keluarga Dan Sukaneka 2013My Profile

    1. TehR says:

      wah, lagi laju tu
      dah lawan taukeh ni
      haha

      1. suri says:

        dah cuba buat best ar
        suri baru je tulis kisah Hari Keluarga Dan Sukaneka 2013My Profile

      2. suri says:

        tapi blog saya jujurnta tak pakai seo kalu pakai macam roket
        suri baru je tulis kisah Hari Keluarga Dan Sukaneka 2013My Profile

  7. AUC says:

    huh gitu je
    tq boh…
    AUC baru je tulis kisah Tahniah! Kelantan Juara Piala FA 2013My Profile

  8. Dja@SisHaza says:

    Wah…tahniah cg. Makin lama makin expert ni… Saya pun nak cuba nanti. Tq 4 sharing
    Dja@SisHaza baru je tulis kisah JANGKITAN SALUR KENCINGMy Profile

    1. suri says:

      jadi bestkan bila cuba
      suri baru je tulis kisah Hari Keluarga Dan Sukaneka 2013My Profile

  9. Rain says:

    datang menyapa
    sambil biskut disuap ke mulut
    tanpa leka.

    kelantan menang, audi berpahat luka.
    Rain baru je tulis kisah peduli setelah pedasnya ciliMy Profile

  10. kakiblog says:

    pernah juga buat sebelum ini…tapi belum nampak sangat kesannya..
    kakiblog baru je tulis kisah Perbezaan Blog Dengan WebsiteMy Profile

  11. suri says:

    terima kasih admin untuk ilmu mudah ini
    suri baru je tulis kisah Hari Keluarga Dan Sukaneka 2013My Profile

  12. suri says:

    siapa tak cuba memang rugi
    suri baru je tulis kisah Hari Keluarga Dan Sukaneka 2013My Profile

  13. kena try nie…
    Hairul Hissam baru je tulis kisah Panduan Cara Mengecat Cat Rumah Utk Hari RayaMy Profile

  14. SHIMI says:

    Selalunya blog yang selfhosted punyai banyak kelebihan kalau amalkan teknik SEO yang betul especially yang mematuhi kehendak enjin carian terbesar Google. Utk yang platform free kena kerja kuat juga untuk bermain dengan teknik SEO ni.
    Terima kasih ya kongsi…
    SHIMI baru je tulis kisah Ampunkanlah aku, dalam hidup mencari syurga-MuMy Profile

  15. Cik Siti says:

    ilmu baru ni… boleh cuba
    Cik Siti baru je tulis kisah Kalau Tiada Rezeki…My Profile

    1. suri says:

      mesti mencuba sesuatu yang menarik buat awk tersenyum nanti
      suri baru je tulis kisah Total Earnings RM75.00My Profile

  16. Wan Fauzi™ says:

    terbaik kelantan dapat mengekalkan piala fa buat kali ke-2 berturut2..
    Wan Fauzi™ baru je tulis kisah 10 Rancangan Jahat Kumpulan “Tamarrud”My Profile

    1. Wan Fauzi™ says:

      permainan kedua2 pasukan tidak menghampakan semua penyokong2…
      Tahniah kelantan & johor dt..
      Wan Fauzi™ baru je tulis kisah 10 Rancangan Jahat Kumpulan “Tamarrud”My Profile

  17. suri says:

    macam cuba resepi barulah pula
    suri baru je tulis kisah Total Earnings RM75.00My Profile

  18. Cikgu Hairul says:

    Nampak mudah.. Tiap kali lepas publish, kena hantar ke google webmaster ke? Agak memenatkan. Kalau kat wordpress rasanya banyak plugin yang boleh bertugas untuk itu.

    Penat sikit takpe, asal kesannya baik untuk kita. Bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Empat Amalan Baik Di Bulan RamadhanMy Profile

  19. papa mifz says:

    oh macam tuh kah…boleh dicuba nih…:)
    papa mifz baru je tulis kisah Hawa Resort Janda BaikMy Profile

  20. BUNDA says:

    assalam,

    terima kasih berkongsi tips..
    BUNDA baru je tulis kisah Cucur Jagung Manis..My Profile

  21. onlajer says:

    wah aku nak cuba juga lah hehe
    onlajer baru je tulis kisah How popular is onlajer.comMy Profile

  22. azura says:

    rasa macam cikgu pernah ajar g kat google tool ni
    azura baru je tulis kisah Dari Laut SandakanMy Profile

  23. nazray says:

    wah ada cara baru ni, cepat2!! nak buat juga!
    nazray baru je tulis kisah Lagu Ramadhan | Maher Zain.My Profile

  24. akubiomed says:

    Keyword panas dan organik pantas mendapat perhatian Google. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Sepetang di Pantai PuteriMy Profile

  25. jangka masa panjang blog bagus laa huhu, submit url ke google webmaster mmg cpt tuk di indeks. slalulah submit huhu
    Khairul Zamri baru je tulis kisah Sure White Beauty Plus KolagenMy Profile

  26. Hafizul says:

    Hehe..tak pernah try lagi ni..terima kasih bro kongsikan..ada masa nak juga mencubanya..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Top Komentator Jun 2013 Pondok KecilMy Profile

  27. Wan Fauzi™ says:

    mesti cuba nie…
    Wan Fauzi™ baru je tulis kisah 10 Rancangan Jahat Kumpulan “Tamarrud”My Profile

  28. titan says:

    blogspot memang senang nak rank. lagi-lagi kalau blog tu usianya dah lama.
    titan baru je tulis kisah Tempias buat duit dengan blog.My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun