Buat Bodoh Je

Biasa kan? Sama ada orang lain yang buat bodoh je atau diri kita sendiri yang buat begitu. Dengan buat bodoh ni, ada yang sakit hati dan sebaliknya pasti ada yang akan senang hati. Bagi aku, kedua-dua keadaan pernah aku alami. :D

“Kekadang, bila dah terbayar, rasa menyesal pun ada. Kot-kot duit tu leh guna untuk benda lain. Tapi bila aku amalkan amalan bayar dan buat bodoh aje. Memang akhirnya habis juga hutang ptptn aku sebelum masuk 2012.”

Sesiapa rakan blogger yang biasa dengan blog earncent.com pasti akan terbaca entri terbaharu beliau mengenai kejayaan beliau membayar hutang PTPTN lebih awal dari rancangan beliau sendiri. Aku yang tak ada kaitan apa-apa dengan hutang PTPTN beliau pun rasa seronok dan bangga. Beliau dah tentu la, kan? Memang kacak sungguh!

cikgu titanDengan buat bodoh je kita boleh buat apa sahaja yang kita suka, asalkan tidak mengganggu atau menyusahkan sesiapa. Asal saja tak menyalahi undang-undang dan peraturan yang ada. Cuba tengok entri Abang Merah yang kacak ni. Satu cara untuk hati kita merasa bahagia dan gembira dengan apa yang kita buat. Yang penting tidak menyalahi peraturan.

Menjadi seorang blogger yang selalu menulis sama ada mengenai diri sendiri atau orang lain pastinya perlu ikut peraturan walau pun kita berhak memilih apa yang mahu ditulis. Jangan sampai terima surat saman, kan? Mungkin kadang-kadang kita juga seperti syok sendiri dengan apa yang kita buat. Mungkin juga kerana terlalu mahukan sesuatu kita terlupa mengikut peraturan yang ada. Mungkin juga kerana gagal mendapat apa yang kita mahu, lalu kita melepaskan geram di blog. Sedangkan kita gagal kerana kita malas. Titan memang ada bercerita mengenainya dan kita sudah tentu tidak boleh buat bodoh je dengan kemalasan yang kita ada.

Malam ni entri aku mengenai titan je. Jangan ada la sesiapa yang jeles. Titan dan Earcent.Com memang ada pengaruh yang kuat pada aku. Betul, aku tak tipu. Boleh jenguk blog beliau dan baca sendiri. Sambil tu jangan lupa untuk singgah di entri pertandingan yang dianjurkan oleh Earncent.com dan AhmadFaizal.com. Hadiah ditaja oleh Abrablog.com dan PanduanTnx.com. Masih ada masa untuk menyertainya asalkan tidak terlepas amaran yang beliau berikan. Tulis dan buat bodoh je apa yang terlintas di hati, macam aku buat ni. :D

TehrDemikian kisah 'Buat Bodoh Je' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


72 Comments

  1. Norgadis says:

    Join contest ya, moga berjaya

    1. tehr says:

      sejak dari mula kontes tu, tak tahu nak tulis apa
      tiba2 je malam ni jumpa idea dalam blog titan :D

  2. zulkbo says:

    salam..
    buat bodoh je bila kentut dalam lif
    buat bodoh je bila makan lupa bayar
    buat bodoh je bila bini kejut subuh
    buat bodoh je yuran sekolah anak tak bayar
    buat bodoh je zakat buat buat lupa
    buat bodoh je..alahai berapa banyak BODOH
    daaa…he he..
    zulkbo baru je tulis kisah Widget Waktu Solat Yang Pasti Membantu AndaMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      tak leh berenti gelak dengan komen ni, bro :D
      ramai orang yang selalu buat2 bodoh je

  3. akubiomed says:

    He..hee..bro tehr memang kacak. Sebaliknya saya masih tidak nampak hendak tulis apa lagi. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Aksesori penjagaan kamera DSLRMy Profile

    1. tehr says:

      ni la yang aku nak sampaikan
      tulis apa saja dan buat bodoh je :D
      macam yang aku buat ni
      yang pentingnya tak menyakitkan hati sesiapa

      1. nurmisnan says:

        ialah.. mcm pantun 2 kerat ker.. janji suka hati kan.. hik3
        nurmisnan baru je tulis kisah Eskalator gersasi luar kawasan 1260 kaki di ColumbiaMy Profile

  4. pCL says:

    setuju..yg penting tak menyalahi undang2 dan peraturan negara….kita buat bodoh tapi org lain nampak kita bijak…heee.

    1. tehr says:

      tu yang kita nak tu, pcl
      asal saja orang nampak kita bijak :D

  5. nasib baik saya guna pinjaman boleh ubah mara.. Alhamdulillah result saya ok dan ditukar kpd biasiswa. so selamat..he.he.he..

    mmg ada byk perkara yg tak boleh buat bodo je..he.he.he..

    skrg nie saya agak sibuk buat produk dan belajar satu lagi aspek teknikal pembangunan web. rasa seronok plak.. tapi kurang masa nak blogging….

    p/s: saya ada hantar emai kat brol.. terima tak bro…. :D
    Petua Emak Hot baru je tulis kisah Petua menggalakkan suami membantu di rumah (Siapa Tahu?)My Profile

    1. tehr says:

      email? wah dah berapa hari tak buka email
      ntah ada berapa ribu sekarang ni
      nanti saya cari

      1. Melatiqistyna says:

        Muahahahaha….. Ayat x boleh blah….org fofuler la katakan… Beribu email…. :D

        Buat bodo biar bertempat…. :)
        Melatiqistyna baru je tulis kisah Ellie Suriati Keguguran Di Lokasi Filem Penanggal…..My Profile

  6. b3njy says:

    Aku dah baca blog jejaka kacak tu …. gerunnya dengan 2 amaran dia … rasa macam nak menyorok bawah meja pula lepas membacanya :)
    b3njy baru je tulis kisah PERTUKARAN TRAFIK SESUAI UNTUK PROMOSI DAN PERNIAGAANMy Profile

    1. tehr says:

      aku pun lupa nak join
      nasib juga kena amaran :D

  7. b3njy says:

    Blog Jejaka Kacak Titan tu contentnya sungguh imliah di selang dengan ayat2 lawak sikit menjadikan ia blog yang patut di singgah.
    b3njy baru je tulis kisah PERTUKARAN TRAFIK SESUAI UNTUK PROMOSI DAN PERNIAGAANMy Profile

    1. tehr says:

      memang dah banyak pengalaman dengan cara menulis blog

  8. b3njy says:

    Cerita pasal buat bodoh ni, benjy selalu je buat bodoh untuk sesuatu perkara … pejam celik pejam celik Aikkk ! dah diah dah :)
    b3njy baru je tulis kisah PERTUKARAN TRAFIK SESUAI UNTUK PROMOSI DAN PERNIAGAANMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      elok kalau kita buat bodoh je
      tak la serabut kepala

  9. b3njy says:

    Benjy paling jelouse baca blog si Kacak ni bila dia cerita dapat incom dari blog … Arghhh !!!! benjy bila nak jadi macam Titan tu :)
    b3njy baru je tulis kisah PERTUKARAN TRAFIK SESUAI UNTUK PROMOSI DAN PERNIAGAANMy Profile

    1. tehr says:

      memang kena banyak berguru lagi ni, bro

  10. b3njy says:

    Benjy setuju dengan kata-kata cikgu tu … bila buat entry ingatlah batas2 norma kehidupan agar tidak menyinggung mana2 pihak.
    b3njy baru je tulis kisah PERTUKARAN TRAFIK SESUAI UNTUK PROMOSI DAN PERNIAGAANMy Profile

    1. tehr says:

      betul
      mana tahu ada orang kecik hati nanti

  11. shraqs says:

    Aku memang sokong sangat org yang suka bayar pinjaman, pernah lalui sendiri,.. tak aman hidup.. sikit2 teringat hutag ada lagi. Sekarg ni senang hati la dua2 dah settle (aku & org umah).. buat hutang lain plak ha ha

    1. tehr says:

      tahniah, shraqs
      kita memang kena bijak bayar hutang
      bukan bijak berhutang

  12. chii says:

    owh…ada kisah disebalik cerita rupanya..ehehe
    chii baru je tulis kisah Hikmah DiamMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      udang di sebalik mee :D

  13. hafizmd says:

    Memang kacak sungguh entri Cikgu kali ni.

    Maklumlah,tulis tentang dia yg sedia kacak, tempiasnya kena juga…hehe

    Alamak…amaran dah keluar…adui…belum tulis apa2 lagi ni…huuu
    hafizmd baru je tulis kisah Ambang Oh! MambangMy Profile

    1. tehr says:

      saja nak menumpang kacak blog titan :D
      masih sempat lagi ni, bro

  14. adele says:

    tgh belajar buat bodoh jgk ni..tp hati perempuan..tak ke mana..lembut jgk akhirnya..huhuhu
    adele baru je tulis kisah Hundred Reasons to Cry, Thousand Reasons to SmileMy Profile

    1. tehr says:

      memang bagus pun punya hati yang lembut, adele
      tak mau la hati keras macam batu :D

  15. Seri Bahasa says:

    hutang tetap hutang…nak lari mana…tetap juga ikut belakang…sikit2 jd bukit…bila beban dah habis…diri jadi senang…
    Seri Bahasa baru je tulis kisah Cara Mengatasi Blogger Error bX-l4u1mhMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      hutang wajib dibayar juga

  16. Norizwan says:

    jeles depa dah abis bayo ptptn huhu….:)setahun lagi nak abis huhu…
    Norizwan baru je tulis kisah Penggodam derma guna kad kreditMy Profile

    1. tehr says:

      setahun tak lama tu, bro
      insya-allah

  17. kakyong says:

    kdg2 buat buat bodoh jugak.. janji x susahkan org & diri sendiri..

    1. tehr says:

      tak apa, kakyong
      mau senang2 hati selalu

  18. zool says:

    ada contest ke? Oo titan memang kacak sebab dpt setelkan PTPTN dlm tempoh singkat. Jeles dan rasa nak pinjam je duit ngan dia. huhuhuhu.. Aku target lagi 4 tahun setel.. Ada lagi RM9K tu..
    zool baru je tulis kisah Boboiboy – musim pertama tamatMy Profile

    1. tehr says:

      insya-allah
      mudah2an dengan izin allah

  19. yas says:

    Waaa…entri yg terbaik nih bro!! Hari ni aku rasa teh memang sedap dan manis2 buah la pulak….hehehe
    Semoga berjaya bro tehr….
    yas baru je tulis kisah Madrasah Salihiah Kanchut Akan DirobohkanMy Profile

    1. nurmisnan says:

      Dia terlebih minum teh hitam kot + green tea.. hik3..
      nurmisnan baru je tulis kisah Eskalator gersasi luar kawasan 1260 kaki di ColumbiaMy Profile

      1. tehr says:

        haha
        teh hitam ni, macam mana?

        1. surihati_ku says:

          teh hitam? campur perisa serbuk belakang kuali kot hiii

  20. Hadi Rofiee says:

    Saya juga membaca artikel Bro Titan itu. Pasti seronok tidak terhingga. Tahniah diucapkan. :-)
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Tahun 2012 Datang dan Tahun 2011 PergiMy Profile

    1. tehr says:

      memang dah pasti bila perancangan kita berjaya

      1. surihati_ku says:

        ya saya akan menyusul.kelas memandu telah selesai..setaka ni cuma fokus pada pinjaman jer lain2 hutang cler..

        jom perangi habis2an

  21. [...] biasanya aku bayar dalam rm500 atau rm600 untuk langsai cepat. Dan kekadang, ada duit lebih, aku buat bodoh je agar hutang aku yang satu lagi ni habis dengan cepat. Plan aku, sebelum aku masuk umur 30 tahun, [...]

  22. titan says:

    hoho..terima kasih. terima kasih. Aku akan update entri pertandingan tu dalam masa terdekat nih.. :)

    terharu giler. haha..
    titan baru je tulis kisah Komisen ke 3 dari CPM.bizMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      tiba2 je aku dapat idea
      semua ni pasal ‘buat bodoh je’

  23. Anak beruk bukannya kera
    Tahi ayam dibuat baja
    PTPTN perlu dibayar segera
    jangan buat bodoh saja

    tersadai kereta pancit tayar
    datang makenik sambil berlari
    ada hutang perlu dibayar
    agar senang kemudian hari

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    tip Spray paint motorsikal
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

    1. tehr says:

      datang mekanik sambil berlari
      terlupa pula membawa spanar
      membayar hutang tak lupa janji
      dah habis hutang seronok benar

  24. nurmisnan says:

    ok brother.. gd luck… kalau menang boleh ler kita share
    hadiah… har3… gurau2..
    nurmisnan baru je tulis kisah Eskalator gersasi luar kawasan 1260 kaki di ColumbiaMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      ntah kan menang ke tidak
      buat bodoh je…

  25. mie says:

    nasib baik gue xpinjam dari ptpn ataupun pinjaman lain…
    gud luck!!
    hehehee
    mie baru je tulis kisah Wordless Wednesday #3My Profile

    1. tehr says:

      kalau tak pinjam, memang dah bagus benar tu, bro
      tahniah

  26. Khidhir says:

    ohh. join pertandingan la ni ceritanya..
    Khidhir baru je tulis kisah Install 1Malaysia TV dalam Android, Blackberry dan Apple iPhoneMy Profile

    1. tehr says:

      sambil menyelam minum air :D

  27. kakyon says:

    buat2 bodoh aje..jln paling selamat untuk melepaskan diri dari sesuatu keadaan..
    kakyon baru je tulis kisah Dividen & Bonus ASB 2011My Profile

    1. tehr says:

      yups
      jangan cari pasal dan buat pasal

  28. surihati_ku says:

    rasa ini adalah entri bebelan yg panjang hee…langsung tak der pantun yer tak?

    1. tehr says:

      sesekali kena gak tinggalkan pantun
      sayangkan isteri tinggal2kan :D

  29. surihati_ku says:

    ye mana yang tertunggak harus d bayar hee klu tak nak tggu bila …

    1. tehr says:

      betul2
      memang tak boleh nak lari
      hutang akan ikut je kemana kita pergi
      huh

  30. ohcikgu says:

    ohhh..buat bodoh aje ye..
    ohcikgu baru je tulis kisah Safee Sali tetap mahu kekal di Pelita JayaMy Profile

  31. fiezaradzi says:

    titan tak de tanggungan lagi, bagus la habiskan hutang mana yg perlu.. lau dah de tanggungan ni, macam2 nak fikir.. nak bayar.. tapi hutang tetap kena bayar.. kan?

    selamat berjaya join kontest..
    fiezaradzi baru je tulis kisah Wordless Wednesday #8My Profile

    1. titan says:

      hoho..sape kata takde tanggungan..silap besar tuuu..hoho..kalaulah deme tahu apa yang kome rasa masa tuuu.. :D
      titan baru je tulis kisah Komisen ke 3 dari AdvertletsMy Profile

  32. ala buat donno je akak…(dalam hati terbakar juga ni ..:-)))

  33. [...] Artikel Berpengaruh Earncent.com 5. Yas – Pertandingan 3 Artikel Berpengaruh Earncent.com 6. Tehr – Buat Bodoh je 7. FarahAznil – 3 Artikel Berpengaruh Earncent.com 8. Syaisya – 3 Artikel Berpengaruh Earncent.com [...]

  34. blog titan pun antara blog yang paling rajin aku akses ngeh2
    sabree hussin baru je tulis kisah Cara Cepat Hasilkan Ringgit MalaysiaMy Profile

  35. cik tom says:

    wah mmg kacak entry ni…sempoi je..ciktom pun suka entry byr ptptn tue..good luck tehr!
    cik tom baru je tulis kisah Isu Zina, Anak Luar Nikah Tak Akan Habis?My Profile

  36. [...] yang akan datang. Pemenang Pertandingan 3 Artikel Berpengaruh Earncent.com 1. Bluedianthus 2. Tehr 3. Cik Tom 4. Syaisya 5. Ohbuku Pemenang Pertandingan Komen di Blog Earncent.com 1. FarahAznil 2. [...]

  37. sjiehan says:

    ini ke tehr….

    buat bodo je..

    lalallala..

    anyway tahniah menang!
    sjiehan baru je tulis kisah Perkahwinan Ammar Roslizar dan Farah NajwaMy Profile

  38. [...] tu? Blogger kacak memang sentiasa bekerja dengan cepat dan tepat. Masih ingat dengan artikel Buat Bodoh Je yang aku tulis akhir tahun lepas? Tu untuk sertai Pertandingan 3 Artikel Berpengaruh yang [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun