Budak Besar Bermain Api

Apabila anak kecil main api, pastinya api yang dimainkan juga adalah kecil walau pun tetap ada bahaya. Tetapi apa yang aku susahkan sekarang ini ialah bukan kerana anak kecil main api tetapi kerana budak besar bermain api. Tentulah berlipat kali ganda bahayanya, kerana api yang dimainkan juga besar.

Anak kecil budak besar main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya-raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa di antara kita
Cinta lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Kita kan merintih sendiri

Jangan buang waktu lagi
Majulah raih sebuah mimpi
Hapuskan sengketa
Teruskan usaha
Kita kan gagah di nusantara

Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di pentas dunia

Cuba kita sama-sama hayati lirik lagu Anak Kecil Main Api yang aku sertakan di atas. Jangan lupa tukarkan perkatan ‘anak kecil’ dengan perkatan ‘budak besar’ untuk mendapatkan mood sesuai seperti apa yang sedang aku rasa sekarang. Lagi pun kita ini bukan lagi anak-anak kecil, tetapi kita sudah besar panjang semuanya. :D

TehrDemikian kisah 'Budak Besar Bermain Api' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


16 Comments

  1. maza says:

    pantun sempena nak dekat2 PRU ya cikgu.. heheheh
    maza baru je tulis kisah Kena Qisas Demi Langsai HutangMy Profile

  2. pipoq says:

    dah selalu kita dengar, bersatu teguh bercerai roboh..

    tapi budak2 besar memang suka bermain api..
    pipoq baru je tulis kisah Kasih seorang bapaMy Profile

  3. UmmiKami says:

    Budak kecil mainnya mercun satu, budak besar pulak meriam kabait…
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Kalau Dah Jodoh…My Profile

  4. Bro Zulkbo says:

    salam..
    jangan main api,
    nanti terbakar jari :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Video Lagu Sedih Ombak Rindu Versi Shila AmzahMy Profile

  5. budak besar main api mesti yang pakat-pakat kerja stunt

    tak pun ahli bomba. hahaha.
    Rapunzeel Cikilolo baru je tulis kisah Gambar 2 : PatternMy Profile

  6. papa mifz says:

    api kecik boleh jadi kawan, api yang besar boleh jadi lawan…:)
    papa mifz baru je tulis kisah Tambah Selera Makan Kanak-KanakMy Profile

  7. Juan says:

    berhati hati dengan “api” yang kita mainkan, boleh jadi membakar diri jika keterlaluan
    Juan baru je tulis kisah Peluang Pengiklanan Terhadap BlogMy Profile

  8. UmmiKami says:

    Tumpang lalu k :D

    Tepi pagar tumbuh cendawan,
    Halau kancil kaki terkena;
    Api besar disuruh lawan,
    Kalau kecil jadi berguna.
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Kalau Dah Jodoh…My Profile

  9. kakyon says:

    yang faham jer boleh menghayati..
    kakyon baru je tulis kisah hadiah CNYMy Profile

  10. Cikgu Hairul says:

    Anak yg dulunya kecil sekarang dah besar. Eloklah ditukarkan ayat anak kecil tu jadi budak besar.. Kalau tak paham jugak, ambik api bakar rumah sendiri.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Semakan Keputusan Temuduga SPP Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah DG41.My Profile

  11. akubiomed says:

    Lagu ini selalu dinyanyikan didalam kem motivasi atau bina sangat. Liriknya memberi kesan yang mendalam. Apa yang penting adalah menzahirkannya bukan sekadar dibibir mulut sahaja.
    akubiomed baru je tulis kisah Wireless Trigger Yongnuo RF 603C tertunailah hasrat di hatiMy Profile

  12. titan says:

    lagu ni memang berhantu wehh..
    titan baru je tulis kisah Komisen ke 15 dan 16 dari Jobdirumah.comMy Profile

  13. effort lab says:

    anak kecil sudah membesar, tapi kita masih bermimpi aduhai..
    effort lab baru je tulis kisah Pelampung Dengan Tempat DudukMy Profile

  14. yas says:

    Tak salah aku iklan mende tah skg ni ada guna lirik lagu ni kan…tp x sepenuhnya laaa…
    yas baru je tulis kisah The Doctor Kembali Bersama Yamaha | Sepang Test Track 2013My Profile

  15. Sharafie says:

    main pemetik api je..tak ada la bahaya..hehe
    Sharafie baru je tulis kisah Kisah Seram Misteri Hostel UITM Sri IskandarMy Profile

  16. fiezaradzi says:

    eloklah di kawal ‘api’itu.. yg merebak, terbakar satu kampung..
    fiezaradzi baru je tulis kisah Speechless Friday #1 – Lelaki KacakMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun