Budak Tak Sabar

Hari ini aku nak mengomel mengenai sikap budak-budak Malaysia Meriah kita. Budak-budak yang banyak dapat pengalaman kena denda di sekolah. Budak-budak besar yang selalu payah nak mendengar maksudĀ kata sabar itu sebahagian dari iman!

Budak-budak tak sabar ni, mak ayah bagi duit belanja sekolah, mereka buat gi joli main game. Bukan nak belajar jadi pandai. Nanti senang nak kerja cari duit. Dah dapat banyak duit nanti korang joli la sepuas hati. Nak main kereta kebal pun boleh.

pergi ke pasar beli belutbengkok
belut sawah ikan haruan
sifat sabar bukan penakut
tetapi adalah hiasan iman

pergi ke pasar beli kari
beli santan juga bawang
sifat sabar sifat terpuji
kiri kanan orang sayang

Budak-budak tak sabar ni, mak ayah benar keluar rumah, mereka dah rasa besar kepala. Dah rasa besar macam orang besar-besar. Suka hati je ‘main kawin-kawin’ yang akhirnya tak juga kawin. Lepas tu mula la otak naik bisul. Belajar la dulu, kerja kumpul duit. Dah banyak duit nanti, nak beranak tiap tahun pun orang tak marah.

Lagi pun takkanlah sudah lupa dengan semua pengalaman kena denda di sekolah. Semua itu adalah untuk melatih jadi sabar, jadi bekal hidup yang gembira dan selamat.

TehrDemikian kisah 'Budak Tak Sabar' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


38 Comments

  1. zool says:

    Ye la.. betul apa yang ditulis.. Sabar la dulu adik-adik.. Masa belajar adalah untuk belajar. Jgn menyesal kemudian hari (sambil pandang kat diri sendiri)
    zool baru je tulis kisah Siapa menang perlawanan Arsenal vs Manchester United ?My Profile

    1. cik tom says:

      budak2 skang mmg byk yg xsbr..
      kl ajar pe2 pn byk xsbr..
      bl belajar nk cpt faham/ dpt buat tp mls nak belajar sdiri…
      smua nak harapkan lecturer je..huhu
      cik tom baru je tulis kisah Sambutan Hari Lahir Emak dengan BBQMy Profile

  2. LadyBird says:

    salam cikgu..
    time kene denda, belajar erti sabar..
    sabar menahan sakit..
    sabar menahan penat..
    sabar menahan malu..

    time cikgu bg kerje sekolah bertimbun2..
    belajar untuk menahan kantuk..
    belajar buat keje dalam stress..

    tp hari2 kutuk cikgu dalam hati..
    dan bertekad..
    nanti kalau aku jadi cikgu, aku tanye students aku dulu byk keje x ari ni..
    sebab aku xnak students aku rasa ape aku raser..
    sakit sgt2..
    nak protes tak boleh..
    bile x sempat siap keje sekolah, denda tetap kene denda walaupun hakikatnye bukan kite yg salah..
    cikgu yg salah sebab semua cikgu berebut2 bagi keje sekolah kat kami.. sob3x..

    p/s : luahan hati :P :P
    LadyBird baru je tulis kisah Khasiat TelurMy Profile

  3. sud@is says:

    sifat sabar sifat terpuji
    kiri kanan orang sayang
    pesanan cikgu mesti hargai
    kelak menjadi orang terbilang

  4. yas says:

    budak2…tiap tindakan bukan ikut akal…selalunya ikut perasaan..bukan pe, takut nti ada yg menyesal…..
    yas baru je tulis kisah Ally Iskandar Bernikah – Tahniah!!!My Profile

    1. suri says:

      klu tak sabar kata ayah saya mmg sajak di kenakan pelempang jer heee

  5. kakyong says:

    tang ‘main kahwin-kahwin’ tu yg malu sungguh rasanya..

    saya ada jumpa bbrp budak sekolah (perempuan) yg memang dah biasa ‘kahwin2′ ni.. dlm setahun ntah brp org BF & dah biasa ‘kahwin’ kat tiap BF tu.. Mengucap pjg kita yg dah tua ni.. tak takut dosa pahala depa ni.. mak ayah langsung tak tahu.. kalo nak cerita dgn mak ayah depa pun saya rasa tak sanggup.. sbb budak2 ni ‘pijak semut pun tak mati’ depan mak ayah…

    besar tggjwb kita ni kan.. bukan takat nak tgk2 anak sendiri.. tp takat boleh cakap jer lah dgn anak2 org tu..
    kakyong baru je tulis kisah [Updated] Ingin membantu sahabat blogMy Profile

    1. suri says:

      tegur jer akak pastu diam dar kot..bukan kita tak penah tegur pastu depa sndri2 pkir ar heee

  6. dinar says:

    singgah sekejap sebelum ke pasar,
    pergi ke pasar membeli bawal,
    memang besar fadilat sabar,
    menjadi kita hidup sentiasa terkawal..

    hari ni ikan bawal lebih mahal la tehr…mungkin dekat raya cina kot..
    dinar baru je tulis kisah Bentuk emas pelaburanMy Profile

  7. Melatiqistyna says:

    Errr, sapanyg x sabo mkn nasi x abes tuh? Smpi bengkok sudu eh…muahahaha
    Melatiqistyna baru je tulis kisah Pay Attention While Walking….My Profile

  8. padin says:

    Sabar2 lah, semua tu nanti dapat merasa kalau betul lenggok gayanya.. tak sabar nak jadi besar, bila tahun bersilih, lama2 besar la jugak.. tak sabar nak merasa duit, belajar betul2 dapat kerja elok jolilah duit tu kan.. hee.. sabar…. sabar…
    padin baru je tulis kisah 20 Tahun LagiMy Profile

    1. x sabar nk merasa nasi minyak abe din :P
      rainbowcloudy baru je tulis kisah liburkan hati. jangan biarkan sedihMy Profile

  9. shraqs says:

    teramatla betul tu cikgu. denda dulu2 kat sek banyak mengajar kita jd manusia kemudian hari
    shraqs baru je tulis kisah Angry Birds Seasons : Year Of The Dragon AvailableMy Profile

  10. ShashaCahaya says:

    Sabar tu separuh dari iman.
    ShashaCahaya baru je tulis kisah Pramugari koma di tanah suci.My Profile

    1. suri says:

      klu hati rintih sabar..depa buat sama je kena kita sndri byk2 mengucap heee

  11. lunaticg says:

    Inilah bahananya bila dunia dah makin maju. Anak-anak dilupa kerana ibubapa sibuk mencari duit dan harta. Tak sabar tu biasanya berpunca dari ajaran ibubapa juga.
    lunaticg baru je tulis kisah Thank you BNMMy Profile

  12. hatiputera says:

    Bebudak sekarang memang jenis gelojoh tapi tak semua ,,,
    hatiputera baru je tulis kisah Alexa ranking hatiputera.com selepas 2 minggu berdomain sendiriMy Profile

    1. suri says:

      ha setuju..tak semua..tapia da yang baik2 tu tahu plk sabarnya

  13. ohcikgu says:

    biasalah tu. budak sekolah. memang tak sabar selalunya.

  14. kulanz says:

    main kahwin2 tu zaman aku dulu2 memang popular.. :D
    nasib baik anak2 aku tak ikut macam tu, haha
    kulanz baru je tulis kisah Tugasan TerakhirMy Profile

  15. akubiomed says:

    Budak-budak tahu bermain dan seronok sahaja. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Pulau Pinang mengamit kenangan lamaMy Profile

  16. adele says:

    setuju!!! apesal lah budak skolah zaman skrg mmg melampau sgt..kita dulu belajar je..xde nak main byk sgt..
    adele baru je tulis kisah Makanlah Banyak Makanan Segera Kalau Nak Buang OvariMy Profile

  17. teringat plak dulu cikgu duk kenen kenen kan dengan member sekelas.. mmg riuh jadinya. usik sebab buat bising sgt lam kelas.. hihi

    situasi di atas bukan saya
    rainbowcloudy baru je tulis kisah liburkan hati. jangan biarkan sedihMy Profile

  18. azura says:

    budak sekolah kurang ajar
    maka biarlah cikgu yang ajar
    ibu bapa cuma ambil dan hantar
    ke mana agaknya masa depan pelajar?
    azura baru je tulis kisah Teringat TomatomanMy Profile

  19. ghost writer says:

    belajar dengan perasaan sabar nih bukan belajar pada satu peringkat kehidupan saja,malah ianya harus berterusan seiring dengan cabaran yang lebih besar dan sejajar dengan peningkatan usia serta penambahan tekanan dalam hidup kita.
    ghost writer baru je tulis kisah menyelimuti tubuh telanjang dengan kabus pagiMy Profile

  20. Mus says:

    teringat pesan arwah atuk..
    atuk bagi 50sen.. baki kena tabung
    Mus baru je tulis kisah Latok, ‘Anggur Laut’ Yang SedapMy Profile

  21. Ad-Dien says:

    Lafaz yang tepat, sabar itu sebahagian dari iman, lafaz sabar separuh dari iman dhaif jiddan, atau maudhu’ (palsu)

    wallahua’lam..

    apa pun pantun akhi tehr best, mudah je ye buat pantun :)
    Ad-Dien baru je tulis kisah Imam Malik bin AnasMy Profile

    1. tehr says:

      terima kasih, ad-dien
      sudah dibaiki :)

  22. mie says:

    banyak pengalaman sebenarnya..
    tapi maluu plak nak bercerita..
    eheheeee
    mie baru je tulis kisah Yee Sang & Tahun Baru CinaMy Profile

    1. suri says:

      haa..mesti ada sesuatu ni heee

  23. masuk wad terus puasa
    untuk pembedahan jantung didada
    Sabar bukan mengalah sentiasa
    Perasaan Marah terus reda

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    Diy neon Ledd Strip pada kereta

  24. chii says:

    kalau x sabar..buruk padahnya..kena pandai control hati…jiwa dan raga..dan jangan terlalu mengikut perasaan..
    chii baru je tulis kisah Kacang Lupakan KulitMy Profile

  25. zulkbo says:

    salam..
    ermm..kadang-kala kenakalan
    menandakan mereka jenis yang
    bijak..suka memprotes..harapan
    besar nanti mereka berubah kan..?
    zulkbo baru je tulis kisah Apa Yang Sinonimnya Angka 8 Dengan Kehidupan KitaMy Profile

  26. part main kawin-kawin tu yang bahaya tu
    sabree hussin baru je tulis kisah Petanda Kecil Kiamat keenam : Munculnya Api Dari Negeri HijjazMy Profile

  27. suri says:

    jadi budak2 mmg merka asyik dg dunianya sahaja…

  28. adamfaiz says:

    Budak2 sekarang tak boleh ditegur, itu yg buat lagi hanyut.. Ada mak bapak yang sgt defensive kalau orang tegur anak mereka.. So salah siapa?
    adamfaiz baru je tulis kisah Wordless Wednesday 23 – Belajar Berjimat Dari KecilMy Profile

  29. adamfaiz says:

    Sempat lagi cover entry kena denda tu.. :)
    adamfaiz baru je tulis kisah Tak Ayu Perempuan CamtuMy Profile

  30. kakyon says:

    sabar ajelaa dengan perangai budak zaman sekarang nie..
    kakyon baru je tulis kisah siapa copy siapa?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun