Bulan Kesihatan Mulut

senyumSenyum seindah suria, yang membawa cahaya
Senyumlah dari hati, duniamu berseri
Senyum umpama titian, dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum, kemesraan menguntum

Bulan April adalah Bulan Kesihatan Mulut (Oral Health Month). Kali ini merupakan kali ke-9 usaha sama tahunan antara Colgate-Palmolive Sdn. Bhd. dan Persatuan Doktor Pergigian Malaysia (MDA) ini diadakan. Kempen ini juga mendapat sokongan Bahagian Kesihatan Mulut, Kementerian Kesihatan Malaysia. Apabila mulut sihat, gigi pun cantik. Senyuman pun manis.

“Misi Kami : Kaviti Sifar”

Kempen ini selari dengan matlamat kesihatan mulut Organisasi Kesihatan Sedunia [Start Early, Healthy Mounth for a Healithier Life]. Tahun ini Colgate melancarkan kempen Lawatan Pergigian Pertamaku buat julung kalinya.

Mulut bersih manisnya senyuman
Baunya harum kesihatan terjaga
Kebersihan sebahagian dari iman
Mohon keredhaan Yang Maha Esa

Untuk dapatkan maklumat penuh mengenai Oral Health Month Roadshows ini, sila klik link yang tersedia. Rakan blogger yang tinggal di kawasan pantai timur bolehlah hadir nanti pada tarikh dan tempat yang tersenarai di bawah.

Apr 07-08 Giant Kuantan Pahang
Apr 07-08 TF Value Jerantut, Pahang Pahang
Apr 13-14 Giant KT Terengganu
Apr 19-21 Tesco Kota Bharu Kelantan
Apr 27-28 Econjaya, Kuala Krai Kelantan
Apr 27-28 Hock Kee Seng, Gong Badak, KT Terengganu
Apr 28-29 Pacific Hypermarket & Departmental KB Kelantan
Apr 28-29 Tunas Manja Termeloh Pahang
  • Berus gigi anda dengan ubat gigi berfluorida sekurang-kurangnya dua kali sehari.
  • Melakukan flos sekerap mungkin.
  • Berkumur dengan pembasuh mulut setiap hari.
  • Kunjungi doktor gigi sekurang-kurangnya enam bulan sekali.

Mulut dan gigi yang sihat dapat memberikan senyuman manis pada pandangan mata. Harapnya agar setiap patah perkataan yang dikeluarkan oleh mulut juga manis dan sedap didengar sebagai halwa telinga. Tak gitu ke?

TehrDemikian kisah 'Bulan Kesihatan Mulut' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


39 Comments

  1. mie says:

    gigi sihat…
    otak cerdas….
    pencagaan ggi penting di usia muda…
    hehehee
    mie baru je tulis kisah Yokohama Cosmo World Hiburan Simple Di JepunMy Profile

  2. azura says:

    bangun pagi gosok gigi
    gigi bersih cantik sekali
    azura baru je tulis kisah Fakta tentang Izara AishahMy Profile

  3. floyd says:

    Yg penting selalu senyum. Jgn jual mahal sangat senyuman tu.

    Tapi klu senyum diiringi susunan gigi cantik/terjaga, mesti lebih best lagi kan.
    floyd baru je tulis kisah Day 31: It’s all over?My Profile

  4. yas says:

    Kat tempat aku pun ada juga derang [colgate] wat promo mcm nih…siap pakai baju doktor lagi….he3x!!!
    yas baru je tulis kisah SIACHEN – [PIC] Satu2nya Medan Tempur Diatas GunungMy Profile

  5. Melatiqistyna says:

    Yg jumpa dentist nam bulan skali tu slalu terbabas :D
    Melatiqistyna baru je tulis kisah Eczema dan Jus ManggisMy Profile

  6. rahman says:

    pentingnya penjagaan gigi dari zaman kanak kanak.. nanti dah tua takdelah rongak :)
    rahman baru je tulis kisah 10 mata di Qatar tahniah zulfahmi khairuddin dan team AirAsia-Sic-AjoMy Profile

  7. nurmisnan says:

    membersihkan mulut dan gigi dapat menguatkan otak.
    banyak keistimewaan menggosok gigi.. akan di kongsikan
    soon..

    aku kat sini rawat sendiri jerk.. hik3
    nurmisnan baru je tulis kisah Khasiat watercress atau selada air anti kanserMy Profile

    1. yas says:

      rawat sendiri? Makk aihh…caya ler sis…he3x!!
      yas baru je tulis kisah Akibat Menyahut Cabaran Yang Bodoh…My Profile

  8. adamfaiz says:

    Baru je baik sakit gusi n gigi…. seksa oii
    adamfaiz baru je tulis kisah Kalau Rasa Hebat Cuba Yang Ini!!My Profile

  9. akubiomed says:

    Berus perlu ditukar 3 bulan sekali. Ada yang saya lihat berus gigi sudah bercabang masih digunakan lagi. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Skodeng blog Bardboo yang nun di PerancisMy Profile

  10. bgus kempen mcm ni…

    boleh dpt pemeriksaan percuma.. :)

  11. akak says:

    Gigi….penyeri wajah

  12. Aidanatasya says:

    gigi bersih senyuman menawan.. ;)
    Aidanatasya baru je tulis kisah 8 SIFAT PAKAIAN WANITA ISLAMMy Profile

  13. dinar says:

    ada kajian membuktikan, kesihatan mulut amat penting bukan saja untuk menjaga gigi malah ia mengurangkan masalah jantung..
    dinar baru je tulis kisah Berapa rendah harga emas akan turun?My Profile

  14. huhu aku takde cavity alhamdulillah.. tapi kalo masalah gigi kuning nak buat cane erk? haha!
    samanosuke_04 baru je tulis kisah Teknik Beli CD Game Ps3 Dengan Murah Kat Ebay!!!My Profile

    1. hafizmd says:

      Gunakan colgate whitening…pasti putih berseri dalam masa 7 hari.

      Takpun gonyoh gigi tu pakai arang…cubalah! hehehe
      hafizmd baru je tulis kisah Sidebar Blog: Apa yang perlu?My Profile

  15. hafizmd says:

    Ingat masa sekolah rndah dulu. Program berus gigi pagi2…hehe

    Siap duduk tepi kelas, ngadap longkang, ok..semua ikut nurse gigi yer…
    hafizmd baru je tulis kisah Sidebar Blog: Apa yang perlu?My Profile

    1. chii says:

      hehe..kenangan zaman skolah.time ni dpt berus & ubat gigi percuma dari colgate =)
      chii baru je tulis kisah Pengurusan Masa Yang CekapMy Profile

  16. iza says:

    Assalam..
    Ada dapat ubat dan berus gigi percuma tak?hehe…
    Kalau kita rajin gosok gigi selepas makan, dapat elakkan juga dari berat badan berlebihan. Tips ini dah saya amalkan dan berjaya. Bila dah gosok gigi selepas makan berat, tak ada la nak kunyah2 makanan ringan atau sampingan.
    iza baru je tulis kisah Kehilangan Tak Berjejak.My Profile

    1. azura says:

      murid dapat cikgu tak kot
      azura baru je tulis kisah Daulat TuankuMy Profile

      1. chii says:

        tp ni utk pelajar skolah2 rendah je..menengah da xde lg da T____T
        chii baru je tulis kisah Pengurusan Masa Yang CekapMy Profile

  17. titan says:

    aku bantai kayu sugi aje. murah apa..pakai berbulan-bulan lagi tu..
    titan baru je tulis kisah Komisen pertama dari Adstract.comMy Profile

  18. padin says:

    hehee kalau plak dah tebal kat gigi, memang dah tak boleh buang sendiri… kena ngadap doktor gigi lah jawabnya, :D
    padin baru je tulis kisah Pasangan Yang MembahagiakanMy Profile

  19. ghost writer says:

    aiseh, apsal kat perak takde..?
    ghost writer baru je tulis kisah buku kita masaMy Profile

  20. Ladfe Amir says:

    senyuman manis hati pun kena bersih. baru bermakna kan
    Ladfe Amir baru je tulis kisah Lelaki Kacak ,Si Hitam Manis dan FacebookMy Profile

  21. abu luqman says:

    singgah jumpa sahabat lama sambil minum teh
    abu luqman baru je tulis kisah Kanak di dera dengan sumbat batang mop dan cili dalam ‘anu’My Profile

  22. benjy says:

    Benjy bab jumpa doktor gigi 6 bulan sekali yang fail tu …. hahaha :D
    benjy baru je tulis kisah ‘SEX GAY’ DI KALANGAN LELAKI KACAKMy Profile

  23. akhiyy says:

    hahaha..bagus kempen neyh…
    akhiyy baru je tulis kisah Ayaq Dalam Besi, Api Dalam KacaMy Profile

  24. Amirez says:

    dah set tarikh dalam calendar ;)

    kecik2 dulu arwah mak ajar bersihkan gigi dengan arang. memang menjadi

  25. Bro Zulkbo says:

    salam..
    ermm..nak kena sayang mulut..
    kalau tidak sendiri yang susah bila
    mulut dan gigi dah mula buat perangai..
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah TERKINI : BERSIH 3.0 Dibenarkan Kerajaan Mengikut Akta Perhimpunan Awam 2011My Profile

  26. Juan says:

    setakat ini alhamdulillah dua kali gosok gigi hari hari, :)

  27. kakyon says:

    macamana nak gosok gigi takde..hehe

  28. Mulut bersih manisnya senyuman
    Baunya harum kesihatan terjaga
    gigi bersih konpem takde kuman
    mulut harum pasangan bahagia…

    heeeee..

  29. Mus says:

    kalau semua jaga gigi.. takde yang beli Polident.. :)
    Mus baru je tulis kisah Regatta Lepa Semporna 2012My Profile

  30. Penjagaan sangat penting, tiada gigi susah nk makan wooo…
    aiyooo 19-21 April di tesco, x leh hadiri la sbb berada di KL atas urusan kerja…

  31. zik says:

    kat johor takda lah pulak… gigi dah berlubang 3 tempat… salah diri sendiri masa kecik2 banyak makan gula2… sekarang nih… ok lah…
    zik baru je tulis kisah Model pertama design handphone, (pencipta handphone pertama didunia)My Profile

  32. pergi klinik Doktor safar
    tampal gigi lubang berada
    mulut bersih kaviti sifar
    Gigi kuat sakit tiada

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    nissan ad resort y10

  33. kimmie says:

    memang perlu jaga, lama lagi nak guna kan
    kimmie baru je tulis kisah Santai: Makan di FullhouseMy Profile

  34. chii says:

    kalau time skolah dulu..tiap2 6 bulan sekali..mesti ada klinik bergerak akan dtg ke sekolah..time tu mmg paling x suka..sebab nak kena jumpa doktor gg..eheheh..terpaksa dlm rela..

    skrg ni x sure ada lg ke x
    chii baru je tulis kisah Pengurusan Masa Yang CekapMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun