Butang Update Boleh Mencederakan Blog

Rupanya butang ‘Update’ yang muncul setelah kita tekan butang ‘Publish’ akan menyebabkan kesihatan blog terganggu.

Tekan butang ‘Update’ memang agak biasa bagi sesetengah blogger. Antaranya dengan tujuan membetulkan kesalahan maklumat dalam entri, membetulkan kesalahan ejaan, tukar gambar, tambah link atau menambah maklumat baru.

ada kesalahan perlu dibetulkan
maklumat baru kita tambahkan
enjin carian dah salah anggapan
kesihatan blog mungkin terkesan

Setiap kali kita menerbitkan entri,  WordPress menghantar isyarat ping kepada Google dan enjin carian lain memberitahu tahu kita mempunyai artikel baru di blog. Tetapi ia tidak berakhir di situ sekiranya kita membuat kemaskini atau membaiki entri yang telah diterbitkan. Butang ‘Update’ ini akan menghantar lagi ping kepada enjin carian memberitahu mereka artikel kita mempunyai kemas kini. Lebih banyak kita membuat kemaskini, maka lebih banyak lagi isyarat baru dihantar kepada enjin carian.

bahaya di luar rumah.Kesihatan blog terganggu bila kita berulang kali membuat kemas kini pada entri dalam jangka masa yang singkat. Enjin carian mungkin salah faham dengan tindakan kita dan menganggap kita melakukan aktiviti spam.

aktiviti spam jangan tak tahu
tindakan buruk orang tak mahu
memang tak elok berbuat begitu
kesihatan blog boleh terganggu

Korang juga pernah buat ke? Edit entri blog dan tekan butang “Update’. Macam aku.

TehrDemikian kisah 'Butang Update Boleh Mencederakan Blog' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


27 Comments

  1. mie says:

    alamak!!
    slalu sangat buat ni…
    bila baca balik apa yang ditaip..
    pasti ada silapnya..
    tu yang ken update..
    ehehehee
    mie baru je tulis kisah Hidangan Seafood Terkenal Di JimbaranMy Profile

    1. TehR says:

      sama la kita
      nampak gaya lepas ni kena baca betul2 sebelum tekan butang publish

  2. zik says:

    memang ada kesannya…tapi dah terpublish..tak dapat den nak tolong.. kui2..
    zik baru je tulis kisah Muat turun Budget 2014, Memperteguh Ketahanan Ekonomi, memperkasa transformasi dan melaksana janjiMy Profile

    1. TehR says:

      sendiri yang buat
      sendiri yang kena tanggung akibat :D

  3. Mohd Shubhi says:

    Ini ilmu baru. Tak pernah terfikir boleh jadi begitu. Kadang-kadang kerap update sebab silap eja salah tajuk dan sbgnya…nak kena perhati dan confirm dulu sebelum publish nampaknya. TQ for sharing
    Mohd Shubhi baru je tulis kisah Perempuan gemuk perlu ikut gaya hidup ibu di kampungMy Profile

    1. TehR says:

      memang perlu hati2
      perlu baca terlebih dahulu sebelum publish
      tapi kadang2 kesilapan tetap juga ada
      huhu

  4. Mus says:

    sering juga saya buat.. tertekan publish.. yang sepatutnya save draft..
    terima masih atas peringatan bro
    Mus baru je tulis kisah Koleksi Gambar Yang Disunting Dengan Aplikasi SnapseedMy Profile

  5. sud@is says:

    sllu buat mr teh, tanpa tahu apa2 risikonya

  6. onlajer® says:

    hehe biasa juga aku revise entri apabila aku baca kembali
    onlajer® baru je tulis kisah Panduan Resume Macam Manakah untuk DiikutiMy Profile

  7. hafizmd says:

    Ambe ada jugak buat tp tak selalu.

    Apa yg ambe faham, kalau nak adjust entri kasi lebih bagus, takde masalah utk betulkan dan update.

    Tp, kalau tukar permalink, kemudian update…mmg rasanya akan jadi masalah nanti…hehe
    hafizmd baru je tulis kisah Siri Kesihatan 2: 5 Cara Tingkatkan Kolesterol ‘Baik’ HDLMy Profile

  8. Dja@SisHaza says:

    ohh.. tak tahu pula ia memberi kesan sampai macam tu. Hmm nampaknya lepas ni kena rancang betul2 sebelum publish. TKasih untuk ilmu baru ni cikgu
    Dja@SisHaza baru je tulis kisah SAMBAL BELACAN ASAM JAWA MUDAMy Profile

  9. Dja@SisHaza says:

    p/s : kebetulan pulak ye….si comel dalam sangkar tu sebijik dengan regdoll 4 beranak yang ada kat rumah kami sekarang hihi
    Dja@SisHaza baru je tulis kisah SAMBAL BELACAN ASAM JAWA MUDAMy Profile

  10. boleh pasang plugin: MaxBlogPress Ping Optimizer.

    Plug in nie boleh stop ping bila klik button update..
    nanti dia akan tunjuk report artikel yg di update tapi tak di pingkan…
    Hairul Hissam™ baru je tulis kisah Resepi Cara Membuat Putu Mayam Cicah Kuah Kaya & Testimonial Terbaru Pakej Putu.My Profile

  11. hafiz says:

    Jarang update entri yg dah publish, biasa pastikan edit baik2 sebelum publish. Tq bro atas info ini
    hafiz baru je tulis kisah Tips membuat roti lembutMy Profile

  12. Lyn™ says:

    Buat juga sekali sekali, cuma blogspot pun terkena tempias ni juga ke cikgu ?
    Lyn™ baru je tulis kisah Sederhana dan yang sedang-sedang sajaMy Profile

    1. suri says:

      ha kalau ada kena terimalah juga
      suri baru je tulis kisah Cinta TerlarangMy Profile

  13. kalau platform blogger pun sama macam tu jugak ke bro
    blogger lelaki baru je tulis kisah Kasihnya Lelaki Kepada Anak PerempuanMy Profile

    1. suri says:

      saya masih menantikan jawapan dari mr tehr
      suri baru je tulis kisah Tanpa Bicara Detik Itu Akan TerkuakMy Profile

  14. titan says:

    culik aje kucing tu. haha..
    titan baru je tulis kisah Hadiah dari Awek Mesir.My Profile

    1. suri says:

      kucing tengah buat projeklah
      suri baru je tulis kisah Cinta TerlarangMy Profile

  15. Ismail N says:

    Yupp, tekan selalu boleh dikira mcm spamming gak. Ada plugin utk settle kan masaalah ni :D
    Ismail N baru je tulis kisah Study Shows That Drinking Three Cups Of Coffee A Day Reduce The Risk Of Liver CancerMy Profile

  16. Joe says:

    Kalau nk post entry, lebih baik tulis di word dulu. Cara nie dapat elakkan dari entri bermasalah dan cara ini mampu mengurangkan CPU usage
    Joe baru je tulis kisah Komisyen Ke-44 Dari JobdirumahMy Profile

    1. suri says:

      tak pernah tulis pakai word melainkan blog ada buat hal masa nak update entri…error hosting ker
      suri baru je tulis kisah Cinta TerlarangMy Profile

  17. UmmiKami says:

    Ummi pun kadang tertekan publish tetapi belum sempat siapkan entri….menyebabkan orang tercari-cari…..kesilapan sendiri, bermain dengan jari….
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Teristimewa Dia Yang Ku Sayang… ^^My Profile

  18. suri says:

    sy ada buat begitu walaupun lebih 3 kali baca semak rasa kurnag sedap ayat di tukar juga.tpai klu utk tajuk posting susah mmg jarang2 buat..entri selalu jer
    suri baru je tulis kisah Cinta TerlarangMy Profile

  19. suri says:

    ingat tuan admin jer kesihatan boleh tergaggu tak sangka blog boleh
    suri baru je tulis kisah Cinta TerlarangMy Profile

  20. Hafizul says:

    Emm saya preview dulu tengok mcm mana jadinya..bila dah ok, baru lah tekan publish..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Kelebihan Program Affiliate JobdirumahMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun