Bonus Sebulan Setengah Gaji

Untuk penjawat awam, bonus sebanyak sebulan setengah gaji diberikan oleh kerajaan seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Dato’ Sri Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak dalam pembentangan Bajet 2013 petang tadi.

bonus sebulan setengah gaji
penjawat awam dapat nanti
setengah bulan sudah diberi
sebelum sambutan aidilfitri

dapat bonus dan dapat gaji
senyum lebar sampai ke pipi
tahun depan pilihan menanti
jangan lupa keluar mengundi

semua wajah nampak berseri
kerana bonus nak dapat lagi
tapi ada yang mengetap gigi
geram pada perdana menteri

Baki bonus setengah bulan akan dibayar pada gaji Disember dan setengan bulan lagi pada gaji Januari. Begitulah khabarnya. Aku tak sempat ikuti sampai habis pembentangan Bajet 2013 oleh Perdana Menteri petang tadi kerana terpaksa ke Kota Bharu. Nampak gaya aku perlu muat turun Laporan Rasmi Bajet 2013 dari Laman Rasmi Bajet 2013 untuk dapatkan maklumat lengkap.

bajet 2013Tu siapa tu yang dok senyum sengeh sampai ke telinga tu? Jangan seronok dan gembira bila dapat bonus je. Tugas dan tanggungjawab juga perlu dilaksanakan dengan seronok dan gembira.

TehrDemikian kisah 'Bonus Sebulan Setengah Gaji' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


27 Comments

  1. hatiputera says:

    harap dapat kerja dengan lebih gigih sesuai dengan pemberian bonus.
    hatiputera baru je tulis kisah Harga iphone 5 murah di malaysiaMy Profile

    1. suri says:

      kerja lebih pas ni jagan sama jer tak der tigkat langsung nghee…

  2. chii says:

    harap2 bajet kali ni dpt beri manfaat buat semua pihak :)
    chii baru je tulis kisah Hijrah dan 360 darjahMy Profile

    1. mmg memberi manfaat semua golongan..termsuk yg msih single.. :)
      Jebeng Otai™ baru je tulis kisah JebengOtai.com : Impian Dan PerlaksanaanMy Profile

  3. beckhr00y says:

    gunakan bonus dengan sebaik-baiknya
    beckhr00y baru je tulis kisah Masalah Program Churp Churp TerkiniMy Profile

  4. cikgu naman says:

    apa yang kita dapat setakat itulah rezeki kita ;)
    cikgu naman baru je tulis kisah Download Soalan Percubaan SPM 2012 SelangorMy Profile

    1. suri says:

      benar tu klu nk bt knduri blh gak supaya rzki dpt d nikmati olh org lain

  5. aduhai.. saya dah tak dapat merasai duit bonus lagi. hu.hu.hu..
    Plan nak beli apa duit bonus tu bro tehr…
    Hairul Hissam baru je tulis kisah TM Streamyx Package | 7 Sebab Saya Bertukar Ke TM StreamyxMy Profile

    1. suri says:

      hai bro keje jualan ok apa lagi mau hee….

  6. shraqs says:

    Diharapkan prestasi kerja juga akan meningkat. InsyaAllah!
    shraqs baru je tulis kisah Blog Tips – Cara – Cara Memasang MaxCDN Ke Blog WordPress (Part 4)My Profile

  7. eszairy says:

    untung la orang kerja kerajaan.

  8. Bro Zulkbo says:

    SALAM..
    Ermm..alhamdulillah..
    rezeki jangan di tolak :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Intipati Belanjawan Malaysia 2013My Profile

  9. Naziman says:

    Bonus naik, perestasi kerja pun kena naik. Betul tak.
    Naziman baru je tulis kisah Impian dan Perancangan Blogging dalam 3 TahunMy Profile

    1. suri says:

      harap2 bgtulah hee.. barulah kerja yg d lakukab bersemangat lebih

  10. Ya, kena bekerja setimpal dengan bonus yang diberi.
    Tahniah kepada semua yang mendapat bonus. Nat wat apa dengan duit tu?
    Shasha Mohamed baru je tulis kisah Thailand, Destinasi Baru Formula 1, 2014My Profile

  11. Juan says:

    yg kerja kerajaan memang senyum la memanjang, hehehe
    Juan baru je tulis kisah Janji Ditepati – RM200 Untuk Belian Telefon PintarMy Profile

  12. Nazri says:

    alhamdulillah & tahniah buat penjawat awam.. semua rezeki dari tuhan, teruskan usaha memberi khidmat terbaik untuk rakyat
    Nazri baru je tulis kisah Semakin Ramai Ibu Hamil Diserang KanserMy Profile

    1. suri says:

      rezeki yg wajib di kongsikan pd ank2 dan juga kluga

  13. mak lagenda says:

    Alhamdulillah..buleh la mak pakai hp baru hasil dr duit bonus pokcik. Duit bonus mak, buat simpan jep. Miahahahahaha..
    mak lagenda baru je tulis kisah MANDI TIME!!My Profile

    1. suri says:

      byk duit ni hee blh buat contest mak hiii

  14. suri says:

    bab kerja mmg ada tak dpt jalankan dg baik… sukar nak ckp bila hadapi d kerj buat kerja tak ikhlas…

  15. suri says:

    ada senyum sb dpt habuan hee tak senyum cuma senyum twar shja eeeehh..

  16. Hafizul says:

    Hehehe..semoga produktiviti kerja penjawat awam makin meningkat sebagaimana yang disaranakan..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Review Buku ‘ Blog + Google Adsense = Duit ‘My Profile

  17. Ini budget pilihanraya.., jangan lepas PRU tax naik dah lar…. :(
    Malaysia coin baru je tulis kisah 50 sen terbelah tepiMy Profile

  18. ProfHariz says:

    Harap dah dapat bonus ni gunakanlah sebaiknya. Jangan asyik nak mengutuk je. Cuba membina~
    ProfHariz baru je tulis kisah BAJET 2013 : Faedah Kepada Pelajar Dan BeliaMy Profile

  19. akubiomed says:

    Tanniah kepada penjawat awam mendapat 1.5 bulan bonus. Boleh buat perbelanjaan anak-anak sekolah untuk 2013.
    akubiomed baru je tulis kisah Cash out earning Nuffnang untuk senyuman Monday Blues.My Profile

  20. Cik Siti says:

    bestnya…. moga-moga ianya menjadi satu semangat untuk mereka terus maju
    Cik Siti baru je tulis kisah wordless wednesday: Senjakala….My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun