cahayacinta brohantu apacerita
tak kenal maka tak cinta Cik Siti akubiomed coretananuar

tehramuan

Bonus Setengah Bulan Gaji

Wah, kerajaan dah setuju la nak bagi setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 sebagai bonus kepada kakikatangan kerajaan tahun ni. Pertengahan bulan nanti akan dibayar RM500 buat belanja raya, bakinya mungkin hujung tahun nanti. Seramai 1.27 juta penjawat awam terlibat dengan pemberian bonus ini. Mr Tehr secara peribadi ucapkan terima kasih kepada kerajaan. :D

penjawat awam nampak ceria
terima kasih kepada kerajaan
mendapat bonus belanja raya
buat menampung harga barangan

Sementara itu seramai 590,000 pesara kerajaan juga diberikan bayaran khas sebanyak RM500 seorang. Kedua-dua bayaran ini melibatkan perbelanjaan kerajaan sebanyak RM2 bilion. Banyak juga kan? Dengar cerita Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) meminta bonus dua bulan gaji daripada kerajaan. :D

TehrDemikian kisah 'Bonus Setengah Bulan Gaji' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Sebarang teguran dan cadangan boleh ditinggalkan pada ruangan komen dibawah.



41 Comments

  1. aimaniman says:

    alamak akak tertinggal ketapi lae.. ye ke dapat bonus 1/2 bulan.. gaji +-4800 so akak dapat 2400 lae.. tapi napa aaa bulan raye dapat 500 je.. bg aaa 1/4 ke boleh enjolie …
    aimaniman baru je tulis kisah Contest BEN ASHAARI dan RIZI BIZ SHOpMy Profile

    1. tehr says:

      wah, banyak tu 2400
      syukur alhamdulillah

  2. Salam.
    Bukan bayar setengah bulan gaji pertengahan bulan ni ke?
    dalam berita bernama, utusan etc semua sebut begitu?
    Baju Kurung Budak baru je tulis kisah Baju raya harga borongMy Profile

    1. tehr says:

      apa yang saya faham dari berita tv jam 8 tadi
      rm500 akan dibayar pertengahan bulan nanti
      mungkin juga saya silap dengar :D

      1. Patutlah ramai kakitangan kerajaan yang salah faham dan cari info berkenaan ini. ;)
        Baju Kurung Kanak-kanak baru je tulis kisah Jual baju kurung cottonMy Profile

  3. kakyon says:

    untong org keje kerajaan ekk. setiap tahun dpt bonus..
    kakyon baru je tulis kisah kota kinabalu part 4My Profile

    1. tehr says:

      mana ada setiap tahun, kakyon
      dah 2 tahun tak ada bonus

  4. zulkbo says:

    salam..
    alhamdulillah..berita
    gembira tu..setengah bulan
    baik dari tak de langsung..
    moga kita menjadi pekerja
    yang bersyukur kan?
    zulkbo baru je tulis kisah Panas Gambar dan Identiti MakCik Hajjah Sitt Al-Wuzara Akhirnya TerbongkarMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      separuh gaji pun rezeki juga tu :D
      syukur2

  5. zulkbo says:

    baru perasan dapat PR-3
    TAHNIAH..anda memang layak Bro..
    blog yang unik…
    :)
    zulkbo baru je tulis kisah (Gambar) Tragedi Tanah Runtuh Perkampungan Orang Asli Sungai Ruil Cameron HighlandMy Profile

    1. tehr says:

      ntah le pakcik google ni betul atau tidak :D
      dalam sebulan lebih je naik lagi 1 tangga
      apa pun syukur alhamdulillah, bro

      1. Cik Siti says:

        ye ke?? wah Tahniah… tahniah….
        Cik Siti baru je tulis kisah Terima Kasih…My Profile

  6. titan says:

    senyumlah gayanya mak dan abah aku. dapat duit raya dari kerajaan. haha..

    1. tehr says:

      hehe
      sebagai anak, boleh juga minta sikit tu, bro :D
      saja2 nak meriahkan bonus raya

  7. ambil kira betapa ramai nya kakitangan kerajaan + golongan berpencen.. kira besar gak peruntukan bonus raya nie.. Tahniah dapat PR 3… makin hebat makin mantop… :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Ang Pow RayaMy Profile

    1. tehr says:

      harap2 peniaga tak ambil kesempatan naikkan harga barang menjelang raya ni

  8. Mus says:

    syukur alhamdulillah..
    nasib baik ada..
    Mus baru je tulis kisah Ajar Anak Makan Buah KurmaMy Profile

    1. tehr says:

      sikit ke, banyak ke
      kita terima je dengan rasa syukur, mus

  9. kulanz says:

    Alhamdulillah, dapatlah juga merasa bonus tahun ni
    kulanz baru je tulis kisah Bonus Raya 2011 Setengah Bulan GajiMy Profile

    1. tehr says:

      sebenarnya aku rasa macam tak cukup je
      haha

      …dasar tamak juga aku ni

      1. padin says:

        tak pernah merasa bonus sebulan gaji lagi heee..
        padin baru je tulis kisah Jangan Mendabik DadaMy Profile

  10. padin says:

    syukur setengah gaji pun kira dapat kan, boleh la peruntukan untuk raya hehee.. a’a entah2 pembayaran 2kali macam tahun lepas :D
    padin baru je tulis kisah 4 Tips Meninggalkan KomenMy Profile

    1. tehr says:

      aku memang rasa akan dibayar 2 kali
      apa pun banyak2 syukur dan terima kasih

      1. Cik Siti says:

        nampaknya lebih le dapat duit raye….he..he..he…
        Cik Siti baru je tulis kisah Terima Kasih…My Profile

        1. boleh ler pi beraya rumah cikgu he he..

  11. karisma says:

    Syukur & Terima Kasih PM atas Keprihatinan pimpinan mu

    Ringan sama dijinjing, Berat sama di pikul.

    Terima kasih !

  12. Cik Siti says:

    wah… bestnya… boleh le En Teh bagi duit raye… he…he…he…

    itu namanya rezeki…. rezeki anak dan rezeki bulan mulia ni…
    Cik Siti baru je tulis kisah Terima Kasih…My Profile

  13. akubiomed says:

    Tentu ayah saya pesara kerajaan tersenyum lebar kerana dapat RM500. Nanti cuci menanti duit raya dari atuk :-)

    1. zik says:

      harap2 taklah.. makin beban jadinya… keadaan ekonomi yang masih kurang stabil ….
      zik baru je tulis kisah 4 jenis golongan di bulan ramadhanMy Profile

  14. eiela says:

    oklah tuh, dapat bonus daripada tak dapat langsung kan.
    eiela baru je tulis kisah Tips Atasi Lenguh KakiMy Profile

  15. Juan says:

    kalau minta 2 bulan gaji kompem RM8 bilion habis, ehhehe
    Juan baru je tulis kisah Kempen Hias Laman Web Dan Blog Sempena Merdeka ke 54My Profile

  16. rain nampak padin sengeh melebar.. kemaiin!!

    kalau kerajaan bg bonus dekat pengganggur or student, rain yg sengeh he he he..
    rainbowcloudy baru je tulis kisah sayang jainabMy Profile

  17. ohcikgu says:

    hehe, senangnya dalam hati..hehe…dapat bonus raya nih. hehe..
    ohcikgu baru je tulis kisah 10 Soalan lazim pembeli baru bullion Perak(Silver)My Profile

  18. ummu says:

    alhamdulillah..tp konpius aa..dpt terus setengah bulan gaji ke..dibayar 2 kali separuh-separuh..alahai..klu terus dpt suma kan best..anyway oklah..drpd xde langsung..

  19. yas says:

    Pehhh…senyum je semua kakitangan awam…kire okeh dh nih…rm500 pn dh boleh buat macam2 jugak tuu
    yas baru je tulis kisah Saimaiti Aishan, dan aksinya dlm memecah rekod duniaMy Profile

  20. maza says:

    maza sekadar tumpang bahagia dan senyum-senyum sahaja….

    uhuk!

    rahmatulalamin hendaknya.. hehehe
    maza baru je tulis kisah Wordless Wednesday: aktiviti orang kampung bersantai di bulan Ramadan dan bulan-bulan lainnyaMy Profile

  21. Anak Melayu Anak Cina
    Kemaafan diseru, keampunan dipinta
    dapat bonus dengan gembira
    untung RM500 buat beraya

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    أهلا وسهلا يا رمضان!! … رمضان كريم
    ”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip servis bleeding brake kereta
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

  22. faizal says:

    saye kurang paham….yg mne satu betul ni….katekan gaji sye 3ribu..maka raya ni saye dapat 500 dan ujung tahun dpt pulak 1000 lagi…betul ke mcm itu atau raya ni sye dpt 1500….mne yg betul

  23. Ayer says:

    Pasti ramai yang tersenyum bila dikatakan 1/2bulan gaji..Secara realitinya semua penjawat awam mempunyai gred dan tangga gaji yang berbeza2,Contohnya… Sanggupkah anda memberi bonus kepada pegawai gred 54 dengan bonus 3-4ribu seorang.Mustahil bukan.
    Kerajaan pun tak bodoh sewenangnya memberi bonus sebegituBukan isu syukur atau tidak..tapi benda ni akan menjadi isu..berapa besarnya jurang diantara bonus 3000 dengan 500.Terlalu besar.Sebenarnya begini.Bagi gred kerajaan sekarang adalah gred 1,11,17,27,29,41. Ini adalah gred hakiki bagi penjawat awam.dan yg lain adalah kenaikan pangkat..
    Apa yg dimaksudkan degan 1/2 gaji adalah begini…Contoh kita ambik adalah Gol Profesional…itu gred 41 dan keatas.kerajaan akan…sesorang staf kerajaan akan masuk melalui gred 41 dan selebihnya seperti 44,48,52 dan 54 adalah proses kenaikan pangkat..
    Jadi apa yg kerajaan buat adalah,Sekiranya anda berjwatan N41.Gaji hakiki masuk adalah 1600..jadi bonus 1/2 bulan adalah 800,
    Secara logiknya..sempat ke kerajaan nak kira2 separuh gaji setiap staf,sedangkan masa cuma seminggu….dan takkan la semudah itu kerajaan nak kasi bonus..kalau gaji 6000, bonus 3000…..
    Bagi Gred kenaikan pula seperti 44,48,52, dan 54..prosesnya adalah sama seperti mula2 anda memegang gred 41,…
    saya fikir begini cara kiraaanya….
    Kira sendiri 1/2 bulan
    W41-1702.81, J-RM2088.25, DG-RM1695.85 , N-RM1690.28, U-RM1999.19, A-RM1815.52 , S- RM1688.89 , E-RM1693.06, C-RM1716.72 , G-P1T1 RM1694.46

    W27-RM1209.09, J29-RM1549.40, DG29-RM1405.71 DAN SETERSNYA…..

    tak logik sekiranya gred 54…dapat bonus 3000-3500…betapa bezanya jurang antara 3500 dengan 500…dan tak logik jugak untuk kerajaan banci sorang2 kerana tangga gaji setiap staf adalah berlainan…so rasanya bonus yang diterima cuma antara 500-1000.
    sebab gred J41 gaji hakiki adalah 2088….1/2 bulan dapat la rm1044

  24. Norasikin says:

    Bazaar ramadhan baru sekali kesana
    Membeli juadah sejenis sahaja
    Sungguh saya berjimat sentiasa
    Sungguh saya tak memerlukannya
    Kalau dapat kusedekahkan saja
    Kalau tiada alhamdulillah juga
    Norasikin baru je tulis kisah Resepi Dodol Mahkota TradisionalMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge